Öncelikle herkese iyi günler, bugün sizlere eski bir laptopun içinden alıp yaşama geri döndürdüğüm bir HDD'den bahsedeceğim. Öncelikle diskin modeli FUJITSU MJA2250BH G2 ve teknik bilgileri hemen aşağıda mevcut.


Diski alıp sistemime taktığımda HD Tune uygulaması bir adet hatalı sektör tespit ettim ve sağlık testi kötü sonuç verdi. Görseli de aşağıda yer alıyor. Gördüğünüz üzere 135. kutucukta bir hatalı sektör mevcut. Bu da yaklaşık olarak 12-13 GB arasına denk gelmektedir. Yani bu diskin bu sektörüne veri yazdığım an ya da o sektörden bir veri okuduğum an sorunlar baş gösterecekti. Ben de düşündüm ve aklıma Low Level Format kullanmak geldi.

Bad Sector.png

CDI HDD.png

Öncelikle nedir bu "Low Level Format" ona bir bakalım.

  • "Low Level Format" aslında sabit diskinizin içinde bulunan bütün hücrelerin üzerine 0 yazar ve bu sayede tüm hücreler temizlenir. Ek olarak üzerine yazma işlemi gerçekleştiği için geri verileri kurtarmak pek mümkün değildir. Yani HDD disk üzerinde hatalı sektör tespit edilirse ya da o HDD disk üzerinde veri kurtarılması istenmiyorsa bu yöntem kullanılabilir.

O halde şimdi de nasıl yapıldığına adım adım bakalım isterseniz.

1) Buraya tıklayıp "HDD Low Level Format Tool" isimli aracı indiriyoruz.

2) Kurulumu tamamlıyoruz ve sonrasında uygulamamızı açıyoruz.

3) Uygulamayı açtığımızda önümüze 3 kutucuğa sahip bir pencere geliyor. Bu pencerede aracın ücretsiz sürümünü mü kullanmak istediğinizi yoksa paralı sürümünü kullanmak isteyip istemediğinizi soruyor. Biz burada en altta yer alan "Continue for free" seçeneğini yani ücretsiz olarak devam et seçeneğini seçiyoruz.

Görsel#1.png

4) Sonrasında önümüze o an sistemde takılı disklerin listesi geliyor. Low Level Format uygulamak istediğimiz diski bu sekmeden seçiyoruz. Burada ben HDD disk üzerinde bad sector olduğu için onu seçiyorum ve "Continue" yani devam et seçeneğine tıklıyorum.

Devam menüsü.png


5) Şimdi karşımıza çıkan pencerede "Device details" yani aygıt detayları, Low Level Format ve S.M.A.R.T. kategorileri karşılıyor. Bizim burada kullanacağımız yer Low Level Format tabii ki.

Device details menüsü.png

Low Level Format menüsü.png

S.M.A.R.T. memüsü.png

6) Low Level Format kısmına girip "Format this device" yani bu aygıtı biçimlendir kutucuğuna tıklıyoruz.

LLF Format this device.png


7) Bu tuşa tıklayınca karşımıza bu aygıtı gerçekten biçimlendirmek isteyip istemediğimizi soran ve tüm verilerin silineceğini belirten bir pencere karşımıza gelecek. Ve biz de "Evet" deyip işlemi başlatacağız.

Tüm veriler silinecek uyarısı.png


Bütün bu işlemler sonrası diske HD Tune ile tekrar tarama yaptım ve Crystal Disk Info ile tekrar sağlık durumlarına baktım, oluşan sonuçlar beni gerçekten şaşırttı. Yani benim gibi disk kurtarıp belki içine birkaç şey yüklerim hiç yoksa bir Linux dağıtımı kurup dual boot devam ederim diyorsanız denemekten zarar gelmez. Test sonuçları da aşağıda mevcut.

tertemiz.png


CDM sonrası.png


HDD Sentinel test.png

NOT: Bir diskte hatalı sektör bir kere oluştuktan sonra illaki devamı gelecektir. Ne zaman sonra geri bad sector oluşur orası bilinmez ama bu yöntem yalnızca bir süre idare edecektir. Ek olarak donanımsal bir hata mevcutsa çözüleceği de kesin değildir. Ve ek olarak bu işlem sonrası Disk Yönetimi'ne girip bu diski biçimlendirip bir harf atamanız gerekmektedir.
 
@Enes3078 hazır gelmişken size bir şey söyleyeceğim. Bu konudaki HDD'den hayır gelmez. Reallocated Sectors Count parametresine bakın. Bu parametrenin RAW değeri gerçekse diskte veri yazılacak sektör kalmamış. 😀

Yok ya şimdilik güzel güzel kullanıyorum. Rehber sonuca ulaştı ve bozuk sektör onarıldı. İçine test için 100GB veri yazdım daha da yazıyorum. Bakalım nereye kadar dayanacak. :D
 
Bir sorum olacak. Low Level Format Tooldan SMART sekmesini format bittikten sonra mı çektiniz?
Meraktan soruyorum.
Öyledir muhtemelen. Sizin için tekrar atayım.

1613068799131.png
 
İki türlü de çözemiyorum, hiçbir şey kullanmıyor gittim bilgisayarı açar açmaz görev yöneticisinden ne açıksa kapattım programı açtım yine aynı.
Disk Yönetimi'ne girip diski biçimlendirin ama harf atamayın o zaman düzelecektir o halde. :)
 
HWID ban falan yediyse o da siliniyor mu?

O ban sadece HDD disk ile değil, kullandığınız mouse aygıtına bile atabiliyorlar diye biliyorum. HDD diske atarlarsa ve seri numarasına göre atmazlarsa, evet o banı kaldırır.
 
Yararlı rehber elinize sağlık, benim de bir harddiskim vardı ve neredeyse yarısı bad sector dolu denicem bunu teşekkürler.
 
Yararlı rehber elinize sağlık, benim de bir harddiskim vardı ve neredeyse yarısı bad sector dolu deneyeceğim bunu. Teşekkürler.

Ne demek. Yalnız LLF işlemi sonrası HDD Regenerator ile de kalan hatalı sektörlerin üzerini kapatın yoksa sorun yaşamaya devam edersiniz. Bu arada bu işlemler sonrasında yine birkaç gün sonra yeni hatalı sektörler çıkmaya başlayabilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı