Bende bunu sürekli yaşıyorum kimse çözüm sunamadığı için yapay zekaya sordum ama söylediği hiçbirşeyi yapmayı denemedim çünkü üşendim birsürü şey istiyor ama belki sen yaparsın diye atıyorum:
Bunlar kesinlikle Java’nın bellek yönetimi ve GC davranışıyla alakalı. çözüm yollarını atıyorum:
JVM Garbage Collector Ayarlarını Değiştir
Minecraft’ın JVM ayarlarına daha modern ve daha az takılma yaratan GC algoritmaları ekleyebiliyosun.
1. ZGC veya G1GC kullan
Launcher’daki “JVM Arguments” kısmına aşağıdakileri eklemeyi dene:
ZGC (Java 15+ gerektirir):
-XX:+UnlockExperimentalVMOptions -XX:+UseZGC
Alternatif olarak G1GC (Java 11+):
-XX:+UseG1GC -XX:MaxGCPauseMillis=50 -XX:+UnlockExperimentalVMOptions -XX:G1NewSizePercent=20 -XX:G1ReservePercent=20 -XX:InitiatingHeapOccupancyPercent=25 -XX:G1HeapRegionSize=32M
RAM Atamasını Optimize Et
Şu anda 8 GB vermen bazen ters etki yapabilir. GC daha fazla RAM’i yönetmek zorunda kalıyor. Şu ikisini dene:
4 GB ile dene (-Xmx4G)
6 GB ile dene (-Xmx6G)
Ve bu ayarlarla birlikte yukarıdaki GC argümanlarını kullan.
Java Sürümünü Kontrol Et
Hangi Java sürümünü kullanıyorsun? Minecraft’ın 1.20+ versiyonları için en stabil performansı genelde Java 17 sunuyor. Aşağıdaki siteden OpenJDK 17 sürümünü öneriyorum:
Eclipse Adoptium provides prebuilt OpenJDK binaries from a fully open source set of build scripts and infrastructure.
adoptium.net
Launcher ayarlarında bu Java'yı seçmeyi unutma.
Birde minecraftı kesinlikle SSD de çalıştır HDD ye yüklediğinde chunk yüklerken takılmalar yaşarsın.
BIOS ve Bellek Ayarları
Bellek sıfırlanıyor gibi olması anakart ile bellek uyumu ya da XMP profiliyle de alakalı olabilir.
BIOS'ta XMP/DOCP açık mı?
Bellek hızın gerçekten 3200 MHz mi? (CPU-Z veya BIOS’tan bak)