Mini İnceleme: Ben 10 Omniverse 2

Katılım
19 Eylül 2021
Mesajlar
13.857
Makaleler
2
Çözümler
90
Yer
Ankara
Giriş:
Öncelikle neden onca Ben 10 oyunu varken gidip son 3 oyundan biri olan Omniverse 2'den başladım onu söyleyeyim. Normalde Protector of Earth ile başlamam gerekirdi lakin Protector of Earth, Alien Force, Alien Force Vilgax Attack ve Omniverse 1'i oynarken ne bu oyunlardan ekran görüntüsü alıp Steam'e koyuyordum ne de forumda aktif bir üyeydim. Ultimate Alien Cosmic Destruction ise uzun diye sonraya bıraktım. O yüzden onca oyundan Omniverse 2'ye girdim. Bu arada 2017'de çıkan Reboot seri Ben 10'in Ben 10 ve Ben 10: Power Trip oyunlarını da geçmişte oynadığım için onların da incelemesi gelmeyecek.

Şimdi diğer oyunları es geçip neden bunun incelemesini yaptığımı söylediğime göre bu 1 saat 35 dakikada biten oyunun incelemesini yapabilirim.

Ben 10 oyunlarıyla geçmişim:
Bu oyun 10 yıl önceki aşırı Ben 10 fanı olan benim bile ilgimi çekmemiş "Keşke oyun konsolum olsaydı da oynayabilseydim" demediğim tek Ben 10 oyunu olmuştu. Evet, eskiden Ben 10 oyunları konsollara özel olduğundan PS4 varken piyasada ben PS2 vs. istiyordum. Her neyse senelerce bu oyunları oynayamadıktan sonra en sonunda emülatör denen şeyi keşfetmiş ve Protector of Earth'i PSP emülatöründe telefondan oynamaya çalışıp beceremeyip salmıştım. Sonradan emülatörleri daha iyi öğrenince PS2 emülatöründen PC'de PoE'yi bitirdiğim olmuştu lakin başka oyunlara hiç girmemiştim. Fakat geçen yıl boş bir zaman bulduğumda Ben 10 oyunlarına bir gireyim demiştim ve PS2 emülatörü ile PoE, Alien Force, Xbox 360 emülatörü ile Alien Force Vilgax Attack(Bu 10 uzaylıya da dönüşebildiği iyi bir oyun bu arada) ve Ben 10 Omniverse'ü oynayıp salmıştım. UE: CD ve Omniverse 2'ye ise baydığım için girmemiştim. Hem Omniverse 2'nin Temple Run kafasındaki oynanışı beni uzaklaştırmıştı. Geçenlerde Omniverse 2'nin oynanışına baktım ve 2 saat gözüküyordu bende bir bitireyim şunu diyerek Xbox 360 emülatöründe oyuna girdim.

Hikâye:
Hikâyenin başlangıcı ve devamını görmek için çizgi filmi izlemeniz gerek. Çizgi filmde Ben 10'in uzaya sürgün edildiği Arc'ın üzerine kurulmuş, Ben 10'in uzaydan dünyaya dönmesini konu edinen bir oyun. Oyunun finalinde ise yan kötü karakterlerinden birini alt ediyoruz ve kimliğimizi gizlemeye devam ettiğimiz söyleniyor sonra bir anda oyun bitiyor ve olayların nasıl devam ettiğini görmek için çizgi filmi izle diyor. Oyunun senaryosunu canon sayamayız çünkü çizgi filmde uzaya yollanması, uzaydan dönmesi vs. derken zaten her şeyi görüyorsunuz. Yani dünyaya dönme olaylarını oyunu var nasıl olsa diye çizgi dizide atlamadılar diye hatırlıyorum. Yani oyun sadece bir hikâyesi olsun diye çizgi dizinin bir Arc'ını konu edinmiş gibi. Eh böyle olunca da senaryoya hiç önem veremiyorsunuz. Zaten senaryo 10-30 saniyelik konuşmalar ile "Dünyaya döneceğiz ama sana kurbağa DNA'sı lazım o yüzden hadi git 15 dakika boyunca koridorlarda gez." tarzı sürekli bir şey yapmak için lazım olan materyeli topla temalı bir sunuma sahip. Yani hikâye için oynanmaz.

Yapay zeka:
Yapay zeka bence Spider-Man oyunlarından daha iyi. En azından eğer çok toplanırlarsa ve sizi aralarına alırlarsa genelde ayağa kaldırmadan sürekli stun atan saldırı yapıyorlar. Kendini savunma şansı vermediği için oyunda sinir oluyorsun evet ama en azından düşmanlar seni kıstırmaya çalışıyor. Tabii doğru uzaylıyı kullanıyorsan veya savunma tuşuna basarsan seni aralarına alsa bile ölmeden kurtulma şansın var.

Oynanış süresi, bölümler ve zorluk:
Ben oyunu 1 saat 35 dakikada bitirdim. Bitirdiğimde hiçbir toplanabilir toplamadığım için %81 bitmiş gözüküyordu. Toplanabilir toplasam bile en fazla 2 saatte bitecek kısa bir oyun.

Oyunda 8 bölüm var. En kısa 3, en uzun 18 olmak üzere ortalama 10-15 dakika sürüyor bölümler.

Oyun kolay olduğu için save state vs. gerekli olmuyor.

Oynanış:
Oynanış açısından oyun rezalet. Bölümler Subway Surfers veya Temple Run gibi. Yani 3 parçaya bölünmüş bir koridorda sürekli koşuyorsunuz. Eğer ilerde sol taraf yeşil yanıyorsa sola dönüyor, sağ yanıyorsa sağ dönüyorsunuz. Arada bir sarı engeller çıkıyor o zaman yukarı D Pad ile sarı temalı uzaylılardan(Blox, Swampfire, Big Chill vb. uzağa vuran uzaylılar) bölüme girmeden önce hangisini seçtiyseniz ona dönüşüyorsunuz. Kırmızı engel çıkarsa sağ D Pad ile kırmızı temalı uzaylılardan(Four Arms, Gravattack, Bullfrog vb. kaslı uzaylılar) bölüme girmeden önce hangisini seçtiyseniz ona dönüşüyorsunuz. Eğer yeşil engeller çıkıyorsa o zaman sol D Pad ile yeşil temalı uzaylılardan(Çekirge, Kanatlı kampçılı uzaylı(Evet isimlerini unuttum), XLR8 vb. hızlı veya uçabilen uzaylılar) bölüme girmeden önce hangisini seçtiyseniz ona dönüşüyorsunuz. Onun dışında arada bir odalara giriyorsunuz. Odalardan da herhangi bir uzaylıya dönüşüp X'e abanarak düşmanları dövüyorsunuz ve sonra tekrar koridorda koşmaya başlıyorsunuz. Karakterler ise toplanabilir toplarsanız seviye atlıyor. Seviye atlayınca da 2 yeni kombo açılıyor. Karakterler Max 3 seviye olduğundan en fazla 4 yeni kombo geliyor fakat onlarda kullanma ihtiyacı olan kombolar değil. Ben oyunca sadece X'e basarak dövdüm düşmanları. Hantal, sıkıcı ve boş bir oynanışı var. 1 saat 35 dakika bile zor katlandım. Eğer 3-4 saat olsaydı oyun hayatta bitiremezdim.

Yan görevler, toplanabilirler vb.
Yan görev yok fakat yukarıda da bahsettiğim gibi toplanabilir toplama var. Eğer ilerde mor bile soru işareti varsa toplanabilir olan bölge demek oluyor. Toplanabilir alınca karakterler seviye atlıyor o kadar. Birde %100 bitirmek için toplanabilir lazım. Onun dışında gerek yok. Şahsen uğraşmanızı tavsiye etmem. Ben uğraşmamıştım.

Günümüzde oynanır mı?
Spider-Man oyunlarında nostaljik his veya sevdanız varsa oynayın demiştim. Açıkçası bu oyunda kimsenin nostaljik hissi olduğunu sanmıyorum ama eğer nostaljik hissiniz veya bir Ben 10 hayranlığınız varsa bile oynamayın bu oyunu. İllaha Ben 10 Omniverse olsun istiyorsanız Ben 10 Omniverse 1 çok çok daha iyi bir oyun bundan. Ha benim gibi merak ediyorsanız girebilirsiniz. Zaten 1 buçuk saat sürdüğü için kenarda bir şeyler izliyorken oynayıp bitirilebiliyor. Veya 20 dakikanızı ayırmak sıkıntı değilse ilk 2 bölüm 20 dakika sürüyor. İlk 2 bölümü deneyip salabilirsiniz. Zaten oynanış namına hiç gelişmiyor, senaryo konusunda ise dediğim gibi çizgi filmi izlemeniz daha mantıklı olur.
 

Geri
Yukarı