MEB ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde yapılan değişiklikler yayınlandı

Evet, yapılan değişiklikler resmî Gazete'de yayınlandı.

Burada haberini yapana denk gelmedim ya da konusunu görmedim, açan varsa kızmasın olur mu? 👉👈

ilk olarak en çok merak edilen açık liseye bakalım:

Yönetmeliğe göre milli sporcular, kaynaştırma öğrencileri, koruma kanunu kapsamındaki öğrenciler, şehit ve gazi çocukları, bakanlıkça mazereti uygun görülenler ile yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler gibi istisnalar dışında açık liseye nakil ve geçişler yapılamayacak.

Bakanlıkça mazareti uygun görülenler kısmı biraz şüphe uyandırıcı. 🤔

ikinci olacaksa şu madde göze çarpıyor:

“(1) ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunmak kaydıyla doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden; yılsonu başarı puanı en az 50 olanlar, bulunduğu sınıfta başarısız oldukları en fazla 3 dersten sorumlu olarak sınıflarını geçer. Ancak alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrar eder. Nakil ve geçişler nedeniyle ortaya çıkan sorumlu dersler bu sayıya dâhil edilmez.”

Yani artık doğrudan sınıfı geçemedim yine de ortalamam 50 ve istediğim kadar dersten kalsam da geçerim muhabbeti olmayacak gibi görünüyor. En fazla bir dersten kalarak doğrudan aksi halde de en fazla 3 dersten kalıp sorumlu geçme hakkı tanınıyor. Alt sınıflardan da sorumluluk geliyor ve 6'nın üstüne tamamlanıyorsa sınıf tekrarına kalıyor öğrenci.

Ancak MEB sayfasında belirtilene göre bu uygulama bu eğitim-öğretim yılında başlayacak ve kademeli olarak uygulanacak. Yani şimdilik yalnızca 9. sınıfları ve bir ihtimal de hazırlık sınıflarını kapsıyor.

son olarak da devamsızlık konusuna bakalım:

Devamsızlıkların takibi ve engellenmesi için "önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu" kurulmuş.

Art arda 2 gün devamsızlık yapan öğrencinin velisine haber verilecek ve okula davet edilip özür belgesi varsa istenecek.

Devamsızlığı özürsüz 10'u, toplam 30'u aşan öğrenciler çok başarılı olsa da başarısız sayılacak ve velisine haber gidecek.

Birinci derece yakınını kaydeden öğrencilereyse yine özürsüz gün sayısı 10 olacak şekilde 40 güne kadar izin verilecek.

Kurulan komisyon öğrencinin sınıfta kalacağından şüpheliyse devamsızlığın 5. gününde veliyle beraber devamsızlık etkenlerinin nasıl ortadan kaldırılabileceğini konuşacak.

"Özürsüz olarak yapılan her bir devamsızlık günü, haftalık ders çizelgesinde belirtilen sosyal sorumluluk çalışmaları için öngörülen süreye bir saat olarak ayrıca eklenecek."

Bu kısımda anladığım kadarıyla devamsızlıklara karşılık olarak belli çalışmalarda öğrencilerin katılımı zorunlu tutulacak ve fazladan 1 saat eklenecek her güne karşılık. 🤔

Yatarak tedavi gören öğrenciler konusundaysa 60 günlük devamsızlık hakkı tanındı.

Daha fazla değişiklik elbette var ancak ben sadece benim için göze hoş gelenleri koymak istedim. Yanlış yorumlama vb. hatalar görürseniz düzeltebilirsiniz. 🥰

İlgilenenler için:



Hocam merhaba ben şu an 10.sınıfım ve matematik kimya İngilizce ve coğrafyadan kalacak gibiyim baraj dersi geçtim ve ortalamam 50 üstünde sınıfı geçer miyim?
 
Hocam merhaba ben şu an 10.sınıfım ve matematik kimya İngilizce ve coğrafyadan kalacak gibiyim baraj dersi geçtim ve ortalamam 50 üstünde sınıfı geçer miyim?
Bu 50 üstü ortalamaya rağmen en fazla 3 dersten kalma olayı bir değişiklik olmadıysa şu anlık 9'ları etkiliyor. Sana bir şey olmaz gibi ancak yine de çalışmanı tavsiye ederim bu 4 derse. 🥲
 
Bu 50 üstü ortalamaya rağmen en fazla 3 dersten kalma olayı bir değişiklik olmadıysa şu anlık 9'ları etkiliyor. Sana bir şey olmaz gibi ancak yine de çalışmanı tavsiye ederim bu 4 derse. 🥲

Çok teşekkür ederim hocam bir de bir sorum daha olacak geçen sene mat kimya biyolojiden kalmıştım sınıfı doğrudan geçtim sorumluluğa kalmadan bu 3 ders alt sınıflardan gelen 6 dersin içinde oluyor mu?
 
Çok teşekkür ederim.



Hocam peki bu 9.sınıflarda 4 dersten kalırsan sınıf tekrarı 10.sınıflar için geçerlimi yoksa bize eski sistem devammı rahatsızlık verdiysem kusura bakmayın.
Hayır. 9. sınıflardan başlayıp basamaklı olarak devam edecek o sistem yani şu an 10 11 ve 12 olanları etkilemeyecek.
 

Geri
Yukarı