Manjoro dualboot nasıl yapılır?

Manjaro kurulumunu hatırlamıyorum ama olması gereken bölümleri söyleyeyim. Bir tane EFI bölümü gerek. Eğer yoksa 512MB boyutunda FAT32 dosya sisteminde ve bağlama noktası olarak da "/boot/efi" seçilmiş bir bölüm oluşturulmalı. Daha sonra da bağlama noktası "/" olan, ext4 dosya sisteminde bir bölüm oluşturulmalı. İleri dediğinizde kurulum hata vermiyorsa sorun yoktur. Hata veriyorsa fotoğraf atın.

Canım hocam biliyorum o zaman çift EFI oluyor, o da karışıklık yaptırıyor. Hocam kurulumu biliyorum zaten, adamlar EFI yapmadan sadece ext4 / yapıp geçiyorlar ve Dual Boot oluyor.
Kurulum yaparken disk bölümleme ekranında elle kurulum yapmanız gerekiyor. 512 MB bölüm oluşturup ESP/BOOT seçerek EFI bölümünü tanımlayın. Aynı şekilde Manjaro'yu kuracağınız bölümü de ext4 formatında seçip, Mount point / yapın. Swap kullanmak istiyorsanız en az 2 GB olmak üzere bir de swap alanı ayırın. Hibernate özelliğinden yararlanmak için sistemin RAM miktarının 1.5 katı boyutunda ayarlayın.

Hocam, tamam bir şey demiyorum ona ama diğer sistemler niye EFI oluşturmama gerek yok diyor? Ne güzel grub kuruluyor ve bitti sadece swap ve / yapıyorum bitti tada ama Manjaro niye öyle değil?

Son düzenleyen: Moderatör:
Windows'un EFI bölümü varsa gerek yok dedim ya zaten. Ayrıca bahsettiğin şekilde legacy kurulum da yapılabilir. Pek açıklayıcı olmuyor yani.

Hocam baktığım kurulumlar UEFI ve EFI bölümü var, Windows'un ama diyor ki, sen bir daha oluştur diyor. Oluşturuyorum ya Manjaro açılmıyor ya, Windows BIOS'tan siliniyor. Bu sorunu sadece Manjaro'da yaşıyorum.

Hocam, tamam bir şey demiyorum ona ama diğer sistemler niye EFI oluşturmama gerek yok diyor? Ne güzel grub kuruluyor ve bitti sadece swap ve / yapıyorum bitti tada ama Manjaro niye öyle değil?
GRUB ayarlaması her dağıtımda ayrı. Windows için ayrılmış bir EFI bölümü varsa GRUB, Windows önyükleyicinin üzerine kurulur. Her hâlükarda GRUB'un yüklenmesi gerekiyor Legacyde de aynı durum.
Hocam baktığım kurulumlar UEFI ve EFI bölümü var, Windows'un ama diyor ki, sen bir daha oluştur diyor. Oluşturuyorum ya Manjaro açılmıyor ya, Windows BIOS'tan siliniyor. Bu sorunu sadece Manjaro'da yaşıyorum.
BIOS üzerinde boot menüde Manjaro görünüyor mu?

diğer sistemler niye EFI oluşturmama gerek yok diyor?

EFİ'yi hem baş belası hem hayat kurtarıcı olarak iki türlü değerlendirebiliriz.
Hızlı ön yükleme, güvenli ön yükleme, bozuk yüklemeyi algılayarak sağlam yedeği devreye sokma, çoklu bölüme izin verme, lisansız sistemleri engelleme, rootkit gibi virüslere geçit vermeme gibi marifetlere sahiptir. Bu anlamda UEFİ'yi hayat kurtarıcı akıllı BİOS sayabiliriz veya küçük bir işletim sistemi de diyebiliriz.
Ancak UEFİ destekli makineleri kullanmak için UEFİ'nin kurallarına uyulması gerekir. Bu da hem geliştiricilere hem kullanıcılara bazı zorluklar çıkarmaktadır.
Eğer UEFİ sisteminizden şüphelenirse, güvenlikte sorun bulursa, Windows ortamında gerekli bazı ayarlar yapılmamışsa (GNU/linux'ta Shim paketi bunun içindir) geçite izin vermez.
Bütün ayarların nasıl yapılacağını bilmeyen kullanıcılar haliyle bazı sorunlarla karşılaşmaktadır.
Ayrıca UEFİ için gerekli gelişmeyi sağlamamış dağıtımların nispeten daha kolay kurulması siz de olduğu gibi kullanıcıyı yanıltmaktadır.
Bu nedenle UEFİ'ye gerek yok diyen dağıtımdan ziyade UEFİ'ye zorlayan dağıtımları tercih edin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı