@Justpub etiket için teşekkürler.
Konu sahibi çoktan anlamış ama bu konuya giren arkadaşlar için bilgi olsun diye yazıyorum. Konu sahibinin bahsettiği her LED'i tek tek ayarlanabilen şerit demek ARGB şerit demek. Bu şerit LED'lerin her LED'i farklı renk yanabilir. Normal RGB şeritler ise yine 16.8m renk skalasına sahiptir ancak bütün LED'ler aynı anda tek bir renk yanabilir. Yani turuncu yaparsanız bütün şerit turuncu olur, mavi yaparsanız tüm şerit mavi olur.
@Silco maalesef ben de zamanında Türkiye'de aradım ancak WS2812B model LED'i bulamadım. Şimdi galiba var ama uçuk fiyatlardan satıyorlar. Marka şerit LED'lerin de (ASUS, Phanteks) ARGB modelleri var ancak tahmin edeceğiniz üzere çok pahalılar. Bu arada, sadece şerit LED'den bahsediyorum. Türkiye'de kontrolcülerin fiyatlarından bahsetmeme bile gerek bile yok.
Bu yüzden en iyisi Çin'den sipariş etmek. Şu 2 ürünü öneririm.
Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.com
tr.aliexpress.com
tr.aliexpress.com
Ben bunlardan birini almıştım ancak hangisi hatırlamıyorum. 1 yıldan fazla olmasına rağmen sıkıntısız çalışıyor.
Ben şu anda anakartıma bağladım ve RGB Fusion 2.0 üzerinden kontrol ediyorum ancak eski anakartımda böyle bir port yoktu bu yüzden kontrolcü de almak zorunda kalmıştım. Eğer sizin de anakartınızda yer yoksa bunu da yanında almalısınız:
tr.aliexpress.com
Ayrıca güç için 5V bir adaptör de gerekiyor.
Şerit LED'i bu kontrolcüye bağlıyorsunuz. Kontrolcüyü de 5V adaptöre bağlamanız gerekiyor. Bu şekilde yaptığınızda kontrolcü sayesinde telefondaki uygulamayla LED'i kontrol edebiliyorsunuz. Telefonda kontrol etmenin tek kötü yanı başka ARGB bileşeniniz varsa senkronize edememiş oluyorsunuz. Onun dışında uygulama gerçekten çok iyi, yani o konuda şüpheniz olmasın. 120 tane mod var. İstediğiniz her renge ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca parlaklık ve hız ayarı da var. O telefondaki uygulama Gigabyte'ın RGB Fusion 2.0'ından bile daha iyi.
Adaptörün kaç amper olacağı aldığınız şerit içindeki LED sayısına bağlı. Örneğin ilk linkteki LED'in açıklama kısmında belirtilmiş. 30 LED'li şerit için 9 Watt denmiş. 5V adaptör kullanacağınızdan dolayı 9W/5V=1.8A. yani 30 LED'li şerit için minimum 2A bir adaptör almanız lazım. Hatta benim tavsiyem 3A olur ki ileride adaptör zayıflayınca bile sorun olmasın.
Eğer biraz elektrik bilginiz varsa benim gibi güç için adaptörle uğraşmak yerine doğrudan PSU'dan gelen Molex kablosundan da güç alabilirsiniz. Bu sayede adaptöre para ayırmamış olursunuz. Ayrıca Molex kablosu bayağı bir güç sağlayabileceğinden dolayı uzun bir şerit LED takmanız sıkıntı da olmamış olur.
Anakarta bağlamadan kontrolcü ile ARGB şerit LED nasıl kullanılır tüm detaylarıyla anlattım. Zamanında ben de çok araştırmış ancak türkçe bir kaynak blamayan biri olarak sizi gayet iyi anlıyorum. Bu yüzden aynı sorunu siz de yaşamayın istedim.