İddia METAL GEAR SOLID: SNAKE EATER'da Türkçe dil desteği olmayacak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
25 dolar para yapıyor. 70 80 dolar pahalı ona katılırım da 25 dolara da oyun satmaları mantıksız olur. Yani tabii 25 30 dolar olan oyunlar var ama 50 60 dolar olan oyunlar da çok şaşırtıcı değil maliyetler fazla prodüksiyon arttı. Bu kalite arttı demek değil ama maliyet arttı demek maalesef.

Oyun fiyatlarında eskisi gibi 20-30-40 dolardan satılması kanatindeyim, 70-80 dolar bunlar uçuk fiyatlar hocam.

Şu an insanların oyun fiyatlarından yakınması normal olabilir evet, ancak dediğim gibi oyunlar 300 lirayken de yapıyorlardı bunu ve oyunlar 300 lirayken olması gereken fiyatlandırma aslında 1.000₺ idi. Steam'in oyunları çeyreği fiyatına sattığı dönemlerde bile "bir oyuna şu kadar verilmez abi" dedi bizim milletimiz. Sen bu millete ne satmaya çalışıyorsun ki..
Herkes böyle olmasa da böyle olan da bir kitle var yalan yok. Geçen bir konuda Tlou 2'ye 1k verilmez diyenler vardı. Bu tarz yorumları yapanların dışarıdaki fiyatlardan haberleri yok bence. Yemek yesen 200 250 TL para tutuyor zaten 4 öğün yemek parasına sana uzun iyi bir deneyim sunuyor o oyun. Bırak 1k'yı 2k olsa yine parasına değer bir oyun. Ha paran yoktur almazsın ona kimse birşey demez ama değmez demek ayrı pahalı demek ayrı.

Oyun fiyatlarında eskisi gibi 20-30-40 dolardan satılması kanatindeyim, 70-80 dolar bunlar uçuk fiyatlar hocam.
Bence de. Birde milletin firmaları şöyle gaza getirmeleri yok mu. GTA 6 mesela adamlar ağızlarını açmadı ama oyunu şuan 100 110 dolar yapsalar satar. Kitle öyle gözünde büyüttü ki bu paraları vermeye dünden razılar başka firma yapsa Sony bile Tlou 3 yapıp o paraya satsa kıyamet kopar. Bence standart 50 60 dolar olmalı o da oyuna göre. Kalkıp da Ubi'nin dandik oyunlarına 70 dolar verilmez mesela. En üst fiyat da 70'i geçmemeli 80 90 dolar artık çok abartı o paraya gamepad alınıyor be.

Herkes böyle olmasa da böyle olan da bir kitle var yalan yok. Geçen bir konuda Tlou 2'ye 1k verilmez diyenler vardı. Bu tarz yorumları yapanların dışarıdaki fiyatlardan haberleri yok bence. Yemek yesen 200 250 TL para tutuyor zaten 4 öğün yemek parasına sana uzun iyi bir deneyim sunuyor o oyun. Bırak 1k'yı 2k olsa yine parasına değer bir oyun. Ha paran yoktur almazsın ona kimse birşey demez ama değmez demek ayrı pahalı demek ayrı.
Ben bu forumda "RDR2'ye 96₺ verilir mi?" başlıklı konu gördüm ya daha ötesi yok bence.

"Türkler oyuna para vermezmiş, o yüzden Death Stranding 2'de Türkçe dil desteği yokmuş." Öncelikle şu "Türkler oyuna para vermez" ezberini bırakın artık. 2024 verilerine göre Türkiye oyun pazarı 810 milyon dolara ulaştı. Oyuncu sayısı 48 milyonnu geçmiş. Bu ülkede insanlar deli gibi mobil oyun oynuyor, PC ve konsola da ciddi yatırımlar yapılıyor. 490 milyon dolar mobil oyunlardan, kalan büyük kısmı PC ve konsol pazarından geliyor. Üstelik bu büyüme %35 kur artışına rağmen, dolar bazında %40’a yakın olmuş. Hâlâ “para verilmiyor” diyen varsa kusura bakmasın ama gözleri kapalı.
Alın kaynak:
Ekran görüntüsü 2025-06-06 121132.png

Gelelim Death Stranding olayına. İlk oyun çıktığında zaten niş bir türdü: bol yürümeli, yavaş tempolu, herkese hitap etmeyen bir yapım. Türk oyuncu, tıpkı başka ülkelerdeki oyuncular gibi parasını harcarken dikkat ediyor. Oyunun fiyatı yüksekti, çoğu kişi beklemeye aldı. Bu, “kimse satın almadı” anlamına gelmez. Kaldı ki bu, sadece Türkiye'de değil, genel anlamda ilk oyun özel bir kitleye hitap etti. Bu yüzden satışların beklentinin altında kalması sürpriz değil. Ve Kojima Productions gibi bir stüdyo, dil desteği kararını “kim beni sevdi, kim sevmedi” diye vermez. Bu çocukça bir düşünce. Onlar bakar: yerelleştirme maliyeti ne, potansiyel geri dönüş ne, bölgesel ortaklıklar ne durumda, devlet desteği var mı... Ticari karar bu, duygusal değil.
Enisin konu ile alakalı yapmış olduğu video;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ayrıca şunu da unutmamak gerekiyor: Türkiye oyun konusunda boş duran, gelişmelerin gerisinde kalan bir ülke değil. Aksine, dünya çapında başarı elde etmiş şirketlerimiz var. Peak Games ve Dream Games gibi yerli firmalar unicorn seviyesine ulaştı. Mount & Blade gibi bir oyun, sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde kült bir yapım haline geldi. 2024 yılında yerli yapımların Steam ödüllerinde kazandığı başarılar da bu ülkenin oyun alanında neler yapabileceğini açıkça gösteriyor. Aynı yıl içerisinde oyun sektörüne yapılan 120 milyon dolarlık yatırım da bu alandaki potansiyelin ve güvenin göstergesi.

Ekran görüntüsü 2025-06-06 123044.png

Dolayısıyla açık konuşmak gerekirse, Türkiye gerçekten oyunla ilgilenmeyen, oyunlara para vermeyen bir ülke olsaydı, bu başarıların hiçbiri ortaya çıkmazdı. Bu kadar yatırım yapılmaz, bu kadar girişim yeşermezdi. Kojima'nın bir oyuna Türkçe dil desteği eklememesi üzerinden hemen “Türkler suçlu” gibi yüzeysel bir sonuca varmak doğru değil. Ortada çok daha kapsamlı, çok daha stratejik bir karar süreci var.

Ayrıca bir Türk olarak şahsen bu konuda kendim bile para oyunlara para harcayan birisiyim.
Kısacası yazınıza nerden baksak, elinizde patlıyor.
Oyunlara gayet para akıtıyoruz.

Kaynaklar; Mount & Blade II: Bannerlord Reviews
WhatsApp Image 2025-06-06 at 12.37.14.jpeg

WhatsApp Image 2025-06-06 at 12.37.14 (3).jpeg
WhatsApp Image 2025-06-06 at 12.37.14 (2).jpeg
WhatsApp Image 2025-06-06 at 12.37.14 (1).jpeg
WhatsApp Image 2025-06-06 at 12.37.13.jpeg
WhatsApp Image 2025-06-06 at 12.37.13 (1).jpeg

Son 1 yıllık oyun harcamam.
WhatsApp Image 2025-06-06 at 12.51.16ss.jpeg

Son düzenleme:
Rusça dünya üzerinde 260 milyon kullanıcısı olduğu için ekleniyor oyunlara, Türkçe ise dünya üzerinde sadece 90 milyon kişi tarafından kullanıldığı için eklenmiyor.

Türkçeyi konuşanlar sadece biz Türkiye de ki Türklerden ibaret değil, Azerbaycan-İran da 50 milyon Azerbaycan'lı Suriye Irak gibi bölgeler de 6-8 milyon Türkmen mevcut. Avrupa Amerika da yaşayan 8-10 milyondan fazla Türk var. Kaldı ki Uygur'u Kazak ı Kırgız ı var daha.

Türkçeyi konuşanlar sadece biz Türkiye de ki Türklerden ibaret değil, Azerbaycan-İran da 50 milyon Azerbaycan'lı Suriye Irak gibi bölgeler de 6-8 milyon Türkmen mevcut. Avrupa Amerika da yaşayan 8-10 milyondan fazla Türk var. Kaldı ki Uygur'u Kazak ı Kırgız ı var daha.
90 milyon kişi dedim zaten, Türkiye nüfusu 85 milyon. Senin saydıkların ise geri kalan 5 milyonu oluşturuyor. Yanlış bir enformasyon yok yazdıklarımda. Daha spesifik olmak gerekirse, 88 milyon kişi konuşuyor Türkçeyi. Ben biraz fazla bile söyledim.

90 milyon kişi dedim zaten, Türkiye nüfusu 85 milyon. Senin saydıkların ise geri kalan 5 milyonu oluşturuyor. Yanlış bir enformasyon yok yazdıklarımda. Daha spesifik olmak gerekirse, 88 milyon kişi konuşuyor Türkçeyi. Ben biraz fazla bile söyledim.

Azerbaycan ve İran da ki 50 milyon Türk ü nereye sıkıştırdın cidden merak ediyorum? Ayrıca balkanlarda Avrupa da ve Amerika da ki Türk nüfusu da 10'a yakın. Ki o da resmi rakam. Bütün lehçe ve ağızlarla beraber rakam 200 milyona yakındır.
Tekrar Türkçe sadece Anadolu da konuşulan bir dil değil.

Son düzenleme:
Azerbaycan ve İran da ki 50 milyon Türk ü nereye sıkıştırdım cidden merak ediyorum? Ayrıca balkanlarda Avrupa da ve Amerika da ki Türk nüfusu da 10'a yakın. Ki o da resmi rakam. Bütün lehçe ve ağızlarla beraber rakam 200 milyona yakındır.
Tekrar Türkçe sadece Anadolu da konuşulan bir dil değil.
Türkler oyuna para vermiyor kardeşim, ondan gelmiyor. (!)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı