Meslek lisesi mi yoksa Anadolu mu?

Bir meslek liseli olarak meslek lisesinin avantajlarını ve dezavantajlarından bahsedeyim.
Avantajları:
  • Meslek öğrenirsin. Derslerin kötü olup da üniversite okuyamasan bile elinde bir mesleğin olur. Mesleğinde iyiysen iş hayatın da açılır.
  • Staj için gittiğin iş yerinde sevilirsen, okul hayatından sonra çalışacağın yeri de garantilemiş olursun.
  • Dersler, anadolu'ya kıyasla kolaydır. Bu dersi sevmeyen ve üniversite okumak istemeyen birisi için avantaj.
Dezavantajları:
  • Bazı okullarda çok fazla keko olabiliyor. Bazılarında ise anadolu okullarında olduğu kadar. Bu insanlar ortama rahatsız vermekten başka bir işe yaramazlar. Kendilerine "he" deyip geçin.
  • 250 gram için ortalıkta hava atan, dişileri etkilemeye çalışan çok insan göreceksiniz. Siniriniz bozulabilir.
  • Tuvaletlerde çok fazla sigara içiliyor.
Aklına takılan bir soru varsa, sorabilirsin.

Ben şu anda meslek lisesinde 11. sınıfı okuyorum. Meslek liselerindeki sistem artık değişti. Ve bu sistemin değiştiğini sanırım kimse bilmiyor. 2023 eğitim öğretim yılından itibaren akademik destek programı adı altında bir program uygulamaya başlanacak.
Ben LGS'den sonra lise tercih seçimi yaparken bize bundan bahsetmişlerdi. İyi bir Anadolu lisesine gidebiliyordum ancak bu programdan bahsettiler. Bize o zamanlar çok az bilgi vermişlerdi. Çünkü ilk kez biz bu programda eğitim alacaktık. Demişlerdi ki 12. sınıfta tamamen üniversiteye hazırlık olacak. Bu dediğim akademik destek programı hakkında detaylar da daha yeni elimize ulaştı.

Meslek lisesine gideceksen iki tercih sunuluyor. Biri AMP diğeri de atp.
Burada AMP öğrencileri meslek öğrenmek için çabalıyorlar.
Atp öğrencileri ise üniversite kazanmak için çabalıyorlar. Eskiden atp bölümünü seçen yani üniversiteye hazırlanmak isteyen öğrenciler 12. sınıfta da meslek dersleri ve staj görüyordu. Yani sen hem üniversiteye gideceksin hem de haftada 17 saat meslek göreceksin. Üniversite kazanmak için mezuna kalmaları ya da aşırı fazla çalışmaları gerekiyordu.
Yeni sistemde 12. sınıfta meslek dersi görülmeyecek ve staj da 11. sınıf yaz tatilinde tamamen bitecek. 12. sınıfta üniversiteye hazılanabilecekler.

Eğer ki üniversiteye gitmek istiyorsan meslek lisesini de tercih edebilirsin. Ancak atp programını tercih etmen gerekiyor. Bizim okulda şu anda 12. sınıflar haftada 17 saat meslek dersi görüyor. 4 saat matematik görüyor. Biyoloji görmüyor. 3 saat de fizik görüyordu diye biliyorum. Onları da seçmeli ders olarak görüyorlar.
Biz ise seneye akademik destek programını göreceğiz. Bu program üniversiteye hazırlama odaklı. İçerisinde 9 saat matematik, 6 saat fizik, 5 saat kimya, 9 saat Türkçe, 4 saat biyoloji var. Felsefe, coğrafya, din, tarih, Türkçe dersleri TYT için olacak.
Biz bu programı deneyecek ilk öğrencileriz. Hayırlısı olsun diyelim. Biraz uzun yazdım. Kısa kesebilirdim ancak bilgilendirme yapmak istedim. Üniversite için mesleğe gitmeyi düşünüyorsan kötü meslek liselerine de gitme. Mesela benim gittiğim lise %8 küsurat ile alıyordu. Atp bölümünde sorunlu öğrenciler yok. Ancak diğer sınıflarda sıkıntılı tipler var. Sınıf arkadaşların lisede önemli. Dersi dinleyebilmek açısından.
Hocam ATP için LGS puanıyla alan meslek liselerine mi gitmek gerek? Çünkü %8 küsürat demişsiniz.

Bir meslek liseli olarak meslek lisesinin avantajlarını ve dezavantajlarından bahsedeyim.
Avantajları:
  • Meslek öğrenirsin. Derslerin kötü olup da üniversite okuyamasan bile elinde bir mesleğin olur. Mesleğinde iyiysen iş hayatın da açılır.
  • Staj için gittiğin iş yerinde sevilirsen, okul hayatından sonra çalışacağın yeri de garantilemiş olursun.
  • Dersler, anadolu'ya kıyasla kolaydır. Bu dersi sevmeyen ve üniversite okumak istemeyen birisi için avantaj.
Dezavantajları:
  • Bazı okullarda çok fazla keko olabiliyor. Bazılarında ise anadolu okullarında olduğu kadar. Bu insanlar ortama rahatsız vermekten başka bir işe yaramazlar. Kendilerine "he" deyip geçin.
  • 250 gram için ortalıkta hava atan, dişileri etkilemeye çalışan çok insan göreceksiniz. Siniriniz bozulabilir.
  • Tuvaletlerde çok fazla sigara içiliyor.
Aklına takılan bir soru varsa, sorabilirsin.
Gerçekten tek sorunum ortam bıçak nedir arkadaş

Meslek lisesine gitmek isterim aslında ortam çok kötü diyorlar bıçak vb.

Çok kötü liselerde evet olur. Ancak benim sınıfım 16 kişi ve herkes normal insan. AMP bölümlerinde sıkıntı çıkma ihtimali yüksek.
Olduğum liseden nakil alıp düşük puanlı bir Anadolu lisesine giden arkadaşlarım var. Çocuk bayağı değişti. İlk gittiği zamanlarda sınıfta bıçaklı çocuklar var diyordu. Belalı tipler diyordu. Şu an kendisi sigara, alkol kullanıyor. Küfür vs. etmiyordu. Etmeye başlamış. Anadolu'ya gideceksen de mesleğe gideceksen de iyi arkadaşlarının olması şart. Seni içine çekiyorlar.

Hocam atp için LGS puanıyla alan meslek liselerine mi gitmek gerek? Çünkü %8 küsurat demişsiniz.

Üniversite istiyorsan ortalama bir Anadolu lisesi yeterli. Meslek lisesi için ise biraz daha yüksek puanlı bir meslek lisesinde üniversiteye hazırlanmanızı tavsiye ederim. Üniversite okuyacaksan atp bölümünü tercih edeceksin. Sınavlı bölüm. Yeni gelen akademik destek programı ile sayısal, sözel, ea ve dil bölümünü tercih edebiliyorsunuz 11. sınıfa geldiğinizde. 10 kişinin tercih etmesi gerekiyor. 10 kişi tercih etmez ise o bölüm açılmıyor.

Adana gibi yerde meslek lisesine gidilir mi bilmiyorum.

Gitmeyin. Orada meslek lisesine gidilmez.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı