Masa için RGB LED önerisi

@Silco Kusura bakma hocam biraz yogundum. Daha önce satın almadım faakt araştırmalarım sonucunda aşağıda ki linkteki ürünün güvenilir oldugunu düşünüyorum. Tabi ekstra olarak kontrolcü almayı unutmayın. Alttaki seçeneklerden gidip istediğinizi seçebilirsiniz. Bu arada bu ledi forumda ki @FantastikTürk arkadaşımız kullanıyor. Mod konusuna bakabilirsiniz çok faydalı.
Son olarak biraz elektrik bilginiz var ise ambligiht deneyin derim 😊

TRY 9.01 31%OFF | 1m 2m 3m 4m 5m WS2812B WS2812 Led şerit, ayrı ayrı adreslenebilir akıllı RGB Led şerit, siyah/beyaz PCB su geçirmez IP30/65/67 DC5V

@Justpub Etiket için teşekkürler.

Konu sahibi çoktan anlamış ama bu konuya giren arkadaşlar için bilgi olsun diye yazıyorum. Konu sahibinin bahsettiği her LED'i tek tek ayarlanabilen şerit demek ARGB şerit demek. Bu şerit LED'lerin her LED'i farklı renk yanabilir. Normal RGB şeritler ise yine 16.8M renk skalasına sahiptir ancak bütün LED'ler aynı anda tek bir renk yanabilir. Yani turuncu yaparsanız bütün şerit turuncu olur, mavi yaparsanız tüm şerit mavi olur.

@Silco Maalesef ben de zamanında Türkiye'de aradım ancak WS2812B model LED'i bulamadım. Şimdi galiba var ama uçuk fiyatlardan satıyorlar. Marka şerit LED'lerin de (Asus, Phanteks) ARGB modelleri var ancak tahmin edeceğiniz üzere çok pahalılar. Bu arada, sadece şerit LED'den bahsediyorum. Türkiye'de kontrolcülerin fiyatlarından bahsetmeme bile gerek bile yok.

Bu yüzden en iyisi Çin'den sipariş etmek. Şu 2 ürünü öneririm.

Ben bunlardan birini almıştım ancak hangisi hatırlamıyorum. 1 yıldan fazla olmasına rağmen sıkıntısız çalışıyor.
Ben şu anda anakartıma bağladım ve RGB Fusion 2.0 üzerinden kontrol ediyorum ancak eski anakartımda böyle bir port yoktu bu yüzden kontrolcü de almak zorunda kalmıştım. Eğer sizin de anakartınızda yer yoksa bunu da yanında almalısınız :

Ayrıca güç için 5V bir adaptör de gerekiyor.

Şerit LED'i bu kontrolcüye bağlıyorsunuz. Kontrolcüyü de 5V adaptöre bağlamanız gerekiyor. Bu şekilde yaptığınızda kontrolcü sayesinde telefondaki uygulamayla LED'i kontrol edebiliyorsunuz. Telefonda kontrol etmenin tek kötü yanı başka ARGB bileşeniniz varsa senkronize edememiş oluyorsunuz. Onun dışında uygulama gerçekten çok iyi, yani o konuda şüpheniz olmasın. 120 tane mod var. İstediğiniz her renge ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca parlaklık ve hız ayarı da var. O telefondaki uygulama Gigabyte'ın RGB Fusion 2.0'ından bile daha iyi.

Adaptörün kaç Amper olacağı aldığınız şerit içindeki LED sayısına bağlı. Örneğin ilk linkteki LED'in açıklama kısmında belirtilmiş. 30 LED'li şerit için 9 Watt denmiş. 5V adaptör kullanacağınızdan dolayı 9W/5V=1.8A. Yani 30 LED'li şerit için minimum 2A bir adaptör almanız lazım. Hatta benim tavsiyem 3A olur ki ileride adaptör zayıflayınca bile sorun olmasın.

Eğer biraz elektrik bilginiz varsa benim gibi güç için adaptörle uğraşmak yerine doğrudan PSU'dan gelen Molex kablosundan da güç alabilirsiniz. Bu sayede adaptöre para ayırmamış olursunuz. Ayrıca Molex kablosu bayağı bir güç sağlayabileceğinden dolayı uzun bir şerit LED takmanız sıkıntı da olmamış olur.

Anakarta bağlamadan kontrolcü ile ARGB şerit LED nasıl kullanılır tüm detaylarıyla anlattım. Zamanında ben de çok araştırmış ancak Türkçe bir kaynak blamayan biri olarak sizi gayet iyi anlıyorum. Bu yüzden aynı sorunu siz de yaşamayın istedim.

Son düzenleme:
@Justpub etiket için teşekkürler.

Konu sahibi çoktan anlamış ama bu konuya giren arkadaşlar için bilgi olsun diye yazıyorum. Konu sahibinin bahsettiği her LED'i tek tek ayarlanabilen şerit demek ARGB şerit demek. Bu şerit LED'lerin her LED'i farklı renk yanabilir. Normal RGB şeritler ise yine 16.8m renk skalasına sahiptir ancak bütün LED'ler aynı anda tek bir renk yanabilir. Yani turuncu yaparsanız bütün şerit turuncu olur, mavi yaparsanız tüm şerit mavi olur.

@Silco maalesef ben de zamanında Türkiye'de aradım ancak WS2812B model LED'i bulamadım. Şimdi galiba var ama uçuk fiyatlardan satıyorlar. Marka şerit LED'lerin de (ASUS, Phanteks) ARGB modelleri var ancak tahmin edeceğiniz üzere çok pahalılar. Bu arada, sadece şerit LED'den bahsediyorum. Türkiye'de kontrolcülerin fiyatlarından bahsetmeme bile gerek bile yok.

Bu yüzden en iyisi Çin'den sipariş etmek. Şu 2 ürünü öneririm.

Ben bunlardan birini almıştım ancak hangisi hatırlamıyorum. 1 yıldan fazla olmasına rağmen sıkıntısız çalışıyor.
Ben şu anda anakartıma bağladım ve RGB Fusion 2.0 üzerinden kontrol ediyorum ancak eski anakartımda böyle bir port yoktu bu yüzden kontrolcü de almak zorunda kalmıştım. Eğer sizin de anakartınızda yer yoksa bunu da yanında almalısınız:

Ayrıca güç için 5V bir adaptör de gerekiyor.

Şerit LED'i bu kontrolcüye bağlıyorsunuz. Kontrolcüyü de 5V adaptöre bağlamanız gerekiyor. Bu şekilde yaptığınızda kontrolcü sayesinde telefondaki uygulamayla LED'i kontrol edebiliyorsunuz. Telefonda kontrol etmenin tek kötü yanı başka ARGB bileşeniniz varsa senkronize edememiş oluyorsunuz. Onun dışında uygulama gerçekten çok iyi, yani o konuda şüpheniz olmasın. 120 tane mod var. İstediğiniz her renge ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca parlaklık ve hız ayarı da var. O telefondaki uygulama Gigabyte'ın RGB Fusion 2.0'ından bile daha iyi.

Adaptörün kaç amper olacağı aldığınız şerit içindeki LED sayısına bağlı. Örneğin ilk linkteki LED'in açıklama kısmında belirtilmiş. 30 LED'li şerit için 9 Watt denmiş. 5V adaptör kullanacağınızdan dolayı 9W/5V=1.8A. yani 30 LED'li şerit için minimum 2A bir adaptör almanız lazım. Hatta benim tavsiyem 3A olur ki ileride adaptör zayıflayınca bile sorun olmasın.

Eğer biraz elektrik bilginiz varsa benim gibi güç için adaptörle uğraşmak yerine doğrudan PSU'dan gelen Molex kablosundan da güç alabilirsiniz. Bu sayede adaptöre para ayırmamış olursunuz. Ayrıca Molex kablosu bayağı bir güç sağlayabileceğinden dolayı uzun bir şerit LED takmanız sıkıntı da olmamış olur.

Anakarta bağlamadan kontrolcü ile ARGB şerit LED nasıl kullanılır tüm detaylarıyla anlattım. Zamanında ben de çok araştırmış ancak türkçe bir kaynak blamayan biri olarak sizi gayet iyi anlıyorum. Bu yüzden aynı sorunu siz de yaşamayın istedim.

Teşekkürler bilgi için galiba anakartımda yok S2H B450M PC icinde olmıycak masa icin istiyorum genel olarak.

Maalesef anakartınızda 5V ARGB portu yok. Kontrolcü ile beraber almanızı tavsiye ederim. Zaten RGB Fusion'dan çok daha iyidir kendisi. Başka daha gelişmiş kontrolcüler de var ancak daha pahalıya patlar. Güç için de adaptör alabilirsiniz veya PSU'nuzun Molex kablosundan alabilirsiniz. Yapabilirseniz tavsiyem Molex olur.

@FantastikTürk
Hocam tekrar rahatsız ediyorum ama sipariş vermek üzereyim bir şey dikkatimi çekti. Elektrik konusunda çok bilgim yok,
60Leds/m ---- 18Watt/metre alacağım üründe böyle bir ifade var hesaplama yaptığımda 12amper gibi bir adaptör çıkıyor. Ben mi yanlış hesaplıyorum acaba?

Linki aşağıya bırakıyorum. Ölçü olarak 5metre ve 60 LED olarak.

5M'de toplam 60 LED olacak değil mi? 60 LED 18 Watt ediyor. 18W/5A=3.6A ediyor. 5V 5A bir adaptör tercih etmenizi öneririm. Ayrıca adaptörde ucuza kaçmaktan sakının lütfen. Bu yüzden özellikle Molex olayını da yazdım. Adaptörler cidden pahalı, özellikle yüksek Amper olanlar.

Eğer 5V Molex'ten güç alabilirseniz o çok daha basit olur. Zor bir işlemi yok. Hem adaptörle uğraşmamış olursunuz hem de güç sıkıntınız olmaz (Tabii 5V kanalınız tamamen dolu değilse).
Molex kabloda belli renkler vardır. Güç kaynağının üzerinde o renklerin neye karşılık geldiği yazar.

5M'de toplam 60 LED olacak değil mi? 60 LED 18 Watt ediyor. 18W/5A=3.6A ediyor. 5V 5A bir adaptör tercih etmenizi öneririm. Ayrıca adaptörde ucuza kaçmaktan sakının lütfen. Bu yüzden özellikle Molex olayını da yazdım. Adaptörler cidden pahalı, özellikle yüksek Amper olanlar.

Eğer 5V Molex'ten güç alabilirseniz o çok daha basit olur. Zor bir işlemi yok. Hem adaptörle uğraşmamış olursunuz hem de güç sıkıntınız olmaz (Tabii 5V kanalınız tamamen dolu değilse).
Molex kabloda belli renkler vardır. Güç kaynağının üzerinde o renklerin neye karşılık geldiği yazar.

Metresinde 60 Led değil mi hocam linkteki seçeneklerden üstte 5m 60 IP30 olanı seçiyorum. Açıklama kısmında ise 18W/m yazmışlar bu sadece 1 metre için geçerli değil mi ?
Molexten güç alamayabilirim çünkü pc den bir tık uzak olacak

60 LED diyorsa 60 LED'dir. Doğru anladığımdan emin olmak için doğrulamak istedim sadece.

60 LED diyorsa 60 LED'dir. Doğru anladığımdan emin olmak için doğrulamak istedim sadece.

Teşekkürler hocam kafamı karıştıran olay aslında telefon kontrolü videolarında ki girilen led sayısı. İlk başta 60 led üzerinden yapıyordum ama adamlar çarpılmış değerlerini giriyor videoda. Son karışıklığı gidermek için 5m 60 yazan seçenekte toplamda 60 LED bulunuyor ve ben bu 60 ledin gereksinimi olan 18W üzerinden işlem yapıyorum doğru mudur ?
Sitede şöyle bir hesaplama da var bu arada.
Bir Led çip yaklaşık 0.3W, satın alırsanız 5m 30Leds/m (toplam Led şerit 150Leds) , yani 0.3W * 150 = 45W

Açıkçası emin olamadım. Ben hep 1M sipariş ettiğimden bunu hiç düşünmemiştim. Satıcıya sorun isterseniz.
Yazılım olayında bende otomatik algılıyordu. LED sayısı falan girmedim hiç.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı