Mac Mini + RTX 3070 laptop + Series X için monitör tavsiyesi

kirazerik

Kilopat
Daha fazla  
Başlıkta belirttiğim 3 cihazı bağlayabileceğim bir monitör arayışındayım.

Kısıtlar:
-4K altı çözünürlük olmayacak.
-Series X için minimum bir adet HDMI 2.1 şart.
-Kablo sök tak istemiyorum. Portlar yeterli ve uygun olmalı.

Beklentiler:
  • Yeni Mac mini ve 3070 laptop için gereken (uygun ve ideal) portları bilmiyorum.
  • Ekran tazeleme oranı 120 üzeri olsun (Series X için)
  • OLED'lerin ömrü konusuna çok hakim değilim ama kısmı LED (teknik ismini bilmiyorum belli sayıda bölgeyi kapatarak OLED etkisi yaratan teknolojiyi anlatmak istiyorum) de olabilir.

Konuya hakim arkadaşlar bilgilendirip yönlendirebilirse gerçekten çok memnun olurdum.

Yüzeysel de olsa yaptığım araştırmalardan çıkan bazı modelleri paylaşayım.
En tepeden başladım araştırmaya. OLED'lerden başladım yani. Gördüğüm kadarı ile yabancı basında beğenilen ideal panel 32 inch 4K 240 Hz. OLED monitörlerde bulunuyor. Modelleri listeleyeyim (sıralama önemsiz):
  1. ASUS ROG Swift PG32UCDM.
  2. MSI MPG321URX.
  3. Gigabyte Aorus FO32u2p (p önemli bazı satıcılar p olanı sattıkları halde yazmıyorlar.)
En önemli şeyi baştan belirteyim paneller aynı, geriye firmaların fine tuningi portu zartı zurtu kalıyor.

Öncelikle çok beğensem de bunlardan vazgeçme sebebi mi belirteyim. Ne kadar kendimi ikna etmeye çalışsam da 32 inchi kabullenemedim. 35 yıldır kendi bilgisayarlarımı kullanıp, bbs ile internete girenlerden olsam da donanım tutkusunu dizginlemeyi öğrendiğimi iddia edemem. Ama araştırma ve incelemeye en tepeden başlamam gerekiyordu. Ki nelerden vazgeçtiğimi ve bu vazgeçişin maliyetini analiz edebilmeliydim.

Derlediklerimi paylaşayım liste verdi kaçtı olmasın. ASUS ve MSI de hoparlör yok. Gülebilirsiniz ama yaşlı huysuz adamlığıma verin. Bundan bir eleme yapmadım belirttiğim gibi 32 inch büyük geldi. Gigabyte da var hoparlör. Ayrıca Gigabyte da DP 2.1 portu var. Geleceğe uygunluk açısından önemli ama ben açıkçası o seviyede bir oyuncu değilim (hatta hiçbir seviyede oyuncu değillim:) ve o portun sağlayacağı band genişliğini değerlendirecek bir ekran kartı almayı da düşünmüyorum.

Bundan sonraki araştırmalarım sanırım şöyle olacak.
  1. 27 inche düşeceğiz.
  2. Extra wide geniş ekranlar ile ilgili kararsızım. Ana kullanım senaryom üretkenlik de olsa video içerik tüketiyorum. Ama wide screenin üretkenlik tarafında katkı sağlayacağının farkındayım.
  3. Micro LED'lere bakacağım adı artık bu mu bilmiyorum. Lokal dimming denen aletlere yani teknik terimi nedir yardımcı olursanız memnun olurum.
  4. 4K'den vazgeçmeyeceğim.
  5. Tazeleme olarak Series X'in tepe noktasını tatmin alt sınır. 4K 120Hz.
Yardımcı olacak arkadaşların desteğini bekliyorum. Tecrübesini aktaracak arkadaş da çok yardımcı olur. Sadece bir model adı bile yazsanız yeterli.

Şimdiden teşekkürler.

lgoled.png
samsung oled.png

2. mesajımda (ayrı mesajdı ama birleşti nedense hakim değilim tam olarak birileri yardımcı olabilir) paylaştığım oledler samsung gen 3 e denk geliyor. Düzeltme işini beceremediğimden 32 inch ve oled i eleme kriterlerime önemli bir şeyi daha eklemem gerekiyor. Text clarity. hele işin içine windows ve macos un text render işini farklı şekillerde çözmesinden dolayı kaynaklanan sıkıntılar girince üstüne monitör teknolojisinin handikaplarını da eklemek istemedim açıkçası.

Pixel Layout, yani paneldeki pixellerin dizilişleri textlerin net okunmasını etkileyen bir faktör. macos ve windowsu scaling algoritmaları da farklı işliyor. Meraklıları biliyordur ama aşağı yukarı 110 ppi ve katları piksel yoğunluğuna sahip monitörler macos!da ideal görüntüyü veriyor. bu 110 ppi ve katları esasında apple'ın kendi üretimi monitörlerin katsayısı idi. Örneğin 27 inç 2k ppi olarak bu değere en yakın orana sahip.

Anlamadığım esas mesele de şu. biz bilgisayara veya mac e bağladığımız ekranlara monitör diğerlerine TV derdik. Inch tartışması yapmıyorum. İnsanlık tarihinin en önemli üretkenlik cihazı olan bilgisayarın ekranında text clarity veya tam karşılığı mi bilmiyorum ama metin netliği ne oldu da önemsiz oldu. 50k 60k TL bandında monitörlere bakıyorum. İncelemeleri okuyorum. Bir dakika veya bir paragraflarda evet metinler net değil denilip geçiyor. Garip geldi bana.

4.11.2024
(Her güncellemem ilk gönderinin altına eklendiğinden ve girdiğim mesajı düzeltmeyi bilmediğimden tarihli ekleme yapıyorum.)

Güncelleme:
  • OLED'lerde (muteber olanı qd OLED'ler oluyor şu anda) şöyle bir sıkıntı var. Qdoled paneli tercih eden monitör üreticileri mat kaplamayı tercih ettiğinden bu da metin netliğini (text clarity) bozuyor. Veya şöyle ifade edeyim, tercihleri daraltıyor. Ki daha port gibi mevzulardan kaynaklı eleme noktasına gelemedim. Bir önceki mesajlarımdaki endişeleri pekiştiren bir durum bu.
  • Qd OLED'ler ışıktan haz etmediklerinden teknolojileri doğası bu yola gidiyor sanırım. Üstüne OLED'lerin sub pixel dizilimlerinin de metni bozması eklenince şu oluyor. Ciddi yatırım yapıldığı için ürüne aşık olma durumu oluyor. Ve bu metin netliği sümen altı ediliyor.
  • Mini LED'lere gelince, bunlarda ise lokal dimming nokta sayısında 2025 itibari ile bir artış bekleniyor. Bu da OLED'ler karşı dezavantajlı bazı durumları kapatabilir.
  • OLED ekranların kaplamalarının temizlenmesi sırasında çizilmeye yatkın olmasına dair de bir içerik tükettim. Bu OLED işinde ciddi bir hype olduğunu düşünüyorum. Bir haftalık araştırmamda içinde hissetiklerim bunlar.
Bu bağlamda zaten yavaştan mini LED'lere kaydığım belli olmuştu, ama biraz daha bekleme kararı aldım. Önümde iki yol bulunuyor. Ya geçici ve sarsmayacak bir bütçe ile 27inç 4K IPS 120Hz üstü bir ekran ile yarayı pansuman edeceğim. Ya da elimdeki mevcut monitor ile bekleme moduna geçeceğim. Samsung'un gen 4 panelleri ile ne gibi değişikler gelecek uzaktan takip edeceğim. Ama dayanıklılık (ki çevre biriminde bunu beklemek hakkımız) ve text clarity gibi mevzularda ki hassasiyetimi koruyacağım. Şöyle bir yol daha olabilir yaşadığım bölgede bu OLED furyasının gazına gelip elindeki 4K IPS monitörlerden çıkman isteyen arkadaşların ürünlerini ikinci elde değerlendirebilirim. Birkaç ilana baktım o arkadaşlar da sattıkları ürüne sıfırdan fazla fiyat istiyorlar, sanırım güncel fiyatları takip etmiyorlar.

Elbette mevcut monitörüm çok matah metni harika gösteren bir ekran değil. Ama ciddi bütçe ayıracağım bir cihazda bu tarz ufak ve rahatsız edici şeylerin olmamasını talep ediyorum.

Bu sırada sanırım 6 ay önce aldığım NB H180 kutusu açılmamış halde beklemeye devam edecek.

------------------
16.11.2024
Qd OLED ve woled de text clarity ile ilgili denk gelen bir görseli paylaşmak için ek yapıyorum. Amacım bu konudaki farkındalığı arttırmak. Polemik gibi bir amacım yok. Yanlış anlaşılmasın.

