Memory Management ve Page Fault In Nonpaged Area hatası

İşletim sistemi
Windows 10

LxAnder191

Decapat
Daha fazla  
RAM
XPG 3200 MHz 8x2 RAM
SSD veya HDD modeli
Adata 710 Legend 1TB
Ekran kartı
RTX 3060
Anakart
ASUS Prime B450 mk II
İşlemci
Ryzen 5 5600
Selamlar, temmuz ağustos aylarından bu yana mavi ekran hataları alıyorum. Bir ara minidumplarla, MemTest86'larla vb. bayağı test ettim; RAM'ler sorun göstermedi. Bu aralar ve dün "Memory Management"tan dolayı ve "PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA" vererek çöküyor. Dün Windows bellek tanılama ile yaptığımda bellek sorunları bulundu dedi. Sonra kasayı açıp tek tek denediğimde RAM'lerin B1 slotunda RAM1'in hatalı gözüktüğünü gördüm hem de biraz zor kilitleniyor. A1 slotunda RAM1 normaldi, "Sanırım slot bozuk." dedim fakat ondan sonra RAM2'yi A1'e taktım normal gösterdi, B1'e taktım orada da normal gösterdi. RAM2 için B1 slotunda takılı iken MemTest86 çalıştırdım, bir sorun bulamadı. Sonrasında ise iki belleği takıp bellekleri 2133 MHz'ye ve voltu 1.25'e çekip Windows bellek tanılama yaptım, orada da sorun göstermedi. Ben de oyunlarda denedim, bir sorun yoktu; bunlar dün yaptıklarımdı. Bugün tekrar bilgisayarı kapattım, "MEMORY_MANAGEMENT" hatası verdi ve iki bellek de takılı iken şu an MemTest86'yı başlattım, 10 dk. oldu, bir hata bulamadı. Şu anlık bilgisayarda Memtest çalıştığı için minidumpu atamıyorum, konuyu açtıktan bir süre sonra atabilirim. Dün gün içinde bellekleri çıkartıp içeride toz kontrolü vb. de yaptım zorlama olmadan ve SSD'yi de çıkartıp taktım. Sorun ne anlayamıyorum, kaç aydır geçti sanıyorum geliyor, yardımlarınızı bekliyorum.

Beta BIOS ve ekran kartı sürücüsündeki o kasma mevzusu sistemin genel kararlığını doğrudan etkilen unsurlar.
Beta BIOS meselesi; ASUS anakartlarda beta sürümler genellikle yeni donanım desteği veya kritik açıklar için yayınlanır ama bazen bellek zamanlamalarında XMP/DOCP ufak tefek kararsızlıklara neden olabilir? Eğer şu an 3000MHz / 1.35v ayarlarında sistemin birkaç gün boytunca mavi ekran vermeden çalışırsa, BIOS sürümüne hiç dokunma çalışıyorsa kurcalama kuralı burada geçerli :)
Ama yine hata alırsan tabii ki bir önceki tam sürüm stable BIOS'a dönmeyi düşünebiliriz.
Ekran kartı sürücüsü 560.xx: Boşta bile kasma yapması sürücünün sistemdeki diğer bileşenlerle muhtemelen yine o beta BIOS veya Windows'un bir sürümüyle çakışıyor. 560.xx serisi stabilse orada kalman en doğrusu. NVIDIA bazen yeni sürücelerde performansı arttırırken bazı eski mimarilerde veya spesifik anakartlarda bu tarz buglara yol açabiliyor.
Güncelleme tavsiyesine gelelim, eğer bir gün sürücü güncellemek istersen, mevcut sürücxü DDU ile güvenli modda tamamen kazıyıp öyle yeni sürümü kurmanı öneririm. Üst üste kurulan sürücüler o boşta kasma sorunu tetikliyor maaleseef.

Hocam şu an bilgisayarda 10dk gibi bir süre boyunca League of Legends'te antrenman modunda bıraktım toplam 1 saat sonunda oyunu kapatıp tekrar açmak istediğimde 0x000142 gibi bir hata verdi çözümünü uygulayan birisi CMD'den DISM.exe /online /cleanup-image /restorehealth kodunu uyguladığını söylüyor onu denedim ve işlemin ortasında yine mavi ekran verdiği gibi aniden de baştan başladı ekrandaki kodu göremedim fakat minidump burada, aldığım bu hatayı alan insanlar da SSD ya da HDD'de sorun olabileceğini belirtmiş 122025-14250-01.dmp

Hocam şu an bilgisayarda 10dk gibi bir süre boyunca League of Legends'te antrenman modunda bıraktım toplam 1 saat sonunda oyunu kapatıp tekrar açmak istediğimde 0x000142 gibi bir hata verdi çözümünü uygulayan birisi CMD'den DISM.exe /online /cleanup-image /restorehealth kodunu uyguladığını söylüyor onu denedim ve işlemin ortasında yine mavi ekran verdiği gibi aniden de baştan başladı ekrandaki kodu göremedim fakat minidump burada, aldığım bu hatayı alan insanlar da SSD ya da HDD'de sorun olabileceğini belirtmiş 122025-14250-01.dmp
SSD VE RAM arasındaki iletişim kopmuş DISM yaparken sistemin mavi ekran vermesi windowsun ssd üzerindeki bozuk sektörlere bad sectors çarptığını ve okuma/yazma yapamadığını kesinleştiriyor
BIOS a girin ramleri şimdilik XMP kapatarak 2133 veya 2666MHz de çalıştırın hocam Voltajı yine 1.35 V da sabit tutmaya çalışın ama hızı düşür. bu şekilde DISM ve chkdsk tamamlanırsa sorun RAM in frekanstaki kararsızlığıdır
SSD Firmware şart, Dump dosyasında NVM e sürüclerinin hata anında kilitlendiği görülüyor hocam, ADATA Legend 710 SSD niz için mutlaka bir firmware güncellemesi kontrol edin.
bir de temiz kurulum (format): çünkü dosya sistemi o kadar bozulmuş ki windows artık kendini tamir edemiyor Önemli verilerini yedekle ve ssdyi tamamen sıfırlayarak partitionları silerek temiz bir windows kurmanı öneririm. Eğer format sırasında da hata alırsan O ssd maalesef yolun sonuna gelmiştir.

SSD VE RAM arasındaki iletişim kopmuş DISM yaparken sistemin mavi ekran vermesi windowsun ssd üzerindeki bozuk sektörlere bad sectors çarptığını ve okuma/yazma yapamadığını kesinleştiriyor
BIOS a girin ramleri şimdilik XMP kapatarak 2133 veya 2666MHz de çalıştırın hocam Voltajı yine 1.35 V da sabit tutmaya çalışın ama hızı düşür. bu şekilde DISM ve chkdsk tamamlanırsa sorun RAM in frekanstaki kararsızlığıdır
SSD Firmware şart, Dump dosyasında NVM e sürüclerinin hata anında kilitlendiği görülüyor hocam, ADATA Legend 710 SSD niz için mutlaka bir firmware güncellemesi kontrol edin.
bir de temiz kurulum (format): çünkü dosya sistemi o kadar bozulmuş ki windows artık kendini tamir edemiyor Önemli verilerini yedekle ve ssdyi tamamen sıfırlayarak partitionları silerek temiz bir windows kurmanı öneririm. Eğer format sırasında da hata alırsan O ssd maalesef yolun sonuna gelmiştir.
özetle yani Ram i biraz yavaşlatıp SSD yazılımını güncelleyin hocam. Olmazsa tek çare temiz bir format

SSD ve RAM arasındaki iletişim kopmuş DISM yaparken sistemin mavi ekran vermesi Windows'un SSD üzerindeki bozuk sektörlere bad sectors çarptığını ve okuma/yazma yapamadığını kesinleştiriyor.
BIOS'a girin RAM'leri şimdilik XMP kapatarak 2133 veya 2666MHz de çalıştırın hocam voltajı yine 1.35 v da sabit tutmaya çalışın ama hızı düşür. Bu şekilde DISM ve chkdsk tamamlanırsa sorun RAM'in frekanstaki kararsızlığıdır.
SSD Firmware şart, dump dosyasında nvm e sürüclerinin hata anında kilitlendiği görülüyor hocam, Adata Legend 710 SSD niz için mutlaka bir Firmware güncellemesi kontrol edin.
Bir de temiz kurulum (format): Çünkü dosya sistemi o kadar bozulmuş ki Windows artık kendini tamir edemiyor önemli verilerini yedekle ve SSD'yi tamamen sıfırlayarak Partition'ları silerek temiz bir Windows kurmanı öneririm. Eğer format sırasında da hata alırsan o SSD maalesef yolun sonuna gelmiştir.

Özetle yani RAM'i biraz yavaşlatıp SSD yazılımını güncelleyin hocam. Olmazsa tek çare temiz bir format.

Çökmeden sonra hiçbir şey değiştirmeden tekrar bilgisayarı açıp devam ettirdiğimde DISM tamamlandı hocam şu an yine de ayarları değiştireyim mi? Adata uygulamasını yükleyip Firmware'ye baktığımda da en son sürüm yüklü diyor hocam. Formatı da 20 gün kadar önce USB'den çalıştırarak kurdum ama şu an bir bozukluk mu var.

Çökmeden sonra hiçbir şey değiştirmeden tekrar bilgisayarı açıp devam ettirdiğimde DISM tamamlandı hocam şu an yine de ayarları değiştireyim mi? Adata uygulamasını yükleyip Firmware'ye baktığımda da en son sürüm yüklü diyor hocam. Formatı da 20 gün kadar önce USB'den çalıştırarak kurdum ama şu an bir bozukluk mu var.
Şimdi hocam, Sistemi bir süre 2666MHz gibi daha düşük frekansta ama yine 1.35V da gözlemleyin bu bellek kanadındaki şüphemizi elesin.
SSD takibinde, firmware güncel olsa da Adata Toolbox üzerinden sıcaklıkları kontrol et
formatta 20 gün önce kurmuş olsanız da mavi ekranlar dosya sistemini yaralayabiliyor
özet olarak RAM hızını düşürerek sistemi bir süre gözlemlememiz lazım

Şimdi hocam, Sistemi bir süre 2666MHz gibi daha düşük frekansta ama yine 1.35V da gözlemleyin bu bellek kanadındaki şüphemizi elesin.
SSD takibinde, firmware güncel olsa da Adata Toolbox üzerinden sıcaklıkları kontrol et
formatta 20 gün önce kurmuş olsanız da mavi ekranlar dosya sistemini yaralayabiliyor
özet olarak RAM hızını düşürerek sistemi bir süre gözlemlememiz lazım
Tamamdır şimdi 2666Mhzye düşürüp bakıyorum ve sıcaklıkları kontrol ediyorum çökme olur ise dump paylaşacağım hocam.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı