Herkese selamlar,
Hikayem çok uzun o yüzden kısaca özetlemek istiyorum...
Burada olma sebebim sorunu mu çözmeye çalışmaktan çok, güvenebileceğim ve yetkin bir teknik servis bulma ümidim...
Aldığım ve güvenilir olduğunu bildiğim bir tüyo sayesinde burdayım. Technopat bana, Türkiye'nin geride kalan yegane 'forum gibi forum' (donanım vs adına ) olarak lanse edildiği için, burada beni, doğru bir servise yönlendirecek birinin çıkacağından çok ümitliyim. Bu geçtiğimiz iki sene içinde doğru dürüst bir yer kalmadı. Konuyla ilgili arkadaşlarım bile, bir kaynak sağlayamıyorlar artık.
Hikayemin uzun versiyonunu İngilizce olarak şu linkte bulabilirsiniz.
asus ROG forum
Ben kısa bir özet geçeceğim. Çünkü bu noktadan sonra benim evde yapabileceklerim tükendi.
Donanımları değişik bir anakartta deneme, ya da farklı donanımları benim anakartımda deneme imkanım yok!
Workstation'ım, dokuz sene sonra bir süredir devam eden 'donma' huyunu azıttı ve sonunda POST'u bile geçemez hale geldi.
Zor da olsa, PSU ve Kasa hariç yeni donanımlar edinme şansını buldum:
Intel i9-11900K + Noctua D14
Asus ROG Maximus XIII Hero
Corsair VENGEANCE LPX 128GB (4 x 32GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16
ASUS DUAL GTX1660TI O6G EVO
Corsair AX1200i Digital ATX
Cooler Master Cosmos 2
İlk ateşlemede GPU hatası vermekle birlikte, reboot ettikten sonra, sistem çalıştı. Arada bir GPU hatası vermeye devam etmesine rağmen, bir keresinde 3 gün boyunca sistemi sıkıntısız çalıştırabildim.
Bu sürede, Corsair'in iCue'su ve Asus'un yardımcı programları sayesinde, sistemin tıkırında çalıştığını tesbit edebildim. Ram'lar, Core'lar, voltajlar
herşey olması gerektiği gibi çalışmakla birlikte, arada bir POST esnasında "D4" Q codu ve GPU hata ışığı ile karşılaşmaktan kurtulamadım.
Ve bir süre sonra 'ekran donması' ve devamında da 'Mavi Ekran' ile karşı karşıya kaldım. Reenkarnasyon tabiri buradan geliyor
Hemen arkasından da GPU hatası sabitlendi.
Gariptir ki, 'D4' bir süre kaldıktan sonra POST devam ederek sistem boot edebilmekteydi. Tabii GPU hatası belirten
beyaz ışık ise sabit kalıyor ve görüntü almak mümkün olmuyordu.
GPU kartını söktüm. CMOS'u temizleyerek, i9-11900'ün, iGPU fonksiyonunu aktif hale getirdim. Ama GPU hatasını almaktan kurtulamadım.
Denenmesi gereken herşeyi denedim. Yaklaşık sekiz farklı foruma, o roman uzunluğundaki metni yapıştırdım. Neyse ki size verdiğim linkteki akibete sadece Asus forumunda uğradım. Öteki forumlarda çok daha katılıımcı bir tavır bulduğumu memnuniyetle söyleyebilirim.
Ama netice de bir yere varamadık.
Son olarak, yeni bir BIOS sürümü ile update sağladım. Ama beklentimin aksine, bu sefer hem POST 'D4' te takılmaya başladı, hem de,
beyaz ışığın yanına bir de
mavi; RAM hatası veren ışık eklendi...
Artık bu nokta da tek arzum, işini gerçekten iyi bilen (zaten muhtemelen seven), güvenilir bir ustayı ve servisi bulabilmek...
Bana bu konuda tavsiyede bulunacak arkadaşlar olursa, gerçekten ifade edemeyeceğim kadar minnettar kalacağım.
Düşünün, bu, bir de hikayenin kısa versiyonu...
Şimdi fark ettim! Birisi başlığıma sansür uygulamış!? Şeytani ve Reenkarnasyon kelimeleri hangi mantıkla sansüre maruz kalmış acaba? Gerçekten bir anlam veremedim. Neticede de saçma sapan, karaktersiz bir başlık atılmış yerine. Tatsız, tuzsuz; yani kimliksiz bir başlık. Konuyu kimsenin umursamamasına şaşmamak gerek...