İnceleme Mafia 2 İnceleme

MAFIA II: DEFINITIVE EDITION
SPOILER ÖGESİ BULUNMAMAKTADIR

Kim Çıkardı ve Ne zaman Piyasayı Çıktı?

İlk olarak Mafia II, 2K Czech tarafından geliştirilen ve 2K Games tarafından yayımlanan 2010 yılında yayınlanmıştır. Ardından D3T tarafından geliştirilen oyunun yeniden düzenlenmiş bir sürümü olan Mafia II: Definitive Edition, 19 Mayıs 2020'de 2K Games tarafından yeni hali ile yayınlandı. Ben bu konuda iki oyuna da (Mafia 2, Mafia 2: DE) göz atmış biri olarak Definitive Edition versiyonunu inceleme altına alacağım.

Oyunun Fiyatı

Oyunun indirimsiz fiyatı 200 TL ancak 11 Ağustosa kadar 65,67 TL gibi bir fiyata Steam üzerinden oyuna sahip olabilirsiniz. Oyunun normal sürümüne erişmek için Definitive Edition versiyonunu almanız lazım.

Hangi Platformlarda Var?

PlayStation 4
Microsoft Windows
Xbox One

"Bu oyunu PS5 sisteminde oynayabilmeniz için sisteminizin en yeni sistem yazılımına güncellenmesi gerekir. Bu oyun PS5 sisteminde oynanabilse de, PS4 sisteminde sunulan bazı özellikler burada mevcut olmayabilir."

Oyunun Konusu Nedir?

Oyunun konusu ve hikayesi gayet güzel işlenmiş Bazı kısımlarda sizi sıksa da sizi içine bağlıyor. Savaş kahramanı Vito Scaletta, babasının borçlarını ödeme umuduyla mafyaya bulaşır. Vito kendini ispatlamak için çalışır ve daha büyük ödülü ve sonucu olan suçlar ile ailede yükselir. Tabii işler her zaman yolunda gitmez...

Oyunun İşleyişi

Oyunun işleyişi aslında çok basit, oyun belli başlı bölümlerden oluşup her uyuyup uyandığınızda size yeni görev gelir, sizde o görevden öbür göreve koşar ve görevleri tamamlarsınız.

Oyunun Dünyası

Oyun 1940'lı ve 1950'li yıllarda Empire Bay (Türkçe: İmparatorluk Koyu) adlı kurgusal bir şehirde geçmektedir. Bu ad New York eyaletinin lakabı olan "İmparatorluk Devleti" referans alınarak koyulmuştur.

Oyunda serbest olarak takılmak isterseniz bu oyun yada seri size göre değil, en azından Mafia 1 ve Mafia 2'ye göre böyle çünkü serinin 3. oyununu oynamadım. Oyun tamamen göreve dayalı ve günler görev ile başlar görev ile biter. Oyunda çeşitli dükkanlar var ancak buralara giderseniz zaten görev içinde olacaksınız. O yüzden görev harici oyunun herhangi bir etkileşimi fazla yok.

Etrafa dergiler bulabilirsiniz, bunlar Playboy dergilerinde ki kızlar olacaktır. Genellikle çıplak haldedirler.

Oyunda taksi de var, ancak sadece görüntü. Taksiye binemiyoruz. Bu da ufak bir bilgi.

Para Kazanma

Oyunda paraya çok ihtiyacınız olmayacak, birkaç takım elbise yada silah, silahınıza da mermi alabilirsiniz. Tabii bunlar zaten çok yüksek fiyatlı değil. O yüzden görevler haricinde para kazanmaya ihtiyacınız yok, gerçi görevden hiçbir zaman çıkmıyorsunuz :) Peki para bana hiç mi lazım olmaz diye sorarsanız evet belli başlarda lazım bunlardan birkaçı;

· Polislere Rüşvet: Oyunda bulunan paranız ile polisler sizi yakalamak isterken onlara biraz harçlık verebilirsiniz, ne de olsa siz mafyasınız size koymaz.
· Hız Cezaları: Bazen hız yapmak istersiniz, ama o da ne bir polis arkanızdan siren çalmaya başlamış bile. İşte o sırada sağ çekip cezayı ödeme vakti gelmiştir. Yada son sürat gazlamaya devam.
· Görev: Bir görevde paraya ihtiyacınız olacak, bunu da dükkanları soyarak yada Bruski'nin hurdalığında araba parçalayarak kazanabilirsiniz.

NOT: Dükkanları soyarken içlerinde ki insanlara dikkat edin. Çünkü bazılarında silah olabilir. Örneğin bazı giyim dükkanlarında silahlı elemanlar ile karşılaşabilirsiniz. Yada silahçıyı soyarken daha siz dükkana bile girmeden silahçı sizi silahınız ile görürse indirebilir. Bunlar ölürseniz görevi baştan başlattırabilen etkenler.

Sağlık

Sağlığınız görevlerde düşecektir ve eve geldiğinizde can kısmınızın tam dolu olmadığını fark edebilirsiniz, bu durumda evinizdeki dolaptan yiyecek veya içecek içerek canınızı tam seviyeye getirebilirsiniz.

Save Konusu

Bana kalırsa oyunun en can sıkan kısmı kayıt sistemi. Kendi kendinize oyunu kaydedemezsiniz. Sadece oyunun belli kısımlarında oyun kendisi kayıt alıyor ve görevin ortasına gelip ölünce baştan başlayabiliyorsunuz. Yada işiniz mi çıktı, oyunu kapamanız mı gerekiyor ve görevin sonlarında mısın? O zaman en son nereden kayıt aldıysan oradan başlaman gerek.

Görevler

Görevler gayet güzel, daha doğrusu oyunun hikaye güzel olunca görevlerde güzel oluyor ancak bazı görevlerde ufak hatalarda dolayı görevde gecikmeye yaşayabilirsiniz. Örneğin bir görevde pusuyorum ama kimse gelmiyor. Görevden gitmem gereken yere de gidemiyorum, en sonunda bir kapıyı kontrol etmek aklıma geldi ve bizim akıllı polis duvara bakmış duruyor... En sonunda onun işini bitirip öyle devam edebildim.

NPC Kıtlığı

Oyunda fena halde NPC kıtlığı var, hani bir adamın işini bitirdiğinizde onu dışarda görebilirsiniz, hatta 2 tane yan yana bile görebilirsiniz. Bir bölümde adeta herkes aynı gibiydi.

Ara Sahneler

Hani önemli bir kişiyi öldürünce bir ara sahne görmek istersiniz illa ki, çünkü hani o adam önemlidir ne de olsa. Hikayede önemli bir rol oynar. Ancak bazı önemli kişiler sanki normal karaktermiş gibi boş bir şekilde gidiyor, bu biraz garip olmuş.

Optimizasyon

Bilgisayarımın oyunu yeteri derecede kaldırdığından emin olmakla beraber, oyunda anlamadığım takılmalar meydana geliyor. Takılmalardan kastım aslında FPS düşüklüğü. Ancak öyle sıkıntı edilecek bir durum değil, yine akıcı bir şekilde oynayabilirsiniz. Belki de benim sistemimde ortaya çıkan bir sıkıntıdır, bilemiyorum.

Grafikler

Oyunun grafikleri Mafia 2'nin normal sürümü ile aynı. Neredeyse hiçbir fark yok, bu oyunun aynı Mafia 1'in yenilenmiş hali gibi olmasını isterdim, isterdiniz. Size tavsiyem eğer ki Mafia 2'nin normal sürümünde sıkıntı yaşamıyorsanız onu test edip oynamanız. Ben Mafia 2'nin normal sürümünde siyah kırılma problemi yaşadığım için DE versiyonunu indirmişti. Böylece boş yer işgalinden kurtulmuş olursunuz.

Bug

Oyun incelemelerinde yada Steam yorumlarında söylenen kadar bug yok. En azından DE sürümü için böyle. Normal sürümü için bunu diyemeyeceğim, çünkü normal sürümünü oynarken ekranda siyah kırılmalar yaşayıp oyun çöküyordu... Tabii sizde olmayabilir. DE sürümünde sadece "Görevler" kısmında anlattığım durum bazı kısımlarda olabiliyor yada bir giysi yüzünden ara sahnede kafanız yamulabilir.
Ekran görüntüsü 2023-07-28 152457.png

Oyun Ne Kadar Sürüyor?

Oyunun ana hikayesi 12 ile 14 saat arası sürüyor.

Türkçe Yama

Oyunda Türkçe yok. Yama kısmında ise aşağı da bulunan yamayı kurup oynadım. Yama gayet güzel çalışıyor, yapan arkadaşın ellerine sağlık.

Son Söz

Oyunun normal sürümünü düşünürsek yapım yılına göre bazı yerlerinde sıksa da gayet iyi kurgulanmış bir hikaye ile güzel bir oyun. Ancak DE versiyonunda keşke grafikler için ve birkaç sistem için biraz daha uğraşsalarmış. Mesela kayıt sistemini belki biraz daha geliştirebilirlerdi yada NPC yüzlerini çeşitlendirebilirlerdi. Bug konusunda bir şey demeyeceğim. Genel anlamda rahatsız edici bir bug yok. Oyunun dünyası kısmına gelirsek bazen görev noktaları uzak yerlerde olabiliyor ve bu da araba sürerken can sıkıyor yada oyunun dünyasında herhangi bir şekilde serbest dolaşmanız pek mümkün değil. Dolaşabilirsiniz ancak yine de görev içinde olacaksınız. Optimizasyon kısmına gelirsem, belki benim bilgisayarımda olmuş olan bir sorunun sizin bilgisayarınızda da olacağı anlamına gelmez. O yüzden oyunu yükleyip kendiniz test edebilirsiniz ancak rahatsız edici bir sıkıntı yok.

Oyun parasını hak eder mi? Diye sorarsanız indirimli fiyatını kesinlikle hak eden bir oyun ancak 200 TL verilmez. Oyunun hikayesi, uzunluğu vs. olsun gayet yeteri seviyede ve alanının en iyilerinden.

"Son on yılda yaptığım tek şey öldürmekti. Ülkem için öldürdüm, ailem için öldürdüm, yoluma çıkan herkesi öldürdüm. Ama bu sefer, bu sefer kendim için öldürüyorum."

- Vittorio Antonio Scaletta

Puanlama

7/10

1690722168088.png

Mafia 2 definition Edition gördüğüm en kötü remakelerden biri gerçekten orijinal oyunun üstüne bir şey katmamışlar hatta daha da kötü yapmışlar save sisteminin halen ara sahneden ara sahneye olması bile saçmalık tamam Mafia 1 gibi bir remake beklemiyorum ama en azından grafiklerine uğraşsalardı bana Mafia olma hissini de veremedi ana karakterinde her şeye evet, olur, varım diye onaylaması bence oyunun en eksik kısımlarından zaten oyun boyunca 5-6 tane karakter görüyoruz onları da güzel işleyememişler.
(Joe hariç) en azından ana karakteri güzel işleselerdi de önemseydik yok oyunda biri ölmüş falan oyun dramatize etmeye çalışıyor ama ölen kişinin adını dahi hatırlamıyorum ruhsuz NPC'ye benzeyen karakterin teki Mafia 1'e göre çok zayıf kalmış bir remake bana kalırsa. Çok güzel inceleme olmuş eline sağlık ama benim önerim puan verirken 100 üzerinden vermen olur.

Oyun güzel; fakat birinci oyununa göre biraz yetersiz kalmış bir yapıt. Hangar 13'ün Mafia: Definitive Edition piyasaya sürmesiyle günümüze uygun en iyi Mafia oyunu bence Mafia: Definitive Editiondır.

Oyun güzel; fakat birinci oyununa göre biraz yetersiz kalmış bir yapıt. Hangar 13'ün Mafia: Definitive Edition piyasaya sürmesiyle günümüze uygun en iyi Mafia oyunu bence Mafia: Definitive Edition'dır.

Kesinllikle bende Mafia 1'in çok daha iyi bir oyun olduğunu düşünüyorum.

Öncelikle emeğinize sağlık. Tüm pre-ergenlik ve ergenlik yılları Mafia ile geçmiş birisi olarak seri bende ziyadesiyle özel bir yere sahiptir. Sokak sokak bildiğim bir haritadır The Lost Heaven... İkinci oyun çıktığı zaman elbette herkes gibi bende de ''Hype'' seviyesi epeyce yükselmişti... Bu oyunun bence en büyük eksikliklerinden birisi, iyi bir hikayesi olmasına karşın fazla ''Çizgisel'' bir doğrultuda ilerliyor oluşuydu. İlk oyunda mesela oyuncuya hem dünyayı tanıması hem de oynayış deneyimini güçlendirmesi açısından ''Free Ride'' adında bir eklenti gelmişti. Mafia II'de bu yoktu ve bana sorarsanız son derece büyük bir eksiklikti... Harika bir devam oyunu, grafikler şahane, lakin oyunda böyle bir eklenti yok oyunun kendi hikaye kısmında görevler arası ne yapabilirseniz deneyimleyebileceğiniz tek açık dünya tecrübesi oydu... Bu tıpkı tavada sucuk pişirirken yumurta kırmaya gerek yok demek gibi bir şeydi. Halihazırda güzel bir yapım çıkmışken çok daha detaylı ve çok daha iyisi çıkabilirdi. Mafia II bu arada şüphe götürmeyecek şekilde harika bir devam oyunu... Ama mesela bir miktar açık dünya detaylandırmaları ile (Ne bileyim gidip istediğim zaman tommy gun çekip banka soymak gibi vs.) çok daha iyi olabilecekken böyle oldu... Kendisine ''Oyuncuyum'' diyen her bireyin mutlaka oynaması gereken bir seri Mafia... Ha son olarak; ilk oyunda mermi kovanları yere düşer ve kaybolmazdı... Açıkçası ikinci oyunda bu detayı göremeyince bir miktar bozulmuştum. Benimkisi biraz bit yeniği aramak gibi olacak ama bu tarz minik detaylarda gizli bir oyunun kalitesi... Özetle; oynayın oynattırın. Mafia 1 ve Mafia 2, zamansız klasiklerdir...

@Tuğra Akın mesela Mafia 2'de birinci oyununun üstüne çok konulmadan bir şey yapıldı. Her ne kadar değişiklik olsa da yeterli düzeyde değişiklikler olduğunu düşünmüyorum. Üçüncü oyununda düzeltirler diye üçüncü oyununu çok bekledik; fakat küfür eder gibi Watch Dogs 2, GTA V karışımı oyun sundular. Bakalım, umarım Mafia 4'de bu rezaleti unuttururlar. Hangar 13, Mafia Definitive Edition ile bu rezaleti az çok unutturdu gibi. Mafia 4'ü de adamakıllı yapsın da gönlümüzü alsın.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı