M.2 SSD kopyalama işlemi sonrası alanlar farklı görünüyor

Alpay Güner

Kilopat
Merhaba, elimde halihazırda 1 TB Lexus bir SSD var ve ek olarak Samsung 990 Pro aldım. Montajını yaptım ve verileri diğer SSD'ye kopyaladım. Fakat ikisinde kullanın depolama alanı birbirinden farklı. Acaba Windows tam olarak diğer SSD'ye kopyalanmamış olabilir mi? Ona göre diğer SSD'yi formatlayacağım. Hangi Yerel Disk hangi SSD'ye ait olduğunu anlamamın bir yolu var mıdır? Yardımcı olursanız sevinirim. Not: Kopyalamak için Casper 11 kullandım.

1735514180784.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Kopyalama? Ne yaptığınızı tam anlamamış olabilirim.
Sistem diski ancak klonlama ile kopyalanabilir. Düz kopyalama işe yaramaz.
Pardon hocam terimleri karıştırmışım klonlama yaptım. Link paylaşmak yasak mı bilmediğim için video linki atamadım ama Recep Baltaşın videosundaki adımları uyguladım. Attığım görselde Windows işareti C diskinde gözüküyor bu windowsun oraya kurulu olduğu anlamına falan mı geliyor? C diskinde eski SSD var eğer sorun olmayacaksa bu SSD yi formatlayacağım.

Yapacağınız işlem şu:
Eski diski çıkartın ve sadece yeni disk takılı iken sistemi başlatın.
Sistem sorunsuz başlar ise klonlama başarılı şekilde gerçekleşmiş demektir ve eski diski geri takıp biçimlendirebilir/silebilirsiniz.
Çalışmaz ise birşeyleri yanlış yapmış olabilirsiniz.

EK : Farklı boyutlarda olması normal. Klonlama işlemi sırasında.. örneğin Pagefile klona dahil edilmiyor. Yeni disk ile sistem başlatılınca pagefile sıfırdan ve kendiliğinden oluşuyor. @Alpay Güner

Son düzenleme:
@Alpay Güner Eski diski sökün ve klonlama sonucu kullanacağınız yeni disk ile sistemi başlatın. Eğer 0x000000e hatası gibi bir hata alırsanız aşağıdaki videoyu uygulayın ve sistemin sorunsuz boot etmesi lazım:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yapacağınız işlem şu:
Eski diski çıkartın ve sadece yeni disk takılı iken sistemi başlatın.
Sistem sorunsuz başlar ise klonlama başarılı şekilde gerçekleşmiş demektir ve eski diski geri takıp biçimlendirebilir/silebilirsiniz.
Çalışmaz ise birşeyleri yanlış yapmış olabilirsiniz.

EK : Farklı boyutlarda olması normal. Klonlama işlemi sırasında.. örneğin Pagefile klona dahil edilmiyor. Yeni disk ile sistem başlatılınca pagefile sıfırdan ve kendiliğinden oluşuyor. @Alpay Güner
Hocam denedim dediğinizi şuan çalışıyor sorun yok gibi teşekkür ederim ikinize de. Son bir sorum olacaktı. Bir arkadaşım SSD, işlemcin ile uyumlu olmayabilir dedi işlemcim Ryzen 5 7600X ve SSD de Samsung 990 PRO. Anakartım uyumlu sanırım baktım özelliklerine PCIe 4 diyor ama işlemciyle uyumlu bilmiyorum.

Hocam denedim dediğinizi şuan çalışıyor sorun yok gibi teşekkür ederim ikinize de. Son bir sorum olacaktı. Bir arkadaşım SSD, işlemcin ile uyumlu olmayabilir dedi işlemcim Ryzen 5 7600X ve SSD de Samsung 990 PRO. Anakartım uyumlu sanırım baktım özelliklerine PCIe 4 diyor ama işlemciyle uyumlu bilmiyorum.
İşlemci ile SSD arasında uyum gibi birşey olmaz. Alakasız.
Anakart ile SSD arasında uyum gibi bir durum var. Uyumsuz ise zaten anakarta girmez/takılmaz.
Taktınız ve çalışıyor ise kesinlikle başka bir sorun-uyumsuzluk da yok demektir.

Klonlama yaparken 2 diskin farklı boyutta olması bu tür sorunlar ortaya çıkarıyor. Klonlama yaptığınız programda kaynak ve hedef diski seçtikten sonra boyutlandırma ile alakalı bir yapılandırma menüsü olacaktır. Genelde 3 seçenek olur. Disk klonlamayı tekrarlayın bahsettiğim kısma geldiğinizde bir görüntü paylaşın beraber devam edelim

Bence de diski tekrar klonlayın. Diski klonlamak demek içinde ne var ne yok A'dan Z'ye klonlamak demektir. Eğer kullandığınız araç sorun çıkarttıysa Clonezilla deneyin. Ben klonlama yapınca değil boyut farkı olsun disk ID'leri bile birebir kopyalanmıştı da çakışma yapmıştı.

Ayrıca hangi bölümün hangi diske ait olduğunu anlamak için CrystalDiskInfo aracını kullanabilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı