Low level format sonrası hard diskin sağlığı yükseldi

utkuxxxx

Decapat
Katılım
27 Ocak 2022
Mesajlar
24
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Seagate 500 GB HDD'ye Low level format attım %87 olan sağlık %99'a çıktı. Bu nasıl oldu?
 

Dosya Ekleri

  • 20240414_204423.jpg
    20240414_204423.jpg
    195,1 KB · Görüntüleme: 27
  • 20240124_211814.jpg
    20240124_211814.jpg
    307,6 KB · Görüntüleme: 23
Seagate 500 GB HDD'ye Low level format attım %87 olan sağlık %99'a çıktı. Bu nasıl oldu?

Gayet normal. Önceden direkt belli olan hatalı sektörler program amacıyla üzerine işlem yaparak kullanılamaz hale geliyor. Bu sayede sağlığı yükselmiş oluyor. Zaten bununla alakalı rehberde mevcuttu. Ancak direkt buraya yazayım. Bu işlem kalıcı değildir. Biraz daha uzun süre kullanmak için kullanılan bir yöntemdir. Aynı zamanda zaten gizlilik açısından yani birine verirken veya satarkende kullanılır.
 
HDD'ler oluşan hataları gizleme eğilimlidir. Örneğin bir sektörün okunması zorlandığında sektör okunamaz hale gelmeden arka planda sektörü çalışan bir sektöre taşımaya çalışır. Disk doluyken ve bir ayağı çukurda olan sektörlerde verilerin taşınmayı bekliyorken SMART raporunun "pending blocks" değeri yüksek olur. Yani bir ihtimal kaybolacak verilerin vardır ve disk bu verileri arka planda kurtarmaya çalışıyordur.

Şu anda taze sistemde sağlığı düşük bölgelerde verin olmadığından kurtarılması beklenen sektör yok. O yüzden geçici olarak sorun yok olarak görünüyor. Taa ki mevcut bölümlerin sağlığı düşüp sağlam bölümlere transfer kuyruğu oluşana veya veri kaybı yaşatana kadar.
 
@Nizel G hocam, özel ilgimi çeken bir konu.
Yazdıklarınızı tam anlayamadım. Kafamda bazı soru işaretleri oluştu.
Bu bilgiler hem HDD ler hem de SSD ler için aynı şekilde geçerli midir yoksa sadece HDD ler için mi?
 
@Nizel G hocam, özel ilgimi çeken bir konu. Yazdıklarınızı tam anlayamadım.
Yazdıklarınız hem HDD ler hem de SSD ler için aynı şekilde geçerli midir yoksa sadece HDD ler için mi?
SSD'lerde mekanik aksam olmadığından bu sorun aynı şekilde ortaya çıkmaz. HDD'ler çalışma ortamındaki titreşim ve ortamdaki elektromanyetik kirlilik başta olmak üzere çevre etkenlerden çok etkilenirler, zamanla plakanın belirli bölgeleri daha zor okunmaya başlar ve bir gün imkansız hale gelir.

Taşınmayı bekleyen sektör raporu sağlığı olumsuz yönde etkiler. Diskteki bir miktar veri okunması zorlaşmakta olan bir sektördeyse sabit disk bunu fark eder ve sektör konumunu hafızasına yazar. Bir aksiyon alınmasına gerek kalmadan oradaki veriyi düzenli olarak okumaya çalışır ve başarılı olduğunda veriyi güvenli farklı bir bölgeye taşır. Plaka üzerinde sonsuz alan olmadığı ve taşıma sırasına alınan sektörün okunabilmesinin garantisi olmadığı için bu işlemi yapmaya başlamış bir diske güvenmenizi önermem.

SSD'lerde bu sorun daha hoş. Mekanik disklerin aksine öngörülen yazma ömrü süresince sorun çıkartma olasılığı oldukça düşük. Aşırı merdiven altı bir marka değilse de sağlığı belirli bir oranda düştüğünde çalışsa bile kullanmanıza izin vermiyor ve verileri farklı bir diske güvenle aktarmanıza izin veriyor.

Konuya daha net bir cevap verecek olursam, formattan önce sağlıklı olduğu düşünülmeyen bol miktarda sektör, sektör taşıma kuyruğunda bekliyor idiyse bu durum disk sağlığını düşüren bir etken olur. Formattan sonra disk boş olduğundan taşıma kuyruğu da boş olur ve disk sağlığı ilizyonik olarak yüksek görünür. İlgili sektörlere tekrar veri yazıldığında ve disk o sektörleri taşıma kuyruğuna aldığında sağlık tekrar düşer.
 
@Nizel G Hocam. Öncelikle zaman ayırıp kapsamlı cevap yazdığınız için teşekkürler..

Şu kendiliğinden bozuk sektördeki verinin taşınması işlevi benim için sürpriz bilgi oldu ve biraz şaşkınım. Veri oradan taşındıktan sonra o bad sektörlere ne oluyor. Anlayamadığım kısım bu.
Yıllar önce epeyce araştırdığım bir konu idi. Adını unuttum belli bir 3. parti yazılım o sektörleri sanki yokmuş haline getiriyordu ve sektörler kullanım dışı kalıyordu. (denemedim hiç). Bu şekilde bir onarım söz konusu idi. Sizin kastettiğinizde bu mudur ve sistem kendiliğinden mi yapıyor veya yapmaya çalışıyor?

Aşağıdakiler deneyime dayalı ve sadece HDD ler hakkında. SSD ler için anlamsız.
Belki hem sizin hemde başkalarının işine yarayabilir diye yazıyorum.
EK1: Şu anda kullandığım iki adet HDD de epeyce bad sektör var. Red.
Bad sektörler özellikle o sektörlerin bulunduğu fiziksel alana veri denk geldiği zaman HDD tamamen kullanışsız hale geliyordu. O kısma denk gelen veriler okunamaz/bozuk olurken diskin sağlıklı kısımlarındaki verilere ulaşım esnasında da gezgin kilitleniyor vs.

Bu iki HDD yi şu anda gayet sorunsuz kullanıyorum ama bozuk sektörlerin olduğu alanları partition oluşturarak ayırdım/ayırmak zorunda kaldım.

EK2: Cahillik zamanımda yavaşsa iyidir diye hiçbir sorunu olmayan HDD ye LLF attım. Sonuç: HDD pert oldu.
Daha sonra da birkaç defa; Kullandığım, çalışır durumda olan fakat bad sektör bulunan HDD lere LLF attım. Onlar da pert oldu, hiç kullanılamaz hale geldi.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı