Manjaro'ya geçilmeli mi?

576822

Centipat
Katılım
23 Ağustos 2022
Mesajlar
366
Çözümler
4
1. Windows'a göre farkları neler ve neleri daha iyi veya kötü?
2. Önceden Manjaro kurduğumda Discord bile kurmakta zorlanıyordum kurulmuyordu neden?
3. Başlangıç için hangi Linux'u önerirsiniz? (Ben şu ana kadar sadece Manjaro kullandım ve tasarımını çok beğendiğim için Windows'tan Manjaro'ya geçiş yapmak istiyorum ama her geçtiğimde bir oyun ya da programda sorun çıkıyor)
4. Aynı bilgisayarda hem Linux hem de Windows çalıştırabilir miyim? Ve nasıl?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
1. Bu cevap için Technopat veya başka forumlarda genel olarak Linux için yapılan karşılaştırmalara bakmanızı öneririm, çünkü bu sorunun cevabı koca bir derya deniz. Fakat açık konuşayım eğer olayın oyun ise Windows'ta bir süre daha kal. Linux'un oyun için çok hızlı bir şekilde geliştiğini ve şuan aslında gayet iyi durumda olduğunu bilmeni isterim, fakat hala tam kıvamında değil bence.

2. Senin Discord yüklemekte sorun yaşamanın sebebi çok büyük ihtimal ile Discord websitesinde araman. Fakat o Windows'ta kaldı. Linux'ta uygulama yüklemenin pek çok yolu var. En kolayı Manjaro gibi dağıtımların sağladığı bir nevi uygulama mağazasından kolayca bulup kurmak.
Bir diğer yöntem ise (Linux öğrenmek isterseniz en çok önerdiğim) uygulama kurmak için Linux'un "package manager (paket yöneticisi)" dediğimiz, her bir dağıtımın baz aldığı tabana (örneğin Debian, Arch; bunlar en popülerleridir) göre değişkenlik gösteren, konsoldan çalıştırabileceğiniz bir tarz uygulamalardır. (Aslında en başta yazdığım uygulama mağazaları, bu paket yöneticilerinin grafiksel hale dökülmesidir, yani aynı temel). Örneğin sen Discord yüklemekte zorluk çektiğini söyledin. Manjaro'da (yani Arch tabanlı dağıtımlarda) bulunan "pacman" ile rahatça yükleyebilirsin. Komut ise "sudo pacman -S discord". Bu konu hakkında da araştırma yapmanı öneririm. Kafa karıştırıcı gelebilir fakat Windows'tan çok daha hızlı, kolay ve güvenilir.

3. En başta Linux'ta, Windows'a nazaran bir sürü farklı masaüstü ortamı kurabilirsin. Manjaro yüklerken sitesinde KDE, XFCE, GNOME, Cinnamon gibi masaüstü ortamlarından seçebileceğini görmüşsündur. Tahminimce senin Manjaro'da beğendiğin masaüstü ortamı KDE (şayet, en beğenilen masaüstü ortamı olarak genelde başı çeker). Soruna gelecek olursak başlangıç için Linux Mint (Ubuntu-Debian tabanlı, Cinnamon veya XFCE kullanır) Cinnamon masaüstü ortamı da tatlıdır öneririm; Kubuntu (Ubuntu'nun KDE masaüstülü versiyonu) bu da güzeldir.

4. Evet, dual boot ile. Yanlış hatırlamıyorsam Ubuntu veya onun tabanını kullanan çoğu dağıtımda boş bir disk parçasına (bunun için Windows'ta disk yöneticisi ile istediğin bir diski ayırabilirsin) veya direkt boş bir diske, kurulumda dual boot seçme özelliği vardı. Eğer yoksa bile aslında manuel kuruluyor fakat onun için dosya sistemlerine ve önyükleyicilere biraz aşina olmak gerek ondan yazmıyorum.
 
1. bu cevap için Technopat veya başka forumlarda genel olarak Linux için yapılan karşılaştırmalara bakmanızı öneririm, çünkü bu sorunun cevabı koca bir derya deniz. Fakat açık konuşayım eğer olayın oyun ise Windows'ta bir süre daha kal. Linux'un oyun için çok hızlı bir şekilde geliştiğini ve şu an aslında gayet iyi durumda olduğunu bilmeni isterim, fakat hala tam kıvamında değil bence.

2. senin Discord yüklemekte sorun yaşamanın sebebi çok büyük ihtimal ile Discord web sitesinde araman. Fakat o Windows'ta kaldı. Linux'ta uygulama yüklemenin pek çok yolu var. En kolayı Manjaro gibi dağıtımların sağladığı bir nevi uygulama mağazasından kolayca bulup kurmak.
Bir diğer yöntem ise (Linux öğrenmek isterseniz en çok önerdiğim) uygulama kurmak için Linux'un "package Manager (paket yöneticisi)" dediğimiz, her bir dağıtımın baz aldığı tabana (örneğin Debian, Arch; bunlar en popülerleridir) göre değişkenlik gösteren, konsoldan çalıştırabileceğiniz bir tarz uygulamalardır. (aslında en başta yazdığım uygulama mağazaları, bu paket yöneticilerinin grafiksel hale dökülmesidir, yani aynı temel). Örneğin sen Discord yüklemekte zorluk çektiğini söyledin. Manjaro'da (yani Arch tabanlı dağıtımlarda) bulunan "pacman" ile rahatça yükleyebilirsin. Komut ise "sudo pacman -s Discord". Bu konu hakkında da araştırma yapmanı öneririm. Kafa karıştırıcı gelebilir fakat Windows'tan çok daha hızlı, kolay ve güvenilir.

3. en başta Linux'ta, Windows'a nazaran bir sürü farklı masaüstü ortamı kurabilirsin. Manjaro yüklerken sitesinde KDE, Xfce, GNOME, cinnamon gibi masaüstü ortamlarından seçebileceğini görmüşsündur. Tahminimce senin Manjaro'da beğendiğin masaüstü ortamı KDE (şayet, en beğenilen masaüstü ortamı olarak genelde başı çeker). Soruna gelecek olursak başlangıç için Linux Mint (Ubuntu-Debian tabanlı, cinnamon veya Xfce kullanır) cinnamon masaüstü ortamı da tatlıdır öneririm; Kubuntu (Ubuntu'nun KDE masaüstülü versiyonu) bu da güzeldir.

4. evet, Dual boot ile. Yanlış hatırlamıyorsam Ubuntu veya onun tabanını kullanan çoğu dağıtımda boş bir disk parçasına (bunun için Windows'ta disk yöneticisi ile istediğin bir diski ayırabilirsin) veya direkt boş bir diske, kurulumda Dual boot seçme özelliği vardı. Eğer yoksa bile aslında manuel kuruluyor fakat onun için dosya sistemlerine ve önyükleyicilere biraz aşina olmak gerek ondan yazmıyorum.

Hocam cevapladığınız için sağ olun Manjaro GNOME indirmişdim hem uygulama mağzası hem de web sitesinden indirdiğimde güncelleme var deyip paket indiriyordu ve paketi açmaya çalıştığımda açılmıyordu.
 
Hocam cevapladığınız için sağ olun Manjaro GNOME indirmişdim hem uygulama mağzası hem de web sitesinden indirdiğimde güncelleme var deyip paket indiriyordu ve paketi açmaya çalıştığımda açılmıyordu.
Hocam Manjaro gibi Arch tabanlı dağıtımlar başlangıç için biraz ağır gelebilir, eğer GNOME'u beğendiyseniz size kesinlikle Pop!_OS öneririm, gerek NVIDIA sürücülerinin kurulu gelmesi, gerek uygulama mağazasının çok daha iyi olması, gerek Ubuntu tabanlı olduğundan APT paket yöneticisini kullanması ve en çok kullanılan dağıtım tabanının olması sizin için çok iyi olacaktır. Üstelik Pop!_OS'in oyunlar için de güzel avantajları ve kolaylıkları var. Bunların dışında Pop!_OS'in yapımcısı System76 GNOME için ekstra özellikler koymuş fakat beğenmezseniz sistem içindeki eklentiler uygulamasından Pop ile ilgili eklentileri kapatıp sade bir deneyim yaşayabilirsiniz. Tek eksikliği dual boot olayının kurulumunun biraz karışık olması. Eğer kesinlikle dual boot isterseniz Ubuntu deneyin.

Manjaro'da bahsettiğiniz hatanın olmaması için temiz bir sistem yükledikten sonra her zaman ve istisnasız her zaman güncelleme yapın. Yoksa uygulama sürümleri karman çorman oluyor ve sistem karmaşıklaşıyor. Manjaro'da "sudo pacman -Syu", Pop!_OS, Ubuntu vb. de "sudo apt update && sudo apt upgrade"
 
Hocam Manjaro gibi Arch tabanlı dağıtımlar başlangıç için biraz ağır gelebilir, eğer GNOME'u beğendiyseniz size kesinlikle Pop!_OS öneririm, gerek NVIDIA sürücülerinin kurulu gelmesi, gerek uygulama mağazasının çok daha iyi olması, gerek Ubuntu tabanlı olduğundan apt paket yöneticisini kullanması ve en çok kullanılan dağıtım tabanının olması sizin için çok iyi olacaktır. Üstelik Pop!_OS'in oyunlar için de güzel avantajları ve kolaylıkları var. Tek eksikliği Dual boot olayının kurulumunun biraz karışık olması. Eğer kesinlikle Dual boot isterseniz Ubuntu deneyin.

Sağ olun hocam Pop!_OS u araştıracağım güzele benziyor.
 

Geri
Yukarı