Metaverse tutacak mı?

Ekşi'de bunun tartışması uzunca yapılmış. Tutacağını ve tutmayacağını savunanlar ikiye ayrılmış. Bence "Konya Uzay Üssü" (!) açılana kadar Türkiye'de tutması zor gibi duruyor.
 
Sanal gözlüklerle bir MMORPG oyunu yaparlarsa Metin2 veya Knight Online tarzı tutacağına eminim bir RPG delisi olarak.
 
Hocam metaverse iyi güzelde şu an metaverseyi yapacak bir teknoloji yok. Online oyuna metaverse diyorlar. Oyun yapacaksın karakteri insan yapacaksın al sana metaverse, böyle bir şey değil metaverse.
Daha kat etmesi gereken çok yol var. Şuan için bence çöplükten başka bir şey değil. Ama 20-30 yıla aşırı popüler olacağını düşünüyorum.
 
Bana çok garip geliyor bu konser olayı. Belki konserde karakteri hareket ettiren sanatçının kendisi bile değil. Çok işi olduğundan menajeri hareket ediyor belki de. Arkadan da önceden kaydedilmiş bir müzik dosyasını açsalar "Konser yaptık." diye kekelemeleri çok normal bir hal alır. Ben Türk halkının bu olaya alışacağını hiç düşünmüyorum.

Ben sana katılıyorum bayağı şişiriliyor.
 
Bana çok garip geliyor bu konser olayı. Belki konserde karakteri hareket ettiren sanatçının kendisi bile değil. Çok işi olduğundan menajeri hareket ediyor belki de. Arkadan da önceden kaydedilmiş bir müzik dosyasını açsalar "Konser yaptık." diye kekelemeleri çok normal bir hal alır. Ben Türk halkının bu olaya alışacağını hiç düşünmüyorum.
Konser bir ara Zombi Rock muydu neydi öyle bir oyunda da vardı, Fortnite'de de oldu. Çok garip bir olay değil bence de.
 
Belki. Ama şimdi değil. Daha VR gözlükler sadece Türkiyede değil tüm dünyada ortalamaya göre pahalıyken Metaverse için gereken altyapıyı tüm kesimler için ekonomik yapmak uzun sürecektir. İlk önce toplumun belli kesimlerinde kullanılacak ve hatalar ile dolu olacaktır. Daha sonra gerekli cihazların yan sanayi çeşitleri çıkmaya başlayacaktır. Daha sonra insanlar kendi yazılımlarını yazacak ya da Habbo otel gibi kendi odalarını açabilecek ya da ortak alanlarda etkileşime girebileceklerdir. Habbo otel notunu özellikle düşmek istiyorum.
Daha YouTube gibi medya siteleri, sosyal medya siteleri yaygınlaşacaktır. Daha sonra Amazon gibi siteler yaygınlaşacaktır. Konser, miting gibi aktiviteler önce deneysel olarak kullanılacak daha sonra ara verilecektir çünkü aynı anda 2 milyon kullanıcının Alan Walker konserinde olduğunu düşünün en ufak bir kasma, drop olmaması lazım. Onun için de daha çok yolu var.
 
Bana metaverse biraz fazla abartılıyormuş gibi geliyor. Çağımın insanı zaten yeterince üşengeç. Gidip oturduğu yerden bir arkadaşıyla konuşmak yerine bunu yapmak için neden evinde yer açtıktan sonra ayağa kalkıp o ağır ve anlamsız gözlüklerle beraber gerçekdışı bir kafeye gidip arkadaşıyla konuşsun? İçtiği kahveden, çaydan hiçbir tat alamayacak ve arkadaşıyla yapabileceği aktiviteler sınırlanmış olacak. Kim kanlı canlı sinemada film izlemek, hadi onu da geçtim evde televizyondan film izlemek yerine o koca gözlüklerle sanal bir sinemada film izlemek ister? İzlenecek film de 4-5 filmden öteye geçemez bana göre. Üstüne tüm bunlara katlanırken şirketlerin reklamını daha da fazla gösterecekler. Kim bir anda gözünün önüne çıkan 5-10 saniye atlanamayan reklamları seyretmek ister? Ya da başını nereye çevirsen göze batan reklam tabelalarını? Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Biraz daha gelişirse eminimki youtube,instagram gibi hayatımızin bir parçası olacak. Festivaller,konserler, arkadaşlarla takılmak, ticaret,yatırım gibi birçok şey metaverse de bulunmakta. 10 yıl sonra ne kadar gelişeceğini sen düşün.
 

Geri
Yukarı