MacOS Üzerinde Çalışan Mac Cihazlar, Belleklerini nasıl kullanırlar?

Selam, Etkinlik Görüntüleyici üzerinde yazan bellek terimlerini ve yanlarında yazan değerleri biraz açmak ve mantığına inmek istedim.

Anlık görsel üzerinden izah edeyim;

Şu an bilgisayarım boşta ve arkadan Safari üzerinde 4K 2 Saatlik bir video izliyorum. Şu an yarısındayım. Bir de ikinci ekrana 1080P 240 Hz görüntü veriyorum.

Screenshot 2023-11-14 at 9.35.54 pm.png



Wired Memory: Sistemin kendi kullandığı RAM bellek alanı. 16 GB M2 Pro modelimde 1.40 gibi komik bir sayı ile sistem kendini operete edebiliyor.

App Memory: Anlık çalışan uygulamaların çektiği bellek. Her an kullanılmaya hazır, bu uygulamaların nasıl bellek çekecekleri Neural Engine tarafından da belirleniyor. Senin alışkanlıklarına bağlı olarak oluyor bu. Yani sistem birazdan muhtemelen benim IntelliJ IDEA'dan Java yazmaya başlayacağımın farkında ve bu noktada bazı adresler yaratıldı ve erişilmeye hazır konumda bekliyorlar.

Compressed ise benim arkaplana atıp şu an unuttuğum sekme ve uygulamaların sıkıştırılmış bilgileri, yine sistem benim oraya yöneldiğimi anlayınca otomatik bu sıkıştırılmış dosyaları çıkarıp App Memory'e atıyor ve kullanmaya - işlemeye başlıyor.

Ben 16 GB belleğin 11 GB'lık kısmını kullanıyorum ve bellek stresi boşta yukarıdaki gibi görünüyor. Sanki 11 GB çok gibi? Ancak kullanılmayan RAM, ölü RAM'dir. Önemli olan Memory Pressure yani yandaki grafik. Ne demek istediğimi birazdan anlayacaksınız. Şimdilik şuraya dikkat edin; Belleğin yarısından fazlası kullanılmış ancak sistem hala %10 dolaylarında bellek stresine sahip.

Bu arada nedir bu bellek stresi? Açıklayalım;

Bellek Basıncı Grafiği, kullanılabilir bellek kaynaklarını görselleştiren bir indikatördür. Grafik sağdan sola doğru sürekli olarak ilerler ve her ilerleyiş bir döngünün en derece stres altında yapıldığını kullanıcıya gösterir. Bunu yaparken de değişik renkler alır. Odaklanmamız gereken nokta bu renkler olacak.
  • Yeşil: Bellek kaynakları rahatça kullanılabilir.
  • Sarı: Bellek kaynakları hala alınabilir ancak önce bellek yöneticisi tarafından bir takım verilerin sıkıştırılmaları gerekir.
  • Kırmızı: Bellek kaynakları tükenmiş durumda, ve MacOS artık SWAP yapmaya başladı. Yani SSD'yi kullanıyor. Daha fazla bellek alanı açmak için bazı uygulamaları kapatmanız ve bellek stresini düşürmeniz gerekiyor. Uzun süre SWAP yapılması, SSD'nizin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. (Bunu M1 modellerinde görmüştük, sonradan M1'lere gelen güncellemeler ve M2 ile beraber bu problem tamamen çözüldü. Artık sistem daha mantıklı rakamlarda SWAP yapıyor.)




Peki 4K RE: Village açarsak bu grafik ne olur?

Screenshot 2023-11-14 at 9.41.21 pm.png



O da ne? RE: Village şu an arkaplanda çalışıyor. (Hala görüntü oluşturuyor.) ve sadece 2 GB daha fazla alan kullanıldı. Şu an sistem 4K RE: Village oynatmasına rağmen yine bellek basıncını yarıda tutuyor. Daha bir bu kadar yük lazım ki SWAP'a girebilsin.

Apple'ın öve öve bitiremediği bellek stresinin stabilitesini iki görsel arasındaki farktan görebiliriz. Arkaplan uygulamaları burada hala açık, ancak ben oyuna girdiğimde video oynamasına rağmen hemen videonun görüntü bilgisi Compressed kategorisine çekildi, çünkü sistem burada sadece sese ihtiyaç duyuyor. Bu noktada Compressed Memory'de 3 kata yakın bir değişim var. Ben oynadıkça daha da olacaktı. Sistem, bellek içindeki verileri sürekli olarak yeniden adresliyor.

Sistem tarafından kullanılan veri ise aşırı arttı çünkü CPU ve GPU'nun kullanacağı bellek, Unified Memory mimarisi sayesinde CPU ve GPU tarafından aynı anda erişilebilecek şekilde adresleniyor ve bu da sistem kullanımı olarak görülüyor.

Aksi takdirde App Memory azalmak yerine daha da artardı. ^^




Peki bir de arkadan 1080P 6000 Bit Rate Twitch yayını vermeye başlarsam?

Screenshot 2023-11-14 at 9.48.08 pm.png



İşte o zaman Memory Pressure sarı noktaya ulaşıyor ve ilk defa sistemimiz SWAP'a girdi. Ne kadarlığına? 300 MB gibi komik bir rakam. 300 MB SWAP ne demek? SWAP sadece eser miktarda, aman bir takılma olmasın diye gerekli yerlerde ucundan ucundan kullanılıyor demek. Yoksa hala bellekte az da olsa yer var ve bellek stresi hala sarı noktada.

App Memory iyice düştü, sistem önbellek boşalttı ve yukarıda dediğim gibi Sarı alanda artık Compressed verilerin boyutu daha da arttı. Beraberinde Sistemin kullandığı veri CPU'nun yüklenmesi ile beraber yine arttı.

Tüm bunları yaparken arkada Google Chrome ve izlediğim video ile beraber arkaplan uygulamaları da açıktı elbette. Biraz daha zorlasam belki yazdığım kodları debug etmeye kalksam belki kırmızı alanı görürdük ancak ben daha hiç günlük kullanımda fan sesi ya da kırmızı alanda bellek stresi deneyimlemedim elbette bilgisayarımla.

Bu aralar 8 GB belleklerle alakalı çok soru soruluyor. Genel bir bilgilendirme olsun istedim. 16 GB Apple platformunda 4K Gaming ve FHD Streaming yapmak için uygun, elbette mükemmel değil ki bu kadar yükte artık 4K 30 FPS'e düşüyor oyun. Normalde 60FPS dolaylarında oynatıyor. Yine de bu bir dizüstü ve 50-55 Watt dolaylarında bir tüketime sahip bunu da unutmamak gerek.

Umarım bilgilendirici olmuştur. Sağlıcakla.
 
Guzel yazi olmus. Bunu gorunce benim sistemin ne kadar kullandigini merak edip baktim ~3GB a yakin wired memory kullanimi var.

1700049507823.png


Buradan da sistemin "wire" ettigi memory miktari, uzerinde calisan programlar ve adreslenen memory ile de baglantili sanirim. Isletim sisteminin kendi kendisi icin ayirdigi page edilemeyen bir alan degil yalnizca. Ya da benim sistemde bir sorun var :)
 
Isletim sisteminin kendi kendisi icin ayirdigi page edilemeyen bir alan degil yalnizca.
Değil hocam. Page edilir, sistem yine kendisi eder ve arkaplan uygulamaları ile paralel olarak artar ve azalır. Konuda dediğim gibi CPU ve GPU'nun ortak erişebileceği türden adreseleme yaparak boca ettiği birincil kullanılacak veriler burada.
 
Değil hocam. Page edilir, sistem yine kendisi eder ve arkaplan uygulamaları ile paralel olarak artar ve azalır. Konuda dediğim gibi CPU ve GPU'nun ortak erişebileceği türden adreseleme yaparak boca ettiği birincil kullanılacak veriler burada.

Evet, ben de bu konuyu gorunce ogrendim bunu, tesekkurler. App Memory'nin hemen altinda yazinca insan "App olmayan memory, o halde OS ye ayrilan kisim" gibi dusunuyor ama baglantiliymis.
 

Geri
Yukarı