Çözüldü Mavi ekran hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

OnurTaner

Attopat
Katılım
13 Ağustos 2021
Mesajlar
3
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar,
Benim adım Onur Taner. Bugün bu yazıyı size yazma sebebim başka bir çaremin kalmaması ki şu ana kadar ilk defa bu durum başıma gelmekte.

Benim bilgisayarımın konfigürasyonu şu şekildedir.
  • Kasa: Aerocool quartz Revo fakat fanlar konusunda modifiyeler yapıldı... Konunun devamında anlatacağım...
  • Anakart ASUS TUF X570 Plus Gaming Wi-Fi
  • İşlemci AMD Ryzen R9 3900X + kendi soğutucusu.
  • Bellekler G.Skill Trident Z Neo rbg 3600MHz 16 GB X 2 = toplamda 32 GB bellek.
  • Ekran kartı ASUS TUF 3 RX 5700XT o8g Gaming.
  • Depolama Corsair Force MP600 PCI-e 4. nesil 500GB M.2 SSD.
  • Samsung 970 EVO M.2 SSD (şu anda işletim sistemim bu SSD'de. Konunun devamında anlatacağım.
    Western Digital easystore 4TB HDD harici olarak kasaya USB 3.0 bağlantısıyla bağlı.
  • Güç ünitesi Everest Rampage Gaming 850W RGB 80Plus Gold.
  • Monitör ASUS TUF VG279qm 27 ınch 280Hz Gaming monitör.
  • İkincil HP 22 ınch LED monitör genellikle "Discord", "YouTube" ve benzeri uygulamalar için kullanıyorum. Bu monitörde oyun oynamadığım gibi aynı anda ikisinde oyun oynamaya da kalkmadım.

Maalesef arızayı bir türlü çözemediğim bu sistemdeki bütün parçalar 1 yıl kadar önce alındı ve hepsinin garantileri mevcut. Fakat bazı parçaların ekran kartı, Corsair marka SSD, bellekler ve işlemci) yerel "local" garantisi var ve zamanında ucuzluğu sebebiyle Almanya'dan aldım.

Ekran kartımı aldıktan yaklaşık 3 ay sonra HDMI portu bozuldu. Şu anda kullandığım monitörü daha önceden HDMI portunda kullanıyordum ve bir anda görüntünün gitmesiyle deneme yanılma yoluyla portun bozulduğunu fark ettim. Ekran kartını garantiye yollayıp geri almam çok uzun zaman alacağı için yollamayıp diğer portlarını kullanmayı tercih ettim. İkincil monitörü DVI- HDMI kablosuyla, HDMI ucunu HDMI- Display Port adaptörüyle kullanıyorum. Diğer girişlerin 3'ü de Display Port...

Şimdi gelelim babamın bilgisayarına. Bu sorunun çözülemez hale gelmesindeki ilginçlik babamın bilgisayarıyla başlamakta.
  • Kasa 2009 model, önünde türbin şeklinde büyük bir fan girişi olan, yan kapağında 200mmlik devasa bir fan olan Aerocool marka bir kasa.
  • Anakart ASUS TUF B450 Plus Gaming.
  • İşlemci AMD Ryzen 5 2600.
  • Bellekler Corsair 3000 MHz 8gbx2 = 16 GB bellek.
  • Ekran kartı Sapphire RX 590 Nitro+ Special Edition (Gold)
  • Depolama Samsung 970 EVO Plus 250GB M.2 SSD.
  • SanDisk 2.5 ınch 250 GB SSD.
  • Güç ünitesi 500W 80+ 2009 da kasa ile birlikte alınan güç ünitesi.
  • Monitör ASUS VP278 27 ınch 60 Hz monitör.
Babamın bilgisayarının parçalarının tamamı Türkiye'den alınmadır.

Bilgisayarımı aldığımda oluşan ısı problemlerini kasanın ARGB olan fanlarının hepsini söküp, 2 tanesini üst tarafa çıkış olarak, ön tarafa 3 adet LED'li 65 CFM'lik fan, ve arkaya 65 CFM'lik fan takarak gidermeye çalışsam da asıl başarıya ön tarafta bulunan temperli camı söktüğümde ulaşmıştım. Yaklaşık 1 ay önceye kadar benim bilgisayarımda oynayamadığım yüksek donanım isteyen hiçbir oyun olmadı. Cyberpunk 2077, Assassin's Creed Odyssey, Assassin's Creed vallhalla, Horizon Zero Dawn (ki bu oyunu daha önce PS4'te sadece oynamakla kalmayıp bir hayli vaktimi harcamıştım), Red Dead Redemption 2 gibi oyunları neredeyse tamamen en yüksek özelliklerde oynayıp hiçbir sorun yaşamıyordum. Isınma bile olmuyordu. İşlemci ve ekran kartımın 75 derece Celcius'tan daha yukarı çıktığını hatırlamıyorum.

fakat bir problem var ki bir türlü engelleyemedim. Belleklerim ne yaparsam yapayım 3600MHz frekansında çalışmamakta. Şu anda 3200 MHz frekansında çalışıyor. Eğer 3400 veya daha yüksek bir frekansa çıkartırsam sürekli kendini kapatıp yeniden açmaya başlıyor ve ben güç düğmesine basılı tutarak kapatıp, BIOS'a girip tekrar o frekansı düşürmek zorunda kalıyorum. BIOS'tan DOCP'yi etkinleştirdiğim, DOCP profilini level 3 OC'ye aldığım ve sayılı ilginç denemeler yaptığımı da belirtmek isterim. Ne yaparsam yapayım bir türlü 3200MHz'in üstüne çıkartamadım bellekleri.

Ayrıca bir ay önce bilgisayarımda bir sorun yaşadım ve belleklerimin yerlerini değiştirmek durumunda kaldım. Bellekleri A2 b2 bellek yuvalarından A1 B1 yuvalarına alınca sorun çözüldü ve ben sorunsuz bir şekilde oyun oynamaya, film izlemeye devam ettim. Gerçi hala bellek frekansları 3200MHz'in üstüne çıkmıyordu ama iyiydi yani. Harika grafikler, muhteşem oyun performansı vs.

Asıl işlerin sarpa sardığı problem ise 1 hafta önce başladı. Bilgisayarım aniden donmaya, türlü türlü mavi ekran, türlü türlü yeşil ekran hataları vermeye başladı. Ve 2 gün sonra bir anda kendini resetlemeye başladı. Ekran kartının ve işlemcinin sıcaklıklarına baktığımda herhangi bir anormallik ölçmedim. Bu durum 3. günün sonunda bilgisayarı kullanılmaz bir noktaya getirdi. Öyle ki bilgisayarın masaüstüne geldikten 3-4 dakika sonra bilgisayar donuyordu. Herhangi bir müdahale de edemiyordum. Bilgisayar ne Windows tuşuyla yaptığım komutlara ne de CTRL + alt + delete tuşlarına tepki veriyordu. Klavyenin NumLock ve Caps Lock tuşlarına bastığımda klayenin ışığının değişmemesinden tamamen sistemin donduğunu anlayınca format atmayı denedim. bilgisayarımda Avast Internet Security de yüklüydü.

İşletim sistemim bu sırada Corsair SSD'ye yüklüydü. Formatı attı. İşletim sisteminin yüklenmeye başlamasıyla kapanıp masaüstüne geçmek için ayar yapma ekranının (klavye dili, Microsoft hesabı vs) gelmesi yalnızca 1 dakika 45 saniye sürdü. Fakat sorun çözülmedi. 6-7 saat kadar aralıksız oyun oynayarak geçirdiğim bir günün sonuna doğru tam sorun çözüldü derken yine bilgisayar dondu. Bilgisayarı açtıktan sonra tekrar tekrar donmaya, donma sıklıkları artmaya başladı ve yine arada sırada donma yerine çeşit çeşit mavi ekran hataları almaya başladım.

Babam sorunun format işlemi fazla hızlı olduğu için tekrar format atmamız gerektiğini söyledi ve tekrar aynı SSD'yi biçimlendirerek format attık. Bu sefer işlem daha az (1 dakika 20 saniye) sürmüştü.

Sonra yaklaşık 5 saat kadar oyun oynadıktan sonra tekrar bilgisayar aniden donmaya ve herhangi bir tepkide bulunmamaya başladı fakat bu sefer herhangi bir mavi ekran almıyordum. Sorunun Corsair SSD de olduğunu düşünerek bu sefer işletim sistemini (Microsoft hesabıma kayıtlı olan Windows 10 Pro) Samsung 970 EVO SSD'ye yükledim ve yükleme öncesinde Corsair SSD'yi biçimlendirip, silip, yeniden biçimlendirdim ki temiz kalsın...

Fakat yaklaşık 4 saat sonra problemler devam etti. Bu devreden sonra aklıma BIOS sürümünü güncellemek geldi ve BIOS sürümünü 2807'den 4005 güncelledim. Ama yaklaşık 30 dakika sonra bilgisayar yine dondu. Hem de Deep rock galactic gibi en basit bilgisayarların bile kaldırabileceği oyunlarda donuyordu.

Bu işlemlerden sonra CrystalDiskInfo kullanarak her 2 SSD'yi de taradım. Corsair %%99, Samsung 970 EVO ise %100 olarak gösterdi. Ayrıca Windows bellek tanılama aracını 2 kere çalıştırdım ve herhangi bir sorun çıkmadı. Bir de son olarak bilgisayarı zar zor güvenli modda açtıktan sonra komut bölümüne (CMD) ''sfc/scannow'' dedim. Windows doğrulamayı bitirip sorunları giderdi dedi. Ama hala bilgisayar açıldığında donmakta ve bu donma sıklığı giderek artmaktaydı.

Ve asıl ilginç olay...

6. günün sabahı babamın bilgisayarının ekran kartı ile benim ekran kartımı yer değiştirdim. Kendi bilgisayarıma Sapphire RX 590Nitro+ SE yi takıp, babamın bilgisayarına ise ASUS TUF 3 RX 5700XT 8Og'yi taktım. Bütün gün boyunca 2 bilgisayarda da farklı farklı oyunlar açık kaldı ve bu oyunları zaman zaman aktif bir şekilde her 2 bilgisayarda da sırayla saatlerce oynadım. Her 2 bilgisayarda da donma olmadı.
Babamın bilgisayarında Shadow of the Tomb Raider oyununu Full özellikte 6 saat boyunca oynadıktan sonra 4-5 saat de açık bıraktım ve bu süreç boyunca defalarca oyunda benchmark yaptım. Hiçbir sorun yoktu. Hatta takılma bile olmadı. Öte yandan ben kendi bilgisayarımda da farklı farklı oyunlar denedim. Path of Exile, Frostpunk, Shadow of the Tomb Raider, Conan exiles gibi. Ekran kartı %95-98 çalışmasına rağmen sıcaklığı 75-78 derecede sabitti ve en ufak bir takılma bile yaşamadım.(Path of Exile oyunundaki internet kaynaklı birkaç donma dışında)
Bugün 7. gün ve tam olarak ne yapacağıma dair neredeyse hiç fikrim yok. Çok rica ediyorum ne olur biri bana yardım etsin. ASUS'un yetkili servisini arayıp bu olanları, yaptıklarımı anlattıktan sonra problemin hangi bileşende olduğunu anlamaları için bileşenlerin hepsini ayrı ayrı servise yollamam gerektiğini söylediler. Ben de son olarak buraya bir çözüm için danışmamın iyi bir fikir olacağını düşündüm...
Şu ana kadar aldığım mavi ekran hatalarının bazıları, ve yeşil ekran hatası aşağıdadır...

20210802_023416.jpg


1628919234576.jpeg


1628919363839.jpeg


1628919507946.jpeg


1628920471818.png
 

Dosya Ekleri

  • 20210802_023416.jpg
    20210802_023416.jpg
    227,9 KB · Görüntüleme: 32
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Sorunu merak ediyorsanız tabii ki dediğinizi yapabilirsiniz. Siz kartı takıp mavi ekran alırsınız, ben de inceleyip gerekli desteği sunmaya çalışırım fakat kartsız da olur derseniz direkt olarak mavi ekransız bir deneyim yaşayabileceğinizi atlamamam gerek.

Vallahi kendi ekran kartımı tekrar kendi bilgisayarıma taktığımdan beri herhangi bir sorun yaşamadım. Elimdeki ekran kartını zorlayan bütün oyunları teker teker saatlerce oynadım.( Horizon Zero Dawn, AC Odyssey, AC vallhalla, Cyberpunk 2077 vs.). Bırakın donmayı en ufak bir takılma bile olmadı. Bu yüzden de hata kodu bilgisi veremiyorum. Sorun çözülmüştür. Yardımınız için çok teşekkürler :D
Selamlar, öncelikle Technopat Sosyal'e hoş geldiniz. Minidump dosyalarınızı paylaşırsanız yardımcı olabiliriz. Bunun için gerekli rehber aşağıda yer almaktadır. Kolay gelsin.

 
Selamlar, öncelikle Technopat Sosyal'e hoş geldiniz. Minidump dosyalarınızı paylaşırsanız yardımcı olabiliriz. Bunun için gerekli rehber aşağıda yer almaktadır. Kolay gelsin.

Cevabınız için çok teşekkürler. Fakat ben bu minidump olayının farkında değildim ve malesef daha önceki olayların minidump dosyalarını kaydetmedim. Sanıyorum ki format attığım ve formattan sonra bilgisayardaki ekran kartlarının değiştiğinden beri herhangi bir sorun almadığım için minidump klasörü şu anda yok. Fakat isterseniz ekran kartımı tekrar eski yerine takarak hata vermesini bekleyebilirim.

Saygılarımla.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sorunu merak ediyorsanız tabii ki dediğinizi yapabilirsiniz. Siz kartı takıp mavi ekran alırsınız, ben de inceleyip gerekli desteği sunmaya çalışırım fakat kartsız da olur derseniz direkt olarak mavi ekransız bir deneyim yaşayabileceğinizi atlamamam gerek.
 
Sorunu merak ediyorsanız tabii ki dediğinizi yapabilirsiniz. Siz kartı takıp mavi ekran alırsınız, ben de inceleyip gerekli desteği sunmaya çalışırım fakat kartsız da olur derseniz direkt olarak mavi ekransız bir deneyim yaşayabileceğinizi atlamamam gerek.

Vallahi kendi ekran kartımı tekrar kendi bilgisayarıma taktığımdan beri herhangi bir sorun yaşamadım. Elimdeki ekran kartını zorlayan bütün oyunları teker teker saatlerce oynadım.( Horizon Zero Dawn, AC Odyssey, AC vallhalla, Cyberpunk 2077 vs.). Bırakın donmayı en ufak bir takılma bile olmadı. Bu yüzden de hata kodu bilgisi veremiyorum. Sorun çözülmüştür. Yardımınız için çok teşekkürler :D
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

Geri
Yukarı