Manjaro vs OpenSUSE

Bence openSUSE. Sadece yeniler için kurulum ekranı biraz fazla karışık, hatta bir konu bile açmıştım openSUSE ilgili.
Manjaro seçmemenin nedeni Arch tabanlı olsa da fazla bug bulundurması. Onun yarına saf Arch kullanırım.

Bu sistem de KDE kaldırabilir bir sistem. KDE sürümünü tercih et.

Bu konun başlığına baktım ve Undertale'da Undyn müziği olan "Spear of Justice" açtım.
Sonra okudum. Efsane gitti.

Bence ikisi de değil. Kullanacaksan Debian tarafına yönelebilirsin.

OpenSUSE önermem çünkü o dağıtımın özellikle hedef aldığı bir kitle var ve kullanımı diğer Linux dağıtımlarından farklı. O yüzden Manjaro derim çünkü hem daha hızlı, daha güncel ve günlük kullanıma daha uygun. OpenSUSE'nin ne olmak istediğinden pek emin değilim. Hala OpenSUSE denen dağıtımın neden var olduğunu bile anlamış değilim.

Masaüstü ortamı olarak da KDE mi XFCE mi dersen XFCE derim hala. Neden? KDE her şey olmak istiyor ve hiçbir şeyde bu yüzden çok iyi değil. Güzel görünümlü, hızlı ve bol özellikle diyenler olacak aranızdan ama Kwin gibi ekstra bir katman misal GeForce Now'da lag'a sebep oldu. Bunlar küçük şeyler ama ben bilgisayarı kullanırken hangi dağıtım yada masaüstü ortamını kullandığımın hatırlatılmasını sevmem. Ben işime bakarım. Bana verilen dönem ödevlerini ve sınavları atlatmaya çalışıyorum ve bunu yaparken de masaüstümün yavaşlaması yada yazıcımın çalışmaması gibi saçmalıklara ayıracak zamanım yok. Bu yüzden ben XFCE seçiyorum. Tabi benim kullandığım dağıtım Manjaro değil, Xubuntu. Sebebi ise az önce dediğim yazıcı muhabbeti. Hplip ile dert bitmiyor. Yeni bir yazıcı alırsam (Canon marka ve dubleks baskı özelliği olan bir yazıcıyı düşünüyorum) Manjaro'ya geçebilirim. O zamana kadar Libreoffice'de 12 punto Times New Roman yazmaya devam :)

Not: Keşke Öğretim Teknolojileri dersi hocası ikide bir Windows spesifik yazılım vermese de bilgisayarımı istediğim gibi kullanabilsem...

Manjaro'da yaşadığım donmalardan dolayı OpenSuse'i tercih ederim.
Şimdi şöyle ki kasmanın pek çok nedeni olabilir. OpenSUSE daha hızlı olduğuna göre sorunun grafik kartından kaynaklı olmadığını direk söyleyebilirim ve ekran kartının Nvidia olmadığını da iddia edebilirim. Bunun dışında kasma aynı zamanda kararsız bir KDE sürümünden de kaynaklanıyor olabilir. Kasma deyince ilk akla gelecek masaüstü olduğundan KDE'yi örnek verdim. Millet ram kullanımına bakıp kullanıyor ama aslında KDE hafif yada kasmayan bir masaüstü değildir. Hele ki test edilmemiş, kararlılaştırılmamış, yuvarlanan sürüm dağıtımlardaki KDE kasmaya ve anlık nedensiz donmalara çok meyillidir. Manjaro'da GNOME yada XFCE gibi daha iyi test edilmiş bir masaüstü ortamı kullandığın sürece Manjaro çok daha iyi performans verecektir.

@Scorpio55 ben Manjaro'da yaşadığım donmalardan dolayı OpenSUSE'i tercih ederim. OpenSUSE biraz daha hantal Arch'a göre onun dışında çok bir fark yok. OpenSUSE "server" için de kullanıldığından daha "stable"dir diye düşünüyorum.

Katılıyorum sunucularda kullanılmayan ve sunucu versiyonu yoksa son kullanıcının değerlendirmesine bakarım yoksa bir dağıtımı kolay kolay kullanmam.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı