Madde 13

rebelle

Megapat
Daha fazla  
Madde 13 hakkında bir şeyler söylemek istiyorum ama öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu konuda yeterli araştırma yapamadım bu yüzden vereceğim bilgilerde bir yanlışlık varsa affola.

Avrupa Birliği Parlamentosu tarafından kabul edilen ve yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelik ile çok katı kurallar gelecek ve Youtube, Twitter, Facebook gibi çoğu sitede içerik üreticilerinin hakkının korunması hedeflenecek. Bu kurallar o kadar ağır ki çoğu kişi bu durumdan kötü etkilenecek. Mesela önceden Youtube üzerinden yayınladığınız bir videodan 15 saniyeden fazla telifli bir müzik çalamazdınız şimdi ise hiçbir şekilde müzik çalamayacaksınız, şarkının coverini yapamayacaksınız hatta ve hatta şarkının sözlerini bile söylemeyeceksiniz. Onun dışında oyun videoları, canlı yayınları yapamayacaksınız. Çünkü oynayacağınız oyun başka bir firmaya ait ve onun telif hakkı oluyor bu da demek oluyor ki Twich, Dlive gibi oyun ağırlıklı canlı yayın platformları da kapanacak. Bu durumdan hem yayıncılar hem de oyun firmaları kötü etkileniyor çünkü günümüzde çoğu kişi bu tarz platformlardan oyunu görüyor ve "aaa! Ben de oynamalıyım çok güzelmiş" diyor. Örnek Fortnite en büyük reklamı Twitch yayıncıları üzerinden yaptı. Başka bir örnek vermek gerekirse bir vlogger gidip bir mağazanın önünden geçerse ve mağazanın tabelası gözükürse o da telif hakkı ihlaline girecek ve kanalı kapanma tehlikesine girecek. Yani sonuç olarak videonuzdaki her şey size ait olmak zorunda. Eğer bu madde yasa olarak kabul edilirse tüm AB ülkelerinde ki tüm içerik üreticileri bundan etkilenecek. Gelelim bizim ülkemize, biz bu durumdan etkilenecek miyiz? Bilmiyorum fakat mantıken etkilenmememiz gerekiyor. Çünkü Avrupa Birliğine dahil değiliz ama bu konuda tam bir bilgim yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu madde bu şekilde kabul göremez. Oradaki siyasetçiler de halkın desteğini kaybetmekten korkuyorlar. Bu madde kesinlikle geçecek ancak eminim ki ciddi bir yumuşatma ile geçer. Aksi halde ciddi ekonomik kayıplar söz konusu olacaktır.

AB'de olmadan AB'nin kurallarına uymak bana biraz saçma geliyor. Youtube için bir nebze olabilir ama Twitch gibi oyun platformlarında olmamalı. Zaten yapımcı şirketler Twitch üzerinden büyük bir kitlenin önünde oluyorlar. Bu maddedeye bazı yumuşatmalar ve düzenlemeler gelmeli.

A isimli oyun firması telif talebinde bulunmaz olur biter. Ancak diğer mağaza önünden geçme vs. durumları sıkıntılı bir durum.

A isimli oyun firması telif talebinde bulunmaz olur biter. Ancak diğer mağaza önünden geçme vs. durumları sıkıntılı bir durum.
Firmanın telif talebinde bulunmasına gerek yok. Senden sadece kendi içeriklerini kullanmanı istiyorlar. Telif hakkına tabi herhangi bir içeriği kullandığın zaman direk içeriğine yasaklama geliyor. Firmalar ya telif haklarını komple kapatacaklar (ki böyle bir durumda içeriklerinin çalınma ihtimali çok yüksek ve sırf telif ücretleri üzerinden para kazanan firmalar çaresiz kalacaktır) ya da içeriği kullanan herkesi tek tek "Bu kişi benim içeriğimi kullanma hakkına sahiptir" diye bildirmek durumunda kalacak.

SSS 12. soruya göre çok bizlik bir şey yok, benim anladığım kadarıyla.

YouTube | #SaveYourInternet - Article 13
Evet haklısınız doğrudan bizi ilgilendiren bir konu değil fakat dolaylı yoldan yine etkileneceğiz. Sonuçta Avrupa ülkeleri internet sektörünün önemli bir parçası ve bu ülkelerde iş yapamayan firmalar ve içerik üreticileri artık iş yapamayacak ve çoğu iflas edecek böyle bir durumda biz de fazlasıyla etkileneceğiz.
Kepenkleri indiririm büyük bir ihtimal bende. :D
Stark bey sizin ilgilendiren bir konu yok olay Avrupa Birliğini ve İnternet yayıncılığını etkiliyor. Siz silah üretiminize gönül rahatlığıyla devam edebilirsiniz. :LOL:

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı