Mağazadan alınan monitör bozuk çıkınca dava açma hakkı var mı?

Spil3xx

Centipat
Yer
Türkiye/Diyarbakır
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İşlemci: AMD Ryzen 5 5600X/Anakart:Asus ROG STRIX B550-F GAMING/Ekran Kartı: Palit RTX 3080Ti OC 16 GB/Depolama: NVMe M.2 SSD 1Tb/Ram: Adata XPG lancher DDr5
Meslek
Öğrenci
Masaüstü bilgisayar kelimesi geçtiği için bu kategoriye açtım. Babamın arkadaşının oğlu 20000 TL'ye APU sistem toplamışlar. Neden APU toplamışlar anlamış değilim, pek de sorgulamadım. FreeDOS bilgisayar olduğu ve bilgisayara Windows kurmayı bilmedikleri için ben kurmaya gittim. Windows'u kurdum. Windows'u kurduktan sonra bilgisayarın monitörde dalgalanma olduğunu fark ettim. Sonra bilgisayarın sahibine monitör kaç Hz diye sorduğu da 165Hz olduğunu söyledi ama HDMI ile bağladıkları için 144Hz olmuş. DisplayPort takınca 165Hz olduğunu söyledi. Neyse ben geçtim yanına oturdum, soldan bakınca monitörün sağ tarafında kararma sararma türü bir şey olduğunu fark ettim. Monitörün markası Samsung idi ama modeli ne bilmiyorum. Bilgisayarın önüne geçince de sağa dikkatli bakınca kararma olduğunu fark ettik. Fotoğrafını çektik ama bende değil fotoğraf atardım buraya yoksa.

Monitörü 5000 TL'ye almışlar. Monitörü kapalı kutu mu yoksa açık halde mi aldınız diye sordum. Kapalı kutu olarak aldık dediler. Orada testini yaptınız mı dedim hayır dediler ve garanti belgesi fiş fatura falan her şeyi var mı diye sordum. Çocuk gitti içeriden getirdi. Bende dedim o kadar para vermişsiniz gidin değiştirin. Mağazaya gittik bize kullanıcı hatası olduğu söylendi, bende hem kapalı kutu olduğunu hem de testini yapılmadığını söyledim. Birkaç yetkili kişi söylemeye gittiler ama gelmediler. Mağazadan almışlar mağazanın adını ne olur ne olmaz söylemiyorum. Bu durumda dava açma hakkımız doğar mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle yetkili servisine gönderip rapor alacaksınız. Monitörün arızalı mı çıktığı yoksa kullanıcısı hatası mı olduğunun kararı satıcıya ya da müşteriye düşmez.

14 gün koşulsuz iade hakkın var. Eğer almıyorlarsa, e-devlet üzerinden tüketici mahkemesine başvurun.

Mağazalarda bu hak yok.

Öncelikle yetkili servisine gönderip rapor alacaksınız. Monitörün arızalı mı çıktığı yoksa kullanıcısı hatası mı olduğunun kararı satıcıya ya da müşteriye düşmez.

Mağazalarda bu hak yok.
Gönderdikten sonra arızalı raporu çıkarırsa dava hakkı doğar değil mi?

Ürünü alırken test ettirmeleri lazımdı oradan alıp eve geldikten sonra artık bu bozuk deyip iade etme hakkınız kalmıyor. Servise göndereceksiniz servis ya tamir edip yollayacak ya da değişim/iade kararı verecek ona göre işlem yapacaksınız.

14 gün koşulsuz iade hakkın var. Eğer almıyorlarsa, e-devlet üzerinden tüketici mahkemesine başvurun.
Yetkili servisler için geçerli kanka

Ben orada değildim orada olsaydım test ettirirdim.

Tabi dostum hatta Avrupa İnsan Haklarına başvurabilirsiniz. Hocam dava falan etmenize gerek yok zaten bu tür olaylar davaya varmıyor tüketici hakem heyetinde hallediliyor sizin öyle bir işiniz yok. Servise yollayacaksınız servis ya tamir edip yollayacak ya da değişim/iade kararı verecek. Sizde bu karar ile aldığınız yere gideceksiniz. Ha hala değiştirmiyorlarsa o zaman tüketici hakem heyetine gideceksiniz.

Tabii ki. O belge ile değişim/iade talep ediyorsunuz, yetkili servisten gelen belgeyi tanımazlarsa (zaten ona hiçbir satıcının maçası yemez) dava açarsınız. Şu anda yapacağınız ilk iş faturası vb. kutusuna koyup ve yaşanan sorunu açıklayıp yetkili servise göndermek.

THH işi sonra.

Tabi dostum hatta Avrupa İnsan Haklarına başvurabilirsiniz. Hocam dava falan etmenize gerek yok zaten bu tür olaylar davaya varmıyor tüketici hakem heyetinde hallediliyor sizin öyle bir işiniz yok. Servise yollayacaksınız servis ya tamir edip yollayacak ya da değişim/iade kararı verecek. Sizde bu karar ile aldığınız yere gideceksiniz. Ha hala değiştirmiyorlarsa o zaman tüketici hakem heyetine gideceksiniz.
Tabii ki. O belge ile değişim/iade talep ediyorsunuz, yetkili servisten gelen belgeyi tanımazlarsa (zaten ona hiçbir satıcının maçası yemez) dava açarsınız. Şu anda yapacağınız ilk iş faturası vb. kutusuna koyup ve yaşanan sorunu açıklayıp yetkili servise göndermek.

THH işi sonra.
Tamamdır hocalarım teşekkürler yarın servise gönderip sonuca göre yazarım.

Bu tarz durumlarda dava açılmaz hocam, daha hızlı sonuç alınması için tüketici hakem heyetine başvurulur. E devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

Ürününüz ayıplı üründür ve satıcıya bildirmenize rağmen gerekli teknik incelemeyi başlatmadıkları için suçlu durumdalar.

Kanun açık hocam. Ayıplı üründe tüketici satıcıya durumu bildirir, satıcı ürünün ayıplı olmadığını ispatlamadan tüketicinin talebini reddedemez. İspat yükümlülüğü satıcıya aittir. Yani servisten rapor almak zorunda değil, satıcıya başvurması yeterli.

Servise yollayacaksınız servis ya tamir edip yollayacak ya da değişim/iade kararı verecek. Sizde bu karar ile aldığınız yere gideceksiniz.
Bu da yanlış. Değişim, iade kararını tüketici seçer.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2024-01-12-15-28-04-289_com.google.android.apps.docs.jpg
    Screenshot_2024-01-12-15-28-04-289_com.google.android.apps.docs.jpg
    139,4 KB · Görüntüleme: 39

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı