İnceleme Little Orpheus

Merhaba bugün Steam yaz indirimleri ile beraber 1 dolara satılan Little Orpheus isimli oyunu inceleyeceğim. Normalde oyun incelemek pek uğraşacağım bir şey değil ancak oyunun yorumlarının karışık halde olduğunu görünce incelemek istedim.

Öncelikle ana karakterimizden bahsetmek lazım. Ana karakterimizin ismi Ivan Ivanoviç ve kendisi Sovyet zamanında bir kozmonot. Fazla da spoiler vermeden hikayeyi kısaca açıklayacak olursam, bu adam ay yerine dünyanın merkezine gidiyor ve dünyanın merkezinde aslında hiç beklenmedik şeylerle karşılaşıyor ve dünyaya geri dönüşünün sonucunda devlet tarafından bombayı kaybettiği gerekçesiyle yargılanıyor. Karakterimiz Ivan Ivanoviç ise başından geçen maceraları generale anlatarak bir nevi kendini aklamaya çalışıyor.
Hikayeye baktığınızda aslında gayet özgün bir hikaye. Oyunun beğenilmeme sebebi ise çeşitliliğin az oluyor oluşu. Oyun size oyunun devamında kullanacağınız mekanikleri ilk birkaç bölümde öğretiyor ve oyunun geri kalanında sadece bu mekanikler ile oynuyorsunuz. Kullanıcılar da çeşitliliğin az olması sebebiyle oyunu beğenmemişler fakat ben buna kısmen katılmıyorum. Mekanik çeşitliliği her ne kadar az olsa da her bölümde aynı mekanikler üzerinden ilerlesek de oyun içerisinde kullandığımız mekaniklerin oyuna etkisi her bölümde farklılaşıyor. Örnek vermem gerekirse, bir bölümde kullandığınız mekanik sizin bir şeyden kaçmanızı sağlarken diğer bölümde kullandığınız bir mekanik sizin hava akışını terse çevirmenize olanak sağlıyor. İki bölümde de kullandığınız mekanikler aynı olsa da oyuna etkisi farklı. Bu da “sürekli aynı mekanikler” denmesini bir bakıma yanlışlıyor aslında. Artılara değinecek olursak, oyunun görsel tarzı, hikayesi, anlatımı çok güzel. Eksilere değinecek olursak, aksiyon az ve zaman zaman otomatiğe bağlayan bir oynanışa sahip. Otomatiğe bağlanma sebebi ise hikayenin tekrar etmesi değil, platform ögelerinin oldukça basit olması. Eğer oyundan çok iyi platform ögeleri, muazzam bir aksiyon bekliyorsanız, beklediğinizi alamayacaksınız. Ancak güzel sanat tasarımı, hoş görsellik ve tatlı da bir hikaye bekliyorsanız, aradığınız oyun bu. Oyunu daha çok platform ögeleri açısından oynamak yerine, atmosferi ve hikayesi sebebiyle oynarsanız beğeneceğinize eminim.

Dosya Ekleri

• 20250702192849_1.jpg
    487,8 KB · Görüntüleme: 18
  • 20250702194135_1.jpg
    333,3 KB · Görüntüleme: 17
  • 20250704011728_1.jpg
    292,2 KB · Görüntüleme: 17
  • 20250704014226_1.jpg
    444,1 KB · Görüntüleme: 11
  • 20250704022858_1.jpg
    207,2 KB · Görüntüleme: 18
İnceleme için teşekkürler hocam, deneyeceğim ben de oyunu.

Şunu da eklemekte fayda var; aynı geliştiricilerin yaptığı bir diğer oyun Still Wakes the Deep. O oyun da aynı aslında Little Orpheus ile hemen hemen aynı kafada. Belirli mekanikleri erkenden öğreniyorsunuz, benzer şeyleri yaparak ilerliyorsunuz ancak çok iyi sanat tasarımı ve güzel hikayesi var. Geliştiricilerin yapmaktan hoşlandığı oyun kafası sanırım böyle. Little Orpheus'u 5 sene önce Apple Arcade'den bitirmiştim ve 5 sene sonra Steam'den de bitirmek nasip oldu.

İnceleme için teşekkürler hocam, deneyeceğim ben de oyunu.

Ne beklediğinize göre beğenip beğenmeyeceğiniz değişebilir ama ben beğeneceğinizi düşünüyorum. Çoğu Steam indirim videosunda da kimse bahsetmemiş oyun yorumlarında da çoğu kişi oyunu kısmen gömmüş. Bence oyunun biraz da hakkı yeniyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…