Mantar Yetiştiren Çiftçi Karıncalar

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Bunlar Orta ve Güney Amerika'da yaşayan mantar yetiştiren karıncalar. İnanılmaz canlılar.

Topladıkları bitkileri aslında kendileri yemezler. Küçük kesici çeneleriyle güzelce kestikleri yaprakları büyük miktarda toplarlar ve bir çeşit mantarı yetiştirmek için gübre olarak yuvalarına taşırlar. Yani karıncalar mantarın büyüdüğü gübreyi taşırlar. Mantar yetiştiren karıncaların olduğu bu büyük, devasa kolonilerde ne yazık ki bir başka mantar türü daha var. Bu sadece karıncaların kendi mantarlarında büyümekte uzmanlaşmış bir ekin zararlısı. Dolayısıyla bu mantar yalnızca karıncaların yuvasında yetişir, başka hiçbir yerde değil ve bu parazit yalnızca karıncaların yetiştirdiği mantarın üzerinde büyür. İnsanların uğraştığı çiftçilik işiyle muhteşem bir benzerlik.

Daha da iyisi karıncalar devreye girer ve paraziti kontrol ederler, gerçekte mantar parazitini tarladaki yabani otlar gibi toplarlar ve deneysel olarak gösterildiği gibi eğer karıncaları ortadan kaldırırsanız parazit gelişmeye başlar, karıncalar orda olduğu sürece parazit kontrol altında olur. Fakat paraziti kontrol altında tutmanın bir yolu daha var. Karıncaların boyunlarının arkasında bakteri oluşan bir yer var, parazite saldıran antibiyotiği salgılayan bu bakteri yalnızca orada yetişir.

Bu, karıncalar ve yetiştirdikleri mantar ile mantara saldıran parazit ve yalnızca karıncaların ürettiği "parazite saldıran bakteri" arasındaki çok çok karışık simbiyotik (ortak yaşar) ilişkidir.


Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
Merhaba.

Belgeselde izlemiştim bu canlıları ben de. Mantarın ürettiği karbondioksidi tahliye edebilmek için baca sistemi dahi kurmuşlar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı