M4 çipli MacBook Pro'ya RAM ve SSD yükseltmesi yapılır mı?

Taşınabilir SSD benim için pek kullanışlı değil sahnede kullanıyorum o yüzden görüntü olarak pek şey değil, RAM olayı kafamı karıştırdı 16GB olanı az önce sipariş ettim ama hemen iptal edebilirim, yetersiz mi diyorsunuz? Yani beni bi 5 sene götürmez mi ?
Yok hocam götürür fakat ne yapacağınıza da bağlı ben yazılım için aldım. Gerek yok iptal etmenize. Ben de bayağı konu açtım işin sonunda 16 versiyonu aldım. Daha yeni banım açıldı anca yazabildim. :D

Yok hocam götürür fakat ne yapacağınıza da bağlı ben yazılım için aldım. Gerek yok iptal etmenize. Ben de bayağı konu açtım işin sonunda 16 versiyonu aldım. Daha yeni banım açıldı anca yazabildim. :D

Ben sadece sahnede müzik işlerim için kullanacağım basit şeyler. Windowstayken GPU gerekiyordu mesela bazı programlarım ekran kartından yiyor, rtx4050 li laptop var işimi çok çok görüyordu apple da harici ekran kartı olmadığı için tercih etmiyordum bu zamana kadar ama arkadaşım aldı yaptığım işlemleri denedik onda aynı m4 çipli gayet başarılı. Macbook ların çalışma sistemini tam bilmediğim için ekran kartı olmasa da baya güçlü galiba aynı işi yapıyor?

RAM yükseltmesi zaten yapamazsın. Almak istediğin cihaz ARM - SoC ile geliyor. Tüm komponentler tek bir pakette. Öpmek istediği için falan da böyle yapmıyorlar. SoC'un mantığı bu. Öpmek istese başka yerden öper zaten bu kadar zahmete girmez.

1759373718329.png

SSD'leri de artık firmaların çoğunluğu estetik kaygısından, daha ince ürünler çıkarmak istediğinden direkt anakarta lehimliyor. İyi de yapıyorlar. Anakarta gömülü lehimler, RAM Slot'lardan daha güvenilir. En azından benim Alienware makinam RAM Slot yüzünden 2 kere patlamıştı. Anakart değişti falan bir sürü iş.

Yani öyle toplara giremezsin alacağın bilgisayarda ancak Mac'ler çok güzel bellek stresi yönetiyorlar. Alacağın sistemi kolay kolay çatlatamazsın.

Apple da harici ekran kartı olmadığı için tercih etmiyordum
Macbook ların çalışma sistemini tam bilmediğim için ekran kartı olmasa da baya güçlü galiba aynı işi yapıyor?
Yukarıda attığım görseldeki GPU yazan yer de Apple'ın ekran kartı. Öteki gibi ayrı bir çip değil. ML yapmıyorsan Token falan uğraşmıyorsan ihtiyacın da yok. Ekran kartı yok değil yani. Senin anlattığın senaryolarda almak istediğin cihazın iş yaptığından bile haberi olmaz. Sahne işi diyorsun, hiç detaylarda boğulma, al geç.

Son düzenleme:
Bence işinizi görür. 16 GB ram de yeterli. Ama kullandığınız uygulamaların youtube’da testlerini incelemeniz, sistem gereksinimini kontrol etmeniz en doğrusu tabi. SoC nedense bazıları tarafından “müşteriyi kazıklamak” falan zannediliyor. Dünyanın başka yerlerinde böyle düşünen insanlar var mıdır bilmiyorum. Apple M işlemci ve bu SoC yapısıyla inanılmaz bir iş başardı. Uzun şarj süresi, güce bağlı olmadan fazla performans alma vs. Tümleşik sistemlerde ram’ler daha performanslı çalışıyor. Hatta bildiğim kadarıyla artık gaming laptop olan Asus Zephyrus serisi gibi modeller de ram’leri tümleşik yapmaya başladılar. En başta ihtiyaca göre konfigüre edip almak en doğrusu. Zaten Apple burada birçok seçenek sunuyor. 16GB Ram olan M1 Air ile fişe takmadan Unity, Xcode vs kullandığımı biliyorum.

RAM yükseltmesi zaten yapamazsın. Almak istediğin cihaz ARM - SoC ile geliyor. Tüm komponentler tek bir pakette. Öpmek istediği için falan da böyle yapmıyorlar. SoC'un mantığı bu. Öpmek istese başka yerden öper zaten bu kadar zahmete girmez.

Eki Görüntüle 2581896

SSD'leri de artık firmaların çoğunluğu estetik kaygısından, daha ince ürünler çıkarmak istediğinden direkt anakarta lehimliyor. İyi de yapıyorlar. Anakarta gömülü lehimler, RAM Slot'lardan daha güvenilir. En azından benim Alienware makinam RAM Slot yüzünden 2 kere patlamıştı. Anakart değişti falan bir sürü iş.

Yani öyle toplara giremezsin alacağın bilgisayarda ancak Mac'ler çok güzel bellek stresi yönetiyorlar. Alacağın sistemi kolay kolay çatlatamazsın.

Yukarıda attığım görseldeki GPU yazan yer de Apple'ın ekran kartı. Öteki gibi ayrı bir çip değil. ML yapmıyorsan Token falan uğraşmıyorsan ihtiyacın da yok. Ekran kartı yok değil yani. Senin anlattığın senaryolarda almak istediğin cihazın iş yaptığından bile haberi olmaz. Sahne işi diyorsun, hiç detaylarda boğulma, al geç.

Sipariş vermiştim iptal etmemi gerektirecek bir durum yok sanırım güven verdi yazdıklarınız. Arkadaşım aynısını aldı test ettim zaten sorun yok hayırlısı bakalım almışken 1TB olanı aldım ilerde sorun yaşamayalım diye. Geri dönüşler için teşekkürler.

Sipariş vermiştim iptal etmemi gerektirecek bir durum yok sanırım güven verdi yazdıklarınız. Arkadaşım aynısını aldı test ettim zaten sorun yok hayırlısı bakalım almışken 1TB olanı aldım ilerde sorun yaşamayalım diye. Geri dönüşler için teşekkürler.
Hayır, gayet yeterli ve kaliteli bir cihaz. M2 Pro 16inç modelini profesyonel anlamda çıktığı günden beri zevkle kullanıyorum. Hayırlı olsun.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı