Lossless Scaling gerçekten kullanışlı mı?

Kusura bakma bilgide düzeltme yaptım. Desteklenmemesinin kısaca sebebi her ikisi de overlay olarak çalışıyor o nedenle birlikte çalışırlarsa sorunlar yaratırlar. Gsync bu sebeple diğer overlay uygulamalarını da desteklemiyor.

Açıkçası benim deneyimimde oldukça etki ediyor youtube videolarında. 480p30fps 2x ile kullandım test etmek için, 3x olarak da denedim şu an oldukça etkililer. Hareketli sahnelerde ghosting denilen bahsettiğin olayın olması normal. Youtube video kalitesini düşürüyor özellikle 60fps olmayan videolarda bu belirgin. Hızlı hareketler olunca da bunları kayıda geçmesi kolay olmadığı gibi youtube compression daha da düşürüyor kalitelerini. Uygulama bu gördüğü frameleri çoğalttığından bunları da çoğaltmış oluyor ve daha da belirginleşiyorlar.
Hocam evet denedim şimdi Youtube'da fark ediyor aşırı şekilde fakat internetteki Youtube dışında dizi film izleme sitelerinde etki edemiyor bunu görebiliyorum. Bu sitelere de etki etmesini nasıl sağlarız peki?

Hocam evet denedim şimdi Youtube'da fark ediyor aşırı şekilde fakat internetteki Youtube dışında dizi film izleme sitelerinde etki edemiyor bunu görebiliyorum. Bu sitelere de etki etmesini nasıl sağlarız peki?
Sebebi genelde kullandıkları video playerler. Tam ekrana alıp alttaki çubuğun gitmesini beklersen çoğunda düzgün çalışıyor. Ancak bu çubuk ortaya çıktığında bu arayüz sayılıyor ve Lossless Scaling'in çalışmasını en başta windows var gibi algılayarak videoya değil de en üstteki o çubuğa 2x veya 3x uygulamaya çalışıyor.

Dizileri Jdownloader ile indirip VLC'de izleyebilirsin.

Lossless Scaling oldukça güzel çalışıyor ve açıkçası herkesin sahip olması gereken bir uygulama.

Öncelikle almadan önce bilmeniz gereken birkaç şey var.
  1. AMD ekran kartlarının bazı modellerinde AMD driverleri ile sorunlar var. Bu sorunlar şimdiye kadar okuduğum kadarıyla pc'yi kapatma, ekran kartını görmeme ve fps'in normalden daha düşük olması olabiliyor
  2. En iyi şekilde kullanabilmek için en az 90hz bir monitöre sahip olmanız gerekiyor. 60hz monitörde de elbet kullanabilirsiniz ancak nedenini aşağıda açıklayacağım.
    • Örneğin 60fps almak istiyorsunuz ve 30fps'e limtlediniz fps'i. Mouse cursor'unu da 30fps'e kitlemiş oluyorsunuz Lossless Scaling'in framegen özelliğinin çalışma şeklinden ötürü. Bu nedenle mouse hareketleri kasıyormuş gibi görünüyor. Bu sorunu aşmanın 2 yolu var, controller kullanmak veya oyunlarda "hardware cursor" seçeneği ile windows'un mouse'ını kullanmak. Aynı zamanda mouse'ın fazla kullanılmadığı aksiyon oyunlarında da pek etkilemiyor.
  3. Ekran kartınızı hali hazırda %90 üzeri load ile kullanıyorsanız 60fps alırken 120fps'e ayarlardan kısmadan çıkamazsınız. Ekran kartı kullanımında biraz boşluk olması gerekiyor, yoksa fps düşüşü yaşanıyor.
  4. Lossless Scaling kullanırken limitlediğiniz fps'i hiç bir düşüş yaşamadan stable bir şekilde görüyor olmanız gerekiyor.
  5. Programı "upscaling" olmadan sadece framegen için kullanabiliyorsunuz.
  6. Program sadece oyunlarla sınırlı değil. Düşünebileceğin her program için kullanılabiliyor. Örneğin VLC, Youtube, Twitch, .gif dosyaları vb.. Kullanımı genel olarak aynı olsa da bazen program çökebiliyor, örneğin VLC'de kullanırken çalıştırmadan önce tam ekrana alınması ve videonun odak olması yani kaydırma çubuğunun kaybolmasını beklemeniz gerekiyor.
  7. Ne kadar fazla fps limiti verebilirseniz o kadar iyi bir şekilde çalışacaktır. 30fps limti verip 3x kullanmaktansa 45fps limit verip 2x kullanmak daha iyi bir görüntü ve performans sunar.
  8. En ideal kullanımı, örneğin düzenli 90-100fps aldığınız bir oyunu varsayalım, 75fps'e limtileyerek 2x kullanıp 150fps'e yükseltmek olacaktır. Normalde düzenli aldığınız fps'i biraz düşürerek framegen ile yükseltmek hem GPU load'ını düşürüyor hem de daha az ısınmasını sağlıyor.
  9. Framegen özelliği Vram kullanımını arttırıyor. Tam olarak ne kadar arttıracağı kullandığınız amaca ve özelliklere göre değişir ancak benim için 1440p 120fps oyun oynarken 75fps 2x Lossless Scaling sadece framegen kullandığımda yaklaşık 300mb Vram kullanımı artıyor (lakin %20 GPU load'ını da düşüyor).
  10. Framegen özelliği gecikmeye sebep oluyor. Ancak gecikmeyi azaltmak için bir çok seçenek mevcut. Freesync bunlardan birisi. Aynı zamanda Nvidia ekran kartınız varsa Nvidia reflex'de bunlardan birisi. RivaTuner Statistics Server'in son sürümünü indirerek ayarlarından en alt seçeneklerden "Async"''den "Nvidia Reflex" olarak çalışma şeklini değiştirebiliyorsunuz. Bu Nvidia Reflex teknolojisi ile fps limiti yapmanızı sağlıyor, bu teknoloji input lag dediğimiz gecikmeyi azaltmak için geliştirildi.
  11. 3x'ün gecikmesi 2x'den daha fazla.
  12. Competitive Multiplayer oyunlar oynuyorsanız örneğin Valorant gibi, framegen kullanmanızı önermem. Gecikme performansınızı etkileyecektir.
  13. Bir "overlay" olarak çalışıyor. Eğer "xbox game bar" gibi bir overlayınız varsa bunu kapatmanız gerekiyor. Yoksa çalışmasını etkiliyor.
  14. Bir overlay olduğundan dolayı hile olarak tanımlanmıyor. Oyunların dosyalarını değiştirmiyor, cheat detection olan oyunlarda sorunsuz kullanılabilir.
  15. Yine aynı şekilde overlay olması sebebiyle OBS gibi kayıt aldığınız uygulamalarda bu kayıt alırken Lossless Scaling'i kayıt almanız gerekiyor. Sadece oyun ekranını kayıt alırsanız normal fps limiti koyduğunuz şekilde oyununuz görüntülenir ve framegen uygulanan yüksek fps sadece size görünür olur.
  16. Uygulama kendi başına fps'inizi arttıran bir özelliğe sahip değil. Ekran kartınıza nasıl bir işlem yapacağını söyleyerek çalışıyor. Uygulama ile ilgili bir sorun yaşarsanız burada en başta (overlay uygulamalarından sonra) sorunun kaynağı olarak ekran kartınız ve ekran kartı driverlarını ele almanız gerekli.
    • Bu nedenle performansı ekran kartına göre değişiklik gösterebiliyor. Mesela ben 4070ti ile kullanıyorum ve gecikme neredeyse hiç yaşamıyorum. fakat eski bir ekran kartı kullanıyorsanız framegen teknolojisi daha eski olacağından farklı bir performans alabilirsiniz.
Hocam elinize emeğinize sağlık, çok güzel açıklamışsınız bravo.

Bahsettiğin sorun onlarca farklı faktöre bağlı olabilir. Program sorunsuz bir şekilde çalışıyor, fırsat buldukça sorun yaşayan insanlara troubleshoot desteği veriyorum hatta Steam reviewlerine bile detaylı bir review attım karşılaşılan sorunlar ve çözümleri ile ilgili. Şu ana kadar çözülemeyen sorunların büyük çoğunluğu bazı AMD ekran kartlarının sorunları, bazı laptopların getirdiği hard limitler veya bazı Intel Arc ekran kartlarının sorunları oldu.
  • Ekran kartı modelin nedir?
  • Hangi uygulama veya oyunlarda denedin ve sorun yaşıyorsun?
  • Ekran kartı Vram ve normal load'ı kullanmadan önce ve kullanmaya başlayınca hangi değerlere geliyor? HWiNFO ile görüntüleyebilirsin.
  • Herhangi bir overlay kullanıyor musun? Buna "xbox game bar" ve "steam overlay" dahil.
  • Hangi ekran çözünürlüğünde ve modunda deniyorsun? Örneğin windowed, fullscreen veya borderless fullscreen.
  • Ekran kartı driverlerin güncel mi ve daha önceki versionlarını sorunu çözmek için denedin mi?
  • Birden fazla monitöre sahipsen hepsi ekran kartına mı takılılar?
  • FPS limitlemek için hangi uygulamayı kullanıyorsun?
  • Lossless Scaling'i hangi ayarlarda kullanmaya çalışıyorsun? Örneğin LSFG 1 mi yoksa LSFG 2.1 mi? Bir çok farklı ayarlar da bulunuyor hem upscaling hem de framegen bölümde.
  • Upscaling özelliğini ile birlikte mi kullanıyorsun?
Sistemim 7950X3D, 4070Ti, 64GB DDR5, 980Pro 2TB, Kingston Nvme 1TB, 970 Evo Plus 1TB, Dell 4K 144hz 1ms. Fps limitlemiyorum. Ets 2, ATS, horizon zero dawn, RDR2, GTA V, BF V vs oyunda hepsinde program kapalı iken aynı oyun ve ayın sahnelerde 20 FPS daha fazla alıyorum. Program açık iken yine aynı oyunlar ve oyunların aynı sahnelerinde, program kapalıyken aldığım FPS'den 20 FPS az alıyorum. Programın önerdiği LSFG 2.1 kullanıyorum. Programdan vsync açmıyorum, oyunda da kapalı, oyunu pencereli modda başlatıyorum, program tam ekrana alıyor zaten. Birden fazla monitör kullanmıyorum.
Xbox gamebar, steam overlay hepsi kapalı. Bütün sürücüler AMD chipset, Nvidia driver, BİOS hepsi güncel.

Ben programı sadece deneme amaçlı kullandım ve internetteki ayarların hepsini denedim ve her oyunda program kapalı durumdaki FPS'den daha azını program aktifken aldığımı gördüm. Sadece deneme amaçlıydı, daha fazla FPS ihtiyacım olmadından değil. İade ettim.

Sistemim 7950X3D, 4070Ti, 64GB DDR5, 980Pro 2TB, Kingston Nvme 1TB, 970 Evo Plus 1TB, Dell 4K 144hz 1ms. Fps limitlemiyorum. Ets 2, ATS, horizon zero dawn, RDR2, GTA V, BF V vs oyunda hepsinde program kapalı iken aynı oyun ve ayın sahnelerde 20 FPS daha fazla alıyorum. Program açık iken yine aynı oyunlar ve oyunların aynı sahnelerinde, program kapalıyken aldığım FPS'den 20 FPS az alıyorum. Programın önerdiği LSFG 2.1 kullanıyorum. Programdan vsync açmıyorum, oyunda da kapalı, oyunu pencereli modda başlatıyorum, program tam ekrana alıyor zaten. Birden fazla monitör kullanmıyorum.
Xbox gamebar, steam overlay hepsi kapalı. Bütün sürücüler AMD chipset, Nvidia driver, BİOS hepsi güncel.

Ben programı sadece deneme amaçlı kullandım ve internetteki ayarların hepsini denedim ve her oyunda program kapalı durumdaki FPS'den daha azını program aktifken aldığımı gördüm. Sadece deneme amaçlıydı, daha fazla FPS ihtiyacım olmadından değil. İade ettim.
FPS limitlemen gerekiyor. Lossless Scaling'in framegen'inin çalışması için fps'i limtilemen programın gereksinimlerinden birisi. FPS'i daha düşük almanın sebebi bu yüzden.

Örneğin 144fps almak istiyorsan 72 fps'e kilitlemelisin üzerinde kullanmak istediğin oyunu. Ardından LSFG 2.1 2x ayarı yaparak çalıştırmalısın.

Ben de 4070ti ile kullanıyorum 7800x3d var sistemlerimiz yakın sayılır. 165hz monitörüm var. Genelde 75fps'e kilitleyerek 2x ayarlarda kullanıyorum. GPU üzerindeki yükü 20-30% oranında azaltarak daha serin çalışmasını sağlıyor (normalde 120-144fps limitleyerek oynadığım oyunlara kıyasla). Üstelik yükünde boşluk açtığından dolayı bazen ReShade ile raytracing ekliyorum oyunlara.

Son düzenleme:
FPS limitlemen gerekiyor. Lossless Scaling'in framegen'inin çalışması için fps'i limtilemen programın gereksinimlerinden birisi. FPS'i daha düşük almanın sebebi bu yüzden.

Örneğin 144fps almak istiyorsan 72 fps'e kilitlemelisin üzerinde kullanmak istediğin oyunu. Ardından LSFG 2.1 2x ayarı yaparak çalıştırmalısın.

Ben de 4070ti ile kullanıyorum 7800x3d var sistemlerimiz yakın sayılır. 165hz monitörüm var. Genelde 75fps'e kilitleyerek 2x ayarlarda kullanıyorum. GPU üzerindeki yükü 20-30% oranında azaltarak daha serin çalışmasını sağlıyor (normalde 120-144fps limitleyerek oynadığım oyunlara kıyasla). Üstelik yükünde boşluk açtığından dolayı bazen ReShade ile raytracing ekliyorum oyunlara.
144 hz monitörde 70 yada 75 FPS sabitleyeceksem ne anlamı kalıyor bu programın? Ben elimdeki sistemle zaten her oyunda 75 FPS üzerinde alıyorum. 72 FPS sabitle, 2x yap, zaten aradaki kareler belli başına gecikme yapacak. Full stutter, gecikme. Bana lazım değil. Saçmalık.

144 hz monitörde 70 yada 75 FPS sabitleyeceksem ne anlamı kalıyor bu programın? Ben elimdeki sistemle zaten her oyunda 75 FPS üzerinde alıyorum. 72 FPS sabitle, 2x yap, zaten aradaki kareler belli başına gecikme yapacak. Full stutter, gecikme. Bana lazım değil. Saçmalık.
Full shutter gecikme gibi olayları oldukça abartı. Shutter olayı en başta yok zaten. Gecikme ise oldukça az 4000 serisinin framegen'inde ve de Nvidia Reflex kullandığın zaman. Bu iki sorunu yaşamış olman fps limitlemeden uygulamayı kullanmaya çalışmış olman. Ne konuda işine yarayacağına gelince yazdığımı tekrar okumalısın, aynı zamanda her oyunda 75fps üzerinde aldığını düşünebilirsin ama yeni çıkan AAA oyunlarda ayarlardan kısmadan bu performansı alamazsın. Özellikle raytracing kullanmak isteyeceğin oyunlarda 4070ti 75-100fps üzeri alabilecek kadar güçlü değil. Witcher 3 yeni generasyon versionu bunun örneklerinden biri.

Uygulama senin ihtiyaçlarını veya amaçlarını karşılamıyor olabilir ancak kesinlikle saçmalık değil. Kullanım alanları oyunları aşıyor.
  • "Better tracing" ayarları ile motion capture outputu için kullanıyorum mesela.
  • Aynı şekilde örneğin 2 saat sürecek 60fps video render yerine 1 saat sürecek şekilde 30fps render yapıp bunu framegen ile kayıt alarak aynı işi 2 saat yerine 1 saat 20 dakikada bitirmek gibi kullanım seçenekleri de mevcut.
  • Özellike emulatör kullanımlarında framegeneration kullanarak emulatörlerin sistemsel sınırlamalarını aşabiliyor ve konsoldaki performanstan daha iyi bir performansa sahip olabiliyorsun.
Kullanım amaçları tamamen seninle sınırlı.

Son düzenleme:
Full shutter gecikme gibi olayları oldukça abartı. Shutter olayı en başta yok zaten. Gecikme ise oldukça az 4000 serisinin framegen'inde ve de Nvidia Reflex kullandığın zaman. Bu iki sorunu yaşamış olman fps limitlemeden uygulamayı kullanmaya çalışmış olman. Ne konuda işine yarayacağına gelince yazdığımı tekrar okumalısın, aynı zamanda her oyunda 75fps üzerinde aldığını düşünebilirsin ama yeni çıkan AAA oyunlarda ayarlardan kısmadan bu performansı alamazsın. Özellikle raytracing kullanmak isteyeceğin oyunlarda 4070ti 75-100fps üzeri alabilecek kadar güçlü değil. Witcher 3 yeni generasyon versionu bunun örneklerinden biri.

Uygulama senin ihtiyaçlarını veya amaçlarını karşılamıyor olabilir ancak kesinlikle saçmalık değil. Kullanım alanları oyunları aşıyor.
  • "Better tracing" ayarları ile motion capture outputu için kullanıyorum mesela.
  • Aynı şekilde örneğin 2 saat sürecek 60fps video render yerine 1 saat sürecek şekilde 30fps render yapıp bunu framegen ile kayıt alarak aynı işi 2 saat yerine 1 saat 20 dakikada bitirmek gibi kullanım seçenekleri de mevcut.
  • Özellike emulatör kullanımlarında framegeneration kullanarak emulatörlerin sistemsel sınırlamalarını aşabiliyor ve konsoldaki performanstan daha iyi bir performansa sahip olabiliyorsun.
Kullanım amaçlarıı tamamen seninle sınırlı.
Velhasıl kelam bu program beş kuruş etmez.

Velhasıl kelam bu program beş kuruş etmez.
Programla ne alıp veremediğiniz var acaba kötülemeye mi geldiniz? 144hz monitöründe 144 fps oynuyorsan zaten kullanma bunu anlayamıyor musun? Eğer ortalama 80 fps alıyorsan fps'ini 75 ya da 80'e sabitleyerek 160fps ile oyna. 144fps oynuyorsan niye kullanıyorsun programı?

Kullanım amaçları tamamen seninle sınırlı.
Hocam ben filmleri 60fps izliyorum fakat arkadaşlarıma bu ekranı verebilmem imkansız mı? Discord'da direkt olarak kendi ekranımı veriyorum ama arkadaşlarımda bir şey değişmiyor sanırım programın çalışma şekline mantıken.

Son düzenleme:
Programla ne alıp veremediğiniz var acaba kötülemeye mi geldiniz? 144hz monitöründe 144 fps oynuyorsan zaten kullanma bunu anlayamıyor musun? Eğer ortalama 80 fps alıyorsan fps'ini 75 ya da 80'e sabitleyerek 160fps ile oyna. 144fps oynuyorsan niye kullanıyorsun programı?

Hocam ben filmleri 60fps izliyorum fakat arkadaşlarıma bu ekranı verebilmem imkansız mı? Discord'da direkt olarak kendi ekranımı veriyorum ama arkadaşlarımda bir şey değişmiyor sanırım programın çalışma şekline mantıken.
Öncelikle Discord'da nitroya sahip olman lazım 30fps üzerini verebilmek için. Ardından Discord'dan ekran paylaşırken Lossless Scaling'i seçince bunu uyguladığın programı ekran paylaşımında gösterir. Bununla birlikte uygulamadan Behavior > Multi-Display Mode'a tik atman gerekiyor özellikle ikinci ekranda izlerken farklı bir şeylerle uğraşıyorsan. Bu şekilde başka programa baktığında Lossless Scaling kapanmadan çalışmaya devam eder. Rendering > Draw FPS'i de kapatabilirsin sol köşede fps değerleri görünmesin diye.

Normal ekran paylaşır gibi filmi sadece seçersen uygulamayı sadece sen görürsün overlay olarak çalıştığından dolayı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı