Mezuna kalan birisi için evden çalışmak mı dershaneye gitmek mi?

Abdullah_2559

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba YKS'de 71-20 TYT-AYT ile bitirdim bu seneyi. Kötü geldi sonuç beklediğimden. Sınavdan önceki hafta çap gibi zor bir yayından 78-34 TYT-AYT yapmıştım sınavda beklediğim gibi gelmedi. Tekrar hazırlanacağım TYT'de temel sıkıntım yok soru pek çözmediğim için zaman yetiştiremiyorum konu eksiğim yok geometri harici. AYT'de ise fiziğim bayağı iyi mat düşük-orta arası, kimya bayağı kötü durumum böyle.

Dershaneye gidersem:
+Yüz yüze ders ve bire bir etüt imkanı.
+Kütüphanesi var gerektiği kullanabilirim (pek sanmıyorum gerek olacağını).
+ Direkt konuşabileceğim bir koç.

- Bayağı masraflı olacak.
-TYT'de eksiğim yok neredeyse ama en baştan yarı yıl tarihine kadar TYT göreceğim bu da bayağı bir zaman kaybı olacağını düşünüyorum.
-Bireysel değil de dershanenin plana göre ilerleyeceğim.
-Günde 2 saatten fazla yol gideceğim gidiş geliş bu da insanı cidden yoruyor.

Evden çalışırsam:
+TYT'de vakit kaybetmeyeceğim AYT odaklanma şansım ve zamanım çok.
+Dershane masrafı olmayacak (belki yapamazsam kimyadan özel ders alabilirim).
+ Yol gidip gelme derdim yok bu da bana 2-3 saatlik zaman kazandırır.

-Evde tek kalacağım bir süre sonra sosyallik sorunu yaşar mıyım bilmiyorum.
-Dershanedeki gibi bire bir hoca ile temas yok YouTube ve benzeri platformlarda.
-Birebir etüt yok sadece kötü olduğun yerlere birkaç özel ders alabilirim nokta atışı olsun diye.

Kanka kişiden kişiye göre değişir. Sosyal ortamlarda öğrenmeye alışıksan veya insanların bulunduğu mekanlarda daha iyi öğreniyorsan dershaneye git kütüphanede vs. arkadaş yapar çözemediğin soruları hocalara veya öğretmenlere sorarsın. Ben 1 sene dershaneye gittim ama gerçekten neredeyse hiç faydası olmadı benim için. 4 yıllık müfredatı 10 aya falan sığdırmaya çalışıyorlar ona göre düşün yani. (Evde ise sabah 8'de başlayıp dişini sıkabilirsen çok daha iyi yönetirsin zamanı)

Evden çalıştığım sene ise dershanede yaptığım sıralamanın 160k önüne çektim. Ama sosyal olarak biraz kısıtlıydı. Sadece hafta sonları arkadaşlarımla buluştum. Onun dışında rahatlık açısından vs. ev aşırı iyiydi. Üstüne yol için zaman da harcamıyorsun otobüs, dolmuş yolculuğu da çekmiyorsun. Yol paranı da ailenden harçlık olarak alıp hafta sonu deneme çözdükten sonra gezmeye gidiyorsun falan. Sana kalmış tamamen. Öğrenme ve çalışma tarzına bağlı.

Ben YKS 2025 öğrencisiydim. Sıfırdan sınava hazırlanmaya başladım, dershane benim önümde ilerliyordu. Araştırma yaptığımda insanlar genelde dershanenin gereksiz olduğunu vesaire söylüyordu bende bunun gazına gelip dershaneden kaydımı sildirdim. Sildirdiğim sıralar evde 7 - 8 saate kadar ders çalışabiliyordum. Kaydımı sildirdikten sonra çok geçmeden benim ders çalışma sürem azalmaya başladı. Artık canım o kadar sıkılıyordu ki her gün dershaneden kaydımı sildirmenin pişmanlığını yaşıyordum. Böyle bir döngü kasım ayından sınava girene kadar devam etti. En sonunda sınavda sayısal 300 bin yaptım. İstediğim bölüm gelmedi fakat mezuna kalma psikolojisini daha kaldıramayacağımı biliyordum. 2 yıllık MYO tercih ettim şimdi olursa DGS denemeyi düşünüyorum. Sınav işi sadece çalışma değil psikoloji işi aynı zamanda. Psikolojinizin bunu kaldıracağını düşünüyorsanız evden çalışmak daha iyi olabilir fakat gerçekten çok zorlu bir süreç olacak.

Hocam öncelikle dershane olasılığını kafadan elemeni öneririm. Eğer "evden çalışabiliyorum, telefon dikkatimi dağıtmıyor. Yarım saat mola verdiğimde gerçekten yarım saat sonra molamı bitirebiliyorum" diyorsan evden çalışmanı öneririm. Eksik derslerini youtubedan halledebilirsin sıkıntı yaşadığın yerler olursa özel ders alabilirsin. Evde bunaldığın zaman şehrinde halk kütüphanesi varsa ara sıra oraya gidebilirsin.

Ama eğer kendime o kadar hakim olamıyorum, yarım saat diye verdiğim mola 1.5 saat oluyor. Ders çalışırken de sürekli telefona bakasım geliyor diyorsan bir etüt merkezine gitmeni öneririm.

Dershaneyi neden eledim diye soracak olursan şahsen dershaneye de gitmiş biri olarak bir gram verim almadığımı söyleyebilirim. Hocalar umursamaz, kimsenin dersi dinledin mi dinlemedin mi umrunda değil. Dershaneye gitmezsen anca 1 mesaj gelir veline o kadar. Öğrencinin başımda durmak kesinlikle yok. O yüzden önermiyorum.

Merhaba YKS'de 71-20 TYT-AYT ile bitirdim bu seneyi. Kötü geldi sonuç beklediğimden. Sınavdan önceki hafta çap gibi zor bir yayından 78-34 TYT-AYT yapmıştım sınavda beklediğim gibi gelmedi. Tekrar hazırlanacağım TYT'de temel sıkıntım yok soru pek çözmediğim için zaman yetiştiremiyorum konu eksiğim yok geometri harici. AYT'de ise fiziğim bayağı iyi mat düşük-orta arası, kimya bayağı kötü durumum böyle.

Dershaneye gidersem:
+Yüz yüze ders ve bire bir etüt imkanı.
+Kütüphanesi var gerektiği kullanabilirim (pek sanmıyorum gerek olacağını).
+ Direkt konuşabileceğim bir koç.

- Bayağı masraflı olacak.
-TYT'de eksiğim yok neredeyse ama en baştan yarı yıl tarihine kadar TYT göreceğim bu da bayağı bir zaman kaybı olacağını düşünüyorum.
-Bireysel değil de dershanenin plana göre ilerleyeceğim.
-Günde 2 saatten fazla yol gideceğim gidiş geliş bu da insanı cidden yoruyor.

Evden çalışırsam:
+TYT'de vakit kaybetmeyeceğim AYT odaklanma şansım ve zamanım çok.
+Dershane masrafı olmayacak (belki yapamazsam kimyadan özel ders alabilirim).
+ Yol gidip gelme derdim yok bu da bana 2-3 saatlik zaman kazandırır.

-Evde tek kalacağım bir süre sonra sosyallik sorunu yaşar mıyım bilmiyorum.
-Dershanedeki gibi bire bir hoca ile temas yok YouTube ve benzeri platformlarda.
-Birebir etüt yok sadece kötü olduğun yerlere birkaç özel ders alabilirim nokta atışı olsun diye.

En sağlam ve uzun süre çalışabileceğin yer kütüphane

Hocam elbet kişiden kişiye değişir ama ben dershanenin artık elverişli olduğunu düşünmüyorum. Artık dijital ortam neredeyse her insanda var. YouTube'deki görkem şahin, Eyüp boncuk gibi hocaların yerini dershanedeki hiçbir hocanın tutabileceğini sanmıyorum.
Zaten yapamadığın her soru için video çözümler neredeyse her soru bankasında var.

Evde çalışmanın tek eksik yanı sosyallik olabilir. Ders süren artıyor evet başarın da artıyor ama sosyal hayatından ödün veriyorsun birazcık. En başta iyi şekilde devam edebiliyorsun ama bir süre sonra insan farklı birileriyle konuşmak istiyor evden bıkıyor. Mezuna kalan arkadaşların bulunuyorsa bunu kolayca aşabilirsin. Bulunmuyorsa da çözümü bulunur çok sorun değil.

Dershanede açıkçası ben çalışamazdım. Çünkü kişisel ilerlemekten ziyade toplu ilerleme var aynı lise gibi. En azından gördüğüm bir dershanede öyleydi. Öğrencinin kendini yetersiz gördüğü konuda geliştirmesi lazım. Ben evde çalışıp kendi yolunu çizebileceğini düşünüyorum. Dershane gibi bir yere yüksek paralar yatırıp verdikleri garip grup soru bankalarını görmek istemezdim. Zaten yol da gitmen lazım dershane için, 2 saat bir ömür gibi bir şey. Hiçbir şekilde çekilmez. Evden çalışmak ile ilgili sorun olursa sorabilirsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı