M.2 SSD ile bilgisayarın kapanışa geç tepki vermesi ve geç açılması

jfkforum

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Prodüktör
Merhabalar, yaklaşık 2 ay oluyor sanırım yeni bir sistem topladım. İlk 1.5 ay bilgisayar aşırı hızlı şekilde Boot ediyordu, ancak şu an bir sorun var. Bu disk veya Windows şişmesi de değil. Öncelikle M.2 SSD'im performans testlerinde hala göz dolduran sonuçlar veriyor testlerde stabil şekilde 3000/1700 gibi okuma yazma sonuçları elde ediyorum. SSD'nin çok büyük bir kısmı da hala boşta. Ki sorunun SSD ile ilgili olmadığına da neredeyse eminim. Ekte ki resimde kapata bastıktan sonra bilgisayar kapanma işlemine yaklaşık 2 ila 6 saniye arasında başlıyor. Açılırken de aşırı hızlı açılıyordu, tam saymadım ama kafadan** 7 saniye diyelim. Şu an ise açılması 20 saniyeyi buluyor. Bilgisayarın her parçasını da teste tabii tuttum ve bilgisayar açıkken de en ufak peformans kaybı gibi bir şey de yaşamadım. Fikri olan var mı acaba?

Sistem

Ryzen 2700X
Gigabyte B450 Aorus M
G.Skill Sniper X 8x2 (16 GB) 3200 MHz
Adata SX8200 PRO M.2 SSD ( Windows'un kurulu olduğu disk. Diğer diskleri yazma gereksinimi duymuyorum.)
Gigabyte GTX 1660 Super

Dosya Ekleri

• shutdown.png
    shutdown.png
    846,5 KB · Görüntüleme: 59
Başlangıçta çalışan tüm programları devre dışı bırakıp işlemi tekrar edebilir misin?
Dediğim şeyi yapıp kaç saniyede açıldığına bir bakalım belki onlarla alakalı olabilir.

Başlangıçta çalışan tüm programları devre dışı bırakıp işlemi tekrar edebilir misin?
Dediğim şeyi yapıp kaç saniyede açıldığına bir bakalım belki onlarla alakalı olabilir.
Biraz iyileşme olduğunu söyleyebilirim. Hala tam emin değilim. Son Bios yükleme süresi 9.0 Saniye. @'Alemdar
Hızlı başlat seçeneği aktif mi?
Eğer Gigabyte anakartının Fast Boost seçeneğinden bahsediyorsanız kapalı, hızlı, ve ultra hızlı olmak üzere 3 seçeneğide denedim. @CanerX
up

Dosya Ekleri

• lastbiostime.png
    lastbiostime.png
    602,2 KB · Görüntüleme: 62
Son düzenleme:
Merhaba
Benim sistemde harici HDD kulanıyorum USB üzerinden
HDD varken 30 sn HDD yokken 13 sn açılıyor sistemim
Kapınışıda etkiliyor. (Corsiar MP510 M.2 var)
Eğer sizinde harici USB vs. var ise olabilir.

Merhaba
Benim sistemde harici HDD kulanıyorum USB üzerinden
HDD varken 30 sn HDD yokken 13 sn açılıyor sistemim
Kapınışıda etkiliyor. (Corsiar MP510 M.2 var)
Eğer sizinde harici USB vs. var ise olabilir.
Tam olarak dediğiniz gibi :) USB HDD'mi çıkardığım zaman sorun çözüldü. Sanırım işim olmadıkça takmamak en mantıklısı. Yardımınız için teşekkürler. Bu sorunu yaşayan başka birileri varsa bana çözüm olduğunu belirtmek isterim. Ayrıca buna tam olarak neyin neden olduğunu çok merak ettim. Şuan da sistemimde 1 adet bile dahili HDD bulunmuyor. Bir adet M2 ve bir adet Sata SSD'im var, sisteme HDD girince her türlü yavaşlıyor anlaşılan. 😂

Tam olarak dediğiniz gibi :) USB HDD'mi çıkardığım zaman sorun çözüldü. Sanırım işim olmadıkça takmamak en mantıklısı. Yardımınız için teşekkürler. Bu sorunu yaşayan başka birileri varsa bana çözüm olduğunu belirtmek isterim. Ayrıca buna tam olarak neyin neden olduğunu çok merak ettim. Şuan da sistemimde 1 adet bile dahili HDD bulunmuyor. Bir adet M2 ve bir adet Sata SSD'im var, sisteme HDD girince her türlü yavaşlıyor anlaşılan. 😂

bence hdd usb üzerinden olduğu için ilk açılışta bir tarama yapıyor sistem ve hdd istenilen rpm e çıktıktan sonra sistem geçiş yapıyor. (bu sadece benim gözlemim.)
bende sata üzerine bağlı hdd var onda böyle bir bekleme olmuyor.
Harici hdd 3.5 inç bendeki zaten yakında içinden söküp sata olarak bağlıyacağım o zaman belli olur :D :D

bence hdd usb üzerinden olduğu için ilk açılışta bir tarama yapıyor sistem ve hdd istenilen rpm e çıktıktan sonra sistem geçiş yapıyor. (bu sadece benim gözlemim.)
bende sata üzerine bağlı hdd var onda böyle bir bekleme olmuyor.
Harici hdd 3.5 inç bendeki zaten yakında içinden söküp sata olarak bağlıyacağım o zaman belli olur :D :D
Ben sistemimde ki 2. ana diskimi HDD değil de SSD yapmak için 1660 Ti'dan vaz geçip 1660 Super aldım, yanına da bir adet Samsung QVO 1 TB aldım. Her gün şükrediyorum bu seçimi yaptığıma. :) Ne ağır bir disk derdim var, ne de veri kaybı korkum. Oyun oynasam da sistemimi iş için topladım bunun da etkisi oldu.

Ben sistemimde ki 2. ana diskimi HDD değil de SSD yapmak için 1660 Ti'dan vaz geçip 1660 Super aldım, yanına da bir adet Samsung QVO 1 TB aldım. Her gün şükrediyorum bu seçimi yaptığıma. :) Ne ağır bir disk derdim var, ne de veri kaybı korkum. Oyun oynasam da sistemimi iş için topladım bunun da etkisi oldu.
Sormayın
En mantıklısını yapmışsınız HDD ler artık SSD lerin yanında büyük dert özellikle M.2 ler çıktıktan sonra,
kablo derdi bile bırakmadılar. 🙂 Maliyet olarak yüksekler tabi 😢

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı