Masaüstü bilgisayar nasıl yükseltilmeli?

Yusuf Arda Metin

Femtopat
Daha fazla  
Kullandığım bilgisayarı yükseltmek istiyorum ancak gidip RTX 4060 alsam hem işlemci darboğaz yapacak hem PSU yeterli mi emin değilim. Tam tersi gidip işlemciyi yükseltsem bu sefer anakart+işlemci+ekran kartı derken yeni bilgisayar parasına geliyor zaten. Sizce ne yapmalıyım? Bu sistemi yükseltebileceğim uygun fiyatlı parça öneriniz var mıdır? Artık bu sistemden olmaz diyorsanız şöyle bir şey de alabilirim yükseltmek yerine. Elimdeki bilgisayarı da yeğenime hediye veririm.

Sistemim:
  • Ryzen 3 3100
  • RX 5500 XT 4 GB
  • 16 GB RAM(8+8)
  • ASUS Prime A320M-F anakart
  • SanDisk 240GB SSD
  • Adata 512 GB SSD-FSP 500W PSU
Daha çok hikayeli oyunlar oynuyorum şu an beni idare ediyor ancak belli ki 1-2 yıla yeni çıkan çoğu oyunu oynayamayacağım bu yüzden imkanım varken değiştireyim dedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kullandığım bilgisayarı yükseltmek istiyorum ancak gidip RTX 4060 alsam hem işlemci darboğaz yapacak hem PSU yeterli mi emin değilim. Tam tersi gidip işlemciyi yükseltsem bu sefer anakart+işlemci+ekran kartı derken yeni bilgisayar parasına geliyor zaten. Sizce ne yapmalıyım? Bu sistemi yükseltebileceğim uygun fiyatlı parça öneriniz var mıdır? Artık bu sistemden olmaz diyorsanız şöyle bir şey de alabilirim yükseltmek yerine. Elimdeki bilgisayarı da yeğenime hediye veririm.

sistemim:
  • Ryzen 3 3100.
  • RX 5500 XT 4 GB.
  • 16 GB RAM(8+8)
  • ASUS Prime A320M-F anakart.
  • SanDisk 240GB SSD.
  • Adata 512 GB SSD-FSP 500W PSU.
Daha çok hikayeli oyunlar oynuyorum şu an beni idare ediyor ancak belli ki 1-2 yıla yeni çıkan çoğu oyunu oynayamayacağım bu yüzden imkanım varken değiştireyim dedim.

Hocam Ryzen 5 5600 alırsın işlemci. Anakart desteklemiyorsa desteği olan en ucuza yapış. Ekran kartı için bütçe ne kadar kalıyorsa araştırarak ikinci el bir ekran kartı çekersin mis 4060 yerine 3070 önerimdir.

PSU ekran kartını değiştirmediğin sürece kalabilir, değiştireceksen değiştirmelisin ama. İşlemci olarak 3k iken 5600 alabilirsiniz. İleride ekran kartını yükseltince darboğaz yapma ihtimalini azaltır.

sistemim:
  • Ryzen 3 3100.
  • RX 5500 XT 4 GB.
  • 16 GB RAM(8+8)
  • ASUS Prime A320M-F anakart.
  • SanDisk 240GB SSD.
  • Adata 512 GB SSD-FSP 500W PSU.

Hazır sistem bul veya topla. Toplayacaksan A520 Anakart olabilir. F/p bir Anakart. İşlemci olarak AMD Ryzen 5 5600 veya 5600X al. Bütçe varsa 4060, yoksa AMD kart al. 600-660W PSU yeter. 16+16 32 GB RAM alırsan iyi olur. Bütçe yoksa tek slot 16 GB al ileride yükseltirsin.

Bütçeniz maksimum ne kadar?

30k kadar verebilirim ancak öyle çok iyi bir şeye de gerek yok. Hikayeli oyunları 2-3 sene daha orta-yüksek ayarda oynatıp daha sonra düşük ayarda oynarım uzun bir süre. Kendi sistemimi de 5-6 senedir kullanıyorum (sistemi dizdikten 1-2 sene sonra bu ekran kartına geçiş yapmıştım.).

PSU ekran kartını değiştirmediğin sürece kalabilir, değiştireceksen değiştirmelisin ama. İşlemci olarak 3K iken 5600 alabilirsiniz. İleride ekran kartını yükseltince darboğaz yapma ihtimalini azaltır.

Bunların masrafı hazır sistemi geçecek gibi sizce hangisi daha mantıklı olur? Anakartım uyumlu olsa bile PSU sıkıntı çıkarabilir sanırım.

Hazır sistem bul veya topla. Toplayacaksan A520 anakart olabilir. F/P bir anakart. İşlemci olarak AMD Ryzen 5 5600 veya 5600X al. Bütçe varsa 4060, yoksa AMD kart al. 600-660W PSU yeter. 16+16 32 GB RAM alırsan iyi olur. Bütçe yoksa tek slot 16 GB al ileride yükseltirsin.

Hocam bir süredir piyasayı takip etmiyorum bu 4060 fiyatına AMD'nin şu kartı 2 kat performans veriyor aynı fiyata tarzı bir kart var mı yoksa fiyatları birbirine yakın mı?

Bunların masrafı hazır sistemi geçecek gibi sizce hangisi daha mantıklı olur? Anakartım uyumlu olsa bile PSU sıkıntı çıkarabilir sanırım.
Sistemini en iyi ihtimalle 10k'ya satabilirsin. Alacağın sistem ile bunun farkı 12k falan. 12k'nın 3k'sıyla 5600, 2k'sıyla PSU, kalanıyla ikinci elden RX 6700 XT alırsın.

30k kadar verebilirim ancak öyle çok iyi bir şeye de gerek yok. Hikayeli oyunları 2-3 sene daha orta-yüksek ayarda oynatıp daha sonra düşük ayarda oynarım uzun bir süre. Kendi sistemimi de 5-6 senedir kullanıyorum (sistemi dizdikten 1-2 sene sonra bu ekran kartına geçiş yapmıştım.).

Hocam bir süredir piyasayı takip etmiyorum bu 4060 fiyatına AMD'nin şu kartı 2 kat performans veriyor aynı fiyata tarzı bir kart var mı yoksa fiyatları birbirine yakın mı?

Hocam şu an AMD kartlarda AFMF 2 beta var. Fakat DLSS daha stabil olduğu için daha avantajlı. Hikayeli oyunların çoğu DLSS desteklediği için avantajı olur. Eğer ben saf güç istiyorum derseniz AMD alabilirsiniz ama dediğim gibi yapay zeka özellikleri NVIDIA gibi gelişmiş değil.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı