Malezya Uçağına ne oldu?

Dünyada'da en esrarengiz olaylardan biri. Kayıtlara göre enkazı bulunamamış tek uçak.

Kendi düşündüğüm senaryoyu anlatayım. Acil bir durum oldu ve acil iniş için rotaları drivert ettiler. Sonra bilinmeyen bir sebepten dolayı uçak düz gitmeye başladı, yakıt bitene kadar Hint Okyanus'un üzerinde dolaştı. Yakıtı bitince de okyanusa çakıldı. Uçağın transponder'inin kesilmesi de terör ve kaçırılma olarak damga vurabiliyor.

Malezya Askeri radarları bir süre uçağı takip ediyor ve uçağın birçok manevra yaptığı gözlemleniyor. Bu da yine acil bir durum olduğunun göstergesi. Daha sonra radardan çıkıyorlar. Uçakta yaşanan bir elektriksel sistem arızası da navigasyon sistemlerini etkilemiş olabilir.

Ben pilotların çok deneyimli olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir senaryoda deneyimli pilotlar analog pusuladan yön çıkarabilirdi. Çok yüksek ihtimalle yolcuların haberi bile yoktu durumdan.

Terör olarak yorumlayacak olursak, uçaktaki yolcu hadi bir şekilde uçağa bir silahla bindi diyelim. Yine de kokpite kendi imkanlarıyla erişemez. Kokpite erişemediği için tehditte etse, birilerini rehin de alsa pilot bunu bildirip, en yakın yere iniş gerçekleştirebilirdi. Ha, teknik bir sıkıntı olmadan pilotlar kokpitin açılmasına izin verdilerse, işler çok karmaşık hal alır.

Son düzenleme:
Dünyada'da en esrarengiz olaylardan biri. Kayıtlara göre enkazı bulunamamış tek uçak.

Kendi düşündüğüm senaryoyu anlatayım. Acil bir durum oldu ve acil iniş için rotaları drivert ettiler. Sonra bilinmeyen bir sebepten dolayı uçak düz gitmeye başladı, yakıt bitene kadar Hint Okyanus'un üzerinde dolaştı. Yakıtı bitince de okyanusa çakıldı. Uçağın transponder'inin kesilmesi de terör ve kaçırılma olarak damga vurabiliyor.

Malezya Askeri radarları bir süre uçağı takip ediyor ve uçağın birçok manevra yaptığı gözlemleniyor. Bu da yine acil bir durum olduğunun göstergesi. Daha sonra radardan çıkıyorlar. Uçakta yaşanan bir elektriksel sistem arızası da navigasyon sistemlerini etkilemiş olabilir.

Ben pilotların çok deneyimli olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir senaryoda deneyimli pilotlar analog pusuladan yön çıkarabilirdi. Çok yüksek ihtimalle yolcuların haberi bile yoktu durumdan.

Terör olarak yorumlayacak olursak, uçaktaki yolcu hadi bir şekilde uçağa bir silahla bindi diyelim. Yine de kokpite kendi imkanlarıyla erişemez. Kokpite erişemediği için tehditte etse, birilerini rehin de alsa pilot bunu bildirip, en yakın yere iniş gerçekleştirebilirdi. Ha, teknik bir sıkıntı olmadan pilotlar kokpitin açılmasına izin verdilerse, işler çok karmaşık hal alır.
İntihar olayı olmaz onda karar kıldım. Uçak bir başka uçak tarafından düşürülse nasıl transponder kapanıyor cidden çok karışık. Terör olsa kokpite nasıl erişti ama ben kokpitten birinin bu işte olduğunu düşünüyorum. Ya da uçak bulundu saklanıyor ama kimse bilmiyor :)

İntihar olayı olmaz onda karar kıldım. Uçak bir başka uçak tarafından düşürülse nasıl transporter'lar kapanıyor cidden çok karışık. Terör olsa kokpite nasıl erişti ama ben kokpitten birinin bu işte olduğunu düşünüyorum. Ya da uçak bulundu saklanıyor ama kimse bilmiyor :)
Uçak, başka bir uçak tarafından nasıl düşürülecek? Böyle bir iddia yok zaten.

1- Eğer işin içinde pilotlar yoksa kokpite dediğim gibi dışarıdan biri erişemez.
2- Diyelim ki böyle bir şeye izin verildi, giren şahsın transporter'ları kapatmasına gerek yok. Pilotların kendisi de kapatabilir.
3- Pilotlar sağlık olarak da oksijensiz kalıp baygınlık geçirmiş olabilir. Uçağın manevralar sonrası uzun süre düz bir şekilde gitmesi yine bu durumu ispatlayabilir.
4- Uçağın kalıntıları ayrı ayrı Hint Okyanus'undan çıktı zaten. Uçak başarılı bir şekilde indi ve saklanıyor dersen böyle bir şey yine imkansız.

Acil bir durum oldu ve acil iniş için rotaları drivert ettiler.
Ama rota değişimi rapor edilmek zorunda. Bildiğim kadarıyla edilen bir rapor yoktu değil mi?:kararsız:

Ama rota değişimi rapor edilmek zorunda. Bildiğim kadarıyla edilen bir rapor yoktu değil mi?:kararsız:
Kesinlikle. Ancak dediğim gibi pilotlar sadece bu konuda değil, hiçbir konuda iletişim kuramıyor veya kurmuyor. İletişim olmadığı için bu manevraları ben ona bağlıyorum. Beni düşündüren bu manevralardan sonra hala neden Hint Okyanus'u üzerinden dümdüz uzun saatler gitmeleri. Teknik sıkıntıdan dolayı yönleri mi kayboldu? İşte bu noktada kontrol pilotlardan çıkmış olabilir.

Tamamen varsayımlar bunlar. 4.5-5 yıldır yetkililerin elinde bile net kanıtlar yokken bizim bunu profesyonel değerlendirmemiz zor zaten :)

Beni düşündüren bu manevralardan sonra hala neden Hint Okyanus'u üzerinden gitmeleri. İşte bu noktada kontrol pilotlardan çıkmış olabilir.
Uçak Kazası Raporu'nun, Hayalet Uçak diye bir bölümü vardı. Kıbrıs uçağı, Yunanistan'a giderken kabin basıncı düşüyor ve herkes uyuyakalıyor uçakta. Uçak saçma bir şekilde sadece dümdüz gidiyordu. Bu yüzden Hava Kuvvetleri'ne haber veriliyordu hatta. İzlemeyenler bakabilirler bu bölüme.

Uçak, başka bir uçak tarafından nasıl düşürülecek? Böyle bir iddia yok zaten.

1- Eğer işin içinde pilotlar yoksa kokpite dediğim gibi dışarıdan biri erişemez.
2- Diyelim ki böyle bir şeye izin verildi, giren şahsın transporter'ları kapatmasına gerek yok. Pilotların kendisi de kapatabilir.
3- Pilotlar sağlık olarak da oksijensiz kalıp baygınlık geçirmiş olabilir. Uçağın manevralar sonrası uzun süre düz bir şekilde gitmesi yine bu durumu ispatlayabilir.
4- Uçağın kalıntıları ayrı ayrı Hint Okyanus'undan çıktı zaten. Uçak başarılı bir şekilde indi ve saklanıyor dersen böyle bir şey yine imkansız.
Kabin basıncı düşse de saniyeler içinde kuleye haber verilebilir neden tüm aygıtlar manuel olarak kapatılıyor? Hem karakutular da devre dışı bırakılmış. Uçak eğer Hint Okyonusu'na düşseydi emin ol bulunurdu o kadar radarla arama yapıldı.
Uçak radardan kaybolduktan sonra 4000 metre irtifa kaybetmiş bu arada.

Benim düşünceme göre uçak pilot tarafından kaçırıldı. Başkası kaçırsaydı dediğiniz gibi kulenin bundan haberi olurdu.

Başka bir inanışa göre de uçağı insan olmayan varlıklar kaçırmış. Twitterdan yayınlanan ses kayıtları filan vardı. Ben inanmıyorum şahsen o görüşe.

Benim düşünceme göre uçak pilot tarafından kaçırıldı. Başkası kaçırsaydı dediğiniz gibi kulenin bundan haberi olurdu.

Başka bir inanışa göre de uçağı insan olmayan varlıklar kaçırmış. Twitterdan yayınlanan ses kayıtları filan vardı. Ben inanmıyorum şahsen o görüşe.
Yok daha neler :) Ben de gördüm o ses kaydını ama inanmıyorum. @painkiller 'in dediği gibi o uçağı kaçırırken yardımcı pilot felan vardı bütün varyantlar çürüyor yok oldu gitti :) Şuana kadar bulunamaması bir mucize. 3000 metre denizde düşen Airbus A330 1 hafta sonra bulunuyor da 60 metre yere düştüğü iddia edilen bu uçak nasıl bulunamıyor? Cidden ilginç :)

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı