Markette çalışmak mı restoranda komilik yapmak mı?

Slyrox

Hectopat
Daha fazla  
18 yaşına yeni giriyorum ve şu an mezuna kaldığım için boştayım ve bir süre de böyle gidecek gibi duruyor, o yüzden sezonluk yazın çalışacağım, bir işe gireceğim ve yazlık bir yerde işe gireceğim, yani işe alma ihtimalleri yüksek. Geçen sene 3 ay kadar yine aynı restoranda komilik yapmıştım ve restoran beni bu yaz için de çağırıyor. Orada tecrübeliyim ama gerçekten yorucu bir iş ve mesai saatleri çok iyi değil, sadece hafta içi rahatlıyorsun, günde 8 saat, hafta sonları da 12 saat çalışıyorsun, 1 gün de izin var. Market işini ise çok bilmiyorum ama daha hafiftir diye düşünüyorum, geçen Migros'a başvurdum, oradan da haber bekliyorum, sizce hangisine girmeliyim?

Hocam bence para önemliyse restoranı tercih edin. Ama market tabii daha rahat ve düzenli olacaktır. Bu arada bende benzer bir iş arıyorum. Yazlık yerlerdeki restoranlar orada yatılı kalmaya izin veriyor mu?

18 yaşına yeni giriyorum ve şu an mezuna kaldığım için boştayım ve bir süre de böyle gidecek gibi duruyor, o yüzden sezonluk yazın çalışacağım, bir işe gireceğim ve yazlık bir yerde işe gireceğim, yani işe alma ihtimalleri yüksek. Geçen sene 3 ay kadar yine aynı restoranda komilik yapmıştım ve restoran beni bu yaz için de çağırıyor. Orada tecrübeliyim ama gerçekten yorucu bir iş ve mesai saatleri çok iyi değil, sadece hafta içi rahatlıyorsun, günde 8 saat, hafta sonları da 12 saat çalışıyorsun, 1 gün de izin var. Market işini ise çok bilmiyorum ama daha hafiftir diye düşünüyorum, geçen Migros'a başvurdum, oradan da haber bekliyorum, sizce hangisine girmeliyim?

Önerim olarak otellerde çalışabilirsin çok yorulacaksın ama parası çok güzel tanıdığın varsa hızlıca bulursun

Hem markette reyon görevlisi olarak hem de uzunca bir süre garson olarak çalışmış biriyim. Markette hafta içi 8 hafta sonu 10 saat çalışıyordum ve kolileri taşımak benim için biraz zorlayıcı olmuştu çünkü koliler 25-30 kilo hatta bazıları daha da ağır olabiliyordu ve bayağı bel ağrısı çektiğimi hatırlıyorum. Ama yoğun bir temposu yoktu pek fazla. Sadece marketin açılış kapanış saatlerinde yoğun bir süreç oluyordu. Merak edersen özdilekte çalıştım.

Garson olarak da köfteci Yusuf'ta çalıştım ve her yaz tatilinde çalışmaya devam ediyorum. Hafta içi en az 10 yoğunluğa göre 12 saat, hafta sonu 12 saat yine yoğunluğa göre 14 saat kadar çalışabiliyorduk. Garsonlukta fiziksel bir güç gerektirmiyordu ancak özellikle her işe girdiğimde ilk 2-3 hafta ayaklarım su toplar ve çok yorgun hissederim. Ancak ilk haftaları atlayınca iş bana çok kolay geliyor. Temposu çok daha fazla markete göre ancak iş yükü de hafiftir. İnsanlarla uğraşmak biraz yıldırtabiliyor tabii.

Markette 8-10 saat çalıştığımda kazandığım maaş garson iken 10-14 saat çalıştığım maaşa mesaisiz iken denkti. Ben hem daha fazla maaş alabildiğim için hem de ağır işlerde belimi incitmekten korktuğum için garsonluğu tercih ediyorum. Çalışacağın restoran köfteci Yusuf kadar yoğun ve hızlı tempoda çalışmanı istemeyebilir bunu da göz önünde bulundur.

Hem komi hem de market elemanı olarak çalıştım. Bence markete gir, komiler biraz daha ezilir üstleri tarafından. Market olarak önerim BİM. Ben çıkarken maaşlar 24K gibi bir şeydi (yılbaşından önce) şu an galiba 29-31 arası bir şeydir. Ayrıyeten yazın başlayan ve ocak ayına kadar devam eden bir ekstra ücret veriyorlar 1k-2K arası bir şey.

Hocam bence para önemliyse restoranı tercih edin. Ama market tabii daha rahat ve düzenli olacaktır. Bu arada bende benzer bir iş arıyorum. Yazlık yerlerdeki restoranlar orada yatılı kalmaya izin veriyor mu?

Hocam restoran da para da çok fark ettirmiyor yani mesai ücreti zaten alamıyoruz neden bende bilmiyorum. Tiplerden de garson olmadığım için çok az geliyor 1 ayda Max 1K gelmiştir. Yatılı kalmaya bazıları izin veriyor hocam benim çalıştığım yerdeki çoğu çalışanlar ekstra bir ücret ödemeden restoranın lojmanında kalıyordu. @811150

Hocam restoran da para da çok fark ettirmiyor yani mesai ücreti zaten alamıyoruz neden bende bilmiyorum. Tiplerden de garson olmadığım için çok az geliyor 1 ayda Max 1K gelmiştir. Yatılı kalmaya bazıları izin veriyor hocam benim çalıştığım yerdeki çoğu çalışanlar ekstra bir ücret ödemeden restoranın lojmanında kalıyordu.

Hem komi hem de market elemanı olarak çalıştım. Bence markete gir, komiler biraz daha ezilir üstleri tarafından. Market olarak önerim BİM. Ben çıkarken maaşlar 24K gibi bir şeydi (yılbaşından önce) şu an galiba 29-31 arası bir şeydir. Ayrıyeten yazın başlayan ve ocak ayına kadar devam eden bir ekstra ücret veriyorlar 1k-2K arası bir şey.

Hocam BİM Migros gibi yerlerde hafta sonu çalışma saati hafta içi ile aynı mı daha mı yüksek oluyor yoksa.

Hocam restoran da para da çok fark ettirmiyor yani mesai ücreti zaten alamıyoruz neden bende bilmiyorum. Tiplerden de garson olmadığım için çok az geliyor 1 ayda Max 1K gelmiştir. Yatılı kalmaya bazıları izin veriyor hocam benim çalıştığım yerdeki çoğu çalışanlar ekstra bir ücret ödemeden restoranın lojmanında kalıyordu. @811150

Biz hiç tip almıyorduk hocam. Mesela ben geçen yaz tatilinde asgari 17002TL iken mesailerde 24bin kazandım. Garsonlar bizden 2K falan daha fazla alıyordu. Şu an 30k civarlarında kazanıyorlar diye biliyorum köfteci Yusuf için. Eğer yatılı kalıp çalışacaksanız bence Antalya gibi şehirlerde otellerde çalışın. Alanya'lı bir arkadaşım davet etti belki önümüzdeki yaz bende otelde işe girerim. Bahşişi çok iyiymiş. Ayrıca çalışma şartları da daha rahattır dedi.

Biz hiç tip almıyorduk hocam. Mesela ben geçen yaz tatilinde asgari 17002TL iken mesailerde 24bin kazandım. Garsonlar bizden 2K falan daha fazla alıyordu. Şu an 30k civarlarında kazanıyorlar diye biliyorum köfteci Yusuf için. Eğer yatılı kalıp çalışacaksanız bence Antalya gibi şehirlerde otellerde çalışın. Alanya'lı bir arkadaşım davet etti belki önümüzdeki yaz bende otelde işe girerim. Bahşişi çok iyiymiş. Ayrıca çalışma şartları da daha rahattır dedi.

Yatılı çalışmam şu anda da. Bizim bu restoranda çalıştığımız yoğunluğa denk para alamıyoruz gibi geliyor ben geçen yaz aylık ortalama 18 bin falan alıyordum yani mesai ücreti falan yok. O yüzden biraz soğudum oradan ama ben yine kapıyı açık bırakayım hafta sonları gidiyorum zaten yardıma oraya. Ama Migros BİM falan olursa da oraya markete giderim ama tam öğrenmek lazım oranında çalışma saatlerini falan.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı