Rehber Midnight Lizard - İnternet Sitelerini Renklendirin

Eklenti mağazaları içerisinde, birden fazla koyu tema desteği sunan eklentiler bulunmaktadır. Bu eklentilerin birçoğu sadece koyu tema sunmakla beraber, ek olarak kullanıcının bulunduğu site içerisinde renk şemasını düzenlemesine izin vermemektedir. Bu eklentilerin dışında Dark Reader eklentisi, koyu tema desteği sunan eklentiler arasında en popüler olanıdır. Çünkü kullanıcılara sunmuş olduğu arayüz ve kullanım alışkanlığı, oldukça basit bir seviyede tutulmaya çalışılmıştır.

Dark Reader Kişiselleştirme.png

Görselden de anlaşılacağı üzere Dark Reader içerisinde kullanıcılar sitelerin; parlaklığını, kontrastını, sepya tonunu, gri tonunu, şema seçeneğini, renk modunu, renklerini ve yazı fontlarını değiştirebilir fakat çoğu kullanıcı bu seçenekler ile uğraşmak yerine, hazır olarak sunulan ve üzerinde değişiklikler yapabileceği temaları içeren bir eklenti kullanmak isteyebilir. Dark Reader'ın sunmuş olduğu basit yapısı dışında, daha gelişmiş bir tema havuzuna sahip olmak isteyebilirsiniz. Bu durumda size önereceğim eklenti, Midnight Lizard olacaktır. Ayrıca, makalenin ilerleyen bölümlerinde Dark Reader ile ilgili bir karşılaştırma bulunacaktır.

Midnight Lizard; 18 Aralık 2016 tarihinde, Pavel Agarkov tarafından sunulan ve içerisinde birden fazla renk şeması bulunan bir eklentidir.

Chrome Web Store, Firefox Add-ons ve Edge Add-ons üzerinde resmi olarak sunulmaktadır. Kullanmakta olduğunuz tarayıcının uyumluluğuna göre eklentiyi, uyumlu olduğu mağazadan edinebilirsiniz. Opera içerisinde Midnight Lizard eklentisini eklemek için öncelikle, Install Chrome Extensions eklentisini indirmeniz gerekmektedir. Ardından Chrome Web Store üzerinden eklentiyi edinebilirsiniz.

Eklentiyi indirdikten sonra, eklentinin Türkçe olmadığını görebilirsiniz. Bunun nedeni, eklentinin dil desteği kısmında çok fazla yeterli kalmamasındandır. Şu anda Türkçe için %56'lık bir çevirme oranına sahip. İsterseniz dil çevirisine yardım edebilirsiniz. Dil çevirisi tamamlandığında, eklenti içerisine eklenecektir.

Eklentiye tıkladığınızda, geniş bir şekilde çoğu seçeneğin sunulduğunu görebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğim üzere, Dark Reader ile ilgili en büyük farklarından birincisi burada başlıyor. Dark Reader'ın kullanıcıya daha sade bir alan oluşturmasına olanak sağlamaya çalışırken, Midnight Lizard daha geniş bir yelpaze içerisinde ayarlarını sunmaya çalışıyor.

Midnight Lizard - Genel Görünüm.png

Görselde de gözükeceği üzere aşağıdaki seçenekler, arayüz içerisinde bulunmaktadır:
  • Genel (Common)​
  • Aktivasyon (Activation)​
  • Arka plan (Background)​
  • Butonlar (Buttons)​
  • Yazı (Text )​
  • Bağlantılar (Links)​
  • Kenarlıklar (Borders)​
  • Görseller (Images)​
  • Arka plan görselleri (Bkgnd/Background images)​
  • Scrollbars (Kaydırma çubukları)​
Her bir kişiselleştirme seçeneği içerisinde, internet siteleri için değişiklik yapabileceğiniz birden fazla opsiyon bulunmaktadır. Kendi göz zevkinize göre eklenti içerisindeki seçenekleri değiştirebilirsiniz. Ben bu tarz gelişmiş seçeneklerle uğraşmak yerine şimdilik, hazır renk şemalarını kullanmayı tercih ediyorum. Dark Reader ile arasındaki en büyük ikinci fark da burada ortaya çıkıyor.

Midnight Lizard, kendi içerisinde birden fazla renk şeması seçeneği sunuyor fakat ne yazık ki bu renk şemalarının sayısı oldukça az. Şu anda sadece 42 (kırk iki) adet renk şeması sunulmaktadır. Renk şemalarının bu kadar az olmasının sebebi, sadece geliştirici ekibin (yani Midnight Lizard ekibinin) eklenti içerisinde söz sahibi olmasıdır. Şu anda topluluk tarafından geliştirilen sadece 1 (bir) renk şeması bulunmaktadır.

Sunulan renk şemaları arasından, Dracula ve YouTube Dark Theme şemalarını beğendim. Siz de isteğinize göre renk şemalarını edinebilirsiniz. Renk şemalarını eklenti üzerinde çalıştırmak için yukrıda da bulunan renk şemaları adresinden, istediğiniz şemaya tıklayarak "Add to browser" seçeneğine tıklayınız.

Dracula.png

Renk şeması eklentine eklendikten sonra hangi siteler üzerinde gözükeceğini belirtmek için, eklentinin ana menüsünde bulunan "Current color scheme" seçeneğine geliniz ve uygulamak istediğiniz renk şemasını seçiniz.

Color.png

Ayrıca, eklenti içerisinden de kendinize bir renk şeması oluşturabilirsiniz. Bunun için eklentinin ana sayfasında bulunan "Color schemes" alanına geliniz ve "Color schemes generator" kısmından renk şemanızı oluşturabilirsiniz.

Oluştur.png

Popüler internet sitelerinden örnek vermek gerekirse, Wikipedia üzerinde aşağıdaki gibi gözükmektedir.

Wikipedia.png

GitHub üzerinde ise aşağıdaki gibi gözükmektedir.

GitHub.png

Eklentinin bazı siteler içerisinde garip hatalara neden olduğunu da gözlemledim. Örneğin Technopat Sosyal içerisinde varsayılan stildeyseniz ve eklentiyi aktif bir şekilde kullanıyorsanız, aşağıdaki gibi sorunlara neden olacaktır. Bunun dışında, farklı siteler içerisinde de uyumsuzluk sorunu yaşanabilir. Bunu bilerek, eklentiyi kişiselleştirmeye çalışmanızı öneririm. Bunun için de eklenti içerisinde bulunan seçenekler ile uğraşmanız gerekiyor. Ayrıca eğer renk şemanız beklemediğiniz bir şekilde gözüküyorsa, sayfayınızı yenilemeyi deneyebilirsiniz. Örneğin GitHub üzerinde ilk sayfa yüklenişinde tema garip bir şekilde görünüyordu fakat sayfayı yenilediğimde yukarıdaki gibi düzgün bir hâle büründü.

Technopat Sosyal.png


Eklentinin kaynak kullanımına baktığımızda, 34.732K veya daha az değerlde olduğunu görebilirsiniz. Uyumluluk sorunu çıkartabilecek olan sitelerde ise 70.230K civarına da çıkabilmektedir.

Kaynak Kullanımı.png

Eklenti içerisindeki ayarları ve bazı sorunlarını belirtmemizin ardından, Dark Reader ile ilgili bir karşılaştırma yapabiliriz.

Dark Reader
Midnight Lizard
Platformlar arası erişilebilirlik​
X​
X​
Kaynak kullanımında optimizasyon​
X​
X​
Siteler arası uyumluluk​
X​
Gelişmiş renk şeması desteği​
X​
X​
Daha basit olmayı amaçlayan arayüz​
X​
Daha gelişmiş olmayı amaçlayan arayüz​
X​
Renk şeması desteği sunan arayüz​
X​

Karşılaştırma içerisinde de anlaşılacağı üzere; eğer gelişmiş bir renk şemasını ayrıntılı bir arayüz içerisinde oluşturmak istiyorsanız, Midnight Lizard kullanabilirsiniz. Gelişmiş ayarlar yerine, sadece sitelerin içerisinde koyu tema desteğinin bulunmasını istiyorsanız, Dark Reader kullanabilirsiniz. Bu konuda kullanıcıların, kullanım alışnalıkları ve göz zevkleri hakim olmalıdır.

Midnight Lizard hakkında sormak istediğiniz soruları, belirtmek istediğiniz eleştirileri, siteler içerisinde yaşanan uyumluluk sorunlarını veya renk şemaları hakkında soruları konu içerisinde belirtebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Rehber konularınız gerçekten güzel oluyor. Rica etsem boş vaktiniz olduğundan gizliliği ve güvenliği artıran HTTPS Everywhere ve Smart HTTPS uzantılarının amaçlarını açıklayan ve karşılaştıran bir rehber yapar mısınız?

Tabii bu uzantıları makale bilgisi dışında biraz kullanmanız gerekiyor.
Ben yapmayı düşünmüştüm. Ama rehber konusu yapma konusunda çok iyi değilim.
 
Rehber konularınız gerçekten güzel oluyor. Rica etsem boş vaktiniz olduğundan gizliliği ve güvenliği artıran HTTPS Everywhere ve Smart HTTPS uzantılarının amaçlarını açıklayan ve karşılaştıran bir rehber yapar mısınız?
Çok teşekkür ederim, daha önceden belirtmiş olduğunuz iki eklentiyi de kullanmıştım fakat tarayıcı içerisinde bu eklentileri kullanma alışkanlığım bulunmadığından dolayı, şu anda ikisini de kullanmamaktayım. İkisini de belirli bir süre kullandıktan sonra detaylı bir şekilde inceleyeceğim. 🙂

Ben yapmayı düşünmüştüm. Ama rehber konusu yapma konusunda çok iyi değilim.
Hayır, böyle düşünmemelisiniz. Aslında bu rehberleri sizin yapmanızı bekliyordum. Çünkü eklentiler konusunda sürekli olarak bu eklentileri sizin belirttiğinizi gözlemliyordum. Bu yüzden bu eklentilerin rehberlerini de, sizin yapacağınızı düşündüğüm için işinize karışmamak istiyordum.

Technopat Sosyal'e katıldıktan belirli bir süre sonra sizin rehberlerinize denk geldim ve ben de sizin hazırlamış olduğunuz şema üzerine bir şeyler katarak, kullanmakta olduğum yazılımların ve eklentilerin rehberlerini oluşturmaya başladım. İlk gördüğüm konunuz, Brave olduğu için ben de bir tarayıcı rehberi oluşturmak istedim ve Kiwi hakkında bir rehber oluşturdum. Brave ile benzer şemaları olduğunu, direkt konuya girdiğinizde görebilirsiniz.

Bir diğer tarayıcı rehberinde ise Cake tarayıcısını anlatmıştım fakat konunun en başına, tarayıcının görselini eklediğim için bir (1) günlük ceza almıştım. Ceza sebebim de, reklam içerikli mesaj olduğunu belirtmişlerdi. Fakat yine de yaptığım şey, benzer bir şema oluşturabilmekti. Daha sonradan cezayı sildirmeyi başarmıştım.

Bu kadar zaman sonra kendim de farklı şemalar deneyerek rehberler oluşturmaya başladım ve beğendiğinizi görünce gerçekten mutlu oldum. Çok iyi olmadığınızı düşündüğünüz bir konuda, başkaları için bir öncülük yaptığınızı belirtmek istedim. Ayrıca rehber oluşturmak konusunda da iyi olduğunuzu düşünüyorum. Konularınızla öncülük ettiğiniz için teşekkür ederim.

12161.gif
 

Yeni konular

Geri
Yukarı