Meslek lisesi vs Anadolu lisesi

Benim tek istediğim şu anki gibi bir maddi durumum olsun bir tane egeam olsun bir tane ortalama ev borcum olmasın rahat yasiyim ve oyun filan kodliyim ne bileyim hayalim bu gerçekçi bir hayal.

Sen gir mesleğe bilişimden devam et bilgisayar proglamada kendini geliştir ders çalışarak değil pratikle geliştirilecek bir meslek.

Meslek lisesinden elektrik-elektronik mezunu olarak söyleyeyim. Bu bölümden bölüme fark eder mi bilemem fakat hemen işinin başına geçebilme gibi bir avantajın oluyor. Ek olarak üniversite sınavında okuduğun bölüm üzerinden ilerlersen sana ek puan veriyorlar bu da seni bayağı önlere taşıyor sıralamada. Elinde diploman oluyor. Ben iki sene üniversite okuyorum ilerisini düşünmediğim için bu tarz bir sistem de. Üniversite düşünmüyor ya da az da olsun 2 sene okurum dersen meslek gitmeni tavsiye ederim şahsen. Tek sıkıntı yanı ortamı ve okuldan okuluna değişen öğretmen tipleri. Allah'a şükür benim okulumda 4 sene boyunca. Öğrencileri dışında öğretmenleri ile çok samimi oldum hepsi güler yüzlü insanlardı. Üniversite sürecinde çok yardımcı olan hocalar oluyor. Öğrenci konusuna gelirsek ortama ayak uydurman gerekebilir. Ortamı cezaevi avlusunda Volta atan insan artıkları kaynadığı için.

Sen gir mesleğe bilişimden devam et bilgisayar proglamada kendini geliştir ders çalışarak değil pratikle geliştirilecek bir meslek.

Tamamdır hocam ben zaten yeni yeni merak saldım bunlara ben tam başlayacağım sırada monitör kırıldı bir sonraki ayı bekliyorum almaya ondan sonra devam edeceğim yoluma.

Benim tek istediğim şu anki gibi bir maddi durumum olsun bir tane egeam olsun bir tane ortalama ev borcum olmasın rahat yasiyim ve oyun filan kodliyim ne bileyim hayalim bu gerçekçi bir hayal.

Ülke şartlarında bu hayal bile gerçekçi olamıyor ne dersem ben kendi tecrübemi anlatayım sana Anadolu lisesi 3.sınıfım bende sayısal okuyorum 9.sınıf zordur yeni mekan yeni arkadaşlar yeni öğretmenler yeni müfredat derken bayağı bir zorlanıcaksın ama üstesinden gelirsen 10.sınıf bayağı bir rahat saydığım her şeye alıştığın için bayağı chill geçiyor 11.sınıf sayısal seçeceksindir diye düşünüyorum hayallerine baktığımda asıl olay orada kopuyor zaten ciddili anlamda zor fizik olsun biyoloji olsun kimya olsun çalışmadan geçebileceği dersler kesinlikle değil okulda güzelce dinleyip tekrar edip soru çözmen şart oluyor sert bir çalışma istiyor kısaca ben biyolojinin ilk konusunda şok geçirmiştim mesela latince dersi gibiydi.

Meslek lisesinden elektrik-elektronik mezunu olarak söyleyeyim. Bu bölümden bölüme fark eder mi bilemem fakat hemen işinin başına geçebilme gibi bir avantajın oluyor. Ek olarak üniversite sınavında okuduğun bölüm üzerinden ilerlersen sana ek puan veriyorlar bu da seni bayağı önlere taşıyor sıralamada. Elinde diploman oluyor. Ben iki sene üniversite okuyorum ilerisini düşünmediğim için bu tarz bir sistem de. Üniversite düşünmüyor ya da az da olsun 2 sene okurum dersen meslek gitmeni tavsiye ederim şahsen. Tek sıkıntı yanı ortamı ve okuldan okuluna değişen öğretmen tipleri. Allah'a şükür benim okulumda 4 sene boyunca. Öğrencileri dışında öğretmenleri ile çok samimi oldum hepsi güler yüzlü insanlardı. Üniversite sürecinde çok yardımcı olan hocalar oluyor. Öğrenci konusuna gelirsek ortama ayak uydurman gerekebilir. Ortamı cezaevi avlusunda Volta atan insan artıkları kaynadığı için.
Bence yerden yere değişir ama değişik bir ortam varmış:D

Merhaba ben şu an 8. sınıfım LGS'ye bu sene gireceğim. Neyse sadede geleyim. Sizce meslek lisesi mi okumalıyım? Meslek okursam bilişim düşünüyorum çünkü bu alana ilgim var, C# temel ve Blueprint biliyorum iyi bir düzeyde. %15'e filan girerim LGS'de diye düşünüyorum. Sizce Anadolu lisesini meslek lisesini mi tercih etmeliyim? İyi Sosyaller.
Dostum öncelikle çoğunluğa göre konuşacağım, az buz Tyt-Ayt çalışırım diyorsan Anadoluya git. İnsanlar 9-10-11. sınıflarda yatıyor (yeni müfredat bir tık zor) 12 de normal ders çalışıp güzel bölümlere gidiyor. Meslek lisesi adamı yıpratır.

Çok bulaşmanı tavsiye etmeyeceğim kişiler kaynıyor. Ses etsen çıkışa korkudan 10 kişi eli ayağı tutmayan kişiler ahkam kesiyor diyeyim. 😂 sağlam sınıfa denk gelirsen çok güzel vakit geçer 4 sene de.

Değişik ortammis ama bizim okulda daha bu hafta bizim sınıftan biri dayak yedi oda bütün okulun tanıdığı birini çağırdı onlar geldi 30 kişi filan 1 adamı sıkıştırıp kafasina tarakli kelebekle vurmuslar o kişinin kafasına 3 dikiş filan atmışlar değişik ortam bir de o taraklı kelebekle vuran çocuk beni çıkışa çağırmıştı Allah'tan arka kapıdan gitmiştim o gün.

Peki soracağım soru biraz tutarsız ama eğer sektörde iyisen ne kadar para aralığında maaşınız var?
Soruya tam cevap veremem fakat şöyle diyeyim şuan büyük bir özel sektörde IT alanında stajyerim, buranın bilgi işlem sorumlusu adam (tam olarak meslek ismi sistem destek uzmanı olarak geçiyor). 2020 yılında liseden mezun olmuş Bilişim/Ağ sistemleri alanından. 2021 den beri burada ve aldığı para mesai yapmazsa aylık 36-37bin arası. Çalışma şartları çok rahat bizzat kendim biliyorum kendi odan var kapat kapını dünyadan bağımsızsın, iş çıkmazsa tüm gün yatış. Belirli başlı günlük sabit işler var onları hallet sonrasında iş çıkmazsa ofiste film izle. Çalışma saatleri hafta içi 08:00-18:00, cumartesi 09:00-14:00 pazar tatil. Resmi tatiller tatil. Asgari ücretin 23 bin TL olduğu ülkede bu kadar üniversite mezununun işsiz olduğu yerde lise mezunu olarak bu paraya bu şartlarda çalışmak çok büyük lüks. Fakat şunu demeliyim kendini geliştirmezsen bir hiçsin. Bu adama ne sorarsam sorayım adam Network alanında kendini aşmış her alanda bilgiye sahip ileri düzeyde bir adam. Çoğu Bilgisayar mühendisi mezunundan daha bilgili olduğunu iddia bile ederim. İşin özeti kendini geliştirmelisin.

Vallahi benim Anadolu'ya girerken de bir üniversite hayalim yoktu orada arkadaşlarım var ve evime yakın diye gittim. Şu an mezun oldum ve elimde boş bir diploma kâğıdı dışında bir şey yok meslek lisesine girseydim şu an elimde bir mesleğim bildiğim bir iş olurdu enazından.
Dostum seni anlıyorum ama bu 4 yıllık sürecin ilk 3 yılı yatıp son yılı çalışıp üniversite giden ve iş sahibi olan çok. Son yılı da yatarak geçirirsen bu sonuç normal, sen yattın mı bilmiyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı