Manuel ve otomatik vites arasındaki fark

Batıl şeyleri bir kenara bırakalım ve sorunu şöyle cevaplayayım. Aldığın şanzımana göre,hangi aracı aldığına göre değişir. Şimdi manuel bir araç otomatiğe göre az yakabilir ama dsg şanzımanlı vag grubunda felan değil. Bu dediğimiz olay japon araçlarında oluyordu dakat artık onlar da düzeltti sanırım. Manuellerden ahım şahım bir fark yok hatta artık otomatik daha az bile yakıyor. Bunun dışında performans olarak dsg daha doğrusu çift kavramalı şanzımanlar manuellere göre daha seri bile geçiş sağlarlar fakat dsg de dahil olmak üzere bazen kulakçıkla değiştirirken özellikle yokuş yukarı tepkiyi çok geç alabiliyor gaz. DSG ama diğer şanzımanlara oranla çok daha iyi gaz tepkimesi ve seriliğe sahip. Ama yine de genel olarak manuele göre daha seridir. Tork konventörlü olan şanzımanlar çok geniş yelpazeye sahip bmw ve mercedes(çift kavramalıya geçiş yapıyor amg olmayan modellerde de artık) kullanıyorsan tork konventörlü güzel bir performans sunar fakat mercedes cephesi özellikle yakıt konusunda kullanıcı dostu değildir. Peugeot ve diğer markaların tork konventörlü şanzımanları epey kötü. Yani ben genelde çift kavramalı kullandığımdan aşırı kötü buluyorum. Gaz tepkisi rezil, geçişler çok hantal. Peugeot yeni şanzımanında bir nebze çözdü ama hala dsg çok önde bu konuda. Yani özellikle son yıllardaki araçlarda manuelin hiçbir esprisi kalmadı. Lotus vs almayacaksan otomatik şanzıman artık manuelin çok ötesinde. Fakat bu kişisel bir şey manuel bence daha zevkli. Ama ben de otomatik kullanıyorum çünkü manuel artık esp kapalı kullanmak gibi işin zevk kısmına kaçıyor. Otomatiğin konforunu tercih ederim.

Konuya yazılan mesajlar çok ezbere ve genel olduğundan ben hızlıca üstünden geçeyim basitçe.

Şu an piyasada en çok olan 2 şanzıman türü var. Biri tork konvertörlü, diğeri de çift kavrama. Çift kavrama deyince ilk akla gelen, sorunlu ve kol gibi masraflarıyla bilinen DSG'dir. VW grubu DSG kullanmayı sever.

Şu an çoğu marka sorunsuzlukları ile bilinen tork konvetörlü şanzımanlara dönüyor. Otomatik şanzımanda kesinliklikle Japonlar çok iyi, güvenebilirsiniz.

Yakıt tüketimi olayı eskide kaldı. Otomatik şanzımanlar çok gelişti ve artık eşit şartlarda düzgün kullanırsanız manuelden bile az yakarsınız Aracın ağırlığı, maruz kaldığı sürtünme, trafik oranı, kullanım tipiniz, motor vs. bir sürü etmen var yakıtı etkileyen. Tek çerçeve ile resim anlatılamaz.

Çift kavrama şanzıman seridir ancak dikkat etmezseniz ömrünü çok hızlı yersiniz. Tark konventörlü daha az seri olsa da vites geçişlerini hissettirmez ve daha az sorun çıkarmaya meyillidir yapısı gereği. Manuelde ise her şey sana ait. Düzgün vites atmazsan manuelde de yakıt tüketiminin içinden geçersin. İpleri senin eline vermesi arabayla seni daha fazla bütünleştiriyor bir de, bunu deyip bitireyim.

Aracını temiz kullanıp DSG'den şikayetçi olan kimse duymadım. Parça pahalılığıysa, VW'in her alanı için var.

Bunun dışında otomatik şanzıman mantığı değişiyor artık. Ama insanımız bir türlü anlayamıyor. Fiyat farkı fazla olmasa otomatik bir aracı manuel araca tercih ederim, hele ki İstanbul gibi bir yerde.

Aracını temiz kullanıp DSG'den şikayetçi olan kimse duymadım. Parça pahalılığıysa, VW'in her alanı için var.
Bunu bana dediysen bayileri gezmeni öneririm. DSG'si patlak son model arabaları görmen fikrini değiştirebilir. Temiz kullanmakla alakası yok bu şanzımanın. Audi ABD'ye sokamıyor mesela, ZF sunuyor. Avrupa'da kafadan 10 yıl garanti veriyorlar. Üreticisi bile sorunlu olduğunu kabul ederken DSG savunmanın pek manası yok.

Çevremde görmedim, DSG ve 1.4 TSi bir VW kullanıyoruz, 6 sene olacak. Bildiğim kadarıyla ısınma ve buna bağlı yolda bırakma (mekatronik) ile kavramayı beklenenden erken tüketme sorunları var. Hiç mekatronik görmedim bu zamana kadar. Çevremdekiler de temiz kullanan insanlar.

Ama parça fiyatları hep pahalıydı tabii. VW'nin bu fiyat politikası baştan aşağıya iyi değil zaten. Hoş, şimdiki DSG'li modellerin fiyatları uçtu gitti...

Çevremde görmedim, DSG ve 1.4 TSi bir VW kullanıyoruz, 6 sene olacak.
Unutma, bozulmayan DSG yoktur, henüz bozulmamış DSG vardır. Sahip olunan yıldan çok yıllık yaptığı km önemli. Mesela en büyük sorunu yoğun trafikte yaşıyorlar.

VW'de çoğu şey parasını hak etmiyor, haz etmediğim bir marka. O kadar aştılar ki 100 koyup Mercedes alabiliyorsun...

Otomatiklerin bazılarında da vitesi istediğin devirde değiştirme şansın var. Hatta yeni şanzımanların çoğunda var, tek yapman gereken sürüş kısmı yerine şanzımana göre değişen şekilde bir yana ya da farklı bir moda alman gerekiyor. İşin güzel tarafı debriyaj derdin de yok ama hem vitesi hem devir seçimini sen yapıyorsun. Sol ayak kangren olmuyor.

Yakıt tasarrufu konusu da artık geçmişte kaldı. Özellikle çift kavramalı olanların yakıt tüketimlerine bakın, aynı motor ile düz vites modelinden daha az tüketiyorlar. Tork konvertörlü olan yeni otomatiklerde de yakıt tüketimi manuel düzeyine indi.

Otomatik daha çabuk arıza veriyor diye bi genelleme mevcut. Bu doğru mu?
Eğer CVT ise kasnak sorunları, çift kavramalı ise baskı balata ya da mekatronik arızalarının çıkma ihtimali var.

2) CVT şanzıman. Sadece Honda arabalarda ve motosikletlerde kullanılan bir vites tipi.
CVT şanzıman kullanan bir sürü firma ve modeli var.
O kadar aştılar ki 100 koyup Mercedes alabiliyorsun...
Bu pandemi öncesinde VW fiyatları Peugeot fiyatlarından daha uygundu. Bayiye girdiğinde 30-40 bin TL indirimler havada uçuşuyor, daha önce demiştim. Benden sonra arkadaşım T-Roc aldı, o dönemde sıfır liste fiyatı 247 bin TL iken 207 bin TL'ye alıp çıktı. Şu anda pazarlık payı ne kadar bilmiyorum ama artık diğer markaların da pazarlık alanı yok çünkü araba şu anda kapışıldığı için hepsi yüksek kâr marjıyla satıyor.

Kendi aracımı almaya karar verdiğimde aracın liste fiyatı 289 bin TL iken gümrükten geçişteki liste fiyatı 305 bin TL'ye çıktı. Bunu daha yeni fark ediyorum ama bayi benden verdiği son fiyat olan 265 bin TL'nin üstüne ek bir ücret istemedi. Gümrük geçiş dönemindeki fiyattan 40 bin TL uyguna sattılar anlayacağın. Benzer donanımlarla 3008 için o dönem Peugeot bayisi bana 290 bin TL fiyat verdi ve sadece 4 bin TL indirim yaptı.
Audi ABD'ye sokamıyor mesela, ZF sunuyor.
Audi USA sitesine bakıyorum, gayet çift kavramalı şanzıman var modellerde. Hatta tüm modellere bakmadım ama ZF şanzıman görmüyorum. S Tronic ve DSG benzer şanzımanlar, yapısal birkaç ufak farklılık var. O farklılık da büyük oranda birinin yanlamasına diğerinin boylamasına yerleştirilmesinden dolayı oluyor.

Not: Hiçbir çift kavramalı otomatik şanzımanı savunmuyorum. Tarafım ZF tork konvertör.

Son düzenleme:
Bayiye girdiğinde 30-40 bin TL indirimler havada uçuşuyor,
Çünkü kendileri de arabalarının o kadar etmeyeceğini biliyorlar (3008, Tucson, Qashqai vs. gibi babalarla yarışabilmek için yapmak zorundalar zaten) desem, ne dersin? En üst donanımda bile başka markaların standart donanımlarını opsiyonel olarak sunan bir markanın yaptığı indirimi pek övemem açıkçası. Bir yerden verip diğeriden alıyorlar, ne anladık?

Audi'nin USA'da bazı modellerde ZF kullandığı aklımda kalmış. S Tronic de kullanıyor olabilirler ama Türkiye'ye (bazı modelleri hariç) tek seçenek sunmaları üzücü nokta.

Daha birkaç gün önce DSG'li Passat kullandım. Çift kavrama gerçekten araca serilik katıyor, hızlanması ve tepkisi güzel ancak benim kriterlerime göre sorunsuzluk namına performanstan bir miktar ödün verilebilir. Ki rakip olarak alınacak şanzımanın güzelliği bile yeter bu ufak farktan vazgeçmek için.

DSG araç sahiplerinin çoğu (özellikle acı tecrübeleri olan) her arabaya binişlerinde ''umarım'' çekiyorlar. Yani libido düşürücü gibi bir şey bu şanzıman. Bana gelmiyor.

Son düzenleme:
Çünkü kendileri de arabalarının o kadar etmeyeceğini biliyorlar (3008, Tucson, Qashqai vs. gibi babalarla yarışabilmek için yapmak zorundalar zaten) desem, ne dersin?
İç mekan kalitesine bakıyorum, premium harici olan rakiplerinden daha iyi. Konfor düzeylerine bakıyorum, ya 2. ya 3. sıradalar sınıflarına göre. Yol tutuşlarına bakıyorum, gene en iyi 2-3 içindeler. Pratikliğe bakıyorum onda da fena değiller ama grup olarak Skoda'ya bu konuda ağırlık verdikleri için ortalama diyeyim. Tasarıma bakıyorum, işte burada fena altlarına pisletiyorlar da çoğu kriterde 2. ya da 3. olan araçlar nasıl rakipleri kadar para etmiyor olabilir? VAG gruba karşı çok önyargılısın, DSG konusunda değil de genel olarak çift kavramalı şanzımanlar konusunda haklısın. Qasqhai dediğin araç zaten Tiguan'ın, 3008'in, Sportage'ın, C5 Aircross'un yakınında bile değil. Çok bariz geride hemen hemen her şeyde. Tucson konusu tartışmaya açık ama bu modellerin hepsini kullandığım için Sportage varken Tucson almam diyebilirim.

S Tronic de kullanıyor olabilirler ama Türkiye'ye (bazı modelleri hariç) tek seçenek sunmaları üzücü nokta.
Bu Doğuş Oto'nun bize attığı kazık. Bence önyargılı olman gereken şey VAG markaları değil, hepsi kendi sınıflarında gayet iyi arabalar ama Doğuş Oto konusunda savunulacak bir taraf yok. Liste fiyatlarını bilerek yüksek tutuyorlar ki o fiyatlara bakıp tereddütle içeri giren müşterileri o indirimlerle kafalayabilsinler. Mesela bu bende işe yaradı. Tiguan'ın liste fiyatına baktım, almam ama hadi bir girip sorayım dedim. Verdikleri fiyatı duyunca direkt aldım, sıtmayı gösterip gribe razı ediyorlar. Bu arada Tiguan konusunda hiç pişmanlığım yok, iç ve dış tasarım hariç diğer konularda 3008'den daha iyi. Yol tutuşta biraz eşit diyebilirim ama konfor, kullanışlılık, iç mekan genişliği, iç mekan kalitesi gibi konularda tartışacak şey yok. Yalnız bir çok kişi için dış tasarım çok önemli oluyor, işte onların Tiguan seçmemesi gayet normal. Benim de önceliğim görünüş olsaydı direkt 3008 ya da Sportage alırdım.

Benim kriterlerime göre sorunsuz namına performanstan bir miktar ödün verilebilir.
Benim kriterlerime göre de öyle, ayrıca ZF şanzımanların değişim hızları da DSG'lerden çok geride kalmıyor. Bana seçim şansı sunulsa ZF olmasına bile gerek yok, arabayı tork konvertörlü şanzımanla alırdım.
DSG araç sahiplerinin çoğu (özellikle acı tecrübeleri olan) her arabaya binişlerinde ''umarım'' çekiyorlar.
Bunu zaman gösterecek ama ben de @SideWinder'in dediğini diyorum. Düzgün kullanıp da DSG'yi eline alanı ben de pek görmedim. Dünya'da her yıl milyonlarca araba satıyorlar bu şanzımanla, DSG'nin bu kadar göze batmasının nedeni bu. 10 tane şanzıman satan bir firmada 1 tanesi sorun çıkarıyorsa, 100 tane şanzıman satıp 10 tanesinde sorun yaşayan firmadan daha başarılı olmuyor.

Not: Audi Türkiye'de de S Tronic şanzımanlarla satılıyor. Çoğu ülkedeki durum bu gördüğüm kadarıyla.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…