BayRamiz06
Hectopat
Daha fazla
Bunu bana dediysen bayileri gezmeni öneririm. DSG'si patlak son model arabaları görmen fikrini değiştirebilir. Temiz kullanmakla alakası yok bu şanzımanın. Audi ABD'ye sokamıyor mesela, ZF sunuyor. Avrupa'da kafadan 10 yıl garanti veriyorlar. Üreticisi bile sorunlu olduğunu kabul ederken DSG savunmanın pek manası yok.Aracını temiz kullanıp DSG'den şikayetçi olan kimse duymadım. Parça pahalılığıysa, VW'in her alanı için var.
Unutma, bozulmayan DSG yoktur, henüz bozulmamış DSG vardır.Çevremde görmedim, DSG ve 1.4 TSi bir VW kullanıyoruz, 6 sene olacak.
Otomatiklerin bazılarında da vitesi istediğin devirde değiştirme şansın var. Hatta yeni şanzımanların çoğunda var, tek yapman gereken sürüş kısmı yerine şanzımana göre değişen şekilde bir yana ya da farklı bir moda alman gerekiyor. İşin güzel tarafı debriyaj derdin de yok ama hem vitesi hem devir seçimini sen yapıyorsun. Sol ayak kangren olmuyor.-İstediğin devir aralığında vites değiştirme imkanı sağlar.
-Motora hakimiyet daha kolay olur.
-Vites geçişleri daha pratiktir. (kişiden kişiye değişir)
-Yakıt tasarrufu bir nebze daha iyidir. Sonuçta aracın yakması gaz pedalının üzerinde duran ayak ile alakalıdır.
Eğer CVT ise kasnak sorunları, çift kavramalı ise baskı balata ya da mekatronik arızalarının çıkma ihtimali var.Otomatik daha çabuk arıza veriyor diye bi genelleme mevcut. Bu doğru mu?
CVT şanzıman kullanan bir sürü firma ve modeli var.2) CVT şanzıman. Sadece Honda arabalarda ve motosikletlerde kullanılan bir vites tipi.
Bu pandemi öncesinde VW fiyatları Peugeot fiyatlarından daha uygundu. Bayiye girdiğinde 30-40 bin TL indirimler havada uçuşuyor, daha önce demiştim. Benden sonra arkadaşım T-Roc aldı, o dönemde sıfır liste fiyatı 247 bin TL iken 207 bin TL'ye alıp çıktı. Şu anda pazarlık payı ne kadar bilmiyorum ama artık diğer markaların da pazarlık alanı yok çünkü araba şu anda kapışıldığı için hepsi yüksek kâr marjıyla satıyor.O kadar aştılar ki 100 koyup Mercedes alabiliyorsun...
Audi USA sitesine bakıyorum, gayet çift kavramalı şanzıman var modellerde. Hatta tüm modellere bakmadım ama ZF şanzıman görmüyorum. S Tronic ve DSG benzer şanzımanlar, yapısal birkaç ufak farklılık var. O farklılık da büyük oranda birinin yanlamasına diğerinin boylamasına yerleştirilmesinden dolayı oluyor.Audi ABD'ye sokamıyor mesela, ZF sunuyor.
Çünkü kendileri de arabalarının o kadar etmeyeceğini biliyorlar (3008, Tucson, Qashqai vs. gibi babalarla yarışabilmek için yapmak zorundalar zaten) desem, ne dersin? En üst donanımda bile başka markaların standart donanımlarını opsiyonel olarak sunan bir markanın yaptığı indirimi pek övemem açıkçası. Bir yerden verip diğeriden alıyorlar, ne anladık?Bayiye girdiğinde 30-40 bin TL indirimler havada uçuşuyor,
İç mekan kalitesine bakıyorum, premium harici olan rakiplerinden daha iyi. Konfor düzeylerine bakıyorum, ya 2. ya 3. sıradalar sınıflarına göre. Yol tutuşlarına bakıyorum, gene en iyi 2-3 içindeler. Pratikliğe bakıyorum onda da fena değiller ama grup olarak Skoda'ya bu konuda ağırlık verdikleri için ortalama diyeyim. Tasarıma bakıyorum, işte burada fena altlarına pisletiyorlar da çoğu kriterde 2. ya da 3. olan araçlar nasıl rakipleri kadar para etmiyor olabilir? VAG gruba karşı çok önyargılısın, DSG konusunda değil de genel olarak çift kavramalı şanzımanlar konusunda haklısın. Qasqhai dediğin araç zaten Tiguan'ın, 3008'in, Sportage'ın, C5 Aircross'un yakınında bile değil. Çok bariz geride hemen hemen her şeyde. Tucson konusu tartışmaya açık ama bu modellerin hepsini kullandığım için Sportage varken Tucson almam diyebilirim.Çünkü kendileri de arabalarının o kadar etmeyeceğini biliyorlar (3008, Tucson, Qashqai vs. gibi babalarla yarışabilmek için yapmak zorundalar zaten) desem, ne dersin?
Bu Doğuş Oto'nun bize attığı kazık. Bence önyargılı olman gereken şey VAG markaları değil, hepsi kendi sınıflarında gayet iyi arabalar ama Doğuş Oto konusunda savunulacak bir taraf yok. Liste fiyatlarını bilerek yüksek tutuyorlar ki o fiyatlara bakıp tereddütle içeri giren müşterileri o indirimlerle kafalayabilsinler. Mesela bu bende işe yaradı. Tiguan'ın liste fiyatına baktım, almam ama hadi bir girip sorayım dedim. Verdikleri fiyatı duyunca direkt aldım, sıtmayı gösterip gribe razı ediyorlar.S Tronic de kullanıyor olabilirler ama Türkiye'ye (bazı modelleri hariç) tek seçenek sunmaları üzücü nokta.
Benim kriterlerime göre de öyle, ayrıca ZF şanzımanların değişim hızları da DSG'lerden çok geride kalmıyor. Bana seçim şansı sunulsa ZF olmasına bile gerek yok, arabayı tork konvertörlü şanzımanla alırdım.Benim kriterlerime göre sorunsuz namına performanstan bir miktar ödün verilebilir.
Bunu zaman gösterecek ama ben de @SideWinder'in dediğini diyorum. Düzgün kullanıp da DSG'yi eline alanı ben de pek görmedim. Dünya'da her yıl milyonlarca araba satıyorlar bu şanzımanla, DSG'nin bu kadar göze batmasının nedeni bu. 10 tane şanzıman satan bir firmada 1 tanesi sorun çıkarıyorsa, 100 tane şanzıman satıp 10 tanesinde sorun yaşayan firmadan daha başarılı olmuyor.DSG araç sahiplerinin çoğu (özellikle acı tecrübeleri olan) her arabaya binişlerinde ''umarım'' çekiyorlar.