İnceleme Logitech G635 Lightsync 7.1 RGB

Merhaba. Yine ben, yine bir kulaklık incelemesi evet, forumda en çok kulaklık incelemesi açan insanlardan birisiyimdir muhtemelen. Kulaklık işine fazlasıyla meraklı olan birisiyim, bu sebeple sık sık kulaklık değiştiriyorum, deneyimlediklerimi de forumda inceleme hazırlayarak sizlere sunuyorum.

Bugün sizlere, Logitech G635 incelemesi yapacağım. Kulaklığı 1500 TL'ye 2. el aldım, bu sabah elime ulaştı ve sabahtan beridir test etmiş olduğum deneyimlerimi sizlere aktaracağım.

Ağırlık, tasarım, modülerlik, konfor ve stabilite
Kulaklığın ağırlığı, sitede yazan bilgiye göre 344 gram ancak kablo dahil ağırlığı mı bilmiyorum. Kablo dahil değildir muhtemelen, çünkü kulaklık biraz ağır hissettiriyor. Neyse ki kabloda herhangi bir kontrolcü vs. yok da ekstra ağırlık yüklenmemiş. Kablo üstü kontrolcüden nefret ederim, kabloyu ağırlaştırıyor ve konforu düşürüyor. Açıkçası kablolu kulaklıkların genel ortalamasına bakarsak 300-320 gram civarlarında, bu kulaklığın 344 gram olması biraz kendisini hissettiriyor. Bu nedenle hafif bir kulaklık diyemem. Tabii piyasada 500-600 gramları gören devasa kulaklıklara göre hafif kalıyor ama ortalamaya bakarsak ortalama üstü bir ağırlığa sahip.

Ağırlık: 7/10

Tasarıma gelecek olursak oldukça kaba, tam bir oyuncu kulaklığı tasarımı var. Önceden kullandığım G PRO X, MH752 gibi kulaklıklar mesela bu kulaklık kadar ben oyuncu kulaklığıyım diye bağırmıyor. Mikrofonunu söksen dışarıdan bakan birisi stüdyo kulaklığı der, ama G635'i gören birisi oyuncu kulaklığı bu der. Tasarımı açıkçası bana göre kötü, ama bu şahsi bir şey, bir şey diyemem. RGB ışıklandırması var, bu ışıklandırmayı G HUB yazılımı üzerinden değiştirebiliyor, farklı farklı modlar ile kullanabiliyorsunuz. RGB sevenler için güzel bir detay ama ben pek umursamıyorum, kafamda olduğu sürece görmeyeceğim bir RGB'nin önemi yok.

Kulaklık çok esnek bir yapıya sahip değil, esnetirken acaba kırılır mı diye sorgulatıyor. Ben bu tarz tasarımlara robotik tasarım diyorum. Pek sevdiğim bir tarz değil ama ne yapalım, idare ediyoruz.

Tasarım: 6/10

Modülerlikten kastım kablosunun sökülebilirliği, kulaklığı bir yere giderken taşıdığınızdaki kolaylık ve mikrofonunun sökülebilirliği gibi detaylar.

Bu kulaklığın kablosu sökülebiliyor, güzel bir detay. Sökülebilmesinin güzel olma sebebi, kablo hasar gördüğünde komple kulaklık çöp olmuyor. İlgili firmadan yeni bir kablo talep edersiniz ve hayatınıza kaldığınız yerden devam edersiniz.

Earcuplar döndürülebiliyor. Bu güzel bir detay. Bazen kulaklıktan daral gelmiştir, boynunuza almak istemişsinizdir, işte o zaman döndürülebilir earcuplar hayat kurtarır. G PRO X'te örneğin bunun eksikliğini çok yaşıyordum. Earcuplar döndürülemediği için boğuluyordum, bu dönebildiği için rahatım.

Mikrofonu sökülemiyor ancak endişelenmeyin, mikrofon çok güzel düşünülmüş. Mikrofonu yukarı doğru kaydırdığınızda inaktif oluyor ve mikrofon için özel ayrılmış yuvaya doğru ittiriyorsunuz, mikrofonun herhangi bir gözle görülür çıkıntısı vs. olmuyor, kulaklığa kamufle oluyor. Ama tabii mikrofon bozulduğunda ilgili firmadan yeni bir mikrofon istemeniz mümkün değil çünkü sökülemiyor. He bu arada, mikrofonun ucunu çekip uzatabiliyorsunuz 3-4 santim kadar.

Katlanabilir bir yapıya sahip değil, bir yerden bir yere giderken kulaklığı alayım çantaya atayım diyebileceğiniz kadar pratik değil.

Modülerlik: 8/10

MH752, Arctis 3, Arctis 5, Logitech G PRO X, Cloud II, ROG Delta S, Cloud Alpha ve BlackShark V2 X gibi oyuncu kulaklıklarını kullandım ve denedim, MH752 kadar rahat olmasa da Delta s kadar rahat olduğunu söyleyebilirim. Kulaklığın kulağınıza uygulamış olduğu yatay baskı (clamping Force) biraz fazla. Örneğin G PRO X'te bu clamping Force çok fazlaydı, kulaklığı çıkardıktan sonra sanki kafanızı preslemişler gibi hissettiriyordu. Bunda da o detay biraz var. ROG Delta S'te ise clamping Force oldukça zayıftı, sanki dış dünyadan tam olarak kopamıyorsunuz gibiydi. Arctis 3 ve 5 ise direkt olarak rezildi bu konuda. Dönen earcuplar kulaklığı kulağınıza tam hizalasanız dahi 10 derece civarı eğimli duruyordu, bu de izolasyon olarak gerçekten korkunçtu.

Sürücüyle kulak arasında herhangi bir sünger yok ancak kulağınız o sürücülere temas etmiyor. Örneğin G PRO X'te kulağınız sürücüye temas ediyordu, uzun kullanımda kulağımda yara yapıyordu. Bu kulaklıkta öyle bir sorun yok.

Kulaklığın kafa ayarı oldukça yüksek. Çoğu kafa büyüklüğüne uygun gelecektir. Sert kumaş pad ve sert kumaş kafa bandı kullanılıyor. Terleme konusunda deriye göre kesinlikle daha iyi ama deri pad takınca ses performansı illaki daha iyi oluyordur, onu denemek lazım.

Tabii konforun içine ağırlık da girdiği için bu da puana yansıyacak. 344 gram ile birlikte gelen clamping Force miktarı biraz konfor konusunda düşündürüyor.

Konfor: 8/10

Stabilite olarak çok iyi diyemem. Kafanızı sağa sola çok hızlı oynatırsanız düzeltmeniz gerekiyor. Ama normal bir kafa oynatmadan bahsediyorsak etkilenmezsiniz. Aşağı eğildiğinizde kulaklık kulağınızdan düşmüyor, veya kafanızı geriye yasladığınızda kafanızdan düşmüyor.

Stabilite: 7/10

Yazılım desteği, butonlar ve 7.1
7.1'e elimi sürmedim. Çünkü 7.1, genel olarak sesleri kalitesizleştiren bir özellik ve size hiçbir şey katmıyor. Direkt olarak kullanılmasını tavsiye etmiyorum.
Yazılım desteği oldukça güzel ve detaylı, ancak kullanmıyorum. Şu şekil bir arayüz sizi karşılıyor.

Yazılım desteği oldukça güzel. Kulaklığın üzerindeki butonlara makro ataması yapabiliyorsunuz yazılım üzerinden.

7.1'i sevmesem de isteyenler için sekmesi mevcut, DTS2.0 ile birlikte istediğiniz ayarı yapabilirsiniz.

10 çubuklu ekolayzer menüsü var. 10 çubuklu olması oldukça güzel, çünkü MH752, G PRO X gibi bu kulaklığın muadillerinde 5 çubuklu ekolayzer menüsü bizleri karşılıyordu. 5 çubuk biraz amatör kaçıyor, 10 çubuk daha iyi. Ama gerçek anlamda bir ekolayzer yapmak istiyorsanız isterseniz 50 çubuklu olsun yine işinizi görmez, çünkü bu tür yazılımlarda Q ve filtre ayarı yapamıyorsunuz. Dolayısıyla siz örneğin 64 KHz'i arttırdığınızda gerçekten sadece 64 Hz'de bir sıçrama mı yapmak istiyorsunuz yoksa 50-100 aralığını genel arttırıp 64'te tepe değer mi görmesini istiyorsunuz? İşte bunu bu tür basit yazılımlar sağlayamaz.

demek istediğimi şu şekil açıklayayım;
Örneğin tepe filtresi ve Q = 1 ile 64 Hz arttırdığınızda şu şekil bir grafik alırsınız.

Tepe filtresi ve Q = 5 ile 64 Hz arttırdığınızda ise grafik şu şekil bir hal alır.

Mikrofon için side-tone (yan ses) özelliği bulunuyor. Pek çok kişi bu özelliği anlamsız bulur ancak ben seviyorum. Mikrofonda karşıya ilettiğiniz sesi, hoparlörün kendi içinden size tekrar sunar. Denemeniz gerek, ben seveceğinizi düşünüyorum. Örneğin bu özellik açıkken ne kadar bağırıp bağırmadığımı anlayabiliyorum.

Mikrofon için herhangi bir hazır profil veya ekolayzer grafiği bulunmuyor, mikrofonunu beğenmediyseniz peace EQ gibi harici yazılım kullanmanız gerekiyor.

Yazılım desteği ve arayüzü: 8/10

Butonlara gelecek olursak kulaklığın sol earcupunda 3 adet makro tuşu, 1 adet mikrofon on/off tuşu, 1 adet 3.5mm/PC tuşu, 1 adet de ses tekerleği mevcut. Ses tekerleği sonsuza kadar dönüyor, bir limiti yok. Açıkçası kulaklıkta makro tuşu olması benim pek işime yarayan bir şey değil ama kesinlikle artı bir özellik. Çünkü çoğu kulaklıkta yok ve kullanmak isteyen birisi için gerçekten güzel.

Butonlar: 10/10

Ses kalitesi

Evet, bu kulaklığı almamızdaki asıl sebebe geldik. Bir kulaklık alıyorsak, herkesin tabii ki de en çok önem verdiği yer şüphesiz ses kalitesidir. Bu ses kalitesini biraz bölümlendirmek istiyorum.

Bölümler: Bass, mid, tiz, sahne genişliği ve tonalite

Not:
aşağıda yapacağım bütün yorumlar, kulaklığın stok hali içindir. Herhangi bir EQ yapılmamıştır.

Bass
Basslar punchye yakın, yani vurucu ve etkili. Ucundan muddy ama rahatsız edici olacak kadar değil. Örneğin G PRO X kutudan çıktığı haliyle muddy ve bass konusunda zayıf. ROG Delta S'te ise direkt bass yok. Keza Rampage rgw9'da da bass yok.

Önceki MH752 incelememde biraz hatalı yorumlamalarda ve eksik bilgilerde bulunmuşum. O kısmı biraz burada düzelteyim ve ekleme yapayım. MH752, kutudan oldukça temiz bir ses profili ile çıkıyor ancak bassları biraz zayıf. G PRO X, Delta s gibi kulaklıkların kutudan çıktığı haline göre kesinlikle daha iyi ama MH752'nin ekolayzer tepkisi rezalet. G PRO X, EQ ile MH752'yi paramparça ediyor bass konusunda. Delta s yine çöp, orası ayrı. Ama MH752 gerçekten G PRO X ile yarışamaz bass konusunda.

G635'e gelelim. Bana kalırsa G635, G PRO X'in ekolayzerli halindeki bass performansını veriyor. G PRO X 1-2 dB daha yüksek bassa sahip olabilir belki ama bu ekolayzer ile halledilebilir. Basslarını beğendim. Midleri ve tizleri örtmüyor. Bundan daha gümbür gümbür bass profiliyle çıkan kulaklık var mı bilmiyorum ama varsa abartıdır bence, ya da kulaklığın çıkış amacı bass-heavy olmasıdır.
Stok halde kulağıma herhangi bir bass patlaması, bass cızırtısı vs. gelmedi.

Bass Extension'u güzel. Dolayısıyla basslarda cılızlık hissetmiyorsunuz, müziğe gerçekten alttan alttan gövde veren bir bass varlığını hissediyorsunuz.

MH752'deki "bass: 9/10" puanlamamı 7 gibi düşünün. Buna göre G635'i puanlıyorum.

Bass için kullandığım örnek müzikler: demeter ad kolima, rampampam, neffex unstoppable, blackpink shut down, soulpersona analog.

Bass: 9/10

Mid
Midler oldukça dengeli geldi. Burada söyleyebileceğim pek bir şey yok. Podcast rahatlıkla dinleyebilir, YouTube videoları rahatlıkla izlenilebilir, pop müzikler rahatlıkla dinleyebilirsiniz.

Mid: 9/10

Mid için kullandığım örnek müzik yok. Direkt olarak herhangi bir pop müzik açarak deneyebilirsiniz.

Tiz
Tiz performansı güzel. Rahatlıkla edm, phonk, metal vs. dinleyebilirsiniz. MH752 gibi tizler abartı parlak değil, olması gerektiği gibi. Harsh gözlemlemedim pek. Genel olarak dengeli bir tiz performansına sahip. Tiz hassasiyeti olan birisinin pek rahatsız olacağını düşünmüyorum ama G PRO X gibi bir kulaklıktan sonra geçerseniz tizlerin varlığından haberdar olmuş olursunuz.

Tiz: 8/10

Tiz için kullandığım örnek müzikler: genellikle bas ve tiz için edm veya phonk türünden müzikler dinliyorum. 2dB faith in you örnek verilebilir. Veya skrillex parçaları örnek verilebilir.

Tonalite

Bu kulaklığın tonalitesi dengeli. MH752 gibi parlak değil, G PRO X gibi karanlık değil. Bu kulaklığı kafasına takan birisi, tonalitesini sevmese bile kullanır, çünkü öyle kutuplaştıracak düzeyde bir tonalitesi yok. Ne çok parlak, ne çok karanlık, tam kararında. Basslar olması gerektiği gibi, midler olması gerektiği gibi, tizler olması gerektiği gibi, yani bu kulaklık closed-back ve oyuncu kulaklığı adı altında satılmasına rağmen oldukça özel bir kulaklık bana kalırsa. Ama dengeli olmasından kaynaklı çok eğlenceli bir ses profili yok. Abartıya kaçmadan parlak tunelanmış kulaklıklar çok net ve kaliteliymiş hissi uyandırır ve kulağa daha iyi geliyormuş gibi gelir ancak bu pek doğru değil. Örneğin MH752 parlak bir kulaklık, bir miktar harsh var ancak kulağa enerjik geliyordu. G635'te ise bu enerjiklik yok ama bu eksi yönde bir şey değil tabii.

Tonalite: 8/10

Tonalite için kullandığım örnek müzikler: soulperfreesia underwater love.

Sahne genişliği

Sahne genişliği performansını çok beğendim. Piyasada bulunan pek çok kulaklık mono hoparlör gibi ve klostrofobik etkisi yaratıyor. Sahnesi dar, sanki sadece sol ve sağ kulağınızda çalıyormuş gibi. Ancak bu kulaklık, closed-back yapısına rağmen sahne genişliğini yeterince sunabiliyor, ancak kesinlikle bir semi-open veya open-back sahnesi beklemeyin, hayal kırıklığına uğrarsınız, çünkü direkt olarak kulaklık yapısıyla alakalı bir durum.

Sahnesini MH752 ile kıyasladığımda daha iyi mi yoksa aynı mı karar veremedim, bu sebeple aynı puanı verdim.

Sahne genişliği için kullandığım müzikler: jimmy smith root down (and get ıt) live, cassandra wilson Black crow.

Ses izolasyonu ve sızdırma

Ses izolasyonu ortalama altında. G PRO X'i taktığınızda dış dünyadan kopabiliyorsunuz. MH752'de de kısmen kopabiliyorsunuz. Ama G635'te tam olarak değil. Örneğin yüksek sesli televizyon açıksa bir miktar duymanız olası.

Ses izolasyonu: 5/10

Sızdırma kısmına gelelim. %100 ses düzeyinde dışarıya sızdırdığı ses önceki kullandığım G PRO X, MH752 gibi kulaklıklara nazaran biraz daha fazla. Bunun da sebebi kumaş pad kullanması ve tamamen G PRO X veya MH752 gibi kapalı kapsül bir earcup tasarımı kullanmamasından kaynaklı.

Sızdırma: 7/10

Mikrofon testi ve mikrofon ergonomisi

Kıyaslama yapabilmeniz adına Rampage rgw9, G PRO X, MH752 ve Delta S'in mikrofon testini de ekleyeceğim. Bana göre mikrofon kalitesi idare eder seviyede.

Benim görüşüme göre mikrofon kalitesi: 7/10

Mikrofonu yukarı kaydırdığınızda inaktif konuma geliyor. Dilerseniz bunu sol earcupta bulunan tuş ile de kapatıp açabiliyorsunuz, bu yönden güzel. Mikrofonun uç kısmı bir miktar uzayabiliyor, bu da güzel bir detay. Ancak mikrofonu maalesef ki G PRO X, MH752, Delta s mikrofonu gibi eğilip bükülebilen cinsten değil. Yani kütük gibi bir mikrofon yapısı mevcut.

Açıkçası mikrofonun hareket kabiliyeti ne kadar önemli, orası tartışılır. Çünkü stok konumundaki ses alma performansı yeterli.

mikrofon ergonomisi: 9/10

Oyun performansı

Oyun olarak BF5 Online, Forza Horizon 5 ve CS:GO testi yaptım. Forza Horizon 5'teki araba sesleri oldukça güzeldi. CS:GO'da da adım seslerini rahatlıkla duyabildim. BF5'te ise kendimi o çatışma atmosferinin içerisinde hissedebildim. FH5'i genel ses kalitesi için, CS:GO'yu ses kasma performansı için, BF5'i ise çevresel ses performansı için test ettim. BF5'teki o patlamalar vs. olduğunda diğer frekansların üstü örtülmüyordu, tok ve kararlı patlamalar oluyordu.

oyun performansı: 8/10 (10/10 vermeme sebebim, open-back kulaklıkların sahnesi geniş olmasından dolayı çoğu oyunda daha iyi bir ses deneyimi yaşatmasından kaynaklı.)

not: 7.1 aktif etmedim.

Ses yüksekliği

Ses yüksekliğini %100 kullanırsanız kısma gereksinimi duymazsınız, yani ideal seviyede. MH752'de duruma göre Windows sesini %95 yapasım geliyordu. G PRO X ile benzer ses yüksekliği var.
Tabii bu kulaklığı 3.5mm girişiyle daha güçlü bir ses kartına veya amfiye bağlarsanız daha yüksek bir ses yüksekliği elde edebilirsiniz ama bu senaryodaki distortion miktarını bilmiyorum.

Ses yüksekliği: 8/10 (10/10 vermeme sebebim, daha yüksek ses seviyesi bulunan kulaklıkların olması. 8 verme sebebim, %100 sesteyken kısma ihtiyacı duymuyor oluşumdan kaynaklı. Ses yüksekliği fazla olan kulaklıklarda %100 kullandığınızda kulağınız rahatsız olmaya başlar örneğin, bu gibi kulaklıklar 10/10 veya 9/10 hak eder.)

Olsa da olur, olmasa da olur: RGB ışıklandırma

Bu tamamen öznel bir şey olduğu için ayrı olarak belirtmek istedim. Bazısı sevmez, anlamsız bulur; bazısı sever, yere göğe sığdıramaz. Şahsen önemsemiyorum, sonuçta ben bu ürünün RGB'sini kafama taktığım sürece görmeyeceğim. Üstelik RGB'si olan kulaklıklar bir miktar earcuplara ısı yayıyor, bu da kulağınızın ısınmasına sebep olabiliyor. Dolayısıyla RGB olacaksa da çok yüksek güçte olmamalı.

Bu kulaklıkta RGB'yi açtığımız takdirde çok az miktarda ısı gözlemledim ama uzun süreli kullanımda bu ısı, kulağı ne derecede etkiler, onu bilmiyorum. Ama kumaş pad olduğu için çok da rahatsız etmese gerek.

Sonuç: Alınır mı?, alınmaz mı?

Şu an sıfırı 4100 TL gözüküyor, 4100 TL kesinlikle verilmez. Ama bir indirim olur, veya ikinci ele yönelirim dersiniz, işte o zaman 2000-2250 TL'yi geçmeyecek şekilde düşünülebilir bir kulaklık.

Doğrudan gözünüz kapalı alabilirsiniz diyebileceğim bir ürün değil, çünkü ağır; çünkü tasarımı esneklik barındırmıyor; çünkü dış dünyadan kopma konusunda G PRO X kadar iyi değil; çünkü satın alınabilirliği için sıfır fiyatında indirime veya ikinci ele yönelmeye ihtiyaç duyuyor.

Yok mu artıları? Var. Bu kulaklık alınır, çünkü diğer oyuncu kulaklıkları gibi dar bir sahnesi yok, BF5 gibi oyunlarda sahne genişliği farkı hissediliyor; çünkü diğer oyuncu kulaklıkları gibi bass yoksunu veya abartılı mid-tiz cılızlığı yok, dengeli bir ses profili var; çünkü earcuplar dönebilir yapıda; çünkü kumaş pad ile geliyor, terletmiyor; çünkü yazılımı detaylı; çünkü makro tuşları bulunuyor; çünkü kablosu sökülebiliyor; çünkü hem 3.5mm to 3.5mm kablosu var, hem Micro-USB to USB-a kablosu var; çünkü RGB ışıklandırması var (öznel).

Ekolayzer yapmak istediğinizde yapmanız gereken ayarlamalar;

Equalizer apo ve peace EQ indireceksiniz. Peace EQ programı üzerinden yapmanız gerekmekte.

Kulaklığın, rtıngs tarafından ölçülmüş "ham frekans tepkisi" bu şekilde. Bunu kendinize göre peace EQ üzerinden ayarlayabilirsiniz. Hazır bir ayar vermek pek doğru olmaz, çünkü kulaklık öznel bir şey.

Ama diyorsanız ki incelemeyi yapan kişinin kendi referans eğrisini birebir yapmak istiyorum, o zaman aşağıdaki ayarlamaları peace EQ üzerinden uygulamanız gerekmekte.

Kulaklık skoru: 7.7/10

Şimdiden okuyan herkese teşekkür ederim, buradan sonrası kulaklıkla alakalı fotoğraflar olacak.

Fotoğraflar

Son düzenleyen: Moderatör:
Elinize sağlık güzel bir inceleme olmuş.

G933 denemek istiyordun galiba ancak buna kısmetmiş.

Elinize sağlık hocam. Normalde genel olarak bu tür yazılarda sıkılırım. Sıkılmadan okudum.

Elinize sağlık güzel bir inceleme olmuş.

G933 denemek istiyordun galiba ancak buna kısmetmiş.
40 gram daha agir olmasi ve pil performansinin kotu olmasi, beni G933'u denemekten alikoydu

Elinize sağlık hocam. Normalde genel olarak bu tür yazılarda sıkılırım. Sıkılmadan okudum.
Genelde inceleme yazarken kendimin de ne tur makaleleri okurken sikilip sikilmayacagini dusunerekten yalin ve akici bir anlatim uyguluyorum.

Kusursuz bir inceleme, v2x in bana yaşattıklarına şahitlik ettiniz.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…