Marksist teorinin kapitalizmi her yönden çürüttüğü iddiasını doğru buluyor musunuz?

aleynosss

Picopat
Katılım
3 Eylül 2023
Mesajlar
178
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Diğer
Bazı sosyalistler marksist teorinin sunduğu argümanlarla kapitalizmin neden kötü olduğunu açıkladığını ve çürüttüğünü öne sürüyor ne düşünüyorsunuz?

Marx ve engelsin kapitalizmi çürüttüğü iddiası, temel olarak şu argümanlar üzerine kurulur:

Sınıf çatışması teorisi: Marx ve engels, kapitalizmin doğası gereği sınıflar arası çatışmaya dayandığını öne sürdüler. Kapitalizmdeki üretim araçlarının özel mülkiyeti, emekçi sınıf ile sermaye sınıfı arasında sürekli bir çatışma yaratır. Bu çatışma, emekçi sınıfın ezilmesi ve sömürülmesiyle sonuçlanır.

Sömürü: Kapitalizmin temel işleyişinde emek sömürüsüne dayalı bir sistem olduğunu savunurlar. Emekçiler, sermaye sahipleri tarafından işe alınır ve ürettikleri değerin bir kısmını alırken, geri kalan kâr olarak sermaye sahiplerine aktarılır. Bu sürekli sömürü, emekçi sınıfın marjinalleşmesine ve yoksullaşmasına neden olur?

Krizlerin doğası: Marx ve engels, kapitalist ekonominin içsel çelişkilerinin ve krizlerinin kaçınılmaz olduğunu öne sürerler. Sermaye birikimi, rekabet, ve döngüsel krizler, kapitalist sistemin çöküşüne yol açan yapısal sorunları ifade eder.

Sınıf bilinci ve devrim: Marx ve engels, bu çatışmaların sonucunda proletaryanın (emekçi sınıf) sınıf bilincinin gelişeceğini ve kapitalist sistem karşısında bir devrim gerçekleştireceğini öngörürler. Bu devrim, kapitalizmin yerini sosyalizm veya komünizm gibi daha adil bir sistemle alacaktır.
 
Anlatır mısın?
Buna dair kitaplar okumalısınız. Ben ne bu fikirlerin sahibiyim ne de misyoneriyim. Ben sıradan biriyim sadece. Çok çok eksik bir biçimde anlatırım ve kimse memnun olmaz.

Şu kitaplara bakın:

Adam Smith - Ulusların Zenginliği.
Karl Marx - Komünist Manifesto, Artı Değer Teorileri.

Ha yine de kısaca, işçinin emeğiyle ürettiği metanın gerekli olandan fazla üretilmesi şeklinde özetlenebilir. İşçinin belirli bir maaş ile emeği kiralanır ve bu süreçte işçiye verilen maaşın üzerinde değer biçilen metalar ürettirilir. Çok çok kabaca 10 ayakkabılık maaş verilir, 20 ayakkabı ürettirilir. Artan 10 ayakkabılık değer ise kârdır ve patronun cebine girer.
 
Konuyla ilgili pek fazla okumamış olsam da temel konseptleri biliyorum ve fikirlerim şöyle:

İlkelcilik ve İlerlemecilik arasında bir seçim yapılmalı, politikalar buna göre belirlenmelidir. Biri birinden daha mantıklı diyemediğim bir ayrım bu (her ne kadar ben kesinlikle İlerlemecilik tarafında olsam da).

Komünizm, bazı Anarşistlerin tersine İlkelciliği reddeder ama daha iyi bir sistem sunmaz. İlerlemecilik yönünde ise fiyaskodan ibaret olduğunu yakın tarihte gördük.

"Kapitalizm kötüdür" bir argüman olabilir ve ben de katılıyorum, ancak bu argüman asla Kapitalizmin uygulanmaması gerektiği anlamına gelmez. Kapitalizm oldukça kötü, mesela ben yapay zekanın tüm iş kollarını domine edecek olmasından hiç memnun değilim ama yapay zekada öncü olan Kapitalist ülkeler inanılmaz derecede büyüyecek ve dolayısıyla Kapitalizmi benimseyememiş ülkeleri büyük acılar bekliyor.

Yani Kapitalizm çok güçlü bir silahtır ama silahlar doğası gereği kötüdür. Ben bir köy yönetseydim çiftçileri sürekli rekabete teşvik eder; eşitliği değil, adaleti sağlamaya çalışırdım. "ben yoruldum, eşitlik istiyorum" diyen çiftçiler mi var? Eşitlik vadeden köylere elbette gidebilirler, ancak benim köyüm büyüdüğünde diğer köylerin başına oldukça kötü şeyler geleceği bariz.
 
Karl Marx, Engels ve Lenin gibi kişileri veya Ludwig von Mises, Murray Rothbard gibi karşı cephenin savunucularını okumamış kişilerin diyeceği saçmalıkların tamamını saymışsınız.
 

Geri
Yukarı