Çözüldü Minecraft'ta ani FPS düşmesi neden kaynaklanır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Soruna gelicek olursak sürücüleri güncelmemeyi dene yada bilgisayarın teknik servisine başvur.
Ayrıca ekran kartından kaynaklı sorun olabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende bunu sürekli yaşıyorum kimse çözüm sunamadığı için yapay zekaya sordum ama söylediği hiçbirşeyi yapmayı denemedim çünkü üşendim birsürü şey istiyor ama belki sen yaparsın diye atıyorum:

Bunlar kesinlikle Java’nın bellek yönetimi ve GC davranışıyla alakalı. çözüm yollarını atıyorum:

JVM Garbage Collector Ayarlarını Değiştir

Minecraft’ın JVM ayarlarına daha modern ve daha az takılma yaratan GC algoritmaları ekleyebiliyosun.

1. ZGC veya G1GC kullan

Launcher’daki “JVM Arguments” kısmına aşağıdakileri eklemeyi dene:

ZGC (Java 15+ gerektirir):

-XX:+UnlockExperimentalVMOptions -XX:+UseZGC

Alternatif olarak G1GC (Java 11+):

-XX:+UseG1GC -XX:MaxGCPauseMillis=50 -XX:+UnlockExperimentalVMOptions -XX:G1NewSizePercent=20 -XX:G1ReservePercent=20 -XX:InitiatingHeapOccupancyPercent=25 -XX:G1HeapRegionSize=32M

RAM Atamasını Optimize Et

Şu anda 8 GB vermen bazen ters etki yapabilir. GC daha fazla RAM’i yönetmek zorunda kalıyor. Şu ikisini dene:

4 GB ile dene (-Xmx4G)

6 GB ile dene (-Xmx6G)

Ve bu ayarlarla birlikte yukarıdaki GC argümanlarını kullan.

Java Sürümünü Kontrol Et

Hangi Java sürümünü kullanıyorsun? Minecraft’ın 1.20+ versiyonları için en stabil performansı genelde Java 17 sunuyor. Aşağıdaki siteden OpenJDK 17 sürümünü öneriyorum:

Launcher ayarlarında bu Java'yı seçmeyi unutma.

Birde minecraftı kesinlikle SSD de çalıştır HDD ye yüklediğinde chunk yüklerken takılmalar yaşarsın.

BIOS ve Bellek Ayarları

Bellek sıfırlanıyor gibi olması anakart ile bellek uyumu ya da XMP profiliyle de alakalı olabilir.

BIOS'ta XMP/DOCP açık mı?

Bellek hızın gerçekten 3200 MHz mi? (CPU-Z veya BIOS’tan bak)

Java'dan çok direkt Minecraft Launcher ve klasörünü silmeyi denedin mi?
Denedim olmadı.

Bu iş nasıl oluyor?

Minecraft Launcher'den yüklemeler kısmından bir sürümü düzenleye gelip oradan 2G yazıyor oraya 8 yazdım.

Reis ben büyük bir drop görmedim ama. Fps değerleri bana gayet normal geldi
Bazen büyük drop giriyor bazen az giriyor.

Sodium ve önün türevi performans modlarını kurmayı denediniz mi?
Evet onlardada fps drop var.

Soruna gelicek olursak sürücüleri güncelmemeyi dene yada bilgisayarın teknik servisine başvur.
Ayrıca ekran kartından kaynaklı sorun olabilir.

Güncel her şey. Sadece minecraftta oluyor diğer oyunlarda sıkıntı yok.

Bende bunu sürekli yaşıyorum kimse çözüm sunamadığı için yapay zekaya sordum ama söylediği hiçbirşeyi yapmayı denemedim çünkü üşendim birsürü şey istiyor ama belki sen yaparsın diye atıyorum:

Bunlar kesinlikle Java’nın bellek yönetimi ve GC davranışıyla alakalı. çözüm yollarını atıyorum:

JVM Garbage Collector Ayarlarını Değiştir

Minecraft’ın JVM ayarlarına daha modern ve daha az takılma yaratan GC algoritmaları ekleyebiliyosun.

1. ZGC veya G1GC kullan

Launcher’daki “JVM Arguments” kısmına aşağıdakileri eklemeyi dene:

ZGC (Java 15+ gerektirir):

-XX:+UnlockExperimentalVMOptions -XX:+UseZGC

Alternatif olarak G1GC (Java 11+):

-XX:+UseG1GC -XX:MaxGCPauseMillis=50 -XX:+UnlockExperimentalVMOptions -XX:G1NewSizePercent=20 -XX:G1ReservePercent=20 -XX:InitiatingHeapOccupancyPercent=25 -XX:G1HeapRegionSize=32M

RAM Atamasını Optimize Et

Şu anda 8 GB vermen bazen ters etki yapabilir. GC daha fazla RAM’i yönetmek zorunda kalıyor. Şu ikisini dene:

4 GB ile dene (-Xmx4G)

6 GB ile dene (-Xmx6G)

Ve bu ayarlarla birlikte yukarıdaki GC argümanlarını kullan.

Java Sürümünü Kontrol Et

Hangi Java sürümünü kullanıyorsun? Minecraft’ın 1.20+ versiyonları için en stabil performansı genelde Java 17 sunuyor. Aşağıdaki siteden OpenJDK 17 sürümünü öneriyorum:

Launcher ayarlarında bu Java'yı seçmeyi unutma.

Birde minecraftı kesinlikle SSD de çalıştır HDD ye yüklediğinde chunk yüklerken takılmalar yaşarsın.

BIOS ve Bellek Ayarları

Bellek sıfırlanıyor gibi olması anakart ile bellek uyumu ya da XMP profiliyle de alakalı olabilir.

BIOS'ta XMP/DOCP açık mı?

Bellek hızın gerçekten 3200 MHz mi? (CPU-Z veya BIOS’tan bak)
Bellek hızım gerçekten 3200 MHz
BIOS'ta XMP/DOCP açık
Minecraft SSD de zaten
Diğerlerini deniyim şimdi.

Olmuyor.

1.7.2 sürümünü denedim FPS normal.

1.18.2 sürümündede FPS düşmesi yok ama bellek artıyor sonra sıfırlanıyor yine de FPS düşmesi yok.

1.18.2 sürümündede FPS düşmesi yok ama bellek artıyor sonra sıfırlanıyor yine de FPS düşmesi yok.
Ya da çok az var farkedilmeyecek kadar.

FPS düşmesi düzeldi nasıl oldu bilmiyorum bir şey de yapmadım tek yaptığım şey sürüm değiştirdim tekrar eskisine girdim FPS düşmesi düzeldi

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı