Mezuna kalınca aile baskısı olur mu?

Her zaman iş sende bitiyor dostum. Ailen nasıl tepki veriyor bilmiyorum açıkçası ben öyle bir sorun yaşamadım çok şükür. Stres konusunda da evet biraz stres oluyor gerçekten. Hafif geride kalmışlık hissi de yaşanabiliyor ama hiç gerçekten sorun değil bir şekilde hayırlısı oluyor zaten. Ben de çok uzun süre çalışabilen biri değildim ama yine TM'de iyi bir skor yapabildim. 7-8 saat çalışabilen biri asla olamadım. Ancak gerçekten bir şekiled yoluna koyuluyor. Denemelerde iyi olmama rağmen TYT'de batırdım ancak AYT'den kurtardım. Gerçekten yapılabilecek bir şey. Ben epey denemeler üzerinden gittim bana fayda sağladı mesela. Akrabalar laf ediyor vesaire olaibilir ancak akrabalar kim ki laf ediyor zaten. Açık liseye aldırıp dershaneye geçtim ayrıca. Biraz daha rahatlık sağladı bana bu özellikle çalışma ve zaman yaratma konusunda. Zaten dikkati dağınık biriyim ancak ona rağmen bir şekiled yoluna koydurdum. MF'den TM'ye geçiş yaptım mezun senemde yine de edebiyatı vesaire kurtardım. Gerçekten yapılıyor bir şekilde. Mezuna kalmak öcü bir durum değil ya da insanların söylediği kadar kötü bir durum değil. Hatta belli bir yerde iyi bile. Mezuna kaldığında daha veteran bir şekilde girmenin faydalarını da gördüm açıkçası. TM'den o şekilde 13K'ya geldim.

Çok haklısın ama merak ediyorum mezuna kaldığımda nelerle karşılaşıcam ve ne yapmam gerekiyor bunu bilmek istiyorum. Teşekkür ederim cevabın icinn

Peki uzun süre calismaya nasıl alıştın, atıyorum 3 4 saat başladın yavaş yavaş mi arttirdin yoksa başka şekilde mi çalıştın? Çünkü ben mezuna kaldigimda nasıl çalışacağımi da tam olarak bilmiyorum. Dershane konusunda da ailem seneye gönderirmi hiç sanmıyorum.

Uzun uzun çalışmaya hiç alışamadım desem yeridir. Eylül'den şubata kadar olan kısım boyunca çalışmak çok zor geldi ve dershaneden sonra evde Max 2 saat bile çalışmamışımdır. Ama alıştım dedim ya, sınava son 2-3 ay kala sanki robotlaşmış gibi hissettim. Tüm gün dershane, eve de gelince belki 3-4 saat reading + vocab bakıyordum. Hafta sonları 1-2 saat mola verip 2 deneme çözüyordum. Son 1 ay kala dershane her gün 1 deneme yapıyordu, ben de her fırsat bulduğumda 3-5 soru çözecek biçimde 1 deneme daha bitirip kalan zamanlarda vocab+reading bakıyordum. Nisan-Haziran aylarında robot gibi tüm gün çalışmama sebep olan şey taa önceki aylardan beri zorla dershaneye gelip bu sisteme alışmamdan kaynaklandı. Yani özetle, mecbur kalmasam öyle çalışamazdım.

Ne okuyorsun peki

Mühendislik bölümü. İlk sene 220 bin, mezun senesi 75 bin sıralamam vardı. Mesela 1 sene daha uzatsam daha iyi sıralama olur muydu diye kendime soruyorum. Cevabım hayır. Mezun senemde neyi nasıl yaptığımı gayet iyi gördüm. Bendeki kapasite bu kadar. 5 yıl daha mezuna kalsam da ilk 30 bine giremem. Verimli çalıştım evet ama o kadar zeki değilim yani kendimi biliyorum.

Mühendislik bölümü. İlk sene 220 bin, mezun senesi 75 bin sıralamam vardı. Mesela 1 sene daha uzatsam daha iyi sıralama olur muydu diye kendime soruyorum. Cevabım hayır. Mezun senemde neyi nasıl yaptığımı gayet iyi gördüm. Bendeki kapasite bu kadar. 5 yıl daha mezuna kalsam da ilk 30 bine giremem. Verimli çalıştım evet ama o kadar zeki değilim yani kendimi biliyorum.

1 sene çalışmaya göre 75 bin gayet iyi bir sonuç kapasitem yok diyerek işin içinden sıyrılmak kolay.

O 1 senede nasıl düzen kurduğumu, nasıl çalıştığımı bilmediğin için bunu söylemek de kolay.

Dostum mevzu günde 18 saat çalışmak veya günde 3000 bin soru çözmek değil mevzu her şeyi detaylı ve sindirerek bitirmek ve bunun için 1 sene az bir süre zaten 9'dan beri düzenli çalışanların çoğu 12 de çok kasmadan bile derece yapabiliyor sebebi de bu.

• Sınav sonuclarindan sonra aile akraba baskısı vs nasıl oluyor ben özellikle bu süreçten çok çekiniyorum.
  • Mezuna kaldığınızda nasıl çalışmanız gerektiğinizi nasıl ayarliyorsunuz? Program nasıl olusturuyorsunuz?
  • Ben şu anki halimle Max 3 4 saat oturup çalışabiliyorum hani 7 8 saat çalışmak benim için aşırı zor bunu nasıl yapıyorsunuz?
  • En önemlisi o sene psikolojiniz kötü oluyor ve nasıl başa çıkıyorsunuz hani her gün çok disiplinli bir şekilde çalışmak gerekiyor vazgeçmemek adına nasıl motive oluyorsunuz? Yardımcı olursanız çok sevinirim 🌷
1- Aile ve akraba baskısı tamamen sizin aile yapınıza bağlı. Bazı aileler destekçi olur, bazıları umursamaz, bazıları da demediğini bırakmaz.
2- Kişiye göre değişir. Bazı kişiler 1'e1 olarak programa bağlı kalırken bazıları bağımsız çalışır. Genel kaideler vardır tabii. Mesela o gün sözel ders işlediyseniz evde de sayısal çalışın ki zihniniz dengelensin.
3- İrade, istek ve kararlılık. Bir günde olacak bir şey değil ama zamanla kendinizi alıştıracaksınız. Özel bir yöntem yok.
4- Artık herkes mezuna bırakıyor nerdeyse. Aslında çok da üzülecek bir şey yok. Sizinle aynı yolda ilerleyen kişilerle aynı ortamda bulunmak sizi rahatlatıyor. Örneğin dershaneye yazılırsanız hem sosyalleşmiş oluyorsunuz, hem yalnız olmadığınızı anlıyorsunuz hem de disiplin oluyor.

Arkadaşlar 11. sınıftan beri kursa gidiyorum dilciyim, ve sınava iki ay kaldı ama benim çok eksiğim var. Özellikle TYT de ve ben mezuna kalacağım ama kafamda çok soru işareti var.
  • Sınav sonuclarindan sonra aile akraba baskısı vs nasıl oluyor ben özellikle bu süreçten çok çekiniyorum.
  • Mezuna kaldığınızda nasıl çalışmanız gerektiğinizi nasıl ayarliyorsunuz? Program nasıl olusturuyorsunuz?
  • Ben şu anki halimle Max 3 4 saat oturup çalışabiliyorum hani 7 8 saat çalışmak benim için aşırı zor bunu nasıl yapıyorsunuz?
  • En önemlisi o sene psikolojiniz kötü oluyor ve nasıl başa çıkıyorsunuz hani her gün çok disiplinli bir şekilde çalışmak gerekiyor vazgeçmemek adına nasıl motive oluyorsunuz? Yardımcı olursanız çok sevinirim 🌷

Ben şu an 2 mezundayım istesem 1 sene daha mezuna bırakırım bir şey demezler ailenin kafa yapısına göre değişkenlik gösteriyor kimisi 1 kere mezuna kaldı diye demediğini bırakmıyor. Önemli olanda mezuna kalıp bu kadar laf yapıp sene sonunda istediğin hedefe ulaşmak.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı