Low Level Format zararlı mı?

397448

Hectopat
Katılım
11 Aralık 2020
Mesajlar
1.761
Makaleler
1
Çözümler
10
Selam! Ben harddiskime Low Level Format atacağım. Az önce başka birisinin açtığı konuya baktım. O atmış ve hard diski kullanılamaz hale gelmiş. Böyle riskler var mı? Varsa da nadir mi?
 
Selam! Ben harddiskime Low Level Format atacağım. Az önce başka birisinin açtığı konuya baktım. O atmış ve hard diski kullanılamaz hale gelmiş. Böyle riskler var mı? Varsa da nadir mi?
Hayır. Açıklamak gerekirse 0 ve 1 var, normal silinmede gitmeyen 1'leri 0 yapıyor ve diskiniz ilk haline geliyor.
Örneğin:
00001000,
00000000
oluyor.
 
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Bu videodaki şeyleri yaparsam bir sıkıntı çıkmaz değil mi?
 
Anlamsız mı? Sectorler sıfırlanıyor.
HDD yapısı gereği tamamen silinemez. Tamamen silme yalnızca SSD gibi dijital disklerde oluyor.

Low Level Format eski bilgiler ile dolu metal diskin yerini en ince ayrıntısına kadar yeniden yazmak oluyor.

HDD üzerinde kişisel bilgileri depolandığı için, low level format yapılarak HDD güvenilir olarak satılabiliyor.

Diski söküp bilgilerini hackleyemiyorum. Sektörlerin yeniden yazılıyor. Sızma deneyince karşıma yalnızca rastgele yazılmış anlamsız kodlar çıkıyor.

Tüm diske bir tur yazma ve okuma yapmak diskin ömrünü azaltır. 1TB HDD 8 saatte low level formatlanıyor.
 
Hayır. Açıklamak gerekirse 0 ve 1 var, normal silinmede gitmeyen 1'leri 0 yapıyor ve diskiniz ilk haline geliyor.
Örneğin:
00001000,
00000000
oluyor.

Faydalı bile denebilir. Diskinizdeki bazı sorunları çözebilir.

Doğru yapıldığı takdirde bad sectorleri onaran bir işlemdir. Uzun sürer fakat faydası vardır. Fakat unutulmamalıdır ki, bad sector tekrardan oluşabilir. Kesin çözüm değildir.

Anlamsız mı? Sectorler sıfırlanıyor.

Kusura bakmayın, hepinizin pek çok konuda benden bilgili olduğunuza eminim ama bu kadar rahat bir şekilde zararsız hatta faydalı cevapları cidden yanlış olmuş. Bu mesajı yazmamın nedeni ukalalık etmek değil. Aynı soru tekrar karşınıza çıkabilir ve verdiğiniz cevap gerçekten riskli.
LOW LEVEL FORMAT ZARARLIDIR.
''GEREKMEDİKÇE'' ASLA YAPILMAMALIDIR.
1-) Verileri kurtarılamaz şekilde silme ihtiyacı duyuyorsanız Low Level Format.
2-) HDD kullanılamayacak kadar bozuk sektör vs vs. Low Level Format.
Bozuk sektör yüzünden bile ilk tercih LLF olmamalı. Mümkünse bozuk sektörün olduğu kısmı hesap edip o kısmı kullanmayacağımız bir partition olarak ayırarak kalan kısmı kullanabiliriz.
3-) HDD eskidi, yavaşladı. Artık çöpe atacam, bi low level format atayım bakem ne olacak diyosanız LLF.

Düşük Seviye Biçimlendirme (Low Level Format, LLF)​


Düşük Seviye Biçimlendirme sabit diskteki önemli sorunların yerinin belirlenmesi ve çözülmesi için önemli bir yöntemdir. Daha çok, doğru biçimleme operasyonu olarak bilinir; çünkü verilerin diskte depo edildiği yerlerde fiziksel bir biçim yaratır. LLF işlemi ilk başlatıldığında, diskin yüzeyindeki bütün işlemler durdurulur ve boşaltılır. Eğer LLF işlemi diskte veri varken yapıldıysa bütün veriler tamamıyla silinir. LLF genel tanım itibariyle bir fabrika biçimidir. Sabit diski ilk alındığı durumuna döndüren bir biçimlendirme şeklidir. İşletim sistemine ait bir biçimlendirme değildir. Buna “Zero Fill” de denir ve diskte yazılmış olan bütün verilerin silinmesi anlamına gelir. Sabit diski tamamen manyetik olarak biçimlendirir ve içeriğini tamamen sıfırlar. Asla bilgiler geri gelemez. Öte yandan, normal biçimlendirme işleminde, sabit diskin sadece "Fat" adı verilen bölümündeki bilgiler silinir, bilgiler aslında sabit diskte durur. Sadece adresleri silindiğinden görünmez ve kullanılamazlar; ama geri kurtarılabilirler.

LLF çok güvenli bir biçimlendirme yöntemi değildir, birtakım riskleri vardır. Sabit diskin yüzeyinde olan Bad Sector (Bozuk Kesim)’ler ve ulaşılamayan bölgeler sabit diskte de kullanılır. Bozuk "boot" kayıtlarında ya da virüslü kayıtlarda, düzeltmeleri yapabilmek icin "FDISK /MBR" komutu kullanılır. Eğer sabit diske LLF atılması gerekiyorsa, fabrika çıkışlı sürücü kontrol edilmeli ya da yarar sağlaması açısından üreticinin İnternet sitesinden gerekli olabilecek dokümanlar indirilmelidir.

Sabit diskte LLF yöntemi 1980'lerde yayılmaya başladı. İlk sabit diskler büyüklük itibariyle "floppy" disklere çok yakındı; fakat LLF işletim sistemlerinin yerine genelde "BIOS" dan yapılırdı. 1990' ların başlarına gelindiğinde ise, sabit disklerde LLF, RRL kodlarınının kullanımı, her bir sektör için ayrı numaralandırma, sabit diskin gücünü arttırmak için disk yüzeyine "track" kodlaması gibi yeni teknolojilerle kompleks bir hale geldi. Bunun yanında bazı üreticiler LLF araçları da sağlamaktadır. Bu araçlar, üreticilerin (IBM, Seagate, Samsung...) İnternet sitelerinden indirilebilir.

LLF yönteminde kabaca tarif etmek gerekirse sabit diskin yüzeyi adeta kazınır, gerek veriler gerekse manyetik alanlar tamamıyla silinir; fakat bu durumdan sonra sabit disk kendisini yeniden kurmaya başladığı zaman en ufak bir hatada sabit disk kullanılmaz hale gelebilir. Ayrıca LLF yöntemi birkaç defadan fazla uygulanırsa sabit diskte kalıcı sorunlara sebep olabilir; çünkü LLF yöntemi sabit diski sıfırlamak için kullanılır ve bu sıfırlamada sabit diskin manyetik özellikleri de birtakım değişikliklere uğrar. Her sıfırlama sabit diskin manyetik gücünü zayıflatabilir bu nedenle çok sık yapılmaması gerekmektedir. Sonuç olarak, bir sabit disk sorunu ile karşılaşıldığı zaman LLF, en son başvurulacak yol olmalıdır.
********************************************************************************

(İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın kendi birimlerine de gönderdiği yazının tek kelime değiştirilmemiş halidir. Bırakın faydalı olmayı yukarıda da belirtildiği üzere Sonuç olarak, bir sabit disk sorunu ile karşılaşıldığı zaman LLF, en son başvurulacak yol olmalıdır.)

Aslında yukarıda kısa fakat daha kapsamlı bir şekilde açıklamıştım ama anlaşılan bazıları için doğru olup olmaması değil EGO'lar daha önemli. Yukarıdaki mesajlar tehlikeli bilesiniz. Ben demiyorum ki LLF yapmayın. Vahim olan '' zararı yok'', ''hatta faydalı'' demek. ZARARLIDIR BİLESİNİZ.

Sadece teorik bilgi değil, tecrübe ile de sabit:
- Yıllar önce windows XP kurulumda LLF seçeneği vardı. Bir kez yavaşsa iyidir diye LLF seçtim, HDD mevta. Üstelik HDD de hiçbir sorun yoktu.
- İki üç yıl önce de HDD de bozuk sektör vardı ama çalışıyordu ve kullanılabiliyordu. Belki çözüm olur diye gene LLF denedim. HDD çöpe gitti.
- LLF atıp bozulmadığı zamanlar da oldu, genellikle Flash disklere.
Bu mesajı ve İTÜ/BİDB makalesini değil, bir önceki mesajımı dikkate alın. Daha kısa fakat daha kapsamlı bilgilerin özetidir.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı