Mimarlıkta iş garantisi var mı ?

Mustafa_YILDIZ

Hectopat
Katılım
5 Mart 2015
Mesajlar
10
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
  1. Mimarlıkta iş garantisi var mı ?
  2. Bahsedildiği kadar zor mu (uykusuzluk, asosyallik, maddiyat...)
  3. Düzensizlik içinde mi geçiyor üniversite yaşamı ?
  4. Hocalar hiç bir şey beğenmiyor mu ?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
  1. Hiçbir mesleğin iş garantisi yok. Kendini geliştirirsen daha okurken iş bulursun. Ama Üniversite'de kaldırım çiğnersen mezun olunca da "kaldırım mühendisi" olursun.
  2. Bu da aslında sana bağlı. Derste dersi dinlersen çok da zorluk çekeceğini sanmam, tıp hariç.
  3. Bu da yine sana bağlı. Derslerine vaktinde çalışıp vize zamanı da bir tekrar yaparsan sorun yaşayacağını düşünmüyorum.
  4. Bu tür hocalar her zaman olur. Siyasi görüşünü beğenmez ve sana takar. Mesela benim başıma geldi üniversitede. O zaman biraz dar görüşlü idim. Hoca da haklı olarak takmış bana. Şimdi hak veriyorum adama ama :) Ben de olsam ben de geçirmezdim o kafadaki beni :)
 
İş garantisi sana bağlı iyi mimar olursan işlerini yetiştiremezsin. Ama kötü mimar olursan sinek avlarsın. Mimarlık teknik iş olduğu için zor olabilir ilk başta ama zamanla ilerlediğin için kolaylaşır. Bu ne tarz iş yaptığına bağlı. Sen büyük projeler çizen mimar olursan seni zorlayacak zamanlar olur. Ama ufak işler yapan mimar olursan kolay olur işlerin. Düzen sana bağlı planlı yaşarsan çoğu zaman sorun yaşamazsın. Dediğin hocalar okuldan okula değişiyor. Kötü her yerde vardır. Sen okuluna , derslerine bak gerisi ile işin olmasın.
 
Bir mimarlık öğrencisi olarak sana ilk tavsiyem 3d modelleme ve görselleştirme programlarını çok iyi öğrenmen. Mimarlığın %50'ı sorumluluk bilinci ve çalışkanlık, %30'u iyi görseller ve başarılı sunum ve %20'si başarılı tasarımdır. Öğretim hayatının ilk senesi yoğun tempodan ve uykusuzluktan homurdanarak, 2.yıl "tamam bırakıcam ben kesin" diye kendini ikna çabalarıyla, 3. yıl "girdik okuyoruz, bitirelim bari" düşüncesiyle ve son sene bitmesinin verdiği heyecanla geçecek. Jüriler ve teslimler en büyük stresin, en büyük sorunun uykusuzluk olacağı bir meslek. Seven için dünyadaki en güzel meslek ama geri kalanları için ızdırap. Jürilerde kendini ifade etmen ve sunum tekniğini geliştirmen en önemlisi. Diksiyon, etkili konuşma,autocad, 3d modelleme ve photoshop,illustrator programlarını bilmek mimarlığın en temel taşları, o konularda kendini geliştirirsen yaptığın ortalama bir proje bile iyi bir etki yaratır. Hocalarının senin projen hakkında yorumları birbiriyle örtüşmüyor olacak bazen ama sen bunu söylediğinde sana karşı birlik olup seni haksız gösterecekler. Ama hocalar her zaman kendine güveni olmayan ve onları etkileyemeyen projeleri hedef olarak alır ve onları acımasızca eleştirir. Sen kendinden emin olursan hocaların eksiklerini sadece belirtir,üzerine çok gelmez. Onlar kendine güvenli mimar adayı görmek istiyorlar karşılarında çünkü. İş garantisi birçok meslek gibi yok ama iş garantisini birebir ilişkilerinle sağlayabilirsin. 3 dönem yapacağın stajlarında çalıştığın yerleri iyi seçersen ve gayretli olursan oralarda iş imkanının büyük ihtimal garantilersin. Malesef laz müteahhitlerin ele geçirdiği ve mimarlığın inşaat sektörü olarak görüldüğü dönemde sivrilmek zor ama imkansız değil. İnternetten olabildiğince mimari sayfaları takip , mimarların tasarımlarını araştır her gün, onların fotoğraflarından oluşan kendine klasör oluştur ilerde ilham kaynağı olabilir. En önemlisini en sona sakladım, mimarlık vizyon işidir. Proje yapmak değildir sadece, herşeyi takip etmek, bazen doğadan ilham almak, entellektüel seviyeni arttırman ve koruman gereken bir meslektir. Aksi takdirde masa başında "çiz oğlum/kızım" denilen bir eleman olursun.

Yazdıklarımı şimdi yeniden okuyunca ben nasıl bir bölümde okuyomuşum diye korktum açıkçası ama senin aklından,yaratıcılığından, fikrinden oluşmuş birşeyin maket halini görmek bile insan için büyük gurur ve mutluluk kaynağı. Bunun ileride somut bir şekilde var olmasıda senin elinde oluşu bu mesleği cezbedici ve heyecan verici kılıyor her zaman. Umarım aklındaki soru işaretlerine ütopyalardan uzak, olabildiğince realist ama artısı eksisiyle önüne sunabilmişimdir.
 
Ilk başta şunu söyleyeyim mimarlık yapabileceğiniz en eğlenceli ve güzel mesleklerden biri.

1- İş garantisi tamamen size bağlı siz kendinizi geliştirirseniz planlı olarak çalışırsanız aranan mimarlardan olursunuz, ve tabii mimarlıkta hayal gücünün önemli bir etken oluğunu belirteyim.
2- Zorluk sizin hızınıza ve planlı, programlı olmanıza bağlı ( bu devirde hangi meslek kolayki?) işlerinizi doğru ve zamanında yaparsanız diğer aktivitelere zaman'ınız kalır.
3- Üniversite yaşamı hakkında birşey diyemeyeceğim.
4- Hocaların beğenip beğenmemesi biraz kafa yapısına bağlı eğer kafa yapınız benziyor ise sıkıntı çekmeden bitirirsiniz üniversiteyi.
Burada yazmış olduğum bütün herşeyi Abim ve babamdan biliyorum. Aklınıza soru gelirse buraya yazın ben onları sorup buraya yazarım.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı