Lossless Scaling gerçekten kullanışlı mı?

Çoğu oyun ile düzgün bir şekilde optimizasyon ve uyum sağlamıyor yani yapacak bir şey yok benim kendi değerlendirmem bu sen faydasını gördüysen ne mutlu ama şu an Türkiye'nin geneli 2080 altı bir ekran kartı + 7.nesil altı kullandığından ekran kartı ve işlemci zorlanıyor.

Ya konu üzerinden çok zaman geçmiş ama yazmadan edemeyeceğim. Legion GO almıştım gittiğim her yerde oynarım oyunumu diye. Ultra ayarlarda 60FPS Far Cry 6 oynatıyor. Yüksek ayarlarda RDR2 oynatıyor. RTX Minecraft oynatıyor(50-60FPS).Açık kaymak olarak AMD kodları sunduğu için böyle bir yazılım çıkmış herhalde. Resmen kudurmuşsun kendi görüşüm falan ayağına marjinallik yapmışsın. Ekipçe patladık yazdıklarına.

Ben şahsen şu an için bu uygulamayı kullanışlı bulmuyorum.

Teknoloji ve oyun dünyası ilerledikçe, özellikle oyuncular için farklı programlar ve özellikler ortaya çıkıyor. Mesela Frame Rate Generation gibi FPS artırma teknolojileri bunlara bir örnek. Ama dürüst olmak gerekirse, şu an için bu uygulamayı kullanmak kısa vadede pek faydalı değil, uzun vadede ise neredeyse gereksiz.

İki gündür denedim, tecrübelerimi paylaşayım:

Uygulama temel olarak şöyle çalışıyor: Diyelim bir oyunu 30 FPS sabit oynayabiliyorsunuz ama 60 FPS'e çıkarmak mümkün değil ve oyun sürekli FPS düşüşü yaşıyor. Bu durumda oyunun FPS limitini 30 yapıp, uygulamadan X2 FPS seçerseniz teoride FPS'niz 60'a çıkar.

Ama işin içinde bir de problem var: Uygulama GPU'yu bayağı kullanıyor. Bu yüzden bazen sabit 30 FPS yerine 15 FPS alabilirsiniz. Ki zaten uygulama olmadan sabit 30 FPS oynayabiliyordum; o hâlde buna gerek yok. Bu sorun daha çok düşük performanslı bilgisayarlarda göze çarpıyor.

Yüksek performanslı bilgisayarlarda iş değişiyor. Diyelim ki AAA bir oyunu 60 FPS sabit oynayabiliyorsunuz, fakat monitörünüz 90 Hz ve oyunu 90 FPS ile oynamak istiyorsunuz. Oyunda 90 FPS seçtiğinizde sabit oynamak çoğu zaman mümkün olmuyor. İşte bu noktada uygulama devreye giriyor: Oyunun FPS'sini 60'a sabitleyip, uygulamadan hedef FPS olarak 90'ı seçiyorsunuz. Yüksek kaliteli bilgisayarlarda GPU kullanımı sorun olmuyor ve sonuç olarak 60 FPS sabit alıp, uygulama sayesinde 90 FPS'e sorunsuz geçebiliyorsunuz.

Kısaca özetlersek:

Düşük segment bilgisayarlarda neredeyse hiçbir fayda sağlamaz. FPS düşük olduğunda dalgalanma hissi artar, oyun aynı dalgalanmalarla devam eder.

Yüksek segment bilgisayarlarda ise oldukça kullanışlı ve bence kesinlikle denenmeli.

Geleceğe baktığımızda, bu tür teknolojiler önümüzdeki 10–15 yıl içinde çok daha iyi hâle gelecek. Oyuncu sayısı artarken, şirketler de buna uygun yazılımlar geliştirecek. Hatta yakında benzer programlar telefonlarda da görünebilir. Ama uygulamanın en iyi hâline gelmesi biraz zaman alacak; 5–10 yıl gibi. Hiçbir teknoloji ilk çıktığında mükemmel olmuyor. Telefonlar bile yıllar içinde bugünkü seviyesine ulaştı. 30 yıl sonraki telefonlar şu ankilerden kat kat daha iyi olacak, aynı şey bu tür FPS artırma teknolojileri için de geçerli.

Son düzenleme:
Ben kullanışlı olduğunu düşünmüyorum, şuan için.

Teknoloji, bilgisayar ve oyunlar dünyaya geldiğinden beri özellikle oyuncularında ortaya çıkması böyle program hatta özellikler doğurur, mesela Frame Rate Generation özelliği gibi Fakat şuan için bu uygulamayı kullanmak kısa vadede iyi değil ve uzun vadede hiç kullanışlı değil.

Yaklaşık 2 gün kullandım, ve bilgilerimi aktaracağım.

Uygulama şunu yapıyor, mesela siz bir oyunu 30fps sabit çalıştırabiliyorsunuz, ama sabit 60fps çalışmıyor, oyun sürekli drop yiyor. İşte bunu giderebilirsiniz, oyunun FPS limitini 30 yapıp uygulamadan X2 FPS seçerek FPS değerinizi 60 yaparsınız. Ama bu iş kolay değil, çünkü uygulama yüksek miktarda GPU kullandığı için uygulamayla sabit 30FPS değil 15FPS oynayabilirsiniz, e zaten ben uygulama yokken sabit 30FPS oynuyordumki? Ne gerek, benim ihtiyacım yok. Tabiki bu sorun sadece düşük kalite bilgisayarlı kullanıcılar için.

Birde yüksek kalite bilgisayarlı kullanıcılar tarafından bakalım, asıl kârlı olanlar onlar, diyelim sen AAA bir oyunda 60fps sabit oynuyorsun, fakat 90fps sabit oynamak istiyorsun, çünkü monitörün 90fps, fakat oyunda 90fps seçtiğin zaman sabit oynayamıyorsun. İşte yapman gereken; Oyunun FPS değerini 60 yap. Ve uygulamadan hedef FPS değerini 90FPS yap. GPU kullanımın dert olmaz çünkü bilgisayar kaliteli. 60FPS sabit alırsın, uygulama onu 90'a lagsız çevirir.

Kosaca
Bilgisayarın kaliteli olması oyunları yüksek fps oynayabilmek için yeterli bir kriter değil. Günümüzde özellikle eski oyunların çoğu yeni sistemlerde ekran kartlarını tam performans kullanamıyor. Çünkü bu tür oyunlar genelde 1-3 arası CPU çekirdeği kullanımına kitli oluyorlar ve burada hangi CPU'ya sahip olursanız olun ekran kartını darboğaz yaparak performans düşüşlerine sebep oluyor.

Bunun yanı sıra kullanış amaçları söylediğiniz alanların çok daha ötesinde olan bir program Lossless Scaling Framegen özelliği.
  1. Düşük sayıda çekirdek ile sınırlı eski sistemler için optimize olan oyunlar
    • Örneğin ilk paragrafta belirttiğim gibi eski oyunlar az çekirde kullanımı ile sınırlı olduğundan dolayı günümüzdeki ekran kartlarına darboğaz yapabiliyorlar. Bu da FPS değerlerinin hiçbir zaman belirli FPS üzerine çıkamaması anlamına gelebiliyor, burada bahsettiğim fps sınırlaması değil oyun performansının düşük FPS ve eski sistemler üzerine optimize olmuş olması. Framegen bu noktada kullanıldığında stabil yüksek fps alınmasını sağlıyor, eski veya yeni bilgisayar farketmeksizin çünkü bu tür oyunlar zaten ekran kartının tamamını istese bile kullanaıyorlar.
      • Buna belki de günümüzdeki en popüler örneklerden bazıları mmorpgler. Örneğin FF14, GuildWars2 gibi uzun süredir devam eden mmorpgler az sayıda CPU çekirdeği kullanarak eski sistemlere optimize olarak kodlandılar. Ancak zamanla grafiklerin güncellenmesi ve oyunların gelişmesi ile bu yetersiz kalmaya başladı. Bu yetersizliği özellikle çok fazla kişinin aynı ortamda bulunduğu veya çok fazla efektin aynı yerde olduğu yerlerde belli olmaya başlayarak CPU çekirdekleri hangi CPU kullanırsanız kullanın yetersiz kalmaya başlıyor ve ekran kartından bağımsız FPS drop yemeye başlıyorsunuz. Framegen ile bu sorun tamamıyla ortadan kaldırılabiliyor.
  2. Soft veya hard cap dediğimiz FPS limitli oyunlar
    • Bu tür oyunlarda hard cap olanlar için genelde 60 fps sınırlı oluyor. Bunun üzerine çıkmak çoğu zaman mümkün olmadığı gibi modlar ile çıkmaya çalışırsanız yüksek fps oyun mekaniklerini etkileyebiliyor, bunun güzel bir örneği Dark Souls'da fps sınırlaması kaldıran mod kullanılınca frame arttığı için zıplama mesafesinin azalarak bazı zıplama yerlerini imkansızlaştırması.
      • Buna farklı örnekler olarak emulatörler ve browser üzerinde oyunlar da var (unity gibi)
  3. Güç ve ısı sınırlaması avantajı
    • Gelişmiş sistemlerde sabit 120 fps almak yerine 75'e sabitleyip x2 veya x3 kullanmak hem daha akıcı oyun oynamayı sağlayabiliyor hem de ekran kartı ısısını 5-10 derece azaltabildiği gibi güç kullanımını da %20-30 arasında azaltabiliyor.
  4. Framegen sadece oyunlarla sınırlı değil
    • Framegen videolarda, ilk başta söylediğim gibi emulatörlerde, screenshare üzerinde (playstation remoteplay gibi) bilgisayarda görüntülenebilen her türlü program üzerine uygulanabiliyor. Spesifik bir örnek olarak da 3d motion tracking kullananlar için düşük fps ancak yüksek kalite tracking ayarlayıp üzerine framegen uygulanabiliyor.
  5. 2. düşük bir ekran kartını framegen için ayırma
    • Bazı hobi amaçlı kullanıcılar 2. eski ekran kartlarını bilgisayarlarına yerleştirerek bunu tamamıyla framegen amaçlı kullanıyorlar. Bu şekilde normal ekran kartından hiçbr performans kaybı olmadan diğer ekran kartı sadece framegen amaçlı olağan FPS değerlerini kendi kapasitesi kadar rahatlıkla arttırabiliyor. Üstelik ikinci ekran kartının pahallı olması da gerekmiyor, gtx1060 minimum kapasitede olması gerekiyor ve anakartınızda uygun 2. ekran kartı girişi olması gerekiyor.
Bunlarla birlikte overlay olarak framegen kullanımında belirli sınırlamalar mevcut. Zaten 30 fps alan bir bilgisayara sahipseniz bunu kullanamazsınız. 60 fps alırken 45'e sabitleyip 90 veya 135'e yapabilmeniz mümkün olsa da genelde minimum sabitlenmesi tavsiye edilen fps değerleri 50 ile 75 arasında değişiyor. Ayrıca anladığım kadarıyla "hedef değeri" seçeneği ile uygulamayı kullanmaya çalışmışsınız. Bu seçenek üst seviye sistemler dışında kullanılması önerilen bir seçenek değil. Sabit değer seçeneğine göre çok daha fazla sistem kapasitesi kullanır. Bunun yerine özellikle modern oyunlar oynarken fps katlama seçeneği kullanılması gerekiyor.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı