Markaların Kullanıcı Arayüzleri Karşılaştırması

sipsak

Megapat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Profil Kapağı
1521828150
Arkadaşlar birçok kişinin telefon tercih etmesinde en önemli etkenlerden biri özelliklerden ziyade o markanın kullanıcı arayüzüdür.

Örneğin internette bulduğum bazı markaların cihazlarında kullandığı kullanıcı arayüzlerinin isimleri şu şekilde:

Samsung = TouchWiz, Grace UX, One UI
LG = Optimus UI, LG UX
Xiaomi = MIUI
Huawei, Honor = Emotion UI (EMUI), Magic UI
Oppo, Realme = ColorOS
OnePlus = Oxygen OS
HTC = SenseUI
Asus = ZenUI
Meizu = Flyme OS
Vivo = Funtouch OS
Lenovo = Vibe UI
Motorola = MotoBlur
Micromax = Multi Effect Smart UI
Xolo = Hive UI
Sony = Xperia UI
ZTE = MiFavor UI

Bunlar haricinde bir de Android'in varsayılan arayüzünü kullanan cihazlar mevcut. Her marka kendi cihazlarına has özellikleri arayüzlerine ekliyor. Sizden ricam hangi telefonu kullanıyorsanız sadece o markanın cihazlarına has olan özelliklerden bildiklerinizi yazınız. Böylece başta ben olmak üzere yeni telefon alacak olan arkadaşlar bilgi edinmiş olur.

Mesela şu anda Android 9.0 üzerinde çalışan LG G6 kullanıcısıyım. Bundan önce de LG G3 kullanıyordum. LG UX arayüzünü ve özelliklerini çok seviyorum, bu nedenle bildiklerimi yazabilirim.

• LG cihazlarda bulunan QuickCapture+ özelliği sayesinde bildirim çubuğunda ki seçenek üzerinden ekran görüntüsü almak, WhatsApp sohbetlerinde ve internet sitelerinde çok yararlı olan kaydırmalı ekran görüntüsü almak mümkün. Ayrıca bir internet sitesinde ekran görüntüsü aldığınız zaman galeride bu görüntüye açtığınızda görüntüde ki siteye git diye bir seçenek beliriyor.
  • LG cihazlarda ekran kaydı yapmak veya ekranın seçili alanında GIF kaydı yapmak mümkün.
  • LG cihazlarda ki QLens uygulaması ile (Google Lens benzeri) fotoğrafı çekilen öğenin internette aramasını yapmak ve karekod okutmak mümkün.
  • Sadece LG cihazlarda Floating Bar isimli özellik mevcut.
  • LG cihazlar da ki müzik çalar uygulamasında çalan müziğin ritmine göre flaş efekti uygulanabiliyor.
  • LG cihazlarda ki QSlide özelliği sayesinde belirli uygulamaları ekran üzerinde küçük pencereler olarak açabiliyorsunuz. Bu pencerelerin büyüklüğünü ve saydamlığını ayarlayabiliyorsunuz.
  • LG SmartWorld adında kendi uygulama mağazası mevcut.
  • LG, bildiğiniz üzere cihazlarında ses donanımlarının iyi olmasına özen gösteren bir marka. LG V20 ve sonrasında çıkan modellerinde kullandığı mikrofonlar diğer cihazlarda ki standart mikrofonlara hiç benzemiyor. Bu mikrofonlar ile 24bit 192 KHz'e kadar mükemmel ses ve video kayıtları yapabilirsiniz. Ayrıca hem video kaydında hem de ses kaydedicisinde ses için Gain, LCF ve limit değerlerini ayarlayabiliyorsunuz.
  • LG cihazların kilit ekranında o anki hava durumuna göre animasyon belirir. Örneğin dışarıda hava yağmurluysa kilit ekranında yağmur yağar.
  • LG G4 ve sonrasında çıkan modellerin kameralarında tam manuel kontrollere sahipsiniz. Enstantane hızı, ISO değeri, odak, beyaz dengesi, bit oranı, kare hızı, rüzgar filtresi, ses filtresi, sol ve sağ mikrofonlara ayrı ayrı ayar yapabilme gibi her türlü kontrolü yapabilirsiniz. LG cihazlar pozlama süresinde 30 saniyeye kadar çıkabilmenize olanak tanır. En hızlı süre ise 1/4000 sn. dir.
  • LG cihazlarda birden fazla kamera kullanarak tek bir fotoğraf veya görüntü kaydı yapabilirsiniz.
  • LG AirDrive ile WiFi üzerinden kablosuz olarak bilgisayara bağlanabilirsiniz. Üstelik sanki kablo ile bağlanmışsınız gibi MTP modunda bağlanırsınız.
  • LG cihazlarda gelen arama olduğunda sizi arayan kişinin telefon numarasından bir müzik yapıp her numara için farklı zil sesinin çalması gibi bir özellik mevcut. Bunun haricinde gelen aramalar için flaşın yanıp sönmesi ve arayanın adının okunması da mevcut.
  • Cihazın farklı tepkileri için titreşimin kuvvetini ayarlayıp, dilerseniz kendi özel titreşiminizi oluşturabilirsiniz.
  • Sadece LG cihazlarda Knock Code isimli kilit açma özelliği bulunuyor.
  • Bir cihazda iki tane WhatsApp kullanmak gibi bazı uygulamaları klonlayabiliyorsunuz.
  • LG cihazlarda Context Awareness isminde Tasker benzeri bir özellik mevcut. Örneğin eve geldiğimde şunları yap, kulaklık takınca şunları yap şeklinde otomasyonlar ayarlayabiliyorsunuz.
  • Bazı LG cihazlarda bulunan HiFi Quad Dac özelliği sayesinde çok yüksek ses kalitesinde müzik dinleyebiliyorsunuz. Fakat bu özelliği etkinleştirmek için cihaza taktığınız kulaklığın empedansının minimum 50 Ohm olması gerekiyor. 49 veya daha düşükse cihaz bu seçeneği etkinleştirmenize izin vermiyor. Fakat cihazınız rootlu ise bunu aşabilirsiniz.
  • SmartShare adlı özellik sayesinde diğer LG cihazlarla çok hızlı dosya aktarımı yapılabilir. Özellikle LG marka akıllı televizyonunuz varsa film aktarımı için çok kullanışlı oluyor. Hiç takılma olmuyor.
  • LG'nin kızılötesi bulunan cihazlarında bulunan QuickRemote uygulaması sayesinde cihazı kumanda olarak kullanabilirsiniz. Birçok cihazda kumanda uygulaması mevcut fakat QuickRemote uygulamasında cihazınız listede yoksa bile tuşları öğretip elinizdeki kumandayı cihaza kaydedebilirsiniz. Örneğin kumandalı ampul veya LED aldınız. Bunların kumandasını cihazınıza kaydedebiliyorsunuz.
  • LG cihazlarda uygulama çöp kutusu özelliği mevcut. Kaldırdığınız bir uygulama 24 saat çöp kutusunda kalıyor. 24 saat içinde geri yükleyebiliyorsunuz. Üstelik geri yüklediğinizde uygulama ayarları sıfırlanmış olmuyor.
  • Ana ekranda Smart Bulletin isminde yardımcı bir yan ekranı isterseniz açabilirsiniz.
  • Ana ekran kılavuz boyutunu, simge şekillerini ve bildirim olması durumunda simge rozetlerini ayarlayabiliyorsunuz.
  • Tek elle kullanım için Mini View adında bir özellik mevcut.
  • Ekran çözünürlüğünü ayarlayabiliyorsunuz. Fakat çözünürlük ayarlamaktan ziyade sadece öğeleri büyütüp küçültüyor. Ekran görüntüsü alıp o görüntünün ayrıntılarına baktığınız zaman çözünürlüğün, ekranınınız varsayılan çözünürlüğü ile aynı olduğunu görüyorsunuz.
Bunlar şimdilik yazabildiklerim arkadaşlar. Fakat LG cihazlarda sevmediğim şeylerde var. Bunlardan en önemlisi LG G4 ve V10 modelinden sonra çıkan G ve V serisi cihazlarda sadece Avrupa, Amerika ve Kore modellerinin bootloader kilidinin açılmasına izin veriliyor. Burada Türkiye Avrupa'ya dahil değil. LG Türkiye için cihazların farklı varyasyonunu üretiyor. Örneğin H870 cihazı Türkiye için H870TR kod adıyla üretiliyor. Yani LG'nin amiral gemilerini bu ülkede satın alıp root etmek istiyorsanız ne yazık ki hayal kırıklığına uğrarsınız.
Sevmediğim bir diğer husus arayüz ve uygulama güncellemesi. Örneğin Xiaomi, Huawei gibi markalar EMUI ve MIUI gibi arayüzlerin yeni sürümlerini çıkarttıkça birçok cihazına güncelleme ile bunu dağıtıyor. Fakat LG cihazlara arayüz güncellemesi maalesef gelmiyor. Ancak Android sürümünü bir sonraki sürüme geçiren büyük güncellemeyi yüklediğinizde arayüz güncellenmiş oluyor. Yani LG cihazlarda, cihaza yeni özellikler getiren güncellemeler maalesef gelmiyor. Ayrıca Samsung, Galaxy Store mağazasında kendi uygulamalarına güncelleme veriyor. Örneğin müzik çalar uygulamasını güncellediğinizde bu uygulama yeni özellikler kazanmış olabiliyor. Fakat LG cihazlarda uygulama güncellemesi diye bir seçenek bulunmasına rağmen ne yazık ki uygulamalara güncelleme gelmiyor. Bu da kötü yanlarından biri.

Önümüzdeki birkaç ay içerisinde yeni bir cihaz almayı düşünüyorum. Oppo, Huawei ve Xiaomi arasındayım. Cihaz özellikleri kadar benim için cihazın arayüzü çok önemli. Hangi markanın arayüzü diğerinden daha iyidir bilmek lazım. İnternette hiçbir yerde benim yazdığım gibi bunları tek tek, detaylı bir şekilde yazan olmamış. Bu yüzden bu konu altında cihazların kullandıkları arayüzlerin özelliklerini yazalım, birbirlerinden farklarını öğrenelim. Çok güzel bir rehber olur diye düşünüyorum.

Bu arada benim LG G6 cihazım Android 9.0 üzerinde çalışıyor. Android 10 ile birlikte mutlaka yeni özellikler eklenmiştir fakat bunları bilmediğim için yazamıyorum. LG cihazlarla ilgili merak ettiğiniz olursa çekinmeden sorabilirsiniz.

Ben Samsung One UI derim. Kullanışlı, fazla özelleştirme sunan stabil ve hızlı bir arayüz.

Avantajlarına aşağıda değineceğim.

1) Gece modu

2) Mavi ışık filtresi

3) Rehber ve ya kayıtlarda numaranın üzerine basılı tutup sağa kaydırdığında arama, sola kaydırdığında mesaj atma ekranı geliyor.

4) Mesajı açtığının kişide telefonu kulağına götürdüğünde direkt arama yapıyor.

5) Büyük ekranlı telefonlar için tek elle kullanımı rahatlamak için menülerdeki yazıları ekranın ortasına getiriyor. Böylece elini ekranın en üst tarafına götürmeye gerek kalmıyor.

6) Ekranın alt kısmındakı sol taraftaki uygulama tuşuna bastığımızda son açtığın 5 uygulamaya kısa yoldan erişebiliyorsun.

7) Sosyal medya uygulamalarına basılı tuttuğunda en son konuştuğun iki kişiye kısayoldan mesaj atabilirsin.

8) Game Launcher

9) Dual Messenger

10) Hareketlerle işlevleri de var arayüzün. Mesela biri seni aradığında telefonı ters çevirdiğinde sesi kesiyor. Telefonu bir yere bıraktın mesaj ve gelen aramayı duymadın telefonu eline aldığında telefon titreme yaparak seni uyarıyor.

11) Sağlık uygulaması var arayüzde benim için önemli değil bazıları bunu kullanıyordur.

12) Güvenlik kısmında McAfee firmasıyla anlaşıp virüslere karşı koruma var.

13) Çift tıklama desteği bazı modellerde sunuyor.

14) Kullanışlı, pratik ve karışık bir arayüz değil.

Eksilerine gelirsek çift tıklama özelliği her modelinde yok, SS almak için kısayol tuşu yok benim açından en büyük dezavantajları bunlar. Bu iki özellik diğer bazı arayüzlerde mevcut.

Bu yazdıklarım bazı özellikler eskiden beri Samsung arayüzünde olan şeyler. Bazıları da yeni gelmiş. Bu yazdıklarım özelliklerin bazıları da diğer arayüzlerde de mevcut.

Ben Samsung One UI derim. Kullanışlı, fazla özelleştirme sunan stabil ve hızlı bir arayüz.

Avantajlarına aşağıda değineceğim.

1) Gece modu

2) Mavi ışık filtresi

3) Rehber ve ya kayıtlarda numaranın üzerine basılı tutup sağa kaydırdığında arama, sola kaydırdığında mesaj atma ekranı geliyor.

4) Mesajı açtığının kişide telefonu kulağına götürdüğünde direkt arama yapıyor.

5) Büyük ekranlı telefonlar için tek elle kullanımı rahatlamak için menülerdeki yazıları ekranın ortasına getiriyor. Böylece elini ekranın en üst tarafına götürmeye gerek kalmıyor.

6) Ekranın alt kısmındakı sol taraftaki uygulama tuşuna bastığımızda son açtığın 5 uygulamaya kısa yoldan erişebiliyorsun.

7) Sosyal medya uygulamalarına basılı tuttuğunda en son konuştuğun iki kişiye kısayoldan mesaj atabilirsin.

8) Game Launcher

9) Dual Messenger

10) Hareketlerle işlevleri de var arayüzün. Mesela biri seni aradığında telefonı ters çevirdiğinde sesi kesiyor. Telefonu bir yere bıraktın mesaj ve gelen aramayı duymadın telefonu eline aldığında telefon titreme yaparak seni uyarıyor.

11) Sağlık uygulaması var arayüzde benim için önemli değil bazıları bunu kullanıyordur.

12) Güvenlik kısmında McAfee firmasıyla anlaşıp virüslere karşı koruma var.

13) Çift tıklama desteği bazı modellerde sunuyor.

14) Kullanışlı, pratik ve karışık bir arayüz değil.

Eksilerine gelirsek çift tıklama özelliği her modelinde yok, SS almak için kısayol tuşu yok benim açından en büyük dezavantajları bunlar. Bu iki özellik diğer bazı arayüzlerde mevcut.

Bu yazdıklarım bazı özellikler eskiden beri Samsung arayüzünde olan şeyler. Bazıları da yeni gelmiş. Bu yazdıklarım özelliklerin bazıları da diğer arayüzlerde de mevcut.

3 ve 6 numara haricinde diğerlerinin hepsi LG cihazlarda da var zaten.

3 numaraya alternatif olarak rehberde her kişinin sağ tarafında ara ve mesaj gönder butonları var.

6 numaraya alternatif olarak da Floating Bar isimli özellik var. İstediğin 5 uygulama, 5 kısayol, 5 kişi vs. İsteğine göre buraya seçenekler ekleyebiliyorsun. En iyi arayüzün hangisi olduğu kişiden kişiye göre değişir. Benim istediğim sadece o markaya has olan, başka markalarda olmayan özellikleri bilmek. Örneğin One UI arayüzünde flaşın şiddetini ayarlayabiliyoruz. Flaşa verilen voltaj değiştirilerek flaşın daha sönük veya daha parlak yanması sağlanıyor. Bu özellik benim çok hoşuma gitti fakat ne yazık ki LG cihazlarda yok. Bunun gibi şeylerden bahsediyorum.

3 ve 6 numara haricinde diğerlerinin hepsi LG cihazlarda da var zaten.
LG bunları Samsung'dan kopyaladı zaten, ikisi de Kore firması arayüzleri birbirine benziyor. Kullanışlı arayüzleri var.

One UI arayüzünde flaşın şiddetini ayarlayabiliyoruz.
Her model için geçerli değil.

Benim istediğim sadece o markaya has olan, başka markalarda olmayan özellikleri bilmek.
LG, Samsung, Huawei ve Xİaomi arayüzleri artık özellikler olarak birbirine çok benziyor. Bu arayüzleri birbirinden ayıran özgün özellikler neredeyse yok. HTC ve Sony arayüzleri özelleştirme açısından iyi değiller. Bu iki firma zaten dibe vurmuş durumda.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı