Rehber Minecraft port ile uğraşmadan farklı yazılımlarla sunucu açma! (Vanilla, Purpur, Forge vb.)

Herkese tekrardan merhabalar, bugün sizlere modemden port açmakla uğraşmadan veya hamachi kullanmadan port açmayı göstereceğim.

Normalde başka bir sunucu açma rehberim vardı fakat onda hamachi kullanılıyordu. Bu sefer daha kolay ve farklı bir yöntemle sunucumuzu açacağız. O zaman başlayalım.

Adım 0 - Gereksinimler

Öncelikle bir sunucu açabilmek için en azından 8GB RAM'e sahip bir bilgisayara sahip olmalısınız. İnternet bağlantınızın da en azından 24Mbps olmasını öneriyorum.

Ayrıca bilgisayarınızda Java 21'in (1.17 ve üstü) kurulu olması gerekiyor.

Ayrıca bilgisayarınızda Java 8'in (1.16.5 ve altı) kurulu olması gerekiyor.

Adım 1 - Yazılım Seçme
Sunucumuzun yazılımını seçmemiz en önemli aşamalardan birisidir. Eğer yanlış yazılımı seçersek sunucunun gerektiğinden fazla sistem kaynağı kullanması veya istediğimiz sürümün açılmaması gibi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Size kısaca tercihlerinize göre hangi yazılımı seçmeniz gerektiğini anlatacağım.

Vanilla; Sadece normal Minecraft'ı çok oyunculu olarak oynamak isterseniz size önerim bu yazılımdır. Plugin (Yardımcı araçlar örneğin WoldEdit, TPA) kullanma gereği duymuyorsanız bu yazılım sizin için en iyi yazılımdır.

Purpur; Eğer sunucunuza Plugin kurcaksanız size önerim bu yazılımdır. Bu yazılım Paper'a kıyasla daha yeni sürümlerle çalışmakta. En hızlı çalışan sunucu yazılımlarındandır. Purpur Paper'ı taban alınarak hazırlanmış bir sunucu yazılımıdır.

Forge; Eğer modlu bir Minecraft sunucusu açmak istiyorsanız size bu yazılımı önerebilirim. Bu yazılımda plugin kuramazsınız.

Paper; Eğer 1.16.5 sürümünün altındaki bir versiyonda plugin özelliğine sahip bir sunucu açmak isterseniz Paper kullanmalısınız.

Mohist; Hem Plugin hem de mod kurabilmek için oluşturulan bir yazılımdır. Çoğu kişinin buna ihtiyacı olmadığı için anlatmaya gerek duymadım.

İndirme Linkleri;

Vanilla ;

Yukarıdaki siteye girin aşağıdaki gibi bir ekran sizi karşılayacaktır. İstediğiniz sürümü belirleyin ve yanındaki "Download" yazan yeşil butona tıklayın.

1722073192415.png

Açılan ekrandan da aşağıda belirttiğim gibi "Download Server.jar" seçeneğine tıklayın ve sunucu yazılımını indirin.

1722073314770.png

Diğer aşamada ne yapacağınızı anlatacağım.

Purpur;

Yukarıdaki siteye girin ve aşağıda belirttiğim gibi üst taraftan istediğiniz sürümü seçin.

1722073419427.png

Daha sonra seçtiğiniz sürüm versiyonları arasından aşağıdaki gibi en üstteki yani en son versiyonu indirin.

1722073481981.png

Paper;

Yukarıdaki siteye gittikten sonra aşağıdaki gibi sol taraftan istediğiniz sürümü seçin ve sağ taraftan en son versiyonu indirin.

1722073574488.png

Forge;

Yukarıdaki siteye girin, sol taraftan istediğiniz sürümü seçtikten sonra sağ taraftan "Download Latest" seçeneğinin altındaki "Installer" butonuna tıklatyın.

1722073763190.png

Daha sonra indirdiğiniz dosyayı açın. Ortadan 2. seçenek yani server seçeneğini seçin. Daha sonra da alt kısımdan bir klasör seçin. (Masaüstüne yeni bir boş klasör oluşturun)

1722074144263.png

Daha sonra bekleyin ve kuruldu mesajı çıkınca iş bitmiştir.

Adım 2 - Sunucuyu kurma ve ayarlarını yapma

Forge hali hariç tüm yazılımlarda elimize bir .jar dosyası geçiyor. Yani bir .jar dosyası indiriyoruz. İndirdiğimiz .jar dosyalarını masaüstüne boş bir klasör açıp oraya atalım.

NOT : Forge yazılımda yukarıda gösterdiğim gibi indirilen .jar dosyası açılıp sunucu seçeneği seçilip masaüstüne el ile kurulumu yapılmalıdır. İndirilen .jar dosyasını klasöre atmayın!
1722074342286.png

Daha sonra boş klasöre attığımız .jar dosyasını açalım. Burada beklememiz gerekiyor. Çünkü sunucu dosyası internetten gereken dosyaları ve bilgileri çekmekte. Bu süre internet hızınıza ve dosyaları indirdiğimiz sunucunun durumuna göre ortalama 1-5 dakika arasında değişmekte.

İndirmelerin bittiğini klasörde oluşan "eula" ve "server.properties" dosyalarından anlıyoruz.

1722074605728.png

Eula dosyasını açalım ve içindeki false olan kısmı true olarak değiştirelim.

1722074665876.png

Daha sonda burayı kaydedip çıkalım ve server.properties dosyasını not defteri ile açalım.

Burada aşağıda verdiğim değerleri değiştirin.

online-mode, bu seçenek korsan oynayanların sunucuya girip girememesini sağlar. Eğer korsan bir şekilde girecek biri varsa sunucuya bu ayarı false olarak değiştirin.

difficulty, oyun zorluğunu normal olarak değiştirmenizi öneririm.

simulation-distance, 12 yapın. Sisteminiz iyiyse 15 yapın.

view-distance, 15 yapın. Sisteminiz iyiyse 20 yapın.

Burada yapacaklarımız bu kadardı.

Adım 3 - Sunucuyu yayınlama

Normalde bu aşamada port açma işlemi uygulanır veya hamachi kullanılırdı. Biz bu sefer kolaylık olması için playit.gg kullanacağız.

Yukarıdaki siteden playit.gg'ye kayıt olun ve e-postanızı doğrulayın. (Anlatmaya gerek yok)

Ardından yukarıdaki yerden Windows için yazılımı indirin, kurun ve yazılımı açın.

Açtıktan sonra program size bir link verecektir. Linki kopyalayın ve tarayıcıya yapıştırın.

1722075158594.png

Biraz bekleyin.

1722075181703.png

Ardından ilerleyin.

1722075229013.png

Daha sonra bir isim verin ve başka bir şeyi değiştirmeden ilerleyin.

1722075273261.png

Daha sonra tekrar bekleyin.

1722075299459.png

Ardından Create Tunnel deyin.

1722075333878.png

Buradan Minecraft seçip başka bir şeyi ellemeden ilerleyin.

1722075376251.png

Daha sonra aşağıdaki yere gidin.

Buradan var olan tek seçeneğe tıklayın. (Sizde bir tane olacak bende 2 tane var)

1722075562600.png

Daha sonra ok ile gösterdiğim yerdeki ip adresi sizin sunucunuzun ip adresidir. Bu adresi arkadaşlarınıza atacaksınız.

1722075635873.png

Burada da işimiz bitti.

Adım 4 - Sunucuya katılma ve sunucuyu açma

Sunucuyu açmak için klasördeki jar dosyasını açmanız yeterli. Done yazdıktan sonra sunucu başlamıştır.

1722075766359.png

Fakat sadece bu yetmez, şuan sunucu yerel olarak açık. Bunu yayınlamak için de ayarladığımız play.it programını açalım.
1722075863307.png

Gördüğünüz gibi bende 2 adet yönlendirme çalışıyor. Sizde 1 tane çalışacaktır. Burada gördüğünüz sonu joinmc.link olarak biten adresler yukarıda da dediğim gibi bizim sunucu adreslerimiz. Bunu kopyalayıp artık sunucuya girecek kişilere atabiliriz.

Sunucuya girecek kişiler de bu adresi kullanarak girişlerini yapabilirler. Yalnız unutmayın, eğer play.it programı kapanırsa diğerleri sunucuya olan erişimi kaybederler.
İlgili Konular

Okuduğunuz için teşekkürler, yaşadığınız her türlü sorunu yazarsanız kesinlikle en kısa sürede yardımcı olmaya çalışacağım.

Son düzenleme:
Hocam bazı komut dosyaları var, aşağıya bırakayım. Açık dursa her türlü RAM kullanır.

Bash:
java -Xmx1G -jar SERVER_FILE_NAME.jar
PAUSE

Yukarıdaki -Xmx1G kısımındaki 1'i değiştirerek ne kadar RAM kullanacağını sınırlayabilirsiniz. CPU zaten boşta fazla kullanmıyor sınırlamaya gerek yok.

İşe yaramazsa aşağıdaki kodları da deneyin.

Ayrıca .jar ismini ayarlamayı unutmayın yoksa jar dosyası bulunamadı hatası verir.

Hocam bazı komut dosyaları var, aşağıya bırakayım. Açık dursa her türlü RAM kullanır.

Bash:
java -Xmx1G -jar SERVER_FILE_NAME.jar
PAUSE

Yukarıdaki -xmx1g kısımındaki 1'i değiştirerek ne kadar RAM kullanacağını sınırlayabilirsiniz. CPU zaten boşta fazla kullanmıyor sınırlamaya gerek yok.

İşe yaramazsa aşağıdaki kodları da deneyin.

ayrıca. Jar ismini ayarlamayı unutmayın yoksa jar dosyası bulunamadı hatası verir.

Teşekkür ederim hocam son bir sorum var ben sunucuyu kurdum girebiliyorum ama arkadaşım girmeye çalıştığında "connection tımed out" hatası alıyormuş o durumda ne yapabilirim internette çok çözüm bulmamadım acaba sunucuyla mı alakalı?

Teşekkür ederim hocam son bir sorum var ben sunucuyu kurdum girebiliyorum ama arkadaşım girmeye çalıştığında "connection tımed out" hatası alıyormuş o durumda ne yapabilirim internette çok çözüm bulmamadım acaba sunucuyla mı alakalı?
Portlar doğru mu? Siz de aynı IP üzerinden giriyorsunuz değil mi? Yerel IP üzerinden değil?

onlara nasıl bakılıyor hocam çok bilgim yokta playit.gg de verilen adresi attım o kadar
Siz de mi play.it adresi ile giriyorsunuz. Siz de play.it adresi ile giriyorsanız büyük ihtimalle arkadaşınızda sorun var.

Sadece RAM mi kullanıyor sunucu? Yoksa CPU da kullanıyor mu?
Yüke bağlı olarak her program gibi CPU da kullanıyor :)

Siz de mi play. İt adresi ile giriyorsunuz. Siz de play. İt adresi ile giriyorsanız büyük ihtimalle arkadaşınızda sorun var.

Bir de geysermc diye paket varmış onu ben nasıl kurabilirim bilginiz var mı? Normalde "plugins" klasörüne kuruluyormuş ama bende yok o klasör sadece şu dosyalar var.

1722786777072.png

Siz de mi play. İt adresi ile giriyorsunuz. Siz de play. İt adresi ile giriyorsanız büyük ihtimalle arkadaşınızda sorun var.

Elimde kendi kurduğum 115 modlu modpaketim var bunu servera yüklesem en fazla 2-3 arkadaşım gelse zaten 32 GB RAM'im var ama MHz olarak düşük seviye. Benim endişe ettiğim işlemcimin çok düşük olması FX6300 kullanıyorum ben bir sorun olur mu acaba?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı