Çözüldü macOS Chrome ek komut ile başlatma

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Zimand

Kilopat
Lenovo U530 üzerinde Dual-Boot Windows 10 ve macOS Mojave kullanıyorum ancak sorunum Hackintosh ile ilgili değil macOS ile ilgili. Yani bir Mac bilgisayar için de geçerli.
Bilgisayarı kullanırken ekran yaklaştırma ve fare imleci altındaki metni seslendirme özelliklerini kullanıyorum. Sistem Tercihleri > Erişilebilirlik > Büyütme kısmında bu seçenekler var.
Bu özelliklerin Chrome ile çalışabilmesi için Chrome içerisinde bazı erişilebilirlik özelliklerini etkinleştirmek gerekiyor. Bunlar Chrome: //Accessibility adresindeki ilk iki seçenek. Ancak bu sayfanın sağında da belirttiği üzere Chrome'u ya da bilgisayarı her kapatışımda bu seçenekler sıfırlanıyor. Her zaman açık olabilmesi için Chrome'u ek bir komut ile başlatmak gerekiyor. İşte benim takıldığım nokta bu.

İlgili Chrome sayfasında komutun ne olduğu sağda yazıyor.

Bu komutu nasıl ekleyebileceğimi araştırırken bir. App dosyasının başladığı UNIX Çalıştırılabilir dosyasını öğrendim. Bu dosya Chrome için "/Applications/Google Chrome.app/contents/MacOS/Google Chrome" konumunda. Google Chrome. App üzerine sağ tıklayıp Paket İçeriğini Göster diğerek içeriği görülebilir.

Bu dosyayı çift tıklayarak açtığımda Terminal'de bir komut çalıştırdı ve bu komutun ne olduğunu Terminal açıp yukarı ok tuşuyla önceki komutu göstererek öğrendim. Komut sonrası Dock'taki Google Chrome simgesine tıklar gibi normal şekilde Chrome açılıyor ama istediğim özellikler kapalı halde oluyor.

Bu komutu Terminal'de çalıştırmadan istediğim parametreleri ekleyip çalıştırmayı denedim ve istediğim şekilde Chrome erişilebilirlik özellikleri açık halde başladı. Ama Terminal penceresi de açık kaldı ve kapatmaya çalıştığımda mevcut bir komutun çalışıyor olduğunu ve kapanacağını söyledi.

Benim öğrenmek ve yapmak istediğim ise Windows'ta olduğu gibi bu parametrelerle çalışacak ve Chrome'u erişilebilirlik özellikleri açık halde başlatacak bir kısayol oluşturmak. Bunu Windows üzerinde yapmak oldukça kolay.

Tabii mümkünse Chrome'un Dock'taki simgesiyle erişilebilirlik özellikleri açık halde başlaması ya da Chrome simgesini taşıyan ve Chrome her güncellendiğinde işlevselliğini yitirmeyen bir kısayol olması en iyisi olacaktır.

Bu konuda yapılabilecek bir şeyler var mı? Bilen arkadaşların yardımını bekliyorum.
Teşekkür ederim şimdiden.

Çözüm
İlginiz için çok teşekkür ederim Recep bey.

AppleScript düzenleme uygulamasını araştırdım. Script kayıt özelliği destekleyen uygulamalarda çalışıyormuş. Hem terminalde istediğim biçimde Chrome'u açmayı hem de Chrome'u normal biçimde açıp içerisinde ayarları açmayı denedim ama herhangi bir script kaydetmedi.

Verdiğiniz scriptin "do shell script kısmı dışındakileri (açma kapama komutları hariç) sildim ve üç satırlık bir script oluşturdum Betik Düzenleyiciyle. .app uygulama dosyasına export edip çalıştırdım. İstediğim biçimde oldu.

Kod:
on run {}
      do shell script "open -a /Applications/Google\\ Chrome.app --args --force-renderer-accessibility"
end run

Geriye sadece başka simgeden Chrome açmanın acayipliği ve simge gibi kozmetik şeyler kaldı ki işlevsellik olarak etkileri yok.

Tekrar teşekkür ederim yardımınız için.
Epey bir araştırma yaptım ve ulaştığım sonuç şu oldu: Terminal üzerinden sizin yaptığınız gibi Chrome istenilen komutla açılabiliyor.

Örneğin:

open /Applications/Google\ Chrome.app --args --enable-speech-input

Bunu bir dosya yapmak için ise AppleScript kullanılabilirmiş. Tam olarak nasıl yapılacağını bilmiyorum lakin şöyle bir örnek var mesela. Bu örnekte Chrome Gizli Mod açılıyor. Kodlara bakarak birkaç ekstra işlev olduğunu da görebilirsiniz:

Kod:
on run {input}
    set theURL to input
    if application "Google Chrome Canary" is running then
        tell application "Google Chrome Canary" to make new window with properties {mode:"incognito"}
    else
        do shell script "open -a /Applications/Google\\ Chrome\\ Canary.app --args {URL:theURL} --incognito"
    end if

tell application "Google Chrome Canary" to activate
end run

AppleScript Record özelliği de varmış. Kayda başlayınca yaptığınız işlemleri kaydediyor ve bitince komuta döküyormuş.

İlginiz için çok teşekkür ederim Recep bey.

AppleScript düzenleme uygulamasını araştırdım. Script kayıt özelliği destekleyen uygulamalarda çalışıyormuş. Hem terminalde istediğim biçimde Chrome'u açmayı hem de Chrome'u normal biçimde açıp içerisinde ayarları açmayı denedim ama herhangi bir script kaydetmedi.

Verdiğiniz scriptin "do shell script kısmı dışındakileri (açma kapama komutları hariç) sildim ve üç satırlık bir script oluşturdum Betik Düzenleyiciyle. .app uygulama dosyasına export edip çalıştırdım. İstediğim biçimde oldu.

Kod:
on run {}
      do shell script "open -a /Applications/Google\\ Chrome.app --args --force-renderer-accessibility"
end run

Geriye sadece başka simgeden Chrome açmanın acayipliği ve simge gibi kozmetik şeyler kaldı ki işlevsellik olarak etkileri yok.

Tekrar teşekkür ederim yardımınız için.

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…