Manuel Otomobil Nasıl Hızlı Kaldırılır?

FOSLU SISTIK

Picopat
Katılım
7 Ağustos 2020
Mesajlar
175
Yer
Öyle Bir Yerler İşte
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Aracın daha iyi zemini tutması için lastikleri ısıtalım. Bunu Burnout veya arabayı dümdüz kullanarak yapabiliriz. Burnout hem daha hızlı hem de daha havalı😎. Lastikleri ısıtırken motor da ısınmış olacak.

1-Debriyaja sonuna kadar basın ve ilk vitese alın.

2-Gaza basın ve RPM(dakika başına devir sayısı)yi sabitleyin. RPM genellikle aracın yapabileceği kırmızı çizginin yarısı kadardır. Örneğin 8000 RPM yapan bir arabayı 4000 RPM de kaldırırız. Bunu siz deneyerek de bulabilirsiniz. Eğer aracınızda Turbo var ise kalkmadan önce deviri yükseltip tekrar eski haline getirin ki Turbo çalışsın.

3-Debriyajı çekin. Araç kavramaya başlayınca gazı artırın. Araç patinaj yaparsa gaz çekin bunu sizin ayarlamanız gerekir. Bu işlemi pürüzsüz yapmanız gerekir eğer yavaş yaparsanız debriyajı eritirsiniz çok hızlı yaparsanız ve tekerler hareket etmez ise aktarma organlarına zarar verirsiniz. Çok hızlı değil çok yavaş da değil.

Tebrikler aracınızı harika bir şekilde kaldırdınız.

Not: Aracı peşpeşe fazla kaldırmayın arada dinlendirin ki debriyaj soğusun.
 
Hızlı gençler pistlere! Trafikte yapıp milletin canıyla oynamayın! Sosyal mesajları verdiğime göre yararlı bilgi teşekkürler. :D
Bazen hızlı olmak hayat kurtarır. 🙂

Geçenlerde bir yerde ışıkta durdum, sola döneceğim. Yol büyük, kalabalık ve hızlı akıyor. Bize bir türlü yeşil yanmadı. Orayı biliyorum da hani, çoktan kaç kere yanmış olması lazım. En son önümdekiler de hareket etti, mecburen dönmek zorundayım ve çok hızlı olmak zorundayım. Yavaş gitseydim sonu kötü bitebilirdi. Gerçi ben yırtardım da arkadakiler de var, onların da geçmesi lazım.

Bu yakınlarda yaşadığım basit bir olay, daha kritikleri de olabiliyor.
 
Uygulamalı pratik bu rehberin %90'ını içerir. :D Yani pratiğe dökmek şart.
 
Örneğin 8000 RPM yapan bir arabayı 4000 RPM de kaldırırız. Bunu siz deneyerek de bulabilirsiniz.
Bir yolu daha var; deneme yanılmayla uğraşıp arabayı hırpalamayın, motorun internetteki güç/tork eğrisine bakın. Torkun verimli olduğu en yüksek devirde kalkış yapın ve o devirde vites değiştirin.

Örnek; bir motor 1500-4000 devir arasında maksimum torkunu veriyorsa 5000 devirde vites değiştirmek bir şey kazandırmaz. Turbolu araçların tork eğrisi bir devir bandı arasında sabit olur genellikle, maksimum hangi devirde sabitse (örnekteki 4000 gibi) o devirde vites değiştirin. Atmosferik motorlarda bu devir çok daha yukarıdadır ve turbolardaki kadar sabit devir aralığı olmaz, 6500-7000 devir arası çeviren araçlarda bu verimli tork devri atmosferik motorlu araçlarda 5500-6000 devirlerde bile olabilir. Hele hele dizel motorlarda bu verimli tork çok daha düşük devirlerde olur, dizelde hızlı kalkılmak isteniyorsa 4000-4500 devirde vites değiştirilmez.

Ayrıca turbo o şekilde çalışmaz, o anki motor devri ile senkrondur. ECU üzerinden motor devrine göre değişken pervane devir aralıklarına sahiptir.
 
Son düzenleme:
Bir yolu daha var; deneme yanılmayla uğraşıp arabayı hırpalamayın, motorun internetteki güç/tork eğrisine bakın. Torkun verimli olduğu en yüksek devirde kalkış yapın ve o devirde vites değiştirin.

Örnek; bir motor 1500-4000 devir arasında maksimum torkunu veriyorsa 5000 devirde vites değiştirmek bir şey kazandırmaz. Turbolu araçların tork eğrisi belli devirler arasında sabit olur genellikle, maksimum hangi devirde sabitse (örnekteki 4000 gibi) vites değiştirin. Atmosferik motorlarda bu devir çok daha yukarıdadır ve turbolardaki kadar sabit devir aralığı olmaz, 6500-7000 devir arası çeviren araçlarda bu verimli tork devri atmosferik motorlu araçlarda 5500-6000 devirlerde bile olabilir.
Katılıyorum. Örneğin bizdeki 90 HP'lik 1.6 TDI maksimum torku 1500-2500 devir arasında veriyor ve gösterge maksimum 6000 devir. Bu durumda konuda bahsedildiği gibi 3000 devirde sabit tutarsak maksimum torku alamayız.
 
Aracın daha iyi zemini tutması için lastikleri ısıtalım. Bunu Burnout veya arabayı dümdüz kullanarak yapabiliriz. Burnout hem daha hızlı hem de daha havalı😎. Lastikleri ısıtırken motor da ısınmış olacak.
Tüm bu süreçten sonra araba hızlı kalkınca ne işe yarayacak :) Ayrıca bunu İstanbul gibi dur kalk trafiği çok olan yerde yapmanı hiç de tavsiye etmem. Tecrübesiz sürücülere kötü bir öneri.
 

Geri
Yukarı