M.2 SSD aldıktan sonra yapılması gereken bir şey var mı?

Aytuğ Samioğlu

Hectopat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
970 evo plus
Öncellikle merhaba. Bugün Tulpar T7 V20.2 17,3" Oyun Bilgisayarı | Monster Notebook bu bilgisayarım için Samung 970 EVO Plus 1 TB M.2 SSD sipariş ettim. Bilgisayarımda 256 GB'lık bir M.2 SSD daha var. window'sun yüklü olduğu bu SSD'yi 2. slota takmak için aldım ancak SSD alıp taktıktan sonra yapmam gereken bir işlem var mı yoksa direkt takıp hayatıma devam edebiliyor muyum?

Son düzenleyen: Moderatör:
Direkt devam edebilirsin. İstersen sürücüsünü de kurabilirsin. Sıcaklık değeri ve bazı özelliklerin takibi için. Direk model numarasını yazarak sitesinden sürücüsünü indirebilirsin. Bazı durumlarda hız artışına da katkı sağlıyor.

Hayır ekstra bir işlem yok. Belki "Disk Yönetimi" altından bölüm biçimlendirmesi yapmanız gerekebilir. Bazı üreticiler özellike diskler harici değil ise RAW göndermekte. Bu yüzden bölüm oluşturmanız gerekebilir. Diski ilk taktığınızda görmezse endişelenmeyin. Gelmeden göremezsiniz bu dediğimi. :)

Sadece yeni taktığınızda BIOS'un kafası karışabilir boot konusunda Windows'un kurulu olduğu diski seçip devam ediniz bilgisayarınız 2. ssdnizi otomatik olarak görecektir, görmezse ise disk yönetiminden kurulum yapmanız gerekir.

Sadece yeni taktığınızda BIOS'un kafası karışabilir boot konusunda Windows'un kurulu olduğu diski seçip devam ediniz bilgisayarınız 2. ssdnizi otomatik olarak görecektir.
BIOS'un kafası karışmaz, işletim sistemi olan SSD'yi otomatik olarak algılayıp boot priority'de 1. sıraya alır zaten.

Sadece yeni taktığınızda BIOS'un kafası karışabilir boot konusunda Windows'un kurulu olduğu diski seçip devam ediniz bilgisayarınız 2. ssdnizi otomatik olarak görecektir, görmezse ise disk yönetiminden kurulum yapmanız gerekir.

Her işletim sisteminde BOOT bölümü ayrıca oluşturulur ve buranın dosya sistemi EFI olarak geçer. Bios bu dosya sistemini herzaman önceliklendirir. EFI olan Bölümü referans alarak açılacak olan işletim sisteminin önyüklemesi başlatılır.
Bios kafası karışması gibi bir durum (GPT MBR disk formatı değiştirilmesi veya CSM açıp Secure boot) u ellemediğiniz sürece olmaz.

Ama benim gibi takıntılıysanız, boot diskinizi her zaman disk0 bağlantı noktasına takmanızda sakınca da yoktur :)

Peki sanırım eğer görmezse disk yönetiminden biçimlendirme yapacağım anladım ancak benim Windows'un kurulu olduğu SSD şu anki aldığımdan düşük okuma yazma hızı olarak onu sonraki ay değiştirmeyi düşünüyorum şimdi aldığım SSD perfomansını tam olarak kullanabiliri miyim yoksa onu değiştirmeden tam performansını kullanamam mı?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı