MacOS'un Windows'a göre daha hızlı ve seri çalışması

Windows vs macOS

• macOS

Oy: 18 66,7%
  • Windows

Oy: 9 33,3%

• Oy verenlerin toplamı
    27
Rekabet ile baş edemeyince değil. Intel'den aldığı işlemciler bir türlü Apple'ın istediği seviyeye gelmedi özellikle güç tüketimi ve ısınma tarafında. Apple da daha fazla bu duruma dayanamadı, hem de cihazlar arası farkları azaltması için ARM tabanlı bir mimariye geçti.

Benim bahsettiğim olay 1975 80'lerden bahsediyorum.
Sen 2019'dan bahsediyorsun.🤣

Mac OS, UNIX türevi bir işletim sistemidir. Hatta BSD temelli de denebilir. Sadece Mac cihazlara yöneliik optimizasyon yapıldığı için stabildir. Windows tarafı ise karışıktır, bütün cihazlara uyum olduğu için daha az stabil olması doğaldır.

Dediğim gibi, hedef bir donanıma işletim sistemi yapmak başkadır, varyasyona sahip donanıma işletim sistemi yapmak başkadır. Hackintosh çokta stabil çalışmıyor mesela. Veyahut PS4'ün sadece HD 7850 kartına sahip olduğunu düşünürsek, PC'deki donanımlarla boy ölçüşememesi gerekir.

İki işletim sisteminin amaçladığı şeyler farklı. macOS'un kararlılığında spesifik donanımlara göre üretilmesinin etkisi yok demiyorum, ancak Windows tarafı belli başlı donanımlara göre üretilse de yine bu kadar kararlı olamazdı barındırdığı özellikler sebebiyle. Android - iOS kıyasına bakabiliriz burada. Android işletim sistemi de belirli donanımlara özel olarak olarak üretiliyor, genelde Qualcomm, olmadı Mediatek işlemciler kullanılıyor. Ancak yine de iOS kadar kararlı bir sistem değil. Çünkü iOS'un barındırmadığı başka özelliklere sahip. Bu özellikler bünyesinde olduğu sürece istede de iOS kadar kararlı olamaz zaten.

macOS Linux temelli bir yazılımdır ve daha iyidir.
MacOS'in Linux ile uzaktan, yakından bir alakası yoktur. Temel olarak diğer tüm Apple işletim sistemlerinin de temelde kullandığı işletim sistemi olan Darwin işletim sistemini kullanır. Bu işletim sistemi de NeXTSTEP, XNU, BSD ve OSFMK tabanlıdır.

İki işletim sisteminin amaçladığı şeyler farklı. macOS'un kararlılığında spesifik donanımlara göre üretilmesinin etkisi yok demiyorum, ancak Windows tarafı belli başlı donanımlara göre üretilse de yine bu kadar kararlı olamazdı barındırdığı özellikler sebebiyle. Android - iOS kıyasına bakabiliriz burada. Android işletim sistemi de belirli donanımlara özel olarak olarak üretiliyor, genelde Qualcomm, olmadı Mediatek işlemciler kullanılıyor. Ancak yine de iOS kadar kararlı bir sistem değil. Çünkü iOS'un barındırmadığı başka özelliklere sahip. Bu özellikler bünyesinde olduğu sürece istede de iOS kadar kararlı olamaz zaten.
Zaten Android konusunun yakında kapanacağını düşünüyorum. Geçen yıl Google'ın yeni işletim sistemi üzerinde çalıştığı duyurulmuştu. Apple her türlü donanıma daha az bütçe ayırarak stabil işletim sistemi kararlılığıyla çok daha kar elde ederken, Samsung veya Huawei gibi firmalar donanımsal açıdan yaptıkları yatırımların karşılığını alamıyorlar bence, ne kadar uğraşsalar da Android bir türlü stabil olmuyor IOS kadar.

Zaten Android konusunun yakında kapanacağını düşünüyorum. Geçen yıl Google'ın yeni işletim sistemi üzerinde çalıştığı duyurulmuştu. Apple her türlü donanıma daha az bütçe ayırarak stabil işletim sistemi kararlılığıyla çok daha kar elde ederken, Samsung veya Huawei gibi firmalar donanımsal açıdan yaptıkları yatırımların karşılığını alamıyorlar bence, ne kadar uğraşsalar da Android bir türlü stabil olmuyor IOS kadar.

Aslında Apple'ın donanım tarafına yaptığı yatırımlar Samsung ve Huawei kanadına göre daha fazla bile olabilir. TSMC ve Foxconn gibi firmaları bu günlere getiren şirkettir Apple. Zaten TSMC'nin üretim bandının yüzde 60'ından fazlasının Apple'ın elinde olmasının sebebi de bu. Apple biraz takık bir şirket, genelde de doğru ata doğru zamanda oynar. M1'e geçişinin zamanlaması da mükemmel mesela. Açıkçası ben Android'in daha da kararlı olmaya çalışmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu kararlılıktan vazgeçip başka şeyler sunabiliyor. Ortada zaten iOS gibi kararlı ama kapalı kutu bir işletim sistemi var. İkincisine gerek yok açıkçası. Sonuçta iOS'un bu kapalı kutululuğunu ve sadeliğini sevmeyenler de var. Yani iOS'a uygulama geliştirmek için bile yine bir başka Apple ürünü olan Mac bilgisayara sahip olman lazım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı