MacBook'da oyun oynanır mı? Whisky ve Mass Effect: Legendary Edition!

Merhabalar. Elimdeki MacBook Air M2 çipli makineye gelmiş geçmiş en iyi oyun serisinin remastered versiyonunu kurup performansı denemek istedim.

Tecrübem: CrossOver için verecek 2000 TL'm olmadığı için ücretsiz ve açık kaynaklı Whisky kullandım. Öncelikle orijinal oyun 97GB (tüm oyunlar tek pakette) olduğu için sadece ilk oyunu korsan indirdim ancak çalıştıramadım. Techolay'da makalesi olduğu için detaya girmeyeceğim, Steam kurdum ve küfür ede ede 97 GB oyunu indirdim ve... Çalıştıramadım 🤣 Oyunumuz EA App istiyor ancak EA App nedense Whisky'de kurulamıyor. CrossOver destekliyormuş, 2000 TL'niz varsa benim kadar uğraşmazsınız muhtemelen. Ben Google amcanın yoluna düştüm ve kesin olmayan bir çözüm buldum. Birileri 'fuck off ea app' diye bir patch çıkarmış🤣 Öncelikle birkaç ayar, Origin (EA App değil!) kurulumu, birkaç komut, patch kurulumu ve yeniden başlatma...

Sonuç olarak oyuna girebildim ancak launcher bugda kaldı, sadece arka plan sinemateği gözüküyordu, hiçbir oyun seçimi gözükmüyordu. Sesleri dinleyerek ilk oyunu seçtim ve start dedim. Oyun penceresi de bugluydu, alt Tab atınca oyuna dönmek için üstteki menüden pencere > Mass Effect seçimini yapmak gerekiyordu. Bütün bunlara rağmen oyuna girebildim, ayarlara girip en yüksek çözünürlük olan (muhtemelen Mac ekran ayarlarından kaynaklı) 1740*1100'lü bi' seçeneği seçtim ve açabildiğim her şeyi açtım (medium-low tarzı seçim yok, ortam kapatma tarzı aç kapa ayarları var sadece), oyuna girdim. 8 GB RAM'den dolayı olduğunu tahmin ettiğim FPS dropları başladı, oynanmaz değildi ama sinir bozucu olduğu kesin. FPS yüksekti, sadece dropl giriyordu. Ayrıca RAM'le alakası olmadığını düşündüğüm mouse bugu da vardı. Çatışma esnasında arada bir mouse kilitleniyordu, sağ sol yapmadan da düzelmiyordu. Sinir bozucu. Ayarları kapattım, çözünürlüğe dokunmadım ve oynamaya devam ettim. FPS dropları büyük oranda gitmişti ama mouse bugu devam etti. Böylelikle ilk bölümü bitirmeyi başardım.

Yorumlarıma gelirsek: Oyunu açmadan bile buglarla karşılaşacaksınız, oyun içinde buglarla karşılaşacaksınız, popüler bir oyun değilse çözümünü bulmak için mucizeye ihtiyaç duyacaksınız ve eli yüzü düzgün, 16 GB RAM'li bir makine için kampanyalı fiyattan 54 bin TL vereceksiniz. Açıkçası bu fiyata dehşet masaüstü sistemler toplayabileceğinizi söylemem aklınıza hakaret olur diye düşünüyorum. Bırakın kasayı, bu fiyata alabileceğiniz laptopla bile her oyunda yağ gibi akarsınız. Aynı sözler 34 bin TL'ye satılan benim elimdeki M2 Air için de geçerli. 34 bine alacağınız sistemde bırakın Mass Effect: Legendary Edition'u kaldırır kaldırmaz derdini, Bioware CEO'sunu yatağından bile kaldırırsınız:)

Kapanış: Doğrudan Mac desteği olmayan oyunlarda başınız ağrıyacaktır. Ucuz Air makineniz varsa muhtemelen zaten güncel AAA oyunları başınız ağrısa da açamayacaksınız. Çok zenginseniz de uğraşmak yerine PS5 alın. Mac'de oyun moyun oynanmaz :rofl:
 
Ben EU4, Factorio, Wargame, Timberborn, HOI4, FM sorunsuz oynuyorum.

Oyun oynama amaciyla almak parayi cope atmak demek ama aslinda belli bir genre baya oynaniyor.

Ofiste minik kacamaklar tabi bunlar, evde oyun bilgisayari varken yuzune bakmiyorum eger programlama yapmayacaksam.
 

Geri
Yukarı