Screenshot_20241114_192137_YouTube.jpg

Screenshot_20241114_192200_YouTube.jpg

Screenshot_20241114_192211_YouTube.jpg

------
19.11.2024
Qd OLED vs woled. Vampirlik olayına dair bir ekran görüntüsü paylaşayım. Bu iki teknolojinin ışığı görünce ne tepki verdiğne dair.
En baştan beri belirttiğim hassasiyet üzerinden ele alalım bu görüntüyü. Matte woled daha iyi bir sınav veriyor ortam ışığına. Ama matte kaplamının da metin okunurluluğuna verdiği negatif etkiden bahsetmiştik. Bu bağlamda ele alınıp değerlendirilmeli.
Ve tekrar ediyorum şu anda bunların 40 da biri fiyatına bir monitör kullanıyorum belki(tel ve MacBook Pro hariç), ama belli bir fiyat seviyesinin dahi üstüne çıkıyoruz. Ondan elit kaygılarımız olması takıntılık veya yaşımla alakalı değil. Monitörden bahsediyoruz. Ve kimse kusura bakmasın, bilgisayar ekranında metin düzgün okunacak ve bulanık olmayacak. Az biraz yüksek tazeleme hızı istiyoruz diye. Buradan feragat edemeyiz. Ki productivty ortamında bile 60Hz ile 120Hz fark ediyor. Metin içinde scroll yaparken veya pencere taşırken bu hissediliyor. Yani sadece gaming tayfa istemiyor yüksek tazeleme hızını.

Screenshot_20241119_131940_YouTube.jpg

------
26.03.2025
MSI 27" MPG 274URF qd 160Hz modelini satın aldım.

• OLED endişesinden dolayı seçtiğim ve elediğim modeller.
  1. ASUS ROG Swift PG32UCDM.
  2. MSI MPG 321urx qd-OLED
  • Dolayısıyla IPS monitörlere döndük. Orada ise 27 ve 32 inç arasında kaldım. Oradaki alternatifler ise şunlardı elemelerden dolayı.
  1. Dell G3223Q 32" 1 ms 4K IPS 144 Hz
  2. MSI 27" MPG 274URF qd 160Hz
32 inch biraz büyük olabilir diye 2. modeli seçtim. Kriterlerimi destekliyordu. Parlaklık biraz fazla geldi. Şu anda yüzde 7 de kullanıyorum. Xbox ile uyumu güzel. Benim gibi eski kafalar için çok ayar var. Ölü piksel veya başka sıkıntılar olabilir diye aracı olarak Amazon'u seçtim. Garanti sürecinde destek amacıyla. Ürün sağlam geldi bir sıkıntı yok. Şu anda memnunum.

Satın alma süreci benim açımdan tamamlanmıştır. 30 yıldan fazla kendi kişisel bilgisayar kullanıyorum. Bilgisayar teknik servislerinde de çalıştım. Ama yazılımcı ağırlıklı bir kullanıcıyım. Makul düzeyde ucu açık bütçe ile (bu satın almada 70k idi), bilgisayar parçalarında, yukarı çıktıkça endişelerin azalması gerekir. Ama her seferinde monitör ve TV satın alma sürecinde deli oluyorum. Böyle absürt bir çevre elemanı olamaz. Umarım belli süre sıkıntısız kullanırım da tekrar bu süreci yaşamam.

OLED konusunda son bir ek yapayım. Geçen sene 32 4K 240 furyası bu sene 27 4K 240 olarak yağacak. İlginç bir piyasa olacak. 32'ler 27'lerin fiyatını ne kadar baskılayacak göreceğiz. Neyse piyasada biraz daha kalsınlar burn in olayı netleşir oledçiler için.

Bir diğer ek yapmam gereken mevzu parlaklık. Sanırım plajda kullanıyor bu aletleri. İkinci listede Dell ve MSI arasındaki boyut harici fark parlaklık idi. O kadar da parlak olması önemli değil 27 olsun masayı doldurmasın ve PPI yüksek olsun dedim ve parlaklığa katlanırım dedim. Gündüzleri parlaklık yüzde 15 seviyesinde geceleri yüzde 5 ve 7 arasında. En azından benim açımdan deneyimlediğim kadarı ile çok gereksiz bir satın alma kriteri imiş 2025 de. Azlığından şikayet edeceğimi düşündüğüm bir modelin parlaklığından şikayetçiyim nerede ise.

Neyse özetle süreç böyledir. Rehber ve satın alma VLOG'u tarzı bir paylaşım oldu. Alacağım notları burada paylaştım. Kriterler netleşip satın alma sürecine girince paylaşımları azalttım. Çünkü 32 ve 27 ve IPS ve OLED 12 küsur alet çıktı ortaya tek tek inceledim. Artık onları eklemedim. Zaten yorum falan yoktu ama ileride okuyan olursa diye en son hangi modelde karar kıldığımı paylaşmamak ayıp olurdu.

Monitör almaya karar verme aşamasındaki arkadaşlara sabır diliyorum. Teşekkürler.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı