Masaüstü bilgisayar çok geç Boot ediyor?

sametcicekkk

Kilopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Evde toplama masaüstü bilgisayarımı dışarıda Microsoft surface book 1. nesil kullanıyorum. Konuyu fazla uzatmadan sormak istiyorum.
Masaüstü bilgisayarım 970 Evo üzerine UEFI BIOS olarak kurulmasına karşın ortalama 15-20 saniye arasında Boot ediyor. Başlangıçta etkileşen çok az uygulama var ekran görüntüsünden de görebileceğiniz üzere.

1583781160825.png

BIOS'um güncel, sürücüler güncel. SSD sürücüsü güncel. Windows 2004 versiyonundayım. BIOS ayarlarım defaulta çok yakın XMP açık sadece. Windows Boot Manager birinci sırada.

Ek Açıklama 2020-03-09 221327.png

Burda da SB cihazımın Boot süresini paylaşıyorum. 5 saniye olarak gözüküyor ama 2-3 arasında değerlerde aldım gerçekten bastığınız an ile açılması çok hızlı gerçekleşiyor.

Şimdi sorum şu Microsoft kendi cihazlarını optimize ettiği için mi ben bu kadar hızlı Windows'a ulaşabiliyorum. Yoksa masaüstün de atladığım bir noktamı var.
Donanım olarak kat kat üst seviye bir sistem kullanmama rağmen dediğim gibi laptop da aldığım Boot süresini alamıyorum.

Windows son güncelleme ile bir şeyleri bozdu sanırım. Benim de 10-12 saniyede açılan emektar tekrar 2 dakikayı buluyor artık. 😀

1. Windows Ayarlar kısmından arama kısmına "arka plan uygulamaları" yaz. Çıkan bölümde ilk çıkanı seç yapacakların şunlar. Kullanmadığın programların tikini kaldır.
  2. Windows+R kombinasyonun kullan.Msconfig.exe yaz. Başlangıç sekmesinden görev yöneticisindeki kullanmadığın programların tikini kaldır.
  3. Msconffig üzerinde başlangıç sekmesinin solunda bir kısım var. Orada kullanmadığın programların tikini kaldır. Uygula ve tamam basacaksın.
  4. Sistemi her gün CCLeaner ile optimize et. (Kayıt defteri ve temizlik.)
  5. Her gün %TEMP%, Temp ve Recent içerisindeki dosyaları sil.
  6. Bu bilgisayar tıkla. C: diskini seç ve sağ tıkla. Özellikler de ve orada bütün kısımlara tıkla. Orada "Hataları düzelt" kıdmını dene ve bilgisayarı yeniden başlat. Ve HDD diskin varsa aynı sekmeden "Disk Eniyileme" kısmından HDD diski eniyile. SSD diske bunu yapma.
  7. Arama kısmına Disk temizleme aç. Çıkan sayfada analiz biyince "Sistem dosyaları temizle" tıkla. Analiz bitince bütün tikleri seç ve sil tıkla.
  8. Sistem arkaplan duvar kağıdı siyah olsun.
  9. Masaüstünde fazla dosyaları masaüstü klasörü oluştur. Oraya at ve kategorile.

Windows son güncelleme ile bir şeyleri bozdu sanırım. Benim de 10-12 saniyede açılan emektar tekrar 2 dakikayı buluyor artık. 😀

Windows'la alakalı bir durum değil hocam. Masaüstü bilgisayarım daha güçlü olmasına rağmen laptop'dan 5 katı daha geç boot ediyor:) Sorunun ne olduğunu çözemedim ama Windows'la alakalı olduğunu düşünmüyorum. Olsa olsa optimize durumu olabilir eğer herkesin Masaüstü ortalaması 10-15 saniye ise

1. Windows Ayarlar kısmından arama kısmına "arka plan uygulamaları" yaz. Çıkan bölümde ilk çıkanı seç yapacakların şunlar. Kullanmadığın programların tikini kaldır.
  2. Windows+R kombinasyonun kullan.Msconfig.exe yaz. Başlangıç sekmesinden görev yöneticisindeki kullanmadığın programların tikini kaldır.
  3. Msconffig üzerinde başlangıç sekmesinin solunda bir kısım var. Orada kullanmadığın programların tikini kaldır. Uygula ve tamam basacaksın.
  4. Sistemi her gün CCLeaner ile optimize et. (Kayıt defteri ve temizlik.)
  5. Her gün %TEMP%, Temp ve Recent içerisindeki dosyaları sil.
  6. Bu bilgisayar tıkla. C: diskini seç ve sağ tıkla. Özellikler de ve orada bütün kısımlara tıkla. Orada "Hataları düzelt" kıdmını dene ve bilgisayarı yeniden başlat. Ve HDD diskin varsa aynı sekmeden "Disk Eniyileme" kısmından HDD diski eniyile. SSD diske bunu yapma.
  7. Arama kısmına Disk temizleme aç. Çıkan sayfada analiz biyince "Sistem dosyaları temizle" tıkla. Analiz bitince bütün tikleri seç ve sil tıkla.
  8. Sistem arkaplan duvar kağıdı siyah olsun.
  9. Masaüstünde fazla dosyaları masaüstü klasörü oluştur. Oraya at ve kategorile.

Hocam uzun uzun yapmışsınız ama bunları zaten düzenli olarak yapıyorum. Bilinçli bir kullanıcı olduğumu da düşünüyorum. Sorun bunlardan bağımsız bir durumda.

Aslında şunun cevabını alabilirsem ben bir cevap üretmiş olacağım kendime.

İşlemci: 3900X
Ram: 16 GB
Ekran Kartı: RTX 2070
SSD: 970 Evo

Hemen hemen bu sisteme sahip olan bir kullanıcının boot süresi ortalama 15-20 saniye arasındaysa Microsoft Surface'leri boostluyor. Yok ama bu sisteme sahip birisi 5 saniye ortalama boot alıyorsa benim sistemimde sıkıntı olabilir.

IMG_8021.PNG

Yazınca göndermeye izin vermiyor.
DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth

sfc /scannow

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı