[Makale] Python nasıl bir dildir?

Python nasıl bir dildir, nerelerde kullanılır, gerekli mi?
Oyun yapımında kullanılır mı?
Python oyun motorları var mıdır, bunlar nelerdir?

*En çok yapay zekada kullanılır ayrıca veri biliminde, veri kazımada, siber güvenlikte ve web tasarımında kullanılıyor.

*Oyun yapılabilir ama büyük çaplı yapımlarda çok tercih edilmiyor.

*Godotengine gdscript denen Python temelli bir dil kullanıyor en kaba tabiri ile Python'un bir oyun motoruna göre elden geçirilmiş halidir diyeyim ama Python bilirseniz rahatça kullanırsınız, öğrenmesi de kolaydır. Evet bazılarının dediği gibi büyük yapımlarda tercih edilmiyor çünkü büyük ve kapsamlı yapımlarda gdscript yetersiz kalabiliyor ama onlar büyük yapımlar ve ama daha basit bir oyun için özellikle de tek kişinin ya da küçük bir ekibin yaptığı oyunlar için gayet ideal bir oyun motoru. Tabi amacınız sadece oyun yapmak ise ama bir oyun şirketinde işe bulmak gibi hedefleriniz varsa o zaman diğer oyun motorları Unity'ye göre o kadar da iyi bir seçenek olmayabilir çünkü oyun şirketleri birisini işe alırken Unity gibi kendisini kanıtlamış, daha önemlisi kendi kullandıkları %99 ihtimalle C# veya C++ gibi diller kullanan oyun motorlarını kullanabilecek kişiler arıyorlar. Godot dışında Python ile yazılmış daha bir sürü oyun motoru var ama o kadar kaliteli değiller.

Yani:
*Bence yazılımcı olacaksanız Python'u mutlaka öğrenmelisiniz çünkü kullanıldığı o kadar alanı saymasak bile öğrenmesi diğerlerine göre daha kolaydır ve temel mantığı anlamak açısından faydalıdır. Ayrıca basittir ama basit demek bazılarının dediği gibi "işe yaramaz" değildir kesinlikle. Zaten işe yaramaz olsaydı bu kadar fazla kullanılır mıydı? Öğrenmesi diğerlerine göre kolay kullanım alanı ve iş imkanı fazla (özellikle yapay zeka konusunda) ve kullananların çok sevdiği bir yazılım dilidir. Kendine göre bir güzel bir felsefesi, mantığı vardır. Kullanım alanları ilgini çekmese bile öğrenmelisiniz çünkü yazılımda çeşitlilik iyidir.

*Oyun geliştirmekte kullanabilirsiniz ve biraz uğraşırsanız güzel bir şeyler ama cidden kapsamlı bir oyun yaparken yetmediği ve eksik kaldığı kısımlar olabilir burada genellikle C# ve C++ kullanılır onlar daha kapsamlıdır ama öğrenmesi ve kullanması daha zordur (kapsamlıdır derken oyun yapımı kast ediliyor her dilin daha kapsamlı olduğu ya da yüzeysel geçtiği kısımlar vardır aslında her yazılım dilinin kendisine göre artı veya eksileri vardır ve hepsi belli konularda iyi veya kötü olabilir) ama daha küçük bir şey yapmayı planlıyorsanız gayet de yetecektir.

*Dediğim gibi bir sürü Python oyun motoru var ama en kapsamlısı ve en güzeli godot'dur ve özellikle 2B oyunlar konusunda belki de piyasadaki en iyi oyun motorudur.

Godotengine'in artıları:

*Kullanımının ve öğreniminin kolay olması.

*Gdscript gibi hem kolay öğrenilip kullanılabilir hem (büyük, kapsamlı oyunlar haricinde) yeterli bir yazılım diline sahip olmasıdır.

*Özellikle yaptığınız oyunların, şu adına İngilizce "optimizasyon" dedikleri konuda bayağı yardımcı olması. (Optimizsyon: Kabaca yaptığınız oyunun bilgisayarı zorlamadan ve çok sistem istemeden çalışmasıdır yaptığınız oyun çok basit olsa bile optimizasyonun iyi ollması bir artıdır)

*Gdscript'in yanında Visual Scripting'e ve daha önemlisi Gdnative'e sahip olması. (Gdnative: Oyun yapımında gdscript kullanmak istemiyorsanız istediğiniz yazılım dilini godotengine'de kullanmak için Internet'ten bulup o yazılım dilini kullanabilirsiniz(C# kullanmak isteyenler için özel bir versiyonu da var (mono)))

*Açık kaynak kodlu olması. Godotengine açık kaynak kodlu olduğu için yeterli programlama bilgisi olan herkes onu kendi istekleri doğrultusuna istediği gibi kullanabilir ve değiştirebilir ayrıca godot yaptığınız oyun üzerinde ne hak ne para talep eder. Godotengine ile yaptığınız her şey tamamen size aittir.

Godotengine'in eksileri:

*Öğrenmek için yeterli Türkçe kaynak olamaması ama zaten bu işlere giriyorsanız her türlü İngilizce öğrenmeniz gerekecek ve yeteri kadar İngilizce kaynak bulabilirsiniz YouTube'da.

*Özellikle 3 boyutlu oyunlarda performans (grafikler olarak) konusunda yardımcı olmaması.
(2 boyutlu oyunlarda yeterli desteği sağlıyor ve grafik açığını optimizasyonu ile kapatabiliyor)

*Eğer telefonda oynanacak türden oyunlar yapmak istiyorsanız mobil platform desteği sağlamıyor kendiniz fazladan kod yazmanız gerekiyor.

*Açık kaynak kodlu olması. Bu durumun kimi artıları olsa da bir o kadar eksileri de vardır. Bunlardan en büyüğü godotengine'in arkasında duracak herhangi bir şirket olmamasıdır. Godot tamamen bağışlarla geliştirilir ve dünya çapında oyun yapımcıları tarafından bilinen bir motor haline gelse ve kendisine bol miktarda bağış yapılmasına rağmen bu büyük bir şirketin yerini tutmaz.

Kısaca: Python kullanım alanları geniş (özellikle yapay zeka) öğrenmesi nispeten kolay bir dildir. Oyun yapmayı düşünüyorsanız (herhangi bir şirkette iş bulma amacı olmaması kaydıyla) kimi eksikleri olsa da işe yarar bir dildir. Özellikle godotengine en iyi seçenek olacaktır.

Ekler:
Python oyun motorlarından bazıları:
*Godot.
*Pygame.
*Renpy.
*Cocos2D.
*Pyglet.
*Arcade.
*Panda3D.
*Blender Game Engine.
*Upbge.
*Pyogre.
*Pysfml.
*Pysdl.
*Allegro.
Listeyi aldığım yer(Python Game Engines – GameFromScratch.com)

Python'un en çok kullanıldığı alanlar:
*Yapay zeka.
*Web tasarımı(HTML CSS ve JavaScript'de kullanılır Python genellikle bu dillerle birlikte kullanılır)
*Siber güvenlik.
*Veri kazıma.
*Makine öğrenmesi.
*Arama motorları.
*Kimi bilimsel çalışmalar.
*Veri analizi.
*Sistem yönetimi.
Not: Belki fark etmişsinizdir çoğu zaten yapay zeka ile bağlantılı.
Listeyi aldığım yer(Python Kullanım Alanları)

Not: Yazı boyunca Python ve Godot'un öğrenmesinin ve kullanmasının kolay olduğundan bahsettim ama unutmayın daha basit demek daha kötü demek değildir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu arada yazmayı unutmuşum Python ve Godot öğrenmek isteyenler için kaynak tavsiyesi:

Python:

Godot:

Türkçe:

İngilizce:
 

Geri
Yukarı