İnceleme MCHOSE Z75S Mekanik Klavye İncelemesi

Merhaba,

Başlıkta yer alan MCHOSE markasının Z75S model klavyesinin incelemesini gerçekleştirdim, görüşlerimi sizlerle paylaşmak isterim. Herhangi bir sponsor durumu yoktur, belirtmek isterim.

Ürün Hakkında
Ürün son zamanda Çinli markaların piyasayı ciddi anlamda kızıştırdığı hazır Custom klavye pazarına ülkemiz için yine iddalı denilebilecek bir fiyat etiketiyle girmiş bulunmakta. Ürünün bize vaat ettiklerine hızlıca değinmek gerekirse, conta yapısı, 5 katmanlı ses yalıtım materyali, CNC'de işlenmiş alüminyum materyalden imal edilmiş üst kasa, hot swap anahtar desteği, çift açı ayarlı klavye ayakları ve son olarak 8000 mAh batarya kapasitesi olarak toparlayabiliriz.

Kutu ve Kutu İçeriği

Ürünün kutu tasarımı oldukça basit tutulmuş.
Kutu içeriğinde ise
  • Z75S Klavye,
  • Örgülü kaplamalı, sarmal tip USB kablo,
  • Anahtar ve tuş takımı sökme aparatı
  • 2 adet Cream Shaft yedek anahtar
  • 1 adet klavye toz kapağı
  • Kullanım kılavuzu ve hızlı başlangıç kartı
Klavyeye Genel Bakış

Ürünün benim edindiğim varyantı Gri-Mavi isimli rengi. Kasası alüminyumdan dolayı metalik bir gri renginde iken tuş takımı ise beyaz, retro gri ve bu renklere turkuaza yakın tonda bir mavi eşlik etmekte. Bu konu kişisel ancak güzel durduğunu söyleyebilirim. Kasada ses kontrol için ayrıca bir tekerlek şeklinde ses düğmesi yok. Z75S modelinden yola çıkarak, 7 ve Z'yi temsil eden bir logo klavyenin yön tuşlarının yanında görülmekte.

Ürünün arka tarafına geçersek, burada markanın yorumladığı logoya ait bir plaka ile zenginlik katılmış, bunun haricinde ise klavyenin iki farklı açı sağlayan ayakları dışında başka bir detay yok. Klavyenin arka kasası tamamen plastik, belirtmekte fayda var.

Klavyenin tepe noktasına baktığımızda ise, burada 2.4 GHz kablosuz alıcı ve alıcı için manyetik bir yuva gözümüze çarparken, ortada şarj ve kablolu mod için kullanacağımız Type-C portu, son olarak da kablolu ve kablosuz modları arasında geçiş yapabileceğimiz anahtarımız yer almakta.

Tuş Takımı

Ürünün üzerinde çift enjeksiyon yöntemi ile üretilmiş, PBT materyale sahip kaliteli denilebilecek bir tuş takımı var. Bunlar RGB geçiren tuş kapakları değiller söylemiş olayım.

Anahtarlar

Üründe Cream Shaft adında, doğrusal anahtarlar bulunmakta. Bunlar fabrikadan yağlanmış olarak gelen anahtarlar, bu sebeple oldukça pürüzsüz bir hissiyata sahipler.
Bunun yanında bu anahtarlar 43GF aktivasyon kuvveti ile hafife yakın bir deneyim sunmakta. 1.9mm aktivasyon mesafesi ve 3.5mm toplam basım mesafesine sahip anahtarlar.

Hot Swap Desteği

Çalışırken anahtarları değiştirilebilen bu özelliğe sahip klavyeler oldukça yaygınlaşmakta. Bu klavyede de bulunması büyük bir artı. Hem kişiselleştirilebilirlik hem de ürünün uzun ömürlü olması noktasında çok büyük bir getirisi olduğunu düşünüyorum. 5 pin ve 3 pin tüm anahtar modellerine uygun

Aydınlatma

Ürünün aydınlatması gayet yeterli seviyede ve efektler içerisinde ışığın dağılması ile renk geçişleri son derece pürüzsüz olarak gerçekleşmekte. Kendim zaten çok fazla RGB hayranı olmadığım için bu kadarı benim için yeterli. Ayrıca klavyenin alüminyum kasası üzerindeki Z logosunun RGB yönetimi de ayrıca yapılıyor.

Ayrıca ürünün devresi üzerinde RGB LED pozisyonu Güney yönlü, belirtmekte fayda var. Tuş takımını ışık geçiren modellerle değiştirmek isterseniz karakter konumlarına dikkat etmenizi öneririm.

Sürücü
Ürünün üretici sayfasından sürücülerini indirmek mümkün. Yine yaygınlaşmaya başlayan bir başka özellik olan Web sürücüsü de bu klavyede var olan özelliklerden.
Bunun için ürünün üretici sayfasından sürücüler sayfasına devam ederek, üretici markanın M Hub ismini verdiği sürücülerden Web sürücüsü ile devam ettiğinizde, web tarayıcısı üzerinden 2.4 GHz alıcı ile eşleştirme izni vermenizle beraber bilgisayarınıza bir yazılım kurmadan, makro ve FN tuş denetimleri, RGB kontrolleri, çalışma, Mac modu ve düşük gecikmeli performans modlarının yanı sıra Firmware güncellemelerini de görebileceğiniz bir ara yüze erişmiş oluyorsunuz.

Batarya

Üretici sayfasında ürünün 8000 mAh bataryaya sahip olduğu belirtilmesine karşı, çok daha küçük bir şekilde sayfaların alt kısmında 4000 mAh / 8000 mAh olacak şekilde iki versiyonu olduğunu görebiliyoruz ancak bu ayrımın neye göre yapıldığı hiçbir şekilde belirtilmemiş.
Öte yandan benim ürünü temin ettiğim ülkemizde faaliyet gösteren bir platformda batarya kapasitesi 8000 mAh olarak belirtilmişti.
Merakıma yenik düşerek ürünü söküp kontrol ettiğimde ürünün yalnızca 1 hücre bataryaya sahip olduğunu ve onun kapasitesinin de 4000 mAh olduğunu öğrenmiş oldum. 2. hücrenin yer alması gereken yerde ağırlığı dengelemesi için yalnızca bir silikon ped yerleştirilmişti. Satıcı ile durumu görüşeceğim. En kötü ihtimalle yanlış ibareyi düzelteceklerini düşünmekteyim, daha sonra ürünü alacak kişiler için yanıltıcı olmaktan çıkacaktır.

Yazım Testi ve Ses Profili
Ürünün son olarak ses profiline değinmek gerekirse, yalıtım ve switchlerinin bir arada "kremamsı" yapıyı verdiğini söylemek gayet mümkün. Ancak büyük tuşlarda (belki stabilizerlerden kaynaklı olabilecek) hafif çınlamaya benzer sesler duymak mümkün. Kendim klavye için bir ses testi gerçekleştirdim, dinlemek isterseniz YouTube üzerinden hemen buradan ulaşabilirsiniz.

Sonuç

Artılar

• Metal üst kasa
  • Başarılı ses yalıtımı
  • Adının hakkını veren anahtarlar
  • Çift enjeksiyonlu PBT materyal tuş takımı
  • Web sürücüsü desteği
  • Basit ancak güzel tasarımı
  • Alıcı'nın saklama yuvası ve bağlantı seçeneği çokluğu

Eksiler
  • Çok hafif de olsa sert yazımlarda ortaya çıkan çınlama sesi
  • Alt kasanın plastik olması
  • Bataryanın kapasite karmaşası

Ürünün satış fiyatı 3000-3500 TL bandında. Bu fiyat aralığında eğer bataryası 8000 mAh olsa çok daha rahat önerebileceğim bir ürün olabilirdi. Bunun haricinde üründe birçok Custom klavyeden farklı olarak kendine has bir yazım hissiyatı var ses profili var diyebilirim. Düşünen arkadaşlara önerebilirim.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Son düzenleme:

Bu arada biraz alakasız olacak ama benim aldığım mekanik klavyede ilk birkaç günde çınlama ve yay sesi geliyordu fakat kullandıkça zamanla ortadan kalktı. Belki bu klavyede de öyle bir durum vardır.

Ellerinize sağlık uğraşınız için güzel inceleme olmuş.

Bu arada biraz alakasız olacak ama benim aldığım mekanik klavyede ilk birkaç günde çınlama ve yay sesi geliyordu fakat kullandıkça zamanla ortadan kalktı. Belki bu klavyede de öyle bir durum vardır.
Aslında benim kullanım sürem de bu klavye özelinde çok kısa olmadı, ses zaten çok rahatsız edici olmadığından alışmış da olabilirim ancak yine de duymaya devam ettiğimi söyleyebilirim. Tabi katkınız için teşekkür ederim.

Ellerinize sağlık uğraşınız için güzel inceleme olmuş.
Beğenmenize çok secindim, değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…